ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προετοιμάζουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης

Προαναγγελία για το επόμενο κύμα αντιασφαλιστικών μέτρων χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση και πάλη για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου σημειώνει:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης αποτελούν προαναγγελία του επόμενου κύματος αντιασφαλιστικών μέτρων. Θα είναι τυφώνας κατεδάφισης όσων απόμειναν από τα έως τώρα αντιασφαλιστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υπουργού Εργασίας.

Οπως έχει ήδη καταγγείλει το ΚΚΕ, η νέα επίθεση είναι προαποφασισμένη, σχεδιασμένη και θα είναι πιο καθολική και πιο σφοδρή. Στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας "για την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου" τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν υιοθετήσει και δεσμευτεί για να μειωθεί κι άλλο η αξία της εργατικής δύναμης.

Ο επαίσχυντος "κοινωνικός διάλογος", που αναγγέλλει η κυβέρνηση, αποτελεί αντιγραφή της γνωστής απάτης του ΠΑΣΟΚ. Το πρόσχημα είναι και πάλι η "εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος".

Αποτελεί κυνική ομολογία πως η αρχή της επίθεσης θα είναι τα παιδιά της εργατικής τάξης, η νέα βάρδιά της.

Είναι ψέμα πως τα όρια συνταξιοδότησης δε θα υπερβούν τα 65! Με το νόμο του ΠΑΣΟΚ, που καθιερώνει την εθελοντική δουλιά κατά δύο χρόνια μετά το 65ο έτος, με την ανεργία και με τις ελαστικές σχέσεις, καθώς και από άλλες αιτίες, το όριο θα υπερβεί τα 65 χρόνια. Επιπλέον με τις δηλώσεις του ο υπουργός ομολόγησε πως στόχος είναι ο αποχαρακτηρισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και η περικοπή των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα μειωθούν οι συντάξεις όσων εργάζονται σε αυτούς τους κλάδους, θα χειροτερεύσουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Τα ελλείμματα στα ταμεία δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι που τα συντηρούν και δημιουργούν τον πλούτο, αλλά οι κυβερνήσεις και η πλουτοκρατία.

Καμιά επανάπαυση, καμιά συναίνεση, κανένας διάλογος με τα κόμματα της πλουτοκρατίας, τους εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία.

Οργάνωση - Συσπείρωση και πάλη για Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα). Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια εργασίας.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Πλήρη σύνταξη στο 80% του συνταξιοδοτικού μισθού.
  • Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο - κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης».


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Φωτογραφίζουν» τις ανατροπές

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το μπαράζ των δηλώσεων και των σχολιασμών για το ασφαλιστικό που άρχισε πάλι, επιβεβαιώνει τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την αντιασφαλιστική της επίθεση, να προχωρήσει η εφαρμογή των ψηφισμένων αντιασφαλιστικών νόμων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), αλλά και να δημιουργηθεί και νέο θεσμικό πλαίσιο, πάντα προς το χειρότερο.

Αυτή τη στόχευση εξυπηρετούν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κατά την επίσκεψή του στη ΓΣΕΕ και οι προχτεσινές ανάλογου περιεχομένου δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης. Σε αυτό αποβλέπει και ο περίφημος «κοινωνικός διάλογος», στον οποίο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δήλωσε πρόθυμη να δώσει «παρών».

Η τοποθέτηση του υπουργού Απασχόλησης πως οτιδήποτε ισχύσει «θα αφορά αυτούς που πρόκειται να προσληφθούν στο μέλλον» προϊδεάζει για μια νέα επιχείρηση «σαλαμοποίησης» των εργαζομένων, αντίστοιχη με αυτή του νόμου 2084 του 1992, που καθόριζε νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους εργαζόμενους που έμπαιναν στην παραγωγή μετά το 1993. Και είναι σίγουρο ότι μαζί με τους νέους, η μπάλα θα πάρει και ορισμένες κατηγορίες από τους «παλιούς», των οποίων ορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν περισωθεί, θα εμφανιστούν και πάλι ως «προνόμια». Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνει η όλη φιλολογία για τις «πρόωρες συντάξεις», τα βαρέα και ανθυγιεινά κλπ. Αλλωστε σε αυτό επιμένουν και οι Βρυξέλλες με τις αποφάσεις τους για αύξηση κατά 5 χρόνια του μέσου όρου του χρόνου συνταξιοδότησης και την παράταση του εργάσιμου βίου.

Οι «διαβεβαιώσεις» του Π. Παναγιωτόπουλου ότι το όριο ηλικίας δε θα αυξηθεί πέραν των 65 χρόνων, είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστικές, γιατί αυτό δεν αναιρεί την αύξηση των ορίων ηλικίας σε κατηγορίες εργαζομένων που σήμερα μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, αλλά και γιατί αυτό το όριο έχει ήδη ξεπεραστεί με τον 3029, το νόμο του ΠΑΣΟΚ, που «εθελοντικά» έχει αυξήσει το όριο στα 67 χρόνια.

Αυτό ενισχύουν και οι χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις επιτρόπου Βλαντιμίρ Σπίντλα, που με πρόφαση την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής και την παράταση των σπουδών - τις οποίες χαρακτήρισε νεκρό χρόνο - είπε ότι «ζούμε περισσότερο, άρα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ