ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Υπό την... κόψη του «μαχαιριού»!
  • «Αγριο πετσόκομμα» στα δικαιώματα παράδοσης με επιδότηση
  • Για αγωνιστικές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται στη Θεσσαλία

ICON

Αντιμέτωπους με πολλά και οξυμένα προβλήματα και με τον κίνδυνο να μείνουν μεγάλες ποσότητες βαμβακιού εκτός επιδότησης, βρίσκει τους βαμβακοπαραγωγούς η νέα εκκοκκιστική περίοδος, που ξεκινά τη Δευτέρα. Οπως είναι γνωστό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - το οποίο, και φέτος, «κόβει και ράβει» την παραγωγή «κατά τα γούστα του» και για να εφαρμόσει απαρέγκλιτα, τον αντιαγροτικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - δήλωσε ότι η επιδοτούμενη παραγωγή δε θα ξεπεράσει τους 1.100.000 τόνους.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως αποφάσισε το υπουργείο, η ηρτημένη παραγωγή θα υπολογιστεί με ξεχωριστή ζώνη ανά χωριό, με βάση το μέσο όρο της πενταετίας 2000 - 2004 μείον τη χειρότερη χρονιά, όταν η μείωση της παραγωγής είναι πάνω από 20%. Ετσι, θα γίνουν αλχημείες ανά χωριό για να προκύψει για αρχικά επιλέξιμη παραδοθείσα ποσότητα, το πολύ, 1.100.000 τόνοι. Κι όλα αυτά ενώ οι εκτιμήσεις λένε πως η φετινή παραγωγή, που είναι καλή λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, θα ξεπεράσει τους 1.200.000 τόνους, ενώ, ταυτόχρονα, παραμένουν από πέρσι στις αποθήκες πάνω από 30.000 τόνοι.

Στους νομούς της Θεσσαλίας τα «πετσοκομμένα» δικαιώματα παράδοσης βαμβακιού, που προέκυψαν με βάση τις διαβόητες ζώνες, ανέρχονται, ανά στρέμμα, στη Λάρισα από 300 έως 370 κιλά, στην Καρδίτσα από 245 έως 350 κιλά, στα Τρίκαλα από 245 έως 350 κιλά, επίσης, και στη Μαγνησία από 300 έως 360 κιλά. Πρόκειται για «άγριο πετσόκομμα», αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τα 4.500 κιλά το στρέμμα.

Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας, που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΝΚ), αντέδρασε άμεσα και συγκαλεί, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7 μ.μ. σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών, στα γραφεία της, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα, να ιεραρχηθούν οι διεκδικήσεις και να ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση και το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των βαμβακοπαραγωγών. Σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, για δεύτερη χρονιά, φέτος, εφαρμόζει, κατά γράμμα, τον ολέθριο κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι που ψήφισε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πως με τις ζώνες ανά χωριό, που διαμόρφωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός των άλλων, επιχειρείται και η καλλιέργεια διχαστικού κλίματος αντιπαραθέσεων των βαμβακοπαραγωγών, ανά χωριό και νομό.

Η ΕΟΑΣΝΚ απαιτεί από την κυβέρνηση ν' απορροφηθεί όλη η παραχθείσα ποσότητα, με 362 δρχ. το κιλό, που είναι η τιμή στόχου, καθώς και να μην πληρώσουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας οι μικρομεσαίοι παραγωγοί που καλλιεργούν μέχρι 100 ιδιόκτητα και μέχρι 150 νοικιασμένα στρέμματα βαμβακιού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιδοτεί την ιδιωτική καινοτομία στην ενέργεια

Το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας υποβολής επενδυτικών προτάσεων για χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝ έργων εφαρμογής καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών, μέχρι τις 31 του Οκτώβρη 2005. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 5,5 εκατ. ευρώ. Το κατώτερο όριο του προϋπολογισμού μιας πρότασης είναι 70 χιλ. ευρώ και το ανώτερο 880 χιλ. ευρώ. Το ποσοστό χρηματοδότησης των προτάσεων κυμαίνεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις από 40% έως 53% ανάλογα με τη γεωγραφική θέση όπου υλοποιείται το έργο. Για τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις - σύμφωνα και με τον ορισμό της ΕΕ - η επιδότηση μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 15%!

Οπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, «δικαίωμα υποβολής επενδυτικής πρότασης έχει κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, ή επιχείρηση των ΟΤΑ, ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα». Επίσης, αναφέρει ότι «καινοτόμες τεχνολογίες θεωρούνται εκείνες που έχουν αποδείξει την τεχνική τους αρτιότητα αλλά η διείσδυσή τους στην αγορά είναι περιορισμένη λόγω υψηλού οικονομικού κινδύνου. Στόχος των επιδεικτικών έργων καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών είναι η απόδειξη των τεχνικών δυνατοτήτων και των οικονομικών επιδόσεων νέων ενεργειακών τεχνολογιών οι οποίες θεωρούνται ελπιδοφόρες από την άποψη της αειφόρου εξοικονόμησης ενέργειας, διά της εφαρμογής των τεχνολογιών αυτών σε αρκούντως ευρεία κλίμακα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επιλέχθηκε η διαφημιστική εταιρία για το εξωτερικό

Η κοινοπραξία των διαφημιστικών εταιριών «ASHLEY and HOLMS», «KARAMELLA» και «PUBLICITAS» επιλέχθηκε από το υπουργείου Τουρισμού ως ανάδοχος για το δημιουργικό της διαφήμισης στο εξωτερικό, συνολικού προϋπολογισμού 1,45 εκατ. ευρώ!!! Το ποσό αυτό είναι βεβαίως ανεξάρτητο από τα δεκάδες εκατ. ευρώ που θα δαπανηθούν για τις καταχωρήσεις που θα ακολουθήσουν προκειμένου να προβληθεί η Ελλάδα και ουσιαστικά οι επιχειρηματίες του τουρισμού, στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναδείχτηκε ως ο πρώτος τουριστικός προορισμός για τους Κινέζους, σε διαγωνισμό του κινέζικου τουριστικού περιοδικού «VOYAGE». Οι αναγνώστες του περιοδικού και τουριστικοί συντάκτες ψήφισαν την Ελλάδα σε ποσοστό 80%, ενώ δεύτερη ήρθε η Γαλλία με 60% και ακολουθεί η Ιταλία. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι θα έρθουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Το περιοδικό έχει το καθόλου ευκαταφρόνητο τιράζ των 296.000 τευχών, ωστόσο ο κινεζικός λαός σε μεγάλο ποσοστό δεν ταξιδεύει εκτός Κίνας, αλλά ούτε η μέχρι τώρα προσέλευση Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ
Ψήφος στις αγωνιστικές δυνάμεις!

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Το συνέδριο γίνεται σε μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο για τον κλάδο, ενώ την ίδια ώρα οι ηγεσίες των παρατάξεων που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, ενδιαφέρονται μόνο για τη «μάχη» της καρέκλας στη νέα διοίκηση που θα εκλεγεί.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι συνεπείς δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Αρτοποιών Ελλάδας» (ΑΣΑ) που απευθύνει κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης της παράταξης για την ανάπτυξη αγώνων διεκδίκησης λύσεων. Επισημαίνει την αναγκαιότητα ενασχόλησης με τα προβλήματα των μικρομεσαίων αρτοποιών, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η επικουρική σύνταξη του κλάδου που δίνεται μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας από τα 25 που ήταν και προτείνει το επικουρικό να καταβάλλεται, ανεξαρτήτως των ετών προϋπηρεσίας, ανάλογα με το ποσό που καταβάλλει ο κάθε επαγγελματίας.
  • Η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης και των ενοικίων.
  • Η αθρόα είσοδος επαγγελματιών στον κλάδο που δεν έχουν και δε σκοπεύουν καν ν' αποκτήσουν πιστοποιημένη επαγγελματική εμπειρία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα μεγάλα πολυκαταστήματα.
  • Οι αρτοποιοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αντί για πετρέλαιο θέρμανσης, ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας κατά 50%.

Βασική πρόταση της ΑΣΑ είναι η δημιουργία συνεταιριστικών μονάδων αρτοποιών σε όλους τους νομούς, οι οποίες θα έχουν και πρότυπο συσκευαστήριο, θα παράγουν όλα τα προϊόντα αρτοποιίας. Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Ρ» ο Απ. Ντίστας, αντιπρόσωπος της ΑΣΑ στο συνέδριο, από τη Λάρισα, οι αρτοποιοί πρέπει να δώσουν την ψήφο τους στην παράταξη για ν' αγωνιστούν μαζί για τα προβλήματα του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ