ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκινάνε σήμερα οι εκλογές

Η ίδια η εμπειρία των οικοδόμων επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα να βγει ακόμα πιο ενισχυμένος ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός»

Ενωμένη και ταξική πάλη, συσπείρωση και μαζικοποίηση του Συνδικάτου. Αυτός είναι ο μονόδρομος, που θα γονιμοποιήσει τον αγώνα κάθε οικοδόμου, απέναντι στη συγχρονισμένη αντεργατική επίθεση των μεγαλοκατασκευαστών, της ΕΕ και των κομμάτων που υπηρετούν την ολιγαρχία. Απέναντι στην εξοντωτική δουλιά, για όσες ώρες υπαγορεύουν οι κερδοσκοπικές ορέξεις της εργοδοσίας, στο σακάτεμα και τη δολοφονία τους στους τόπους όπου δουλεύουν - επειδή η ασφάλειά τους «κόβει» από τον πλούτο του κεφαλαίου - στην ανασφάλιστη δουλιά, στην ανεργία, στην ανέχεια.

Η ίδια η εμπειρία των οικοδόμων είναι αυτή που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα, στις εκλογές που ξεκινάνε σήμερα να βγουν ακόμα πιο ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις. Να ενισχυθεί κι άλλο ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός», που βρέθηκε μπροστάρης στη μάχη για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των οικοδόμων, στα 20 χρόνια δράσης του Συνδικάτου. Να δυναμώσει το ΠΑΜΕ. Για ένα Συνδικάτο και ένα συνδικαλιστικό κίνημα με αιτήματα και στόχους πάλης στο ύψος των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Οι εκλογές θα διαρκέσουν ως τις 27 Οκτώβρη. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν με το βιβλιάριο ασθενείας και την ταυτότητα μέλους, τις εξής ώρες: από Δευτέρα ως Σάββατο 5 μ.μ.- 9 μ.μ. και τις Κυριακές 8.30 π.μ.- 2 μ.μ.

Η αξία του επίμονου αγώνα μέσα από το Συνδικάτο αποδείχτηκε και χτες: η αγωνιστική επαγρύπνηση των εργατών και του Συνδικάτου στο εργοτάξιο του Αλαφογιάννη στην Παλλήνη, όπου 3 χειριστές είχαν να πληρωθούν από τον Ιούνη, είχε σαν αποτέλεσμα την καταβολή των δεδουλευμένων.

ΠΑΜΕ
Υπονομεύουν τη δημόσια εκπαίδευση

Τη λειτουργία της «Ακαδημίας» κατάρτισης εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Με τα εγκαίνια της «Ακαδημίας Εργασίας» της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Τρίτη, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την ακαδημαϊκού επιπέδου αναπαραγωγή των εργατοπατέρων στο συνδικαλιστικό κίνημα και την κατάρτισή τους στην τακτική της υποταγής και της συναίνεσης στα κελεύσματα του κεφαλαίου και της εκάστοτε κυβέρνησης. Με αφορμή τη φιέστα των εγκαινίων, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αναδεικνύει, ανάμεσα στα άλλα, το ρόλο που θα καλείται να παίξει η «Ακαδημία» στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, στην οποία η ΓΣΕΕ πρωτοστατεί. Στην ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προχωρεί στη λειτουργία της "Ακαδημίας της εργασίας" σαν πανεπιστήμιο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το ονομάζει, κάνοντας τα εγκαίνια στις 4 Οκτώβρη. Ευθυγραμμίζεται και υλοποιεί χωρίς παρεκκλίσεις τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Προωθούν τη στρατηγική της διά βίου εκπαίδευσης, πρωτοστατώντας στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και στη νομιμοποίηση της ιδιωτικής παιδείας.

Μοίρασαν και τους ρόλους. Ετσι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ έγινε πρύτανης!!

Αντιπρύτανης χρίστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ!! Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ ανέλαβε το management!!!

Οπως τα κόμματά τους μοχθούν εδώ και χρόνια με συγκεκριμένες προτάσεις να μετατρέψουν τα Δημόσια Πανεπιστήμια σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, έτσι και αυτοί ρίχτηκαν σε αυτή τη μάχη ενάντια στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ "κινήθηκε" πρώτη, πρόλαβε την Αρχιεπισκοπή, πρόλαβε το ΣΕΒ και τη δήμαρχο της Αθήνας, που επίσης ετοιμάζονται. Για λογαριασμό των ιδιωτικών συμφερόντων η ΓΣΕΕ ανέλαβε το ρόλο του "αμορτισέρ", γι' αυτό και η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου δεσμεύτηκε και υποσχέθηκε ότι θα επιδοτήσει τη "θετική προσπάθεια". Δεκάδες χιλιάδες ευρώ θα λεηλατηθούν από συνδικαλιστές που θα υποδύονται τους μαθητές είτε τους εκπαιδευτές!!

Για τα παιδιά των εργαζομένων επεξεργάζονται τρόπους και μορφές για νέους φραγμούς πριν και μετά την είσοδό τους στα πανεπιστήμια και κυρίως μετά την αποφοίτησή τους με την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.

Η παράλληλη λειτουργία ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί χαρακτηριστική έκφραση του ταξικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Δεν ωφελεί να μιλά κανείς για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, αν δε θέτει το αίτημα για πλήρη κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση - καταλήγει η ανακοίνωση - το ΠΑΜΕ, με βάση τις πάγιες θέσεις του για την κατάργηση του εμπορίου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, θα πρωτοστατήσει στο συντονισμό και την κοινή δράση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων ώστε να εμποδιστεί αυτή η στρατηγική του κεφαλαίου».

«ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
«Αυτοί που αρπάνε το φαΐ ζητάν θυσίες»

Με στίχους του Μπρεχτ μίλησαν χτες στις εργάτριες τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν προκλητική εμφάνιση στο εργοστάσιο

Πέντε βδομάδες επίσχεσης εργασίας συμπληρώνουν οι εργάτριες και συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα
Πέντε βδομάδες επίσχεσης εργασίας συμπληρώνουν οι εργάτριες και συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα
«Αυτοί που βρίσκονται ψηλά, θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ/Ο λόγος; Εχουνε κιόλας φάει/Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί. Οι έμποροι φωνάζουν για αγορές/Οι άνεργοι πεινούσαν. Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται...

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα/Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες...» («Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου»)

Στίχους που ο Μπέρτολντ Μπρεχτ έγραψε για να χλευάσει την υποκρισία των εκμεταλλευτών επέλεξαν μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), που χτες το πρωί βρέθηκαν έξω από τη «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» για να μεταφέρουν κι αυτοί την αλληλεγγύη τους στον πολυήμερο αγώνα των εργατριών.

Δίνοντας και χτες δυναμικό «παρών» έξω από την επιχείρηση, οι εργάτριες συνεχίζουν αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις με μπροστάρη το ταξικό τους συνδικάτο και την ΟΕΚΙΔΕ, ολοκληρώνοντας την πέμπτη συνεχή βδομάδα επίσχεσης εργασίας. Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτώβρη σε νέα Γενική Συνέλευση. Ξεχωριστή σημασία στην οργάνωση της πάλης των εργατριών έχει η δουλιά για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ΟΕΚΙΔΕ για τις 19 Οκτώβρη. Ηδη, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα στο εργοστάσιο βρίσκονται στο πλευρό της Ομοσπονδίας, για να ενταχθούν στις εξορμήσεις που θα ξεκινήσουν σε όλη τη χώρα.

Εκαναν «περατζάδα» οι συνεργοί

Σε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δημαγωγήσει στις πλάτες των εργατριών και να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, ο Χρ. Πρωτόπαππας και η Α. Διαμαντοπούλου εμφανίστηκαν χτες το πρωί έξω απ' το εργοστάσιο. Οταν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπηρετεί - όπως και όταν ήταν στην κυβέρνηση - την πολιτική που σκορπά ανεργία και ανέχεια στους εργάτες, η απάντηση ήταν: «Δε θα κάνουμε πολιτική και φιλοσοφική ανάλυση στο δρόμο» (!).

Προκλητική είναι και η στάση του δημάρχου Ιλίου Βασίλη Κουκουβίνου, ο οποίος παρότρυνε εργάτρια που συμμετέχει στην επίσχεση να μπει να δουλέψει, επειδή «ο Βεργέτης είναι απ' τους καλύτερους εργοδότες»...

Την ίδια στιγμή, δυναμώνει το κύμα αλληλεγγύης, με τα μηνύματα συμπαράστασης που έστειλαν χτες το σωματείο των εργαζομένων του «ΦΥΡΟΓΕΝΗ» και ο σύλλογος εργαζομένων στο Δήμο Αγ. Δημητρίου.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ «ΖΩΝΗΣ»
Κινητοποίηση για το επίδομα

Αμεση και δυναμική απάντηση στο πετσόκομμα που επιχειρεί η κυβέρνηση, διά του Γ. Γιακουμάτου, ακόμα και του πενιχρού εποχιακού δικαιώματος που καταβάλλεται στους άνεργους και αποτελεί μία από τις σημαντικές κατακτήσεις του κλάδου τους, θα δώσουν την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτώβρη οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Με απόφαση των ταξικών σωματείων της Ζώνης, όλοι οι άνεργοι στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Απασχόλησης. Νωρίτερα θα πραγματοποιήσουν δύο προσυγκεντρώσεις: η μία στις 9 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και η δεύτερη στις 10 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας.

Με αγώνες οι εργαζόμενοι είχαν πετύχει οι άνεργοι εργατοτεχνίτες να παίρνουν επίδομα 700 ευρώ με 10 ένσημα το τρέχον έτος και 30 ένσημα την τελευταία διετία. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ διαμηνύει στους εργατοτεχνίτες ότι θα πάρουν 626 ευρώ - δηλαδή λιγότερα από πέρσι - και αυτά μόνο όσοι έχουν τις γενικές προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΑΕΔ. Αυτό για τους άνεργους της Ζώνης σημαίνει πως ελάχιστοι θα πάρουν το επίδομα.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνέλευση την Κυριακή

Κάλεσμα σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους να πάρουν μαζικά μέρος στην Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτώβρη στις 11.30π.μ. στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά απευθύνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά.

Θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, ο οικονομικός απολογισμός για τα έτη 2003-2005, ο οικονομικός προϋπολογισμός για το έτος 2006, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, έγκριση απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών και επιλογή Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης (ΕΚΠ ή Ομοσπονδία) για την αντιπροσώπευση στη ΓΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ