ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απροστάτευτη η δημόσια υγεία!

Οι υπηρεσίες ελέγχου της πολιτείας δε λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και μη χρηματοδότησής τους από το κράτος. Η υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και η εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλούν αύξηση των ασθενειών στην περιοχή και ιδιαίτερα του καρκίνου

Κανένας έλεγχος στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τη Θεσσαλία (φωτ. από εργοστάσιο στον Αλμυρό Μαγνησίας)
Κανένας έλεγχος στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τη Θεσσαλία (φωτ. από εργοστάσιο στον Αλμυρό Μαγνησίας)
Υποβαθμισμένοι έως ανύπαρκτοι είναι οι έλεγχοι για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της πολιτείας υπολειτουργούν, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και της μη χρηματοδότησής τους. Οι όποιοι ανεπαρκείς έλεγχοι που γίνονται οφείλονται στις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού, αλλά, εξ αντικειμένου, δεν αρκούν για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ετσι δεν ελέγχονται οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον, καθώς και άλλες εστίες μόλυνσης, ενώ λειψοί είναι και οι έλεγχοι στα τρόφιμα, που διατίθενται στην αγορά, στα καταστήματα εστίασης, στα κυλικεία των σχολείων κ.α. Και, βεβαίως, δε γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλιάς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων.

Η υποβάθμιση των δημόσιων ελέγχων έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των κινδύνων για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τις λοιμώξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των ασθενών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας πάσχουν από καρκίνο!

Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ), με τους υπευθύνους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε ότι:

  • Από τους 16 υπαλλήλους που προβλέπεται, σύμφωνα με τον οργανισμό, να έχει το Τμήμα, υπάρχουν μόνο 6, οι οποίοι δεν επαρκούν ούτε για τη γραφειοκρατική δουλιά.
  • Εδώ και δυο χρόνια δε γίνονται μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς ο σταθμός μετρήσεων δε λειτουργεί, λόγω της μη χρηματοδότησής του.

Κι όλα αυτά όταν στη Λάρισα - όπως και στη Μαγνησία - τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι οξυμένα, καθώς υπάρχουν βιομηχανίες, που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα ρυπογόνα και επικίνδυνα για την υγεία υλικά, όπως το πετ-κοκ κ.α., άλλες παράγουν ρυπογόνα προϊόντα, όπως ζωικό λίπος κλπ κι άλλες ρίχνουν τα λύματά τους στα ποτάμια της περιοχής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση το ΕΚΛ, υπενθυμίζει ότι η υγεία είναι ανάγκη και δικαίωμα του ελληνικού λαού, ενώ η πρόληψη ασθενειών, η παρακολούθηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ο έλεγχος των τροφίμων είναι υποχρέωση και ευθύνη του κράτους.

Κι αφού επισημαίνει ότι δεν μπορεί ν' αποδεχτεί μια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και του λαού, καλεί τους φορείς της Θεσσαλίας να πάρουν θέση δίπλα του, διεκδικώντας:

  • Να καλυφτούν τα τεράστια κενά προσωπικού στις υπηρεσίες ελέγχου περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.
  • Να ξαναλειτουργήσει ο σταθμός μετρήσεων στο αρμόδιο Τμήμα της Νομαρχίας.
  • Κρατικές υπηρεσίες οι οποίες θα εξασφαλίζουν την υγιεινή του περιβάλλοντος και των τροφίμων, με διενέργεια ελέγχων για την ύπαρξη μικροβίων, τοξικών χημικών ουσιών, γενετικά τροποποιημένων προϊόντων κ.ά.
  • Πρόληψη εργατικών ατυχημάτων κι επαγγελματικών ασθενειών στους χώρους δουλιάς, από κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.
  • Υγιειονομική διαφώτιση του λαού για όλες τις δραστηριότητες της κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής, με ευθύνη του κράτους.
Πέντε χρόνια από το θάνατο του Λεων. Αυδή

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Λεων. Αυδή, που διατέλεσε επικεφαλής της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα» από το 1998 μέχρι και το θάνατό του, το 2000. Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της «Συμπαράταξης» καλεί σήμερα, Παρασκευή 23 του Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., «όλους τους φίλους του, που τον γνώρισαν, τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν», στην πλατεία «Αυδή» (Μυλλέρου, Λεωνίδου, Γιατράκου, Κεραμεικού) «για να τον θυμηθούμε και να τον τιμήσουμε με δυο λόγια, ένα κρασί και δυο τραγούδια».

Στις 24 Σεπτέμβρη 2000, η καρδιά του Λεων. Αυδή έπαψε να χτυπά. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1937. Βαθύτατα κομμουνιστής, πιστός στα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ, το 1968 εκτοπίστηκε από την απριλιανή δικτατορία στη Σίκινο. Εργάστηκε ως δικηγόρος με ειδικότητα στο Εργατικό Δίκαιο. Πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, των αδικημένων. Απέναντι στην εργοδοσία. Την περίοδο 1981-1986 διατέλεσε αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Από το 1991 έως το 1993 διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της οποίας και παρέμεινε μέλος έως το τέλος.

Το 1994 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα». Το 1996 εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Αθήνας. Από την ιδιότητα του βουλευτή παραιτήθηκε το Μάη του 1997 για να ασχοληθεί με το Δήμο Αθηναίων.

Συνέγραψε μελέτες και άρθρα για θέματα του Εργατικού Δικαίου, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε νομικά και άλλα περιοδικά και εφημερίδες. Η κηδεία του Λεων. Αυδή ήταν πολιτική, η πρώτη που έγινε στη χώρα μας και έγινε σύμφωνα με τη δική του επιθυμία...

Οριστική παύση γιατρού

Την ποινή της οριστικής παύσης του επιμελητή της Α' Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Στ. Δεληκούκου, με την κατηγορία του χρηματισμού, επέβαλλε το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ. Επίσης, στον γιατρό επιβλήθηκε και πρόστιμο 2.348 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του Στ. Δεληκούκου έγινε γνωστή από τηλεοπτική εκπομπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χτεσινές δηλώσεις του εν λόγω γιατρού που έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λάρισας, ισχυρίστηκε ότι τα 200 ευρώ που του έδωσε συγγενής ασθενούς, κάτι που κατέγραψε η κάμερα και προβλήθηκε στην τηλεόραση, δεν ήταν φακελάκι, αλλά... δώρο για την ονομαστική του εορτή. Είπε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι να βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα προσφύγει.

Μεταμόσχευση και τοποθέτηση «τεχνητής καρδιάς»

Η 43η μεταμόσχευση καρδιάς πραγματοποιήθηκε χτες στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), σε ασθενή ηλικίας 38 ετών από την Τρίπολη. Επίσης τοποθετήθηκε και η δέκατη συσκευή υποστήριξης της κυκλοφορίας («τεχνητή καρδιά») την περασμένη Τρίτη σε ασθενή 43 ετών από την Κεφαλονιά.

Η 38χρονη ασθενής έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου. Το μόσχευμα προσφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν από νεαρή γυναίκα, ηλικίας 19 ετών, με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Ο 43χρονος είχε υποβληθεί σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης προ εξαετίας και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΩΚΚ με ενδοαορτική αντλία.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αδελφοποίηση με το Ιτσεβάν Αρμενίας

Με την πόλη Ιτσεβάν Αρμενίας θα αδελφοποιηθεί ο Δήμος Νίκαιας. Η επίσημη τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων θα γίνει σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολιτιστικού πολυχώρου της Μηχανικής Καλλιέργειας (Θηβών 245).

Στο Δήμο Νίκαιας, το μεγαλύτερο προσφυγογενή δήμο της Αττικής, οι αρμενικές κοινότητες, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίδρυσαν δική τους εκκλησία και σχολείο κάτω από αντίξοες συνθήκες και με την παρουσία τους έχουν σηματοδοτήσει την ιστορία της πόλης. Στόχος της αδελφοποίησης είναι η φιλία των λαών, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών όσον αφορά στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε οι δήμοι να γίνουν πρωταγωνιστές του πολιτισμού στα στάδια της ιστορικής εξέλιξης και της κοινωνικής οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ