ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
«Δεν είδα, δε γνωρίζω... »

Ο επιθεωρητής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, ο οποίος έλεγξε το πλοίο πέντε μέρες πριν ναυαγήσει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι τα πάντα ήταν σε καλή κατάσταση!

«Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου», «δε γνωρίζω», «όλα τέλεια». Φράσεις, που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο χτεσινός μάρτυρας, στη δίκη για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», Γιώργος Κατσαφάδος, επιθεωρητής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων την περίοδο του ναυαγίου του.

Ο συγκεκριμένος ήταν ο επιθεωρητής που διενήργησε τον έκτακτο έλεγχο στο πλοίο, πέντε ακριβώς μέρες πριν ναυαγήσει στη θάλασσα της Πάρου, και τα βρήκε όλα «άριστα»! Οι απαντήσεις του μάρτυρα, όπως άλλωστε σχολιάστηκε και στο δικαστήριο, ήταν ενδεικτικές, τόσο για τον έλεγχο που διενεργήθηκε τότε, όσο και για την όλη κατάσταση που επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί, όπως προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία, ακόμα και σήμερα στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων.

Ο Γ. Κατσαφάδος στάλθηκε να επιθεωρήσει το πλοίο, μετά από τις σχετικές καταγγελίες που είχε καταθέσει ο πρωτοδεύτερος μηχανικός κ. Σορόκας για την άθλια κατάσταση του μηχανοστασίου, των ηλεκτρομηχανών και άλλα. Η επιθεώρηση που διενήργησε ο Γ. Κατσαφάδος ήταν ακριβώς 40 λεπτά πριν από τον απόπλου του καραβιού, ο οποίος θεωρήθηκε από τον ίδιο, στη διάρκεια της κατάθεσής του, αρκετός για τέτοιου είδους έλεγχο... Μάλιστα, όπως είπε, έλεγξε και παραπάνω μέρη του καραβιού από αυτά που του είχαν πει και όλα τα βρήκε «σε καλή κατάσταση». Ωστόσο, τον διαψεύδει το ίδιο το γεγονός ότι 5 μέρες από την επιθεώρηση στάλθηκαν αυτή τη φορά τέσσερις επιθεωρητές, οι οποίοι ωστόσο και πάλι «δεν είδαν τίποτα». Ομως, μερικές ώρες από τον έλεγχο των τεσσάρων, το πλοίο βρέθηκε στον πάτο με 80 πνιγμένους...

Ο δεύτερος και τελευταίος μάρτυρας της χτεσινής μέρας ήταν ο Αριστείδης Βόνδας, τότε διευθυντής στη Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευών της Επιθεώρησης. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Αρ. Βόνδας είναι διευθυντής στην ιδιωτική εταιρία «Ελληνικός Νηογνώμονας», όπως και αρκετοί ακόμα συνάδελφοί του από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η μεγάλη πολύμηνη μετασκευή που διενεργήθηκε στο πλοίο και διήρκεσε μέχρι τον Ιούλη 2000, δεν αφορούσε τις λαμαρίνες του, αλλά κυρίως τους χώρους υποδοχής επιβατών, κοινώς εκεί που έχει το κέρδος. Ακόμα, με δεδομένο ότι από την πρόσκρουση του πλοίου αποκόπηκε πτερύγιο της δεξιάς του προπέλας, ενώ τα υπόλοιπα δύο έμειναν ανέπαφα, είπε ότι είναι «απίθανο» η προπέλα να δούλευε όταν το καράβι έπεσε στα βράχια...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καμία λύση στο πρόβλημα ύδρευσης

Στις συμπληγάδες των συμφερόντων του ιδιώτη που υδροδοτεί την περιοχή και της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ), αλλά και στον εμπαιγμό των αυτοδιοικητικών αρχών, συνεχίζουν να συνθλίβονται οι κάτοικοι της Ευξεινούπολης, της Νικόπολης και των Ανθόκηπων στην Ευκαρπία, στη Σταυρούπολη και την Πολίχνη Θεσσαλονίκης, που, τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση του προβλήματος, εξακολουθούν να μην μπορούν να πιουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης από το οποίο υδροδοτούνται.

Βγαίνει ο Σεπτέμβρης και ακόμη είναι σε ισχύ η απαγόρευση χρήσης του νερού προς πόση, αφού τα δείγματα των νερών από τις γεωτρήσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα.

Τελευταία ανάλυση από το Χημείο του Κράτους έδειξε ότι στο νερό της μιας από τις 4 γεωτρήσεις εμφανίζονται κατάλοιπα του φυτοφαρμάκου Atrazine σε συγκέντρωση 0,22 μg/l δείγματος, έναντι του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου 0,10 μg/l. Διαπιστώνεται πως νερό είναι ακατάλληλο προς πόση, επιβλαβές για τη δημόσια υγεία και απαγορεύεται η διάθεσή του στην κατανάλωση με οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης προσπαθεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα, αναφέροντας πως οι συγκεντρώσεις του φυτοφαρμάκου θα περιοριστούν στα επιτρεπτά όρια, διότι στη δεξαμενή ύδρευσης, από όπου διοχετεύεται το νερό στο δίκτυο, συγκεντρώνεται νερό και από τις άλλες τρεις γεωτρήσεις που δεν είναι επιβαρυμένες.

Οι κάτοικοι διεκδικούν να υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, όμως το αίτημά τους σκοντάφτει στις διεκδικήσεις του ιδιώτη κ. Κεφαλίδη, που θέλει να εισπράξει χρήματα για να παραχωρήσει το δίκτυο ύδρευσης που δημιουργήθηκε με δαπάνες του ίδιου, αλλά κυρίως με χρήματα των κατοίκων. Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να εμπαίζονται και από τους αιρετούς άρχοντες της Αυτοδιοίκησης, αφού η Νομαρχία αποποιείται των ευθυνών της, παραπέμποντας στους Δήμους, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να δώσουν λύση στο πρόβλημα ύδρευσης των περιοχών τους και οι δημοτικές αρχές παραπέμπουν σε λύση από τη Νομαρχία.

Τίμησαν τη μνήμη του Λεων. Αυδή

Με μια ρακή, δυο κουβέντες και λίγα λουλούδια πάνω στον τάφο του, απλά και σεμνά, όπως και ο ίδιος θα το ήθελε, τίμησε χθες η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» τον Λεων. Αυδή (επικεφαλής της «Συμπαράταξης» από το 1998 μέχρι το 2000). Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του Λεων. Αυδή. Λίγοι φίλοι του μαζεύτηκαν στο Α` Νεκροταφείο και στη συνέχεια στην πλατεία «Αυδή» στο Μεταξουργείο. Οσοι τον γνώρισαν μέσα από τη «Συμπαράταξη». Από τη μάχιμη δικηγορία. Από τους καθημερινούς αγώνες για τα δίκια του λαού. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε για τον εκλιπόντα: «Ενας διαπρεπής νομικός, κομμουνιστής, μαρξιστής, διανοούμενος της δράσης, αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την αλλαγή της κοινωνίας».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Ο πρωτοπόρος μαχητής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Νίκος Πολυκράτης - καπετάν Νικήτας θα τιμηθεί στην Πάτρα, σε εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ, ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, αύριο Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 7 μ.μ., με αφορμή τη συμπλήρωση 56 χρόνων από το θάνατό του. Θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα, τον οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Στάθης Λεοντής.

  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί τους αντιστασιακούς, τους συγγενείς των θυμάτων και τους φίλους της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης να παραστούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, που διοργανώνει αύριο Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών από τους Γερμανούς στις 16-7-44 στη θέση «Βιναριές» και στη συνέχεια στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Δράπανου» στο μνημείο των 104 εκτελεσθέντων πατριωτών την περίοδο 1948 - 49 από τις Φυλακές Αργοστολίου.
  • Εκδήλωση τιμής για το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, που έδρασε στην Κοιλάδα των Τεμπών, το διάστημα της φασιστικής κατοχής 1942 - 1944, διοργανώνουν αύριο Κυριακή, 25 Σεπτέμβρη, τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην Αγία Παρασκευή, στα Τέμπη. (Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την πλατεία Εβραίων, στη Λάρισα, στις 9 π.μ. και από Αμπελώνα στις 8.30 π.μ.)
  • Τα Παραρτήματα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης και τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 25/9, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 118 εκτελεσμένους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που στην πλειοψηφία τους ήταν νέα παιδιά και έπεσαν στο Λαζαρέτο την περίοδο 1947 - 1949.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λακωνίας και οι συγγενείς των θυμάτων, αύριο Κυριακή 25/9 και ώρα 11.30 π.μ., διοργανώνουν εκδήλωση - μνημόσυνο στην Τρύπη Λακωνίας για να τιμήσουν τους 55 εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
  • Τα Παραρτήματα Νέας Σμύρνης και Δάφνης της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, αύριο Κυριακή 25/9 και ώρα 6 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Φάρου), διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 114 αγωνιστές -πατριώτες που εκτελέστηκαν στις 9 Αυγούστου 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ