ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Σε κλοιό πιέσεων για «ευρωάμυνα» - εξοπλισμούς

Να αποσπάσει δεσμεύσεις για συμμετοχή στην πίτα των πολεμικών εξοπλισμών επιχείρησε η γαλλική κυβέρνηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό

Την πραμάτεια της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας αράδιασε ο Σιράκ στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Ελληνα πρωθυπουργό

Associated Press

Την πραμάτεια της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας αράδιασε ο Σιράκ στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Ελληνα πρωθυπουργό
Αντιμέτωπος με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τη διαμάχη των ισχυρών για τη μοιρασιά της πίτας των εξοπλιστικών προγραμμάτων βρέθηκε ο Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής του στο Παρίσι.

Τόσο από το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από απαίτηση της γαλλικής πλευράς, όσο και από τη συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό», προκύπτει με σαφήνεια ότι ο Κ. Καραμανλής βρέθηκε σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων, προκειμένου να δεσμευτεί σε «στρατηγικές» επιλογές του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και ειδικότερα του γαλλικού. Αυτός, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα, ήταν ο πραγματικός σκοπός της πρόσκλησης για επίσκεψη που του απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος, με ελάχιστα συγκαλυμμένη τη «δυσφορία» της γαλλικής κυβέρνησης για την πρόσφατη αγορά 40 πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Επιδίωξη της γαλλικής κυβέρνησης ήταν να αποσπάσει κάποια δέσμευση, για να πάρει την επόμενη παραγγελία πολεμικών αεροπλάνων, πράγμα που απέφυγε να κάνει ο Κ. Καραμανλής, τουλάχιστον δημόσια. Υποχρεώθηκε, όμως, να επαναβεβαιώσει τη συμμετοχή της χώρας στις «απαραίτητες στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ».

Ανακοινωθέν δεσμεύσεων

Αυτό προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Καραμανλή - Σιράκ. Σε αυτό υπογραμμίζεται η βούληση των δύο χωρών «να συνεχίσουν να εργάζονται με το σύνολο των εταίρων τους που το επιθυμούν, για την οικοδόμηση μιας πολιτικής Ευρώπης ικανής να εκφράζεται με μία φωνή στη διεθνή σκηνή, μιας Ευρώπης προικισμένης με τις στρατιωτικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες για την πολιτική της αξιοπιστία». Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ στα Βαλκάνια, στην Αφρική, μέχρι και την Ινδονησία!

Για το λόγο αυτό, αμφότερες οι χώρες ζητούν την, όσο το δυνατόν συντομότερα, δημιουργία του κέντρου επιχειρήσεων της ΕΕ, με αποστολή το σχεδιασμό και τη διοίκηση αυτόνομων από το ΝΑΤΟ επιχειρήσεων. Επίσης, υπογραμμίζουν την «πολιτική και επιχειρησιακή σημασία των ευρωπαϊκών πολυεθνικών δυνάμεων», ενώ η Γαλλία υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την προσχώρηση της Ελλάδας στις «ευρωδυνάμεις». Αναγνωρίζεται, ακόμα, η σημασία της δημιουργίας μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην υπό συγκρότηση πολεμική μηχανή της ΕΕ ήταν το βασικό ζητούμενο των ερωτήσεων που απάντησε ο Κ. Καραμανλής στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό». Απαντώντας στην ερώτηση πώς μπορεί η Ελλάδα να συμμετάσχει στην «Ευρώπη της άμυνας», έριξε το μπαλάκι στις άλλες χώρες - μέλη, λέγοντας ότι «πρέπει κατ' αρχάς, να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία μεταξύ ορισμένων χωρών για να καθορίσουμε τους στόχους». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε παλαιότερη θέση του υπέρ των ενισχυμένων συνεργασιών στον τομέα της άμυνας, στα πρότυπα του ευρώ.

Πιέσεις για εξοπλισμούς

Στην επόμενη δηκτική και γεμάτη υπονοούμενα ερώτηση «δε φοβόσαστε ότι θέτετε σε κίνδυνο τις πολύ στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στον τομέα της Αμυνας»(!), ο Κ. Καραμανλής προτίμησε μια σιβυλλική απάντηση: «Τίποτα δεν αλλάζει στη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ». Απαντώντας στις επόμενες ερωτήσεις επιχείρησε να αποσυνδέσει την πρόσφατη αγορά του αιώνα (τα 40 F-16), υποστήριξε ότι η αγορά αυτή «δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές επιλογές ή με έναν προσανατολισμό λιγότερο ή περισσότερο ευρωπαϊκό». Δικαιολογώντας την αγορά των αμερικανικών αεροπλάνων είπε ότι σε τέτοιου είδους συμφωνίες «μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλοι παράγοντες, όπως το κόστος, τα ειδικά χαρακτηριστικά των αεροσκαφών», ενώ ειδικά για την παραγγελία των F -16 μέτρησε, όπως είπε, η προθεσμία παράδοσης. Στην επόμενη ερώτηση αν τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη έχουν ελπίδα στην επόμενη παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης, ο Κ. Καραμανλής απάντησε αρχικά καταφατικά, αποφεύγοντας όμως να δεσμευτεί: «Η ευρωπαϊκή επιλογή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα εξεταστεί», περιορίστηκε να πει.

Κληθείς να σχολιάσει την αντιδήλωση της ΕΕ για τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας με την οποία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε διπλωματικά: «Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Κύπρου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου». Από την άλλη, είπε ότι αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει και το πώς.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο στις 19:00 στο πλαίσιο της εκπομπής «Το βήμα της Βουλής» τη συζήτηση των Επίκαιρων Ερωτήσεων για τις εξελίξεις στην «Ολυμπιακή» και τα κλωστήρια της Νάουσας, καθώς και τη συζήτηση της τροπολογίας για τα χρέη της «Ολυμπιακής» και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυης για την αγροτική πολιτική.

Επιμέλεια - παρουσίαση Ζωή Κούλια.

Στην Πράγα ο Ελ. Βαγενάς

Για την Πράγα αναχώρησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να εκπροσωπήσει το Κόμμα στο σεμινάριο που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας με θέμα: «Η στρατηγική της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη και η πορεία προς τη σοσιαλιστική προοπτική».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αστυνομική επιχείρηση τρομοκράτησης μελών της ΚΝΕ

Η προσπάθεια παρεμπόδισης της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Χτες το πρωί, συνοροφύλακες σταμάτησαν 5 μέλη της ΚΝΕ για να ελέγξουν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν. Οι συνοροφύλακες βρήκαν στο αυτοκίνητο σημαίες της ΚΝΕ και κράνη μοτοσικλέτας και γι' αυτό το λόγο τους οδήγησαν στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, όπου έγινε εξονυχιστικός έλεγχος του αυτοκινήτου. Παρών ήταν το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Π. Ταξόπουλος, ο οποίος έκανε διαρκείς προσπάθειες να πείσει το διοικητή του Τμήματος να τους αφήσει ελεύθερους ενημερώνοντάς τον ότι οι 5 νέοι είναι μέλη πολιτικής νεολαίας και μάλιστα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Οι προσπάθειές του όμως αγνοήθηκαν από το διοικητή του Τμήματος και οι 5 ΚΝίτες οδηγήθηκαν με αστυνομική κλούβα στην Ασφάλεια (!). Τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη.

Η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στην πολιτική τους δράση και πως οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν να δουλεύουν ανοιχτά στο λαό με την πολιτική τους πρόταση. Τονίζει ακόμα ότι η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής συνοδεύει την όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και ειδικά για το συγκεκριμένο γεγονός καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, που αγνόησε την παρέμβαση που έκανε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την απαράδεκτη συμπεριφορά των ίδιων των συνοροφυλάκων, οι οποίοι ενήργησαν ως αστυνομική δύναμη, καθώς και το γεγονός της μεταφοράς των μελών της ΚΝΕ σε αστυνομική κλούβα λες και ήταν εγκληματίες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ