ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο χορός των κερδών καλά κρατεί!

Η αύξηση των κερδών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι και 1.406,2%, αποκαλύπτει τους μεγάλους κερδισμένους της «ήπιας» λιτότητας που επαγγέλλεται η κυβέρνηση και πως η οικονομία αντέχει, αλλά μόνο για λίγους

Με προκλητικούς ρυθμούς αυξάνονται και φέτος τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και στα νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα (διεύρυνση των φοροαπαλλαγών, μείωση της φορολογίας, απολύσεις εργαζομένων με ή χωρίς «εθελούσια έξοδο», ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών κλπ.) που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας στην πράξη την ίδια πολιτική με εκείνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, την ώρα που η ακρίβεια στην αγορά έχει εξαφανίσει προ πολλού τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις (από 2% ως 5%) των μισθών και συντάξεων, την ίδια ώρα τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνονται με ξέφρενους ρυθμούς και διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή και... υπερδεκαπλασιάζονται!

Αδιάψευστος μάρτυρας και τα επίσημα στοιχεία από τους ισολογισμούς των 236 (από τις 321 συνολικά εισηγμένες στο Χρηματιστήριο) επιχειρήσεων που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε χτες η εταιρία «Hellas Stat». Τα στοιχεία αυτά μας πληροφορούν πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005 τα κέρδη 236 εισηγμένων επιχειρήσεων έφτασαν στο ποσό των 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2004, καταγράφοντας ποσοστό αύξησης 14,9%. Ανάμεσα σ' αυτές, υπάρχουν και δύο που αύξησαν τα κέρδη τους πάνω από ...1.000%. Πρόκειται για τη «Μυτιληναίος ΑΕ» και την «CYCLON ABE», με την πρώτη να αυξάνει τα κέρδη της κατά 1.406,2% και τη δεύτερη κατά 1.220%! Ενδεικτικός, από αυτή την άποψη, είναι και ο πίνακας των 25 επιχειρήσεων (με τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των κερδών) που επεξεργάστηκε και δημοσιεύσει ο «Ρ».

Από την επεξεργασία των συνολικών στοιχείων, προκύπτει πως παράλληλα με τα αστρονομικά κέρδη που απομυζούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, συνεχίστηκε το 2005 και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των κερδών (4,7 δισ. ευρώ) των 236 επιχειρήσεων, τα 3,9 δισ. ευρώ τα μοιράστηκαν μεταξύ τους 25 επιχειρήσεις και καρπώθηκαν έτσι το 83,6% των συνολικών κερδών (έναντι 82,6% των συνολικών κερδών που είχαν καρπωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2004).

Οπως σημειώνεται και στο συνοδευτικό - με τα στοιχεία - δελτίο Τύπου της «Hellas Stat», πρόκειται για τις πρώτες, ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή, οικονομικές καταστάσεις που συντάχθηκαν βάσει των ΔΠΧΠ, οι οποίες έρχονται να δώσουν την πρώτη εικόνα για την πορεία των εισηγμένων επιχειρήσεων και των επιπτώσεων που φέρνουν οι νέες αρχές χρηματοοικονομικής πληροφόρησης των επενδυτών. Παράλληλα, θα σημειώναμε εμείς, τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν - με την πικρή γλώσσα των αριθμών - και τους μεγάλους κερδισμένους της πολιτικής «ήπιας λιτότητας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, επικαλούμενη την ...«αντοχή της οικονομίας»!

Ανάμεσα, λοιπόν, στους μεγάλους κερδισμένους είναι και ο τραπεζικός κλάδος, που επηρέασε σημαντικά τη συνολική κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, με αύξηση των εσόδων τους κατά 17,3% τα κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 43% (στο φετινό εξάμηνο εκτινάχτηκαν στα 1,04 δισ. ευρώ, από 727,3 εκατ. ευρώ το περσινό εξάμηνο). Το χορό βελτίωσης της κερδοφορίας στον τραπεζικό κλάδο (στην παρένθεση τα ποσοστά αύξησης) οδήγησαν οι τράπεζες Εμπορική (366,9%), Κύπρου (114,7%), Αγροτική (114,1%), Πειραιώς (86.4%) και Eurobank (37,8%).

Από τον κατάλογο των 236 επιχειρήσεων, προκύπτει πως τρελά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2005 - σε ενοποιημένη βάση - εμφανίζουν επίσης και:

  • Ο «ημιδημόσιος» ΟΤΕ, που με τις τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια (κυρίως το πάγιο), εξασφάλισε για τους μετόχους του (κράτος και ιδιώτες) κέρδη συνολικού ύψους 450,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 35,1%).
  • Τα «ημικρατικά» Ελληνικά Πετρέλαια, που αξιοποιώντας (προς όφελος του κράτους, του Λάτση και των άλλων μετόχων) την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου, φόρτωσαν στους καταναλωτές όλη την επιβάρυνση (αύξησαν τις τιμές των υγρών καυσίμων). Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, τα κέρδη των ΕΛΠΕ στο πρώτο εξάμηνο εμφανίζουν αύξηση 56,2% (από 135,2 εκατ. ευρώ πέρσι σε 211,1 εκατ. ευρώ).

Μαζί, βέβαια, με τις δεκάδες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν θεαματικά ποσοστά αυξήσεων στα κέρδη τους, υπάρχει και μια ομάδα περίπου 80 εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο που κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου παρουσίασαν ζημιές, φαινόμενο που... πάει «πακέτο» με την υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων συνολικά. Οι επιχειρήσεις αυτές ανήκουν κυρίως σε κλάδους όπως η κλωστοϋφαντουργία, τα είδη ρουχισμού, οι χημικές βιομηχανίες, η επιβατηγός ναυτιλία.


Ερχεται και νέο κύμα ακρίβειας

Ανατιμήσεις 6% φορτώνουν οι βιομήχανοι στην ντόπια κατανάλωση έναντι 1,3% στα εμπορεύματα που εξάγουν στις χώρες της ευρωζώνης

Και νέο κύμα ακρίβειας προμηνύουν οι εκρηκτικές ανατιμήσεις που οι βιομήχανοι επιβάλλουν στα παραγόμενα εμπορεύματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία» για το μήνα Αύγουστο του 2005 εμφανίζει ραγδαία αύξηση 5,5% και σε μέσα επίπεδα έτους 4,4%. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποκαλύπτουν την ασύδοτη επιχειρηματική δράση των βιομηχάνων και το γεγονός ότι τιμολογούν τα εμπορεύματα με διαφορετικά μέτρα και σταθμά και ανάλογα με το αν τα προορίζουν για την εσωτερική αγορά ή για εξαγωγή.

Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις για τον μήνα Αύγουστο του 2005 -σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2004 - που καταγράφει η ΕΣΥΕ διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για την εγχώρια αγορά φτάνουν στο 6%.
  • Για τις χώρες της ευρωζώνης 1,3%.
  • Στο σύνολο της εξωτερικής αγοράς 4,4%.
  • Μεσοσταθμικά διαμορφώνεται σε 5,5%.

Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι οι βιομήχανοι θησαυρίζουν υπέρμετρα σε βάρος της ντόπιας κατανάλωσης, στην οποία πωλούν τα παραγόμενα εμπορεύματα με υπέρογκα ποσοστά κέρδους.

Οι πληθωριστικές πιέσεις γίνονται ορατές πλέον συνολικά στα κράτη της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ) ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» το Σεπτέμβρη στο 2,5% από 2,2% τον Αύγουστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ