ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
Να μαθαίνουμε...

... για ν' αλλάξουμε τον κόσμο

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Η Στατιστική είναι και αυτή μία «άτιμη» επιστήμη. Στα χέρια του ενός γίνεται όπλο για βάθεμα της εκμετάλλευσης, στα χέρια του άλλου, όπλο για την αποκάλυψη της εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα στην παράθεσή τους προκαλούν τρόμο. Το ποιος τα χρησιμοποιεί καθορίζει και το ποιος θα τρομοκρατηθεί.

Οτι αυξάνει η διαφορά ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν κι αυτούς που δεν έχουν είναι ένα γεγονός που διαπιστώνεται εμπειρικά από τον καθένα στον περίγυρό του. Η διαπίστωση από μόνη της δεν ανοίγει κανένα δρόμο για εξισορρόπηση. Εδώ η συνεισφορά του Μαρξ. Αποκαλύπτοντας τους νόμους κίνησης του Κεφαλαίου, έδειξε μ' έναν απόλυτο τρόπο το μονόδρομο για την εργατική τάξη. Της έδωσε ένα όπλο όχι για να γνωρίσει γενικά τον κόσμο, αλλά για να γίνει ικανή να τον αλλάξει. Αποδεικνύοντας πως είναι η εκμετάλλευση γης και ανθρώπων, η πηγή κάθε πλούτου, πέταξε στα σκουπίδια από τότε ακόμα κάθε ισχυρισμό περί καπάτσων κεφαλαιοκρατών και ανικάνων εργατών.

Οτι σήμερα, ξανά και ξανά επανέρχονται αυτοί οι ισχυρισμοί (περί έξυπνου κέρδους κλπ.) διεκδικώντας πρωτοκαθεδρία, είναι γεγονός. Δε σημαίνει και ότι θα επικρατήσουν τελικά. Δουλεύει σ' αυτή την κατεύθυνση όλος ο μηχανισμός χειραγώγησης και ποδηγέτησης που διαθέτει η αστική τάξη. Και πράγματι κατορθώνει πολλά. Για παράδειγμα, ο θόρυβος για τους αισχροκερδείς καπιταλιστές που πιάστηκαν στα πράσα. Δηλαδή μπορεί η κερδοσκοπία, όρος ύπαρξης του καπιταλισμού, να μην είναι αισχρή;

Κάτι κατορθώνουν, λοιπόν, οι αστοί όταν οι εργάτες αντί να συζητούν για το πώς θα ανατρέψουν ένα σύστημα που ολόκληρο υπάρχει με σκοπό το κέρδος, χειροκροτούν τον εισαγγελέα που μια μέρα, σε ένα ράφι ανακάλυψε ένα αισχρό κέρδος. Την ώρα που δίπλα του ακριβώς μία υπάλληλος με δίωρη σύμβαση φτύνει αίμα παράγοντας «τίμια» κέρδη.

Ετσι και με τα στοιχεία για την παγκόσμια φτώχεια. Που παρατίθενται σ' ένα μονόστηλο, δίπλα σε μια ανάλυση που καταλήγει ότι το κρίσιμο δεν είναι η φτώχεια, αλλά το ποιοι πρέπει να πάρουν τα προνοιακά επιδόματα. Δηλαδή, το κρίσιμο δεν είναι να ανατρέψεις το σύστημα που παράγει τη φτώχεια, αλλά να φας τον διπλανό σου γιατί παίρνει ένα επίδομα παραπάνω από σένα!

Και χωρίς αντιδράσεις, παρακαλώ. Γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι λέει παγκόσμια αυθεντία κι ο λόγος του είναι εντολή. Ετσι αθώα - αθώα γράφεται πως δε θα είναι και πολλά τα θύματα. Μόνο οι σημερινοί 18άρηδες και κάτι μάνες με παιδιά.

Το πόσο ακόμα θα κυριαρχεί ο σκοταδισμός δεν είναι θέμα που αφορά τις εκκλησιαστικές ρόμπες, αλλά το τι κάνουμε για να γίνει η εργατική τάξη ικανή να βάλει την ταφόπλακα σ' ένα σύστημα που κρατά ακόμα την ανθρωπότητα στο χώρο της προϊστορίας της.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της «Ολυμπιακής»

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ με άλλη μορφή

Η ΝΙΚΗ: Σημεία αποσύνθεσης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέο έμφραγμα στη ΔΕΗ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο «ιός Παλαιοκρασσά» χτυπά την Κυβέρνηση

Η ΧΩΡΑ: Ο Βαγγέλης «αδειάζει» τον Θόδωρο

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ η πολιτική Καραμανλή

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Δεν Ντρέπεστε Τζουτζέδες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ τι αλλάζει σε πρόωρες, βαρέα και ανθυγιεινά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέα υποβάθμιση σπουδών με τέσσερα ιερατικά ΑΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 4 ΣΧΟΛΕΣ Αγιατολλάχ ΑΕΙ

Η ΑΥΓΗ: Με υπογραφή του δεσπότη στο πανεπιστήμιο

ΤΑ ΝΕΑ: Μεσαιωνικά ΑΕΙ από τη ...Δεξιά του Κυρίου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΣΑ για τους στρατιωτικούς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ για τις προαγωγές στο Δημόσιο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 6 ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ στον εισαγγελέα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ στην αγορά ακινήτων

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το θράσος και η ματαιοδοξία του απατεώνα Κοντομηνά


ΜΗ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΚΑΝΕ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ

ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ: «Από τα 6,1 δισ. του παγκόσμιου πληθυσμού 2,8 δισ. σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη διαβιούν με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως. Το πλουσιότερο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εισόδημα 114 φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 5% (...) 840 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται. Θα χρειαστούν περισσότερα από 130 χρόνια για να εξαλειφθεί η πείνα, παρ' όλο που οι αριθμοί μειώνονται» (τα στοιχεία στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΓΩΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ: «Φτώχεια και των γονέων. Και των ανέργων και των εργαζομένων. Και των εργένηδων και των πολυτέκνων. Και των ανηλίκων και των υπερηλίκων. Και του κέντρου και της περιφέρειας. Ποιοι είναι όμως οι περισσότερο ευάλωτοι; Ποιους δηλαδή θα έπρεπε να βοηθά περισσότερο η κοινωνική πολιτική;» (το ερώτημα σε ρεπορτάζ της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ: «Το ΔΝΤ έχει μια αυστηρή συνταγή που προβλέπει ελεύθερες απολύσεις, χαμηλότερες αυξήσεις από τον πληθωρισμό και παρέκκλιση από τις συλλογικές συμβάσεις (...) θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η σύσταση του ΔΝΤ προς τους κοινωνικούς εταίρους να έχουν υπόψη τους τη σταθερή υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας καθώς οι τιμές και το κόστος εργασίας ξεπέρασαν τα αντίστοιχα μεγέθη της υπόλοιπης Ευρωζώνης (...) καλώς ή κακώς το ΔΝΤ είναι το επιτελείο της διεθνούς οικονομίας τα στελέχη του έχουν μια μεγάλη εμπειρία και δεν μπορεί να απορρίπτεται συλλήβδην κάθε έκθεσή τους (...) η μεγάλη συμβολή του ΔΝΤ που πρέπει να την αξιοποιήσουμε είναι η εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης της οικονομίας» (ο Ν. Νικολάου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ: «Τους σημερινούς δεκαοχτάρηδες και τις μητέρες ανηλίκων θα θίξει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση» (η εκτίμηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δουλιά τους να αισχρο - κερδο - σκοπούν

«Εξι πολύ γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Bazaar, Carrefour Μαρινόπουλος, Ατλάντικ, Βασιλόπουλος, Alimenta, Ξυνός) παραπέμπονται στον εισαγγελέα και την αρμόδια Αγορανομική Επιτροπή, γιατί μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από τη Νομαρχία Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι διέθεταν φθηνότερες τιμές των προϊόντων στα ράφια και ακριβότερες στις ταμειακές μηχανές» (η είδηση στη «ΝΙΚΗ»).

Τήβεννος όπως ρόμπα

«Οσον αφορά τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων που θα χορηγούν οι μητροπολίτες ελπίζω να προβλέπουν πως αποκλείονται από το ιερατικό στάδιο οι υποκριτές, οι άπληστοι, οι ασελγείς, οι φιλοχρήματοι και οι παιδεραστές, εκτός αν υπάρχει φόβος, μήπως τα νέα ιδρύματα μείνουν χωρίς τρόφιμους. Είναι αυτονόητος ο αποκλεισμός των γυναικών, αφού η απουσία τους δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα ανδρικά μοναστήρια, πράγμα που σημαίνει πως είναι περιττές και αχρείαστες εκτός αν είναι ανιψιές δεσποτάδων» (ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στα «ΝΕΑ»).

«Δεν κάνει το παιδί»

«Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τον Γ. Παπανδρέου υποστήριξε: "Δεν κάνει για πρωθυπουργός το παιδί, δεν κάνει"» (η αναφορά στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Χα! Χα! χάθηκαν...

«"Είναι γεγονός, για να πούμε τα πράγματα ως έχουν, ότι χάθηκαν κιβώτια αποδεικτικού υλικού που αφορούσαν τη 17Ν", παραδέχτηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης» (το θέμα στην πρώτη σελίδα της «ΒΡΑΔΥΝΗΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ