ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Καλούν τα σχολεία στη λαμπαδηδρομία της «Samsung»

Χρωματιστά ανθρωπάκια που θα τρέχουν για τη φανέλα της «Samsung» και για τα κέρδη των πολυεθνικών, θέλει να κάνει τους μαθητές το υπουργείο Παιδείας
Χρωματιστά ανθρωπάκια που θα τρέχουν για τη φανέλα της «Samsung» και για τα κέρδη των πολυεθνικών, θέλει να κάνει τους μαθητές το υπουργείο Παιδείας
Ενα χρόνο μετά του Ολυμπιακούς Αγώνες η πολυεθνική εταιρία «Samsung» ανέλαβε να διοργανώσει λαμπαδηδρομία αφιερωμένη «στο Ολυμπιακό κίνημα» των χορηγών και μαζί με το Δήμο Αθηναίων να την πλασάρει στα σχολεία, εθίζοντας τούς νέους στη λογική της πλήρους εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Συμπαραστάτης αυτής της «ευγενικής» χορηγίας εμφανίζεται ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ) του Δήμου Αθηναίων και το υπουργείο Παιδείας, που άνοιξε τις πόρτες των σχολείων στην πολυεθνική.

Ετσι οι μαθητές άνω των 12 ετών καλούνται να τρέξουν φορώντας μπλουζάκι που θα φέρει τη στάμπα της εταιρίας κι από αυτούς που θα τερματίσουν θα αναδειχτούν 5 Λαμπαδηδρόμοι για τους 20ούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα πρέπει να «αποδείξουν» μέσα από μια σύντομη έκθεση το Ολυμπιακό τους φρόνημα!

Μάλιστα, γίνεται προσπάθεια να γίνουν συνένοχοι στο «έγκλημα» διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων. Σε έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας (προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, Αττικής και Πειραιά), εμφανίζει ως ένα και μοναδικό διοργανωτή τον ΟΝΑ, αποσιωπώντας την πολυεθνική εταιρία και καλεί τους διευθυντές των Διευθύνσεων να προπαγανδίσουν την εκδήλωση. Αντίστοιχα ο ΟΝΑ υπόσχεται στα πέντε σχολεία που θα εγγράψουν τους περισσότερους μαθητές - δρομείς, «δωράκια» της «Samsung» (π.χ. ένα πολυμηχάνημα γραφείου)!

«Υπάρχει μια γενικότερη προσπάθεια διείσδυσης ιδιωτικών εταιριών στην εκπαίδευση και αυτό είναι μέσα στις κατευθύνσεις και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Παρ' όλο που το τελευταίο μέρος όπου μπορεί να χωρέσει ο νόμος του κέρδους είναι το δημόσιο σχολείο, αυτοί προσπαθούν να περάσουν την "επιχειρηματικότητα", την «ανταγωνιστικότητα» και τις άλλες "σύγχρονες" αντιλήψεις μέσα στο σχολείο», δήλωσε στο «Ρ» ο Μάνος Δούκας, καθηγητής 39ο Γυμνάσιο και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ. Παράλληλα επισήμανε ότι από περιοδείες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε σχολεία, «φάνηκε ότι οι συνάδελφοί μας, αντέδρασαν από μόνοι τους πριν πάμε. Τα περισσότερα σχολεία είχαν αποφασίσει να μην προπαγανδίσουν την εκδήλωση. Και αυτό είναι το αισιόδοξο. Υπάρχει ακόμη κίνημα και συνείδηση στους εκπαιδευτικούς».

«Ο καθένας καταλαβαίνει ποιους σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η εκδήλωση: να συνηθίσουμε στην ιδιωτικοποίηση των πάντων», δήλωσε η Κική Βλαχάκη, διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Γαλατσίου.

Την έντονη αντίθεσή της έχει εκφράσει η Γ' ΕΛΜΕ, απέναντι στην «προσπάθεια να εισαγάγει ο Δήμος την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού στα σχολεία» και επισημαίνει ότι ο ρόλος του σχολείου είναι να διαπαιδαγωγεί τους μαθητές στα αγνά Ολυμπιακά Ιδεώδη και στην ευγενή άμιλλα και να μην επιτρέπει να ωθούνται στο «αγωνίζεσθαι με υλικά κίνητρα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σταθερά στη ρότα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Με παραπλανητικούς ελιγμούς, ανέξοδες υποσχέσεις και τις συνήθεις προσκλήσεις «κοινωνικού διαλόγου», αλλά πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες της Παιδείας και των εκπαιδευτικών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ - όπως φάνηκε και απ' τη συνάντησή της με το ΔΣ της ΔΟΕ - απαντά στα ολοένα συσσωρευόμενα και εκρηκτικά προβλήματα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προβλήματα που γεννήθηκαν και γεννιούνται απ' την ίδια μάνα: Την πολιτική των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και στην εκπαίδευση. Πολιτική που τόσο πιστά υπηρέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και που συνεχίζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης που στραγγαλίζει ακόμα και τις στοιχειώδεις λειτουργίες της εκπαίδευσης.

Είναι η πολιτική που δεν αντιμετωπίζει το οξύτατο κτιριακό πρόβλημα των σχολικών μονάδων ώστε να πέσουν σαν ώριμο φρούτο στα νύχια του κεφαλαίου με τις γνωστές συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Είναι η πολιτική που καταδικάζει χρόνια τώρα τους εκπαιδευτικούς σε μόνιμη λιτότητα. Είναι η πολιτική της αδιοριστίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας (αναπληρωτές - ωρομίσθιοι). Είναι η πολιτική του «ολοήμερου παιδοφυλακτήριου» που επιχειρεί να αντιδραστικοποιήσει ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης με όχημα τις ευέλικτες - εμπορικές ζώνες των χορηγών - πολυεθνικών και στόχο τις συνειδήσεις των παιδιών των λαϊκών οικογενειών απ' την τρυφερή τους ακόμα ηλικία.

Μια τέτοια αντιδραστική πολιτική το πολύ πολύ να επιτρέψει υποσχέσεις - μερεμέτια για υποχρεωτική προσχολική αγωγή ενός μόνο χρόνου όταν ιστορικό αίτημα της Παιδείας είναι η καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά, να «υποσχεθεί» αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο 1:25 κατά τμήμα όταν το αίτημα για 1:20 είναι υπερώριμο και αναγκαίο - αποκλείοντας μάλιστα εκ των προτέρων την όποια αύξηση των οργανικών θέσεων στα σχολεία -, να «δεσμευτεί» άλλη μια φορά για τα ψίχουλα του επιδόματος - εμπαιγμού των 103 ευρώ προς τους εκπαιδευτικούς.

Οσο για τον τακτικό ελιγμό του ΥΠΕΠΘ σχετικά με την ευέλικτη ζώνη, συνοδεύεται από την πρόσκληση σε διάλογο - παγίδα (στον οποίο πρόθυμα δηλώνει ότι θα συμμετάσχει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΔΟΕ) προκειμένου να διερευνηθούν και καθοριστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την επόμενη χρονιά στη γενικευμένη εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης χωρίς αντιδράσεις και αντιστάσεις απ' τη βάση των εκπαιδευτικών.

Αυτή η πολιτική καταδικάζει χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε διαρκή λιτότητα και καθιστά την Παιδεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Μια τέτοια πολιτική και επικίνδυνη είναι και δεν παίρνει από διορθώσεις. Μόνο ανατρέπεται από ένα πλατύ συντονισμένο μέτωπο εκπαιδευτικών - γονιών - όλων των εργαζομένων για να έρθει πιο κοντά αυτό που αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας. Το Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα καλύπτει το σύνολο των εκπαιδευτικών τους αναγκών.


Κώστας ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ
Εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ακατάλληλα τα μπιφτέκια στη Λέσχη

Ανησυχούν για την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουν στη λέσχη του ΤΕΙ Λάρισας, οι σπουδαστές του Ιδρύματος ύστερα από τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε το Κτηνιατρικό Εργαστήριο της πόλης, σύμφωνα με τα οποία κρίθηκε ακατάλληλο το μπιφτέκι, που τόσο καιρό έτρωγαν! Ο έλεγχος έγινε ύστερα από σχετικές καταγγελίες σπουδαστών, που δεν ξέρουν, πλέον τι τρώνε, από τότε που τη σίτισή τους ανέλαβε ιδιωτικό κέτερινγκ, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που παραδίδει όλο και περισσότερους τομείς της δημόσιας Παιδείας σε ιδιώτες.

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οχι στις συμπτύξεις τμημάτων

Σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν προχτές οι μαθητές του 2ου Λυκείου Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τη σύμπτυξη τμημάτων που προωθείται από τους υπεύθυνους της αρμόδιας διεύθυνσης. Η κινητοποίηση των μαθητών ήταν μια μορφή άμεσης αντίδρασης στην επιχειρούμενη σύμπτυξη των τμημάτων της Α΄ Λυκείου, ώστε να γίνουν από έξι τμήματα των 22 μαθητών, πέντε των 27 μαθητών. Κάτι που, όπως προειδοποίησαν, δεν πρόκειται να το επιτρέψουν, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης μόρφωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νομό Λάρισας, ανάλογες συμπτύξεις τμημάτων έχουν γίνει στο Γυμνάσιο Φαλάνης, στο 1ο και 2ο Λύκειο Λάρισας.

Φτάνουν τα παραμύθια για την «ευέλικτη ζώνη»!

Οχι μόνο δεν αίρει την υποχρεωτικότητα της «ευέλικτης ζώνης» η υπουργός Παιδείας, αλλά με τη νέα ανακοίνωσή της ζητά από τους Συλλόγους Διδασκόντων να αποδώσουν τεκμηριωμένα σε δικές τους αδυναμίες τη μη εφαρμογή του προγράμματος. Δεν αναγνωρίζει δικαίωμα αντίθεσης στη συνολική πολιτική στόχευση του προγράμματος, αλλά τους λέει: Αν δεν «μπορείτε» να εφαρμόσετε τη διαφοροποίηση του σχολείου, παραδεχτείτε την ανεπάρκειά σας... ή αλλιώς, αν διαφωνείτε με την κυβερνητική πολιτική, παραδεχτείτε ότι δεν κάνετε για δάσκαλοι!

Και τι να πει κανείς για την πλειοψηφία της ΔΟΕ που ψήφισε και διαχειρίστηκε τη συγκεκριμένη απόφαση (ΠΑΣΚ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ), που δεν έβγαλε άχνα για το αντιδραστικό περιεχόμενο της ευέλικτης ζώνης, αφού απλούστατα μαζί με τη ΔΑΚΕ το αποδέχεται;

ΥΓ: Οσο για το ρόλο του ΣΥΝ, είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα της χτεσινής «ΑΥΓΗΣ» που... κλαίει γιατί υποχωρεί ένα τόσο καινοτόμο, σύγχρονο και φιλολαϊκό πρόγραμμα! Ελεος! Από πότε θεωρείται φιλολαϊκό μέτρο η διαφοροποίηση των σχολείων και το άνοιγμα της πόρτας για να μπουν στα σχολεία οι ιδιώτες;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ