ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αύριο αποφασίζουν οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Συνεχίζονται οι αψιμαχίες μεταξύ των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπροστά στην πραγματικότητα που θέλει τους ΥΠΕΞ να συμφωνούν στο έκτακτο αυριανό συμβούλιο στο κείμενο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Περ Στιγκ Μέλερ, απέρριψε χτες τη θέση της Αυστρίας που απειλεί να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

Η Αυστρία ζητεί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που προβλέπεται να αρχίσουν τη Δευτέρα, να προβλεφτεί μια εναλλακτική επιλογή για την Τουρκία, διαφορετική από την ένταξη.

«Αν, όπως υποστηρίζει η Αυστρία, αυτή η εντολή διαπραγμάτευσης θα πρέπει να περιλάβει και μια εναλλακτική επιλογή, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν όπως έχει προβλεφτεί στις 3 Οκτώβρη», δήλωσε ο Μέλερ έπειτα από συνάντησή του με επιτροπή του δανικού Κοινοβουλίου.

«Στο κείμενο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) καθορίζεται πως αρχίζουμε διαπραγματεύσεις με στόχο την ένταξη (της Τουρκίας). Και αν αυτή δεν είναι δυνατή (στο τέλος της διαδικασίας), θα πρέπει τότε να βρούμε κάτι άλλο. Είναι υπερβολικά νωρίς για να περιγράψουμε τώρα τι θα είναι αυτό το άλλο», δήλωσε ο Μέλερ.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του δανικού Κοινοβουλίου έδωσε την έγκρισή της στην κυβέρνηση Φιλελεύθερων και Συντηρητικών να καταψηφίσει το αίτημα της Αυστρίας κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των «25» που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, στο Λουξεμβούργο.

Η Αυστρία

Στο μεταξύ, η Αυστρία ζήτησε από τη βρετανική προεδρία να προωθήσει μια ευρωπαϊκή συναίνεση για το θέμα αυτό, αλλά διέψευσε ότι συνδέει επισήμως το θέμα της Τουρκίας με αυτό της Κροατίας. «Το Λονδίνο πρέπει να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτευχθεί μια ομόφωνη απόφαση κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 25 την Κυριακή», δήλωσε προχτές το βράδυ στην αυστριακή τηλεόραση ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών, Χανς Βίνκλερ.

Η Αυστρία ζητεί να περιληφθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο μια εναλλακτική λύση στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας. Παράλληλα, χωρίς να συνδέει επισήμως το θέμα της Τουρκίας με αυτό της Κροατίας, η Βιέννη πιέζει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία, η οποία αναβλήθηκε το Μάρτη λόγω μη συνεργασίας του Ζάγκρεμπ με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο υπ' αριθμόν 2 της αυστριακής διπλωματίας υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει «επίσημη αλληλεξάρτηση μεταξύ της Κροατίας και της Τουρκίας». «Είναι δυο διαφορετικές διαδικασίες», πρόσθεσε.

Ο Βίνκλερ τόνισε ότι όσον αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ, με την ένταξη δέκα χωρών πέρσι και με δύο προβλεπόμενες, «η ταχύτητα των εξελίξεων προκάλεσε κάποια δυσκολία», με αναφορά στην αποτυχία των δημοψηφισμάτων για το «ευρωσύνταγμα» σε Γαλλία και Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον Βίνκλερ, η Βιέννη εκτιμά ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Δεκέμβριο του 2004, για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, δεν μπορεί «να εφαρμοστεί ως έχει», χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες εξελίξεις και ότι οι αποφάσεις αυτές πρέπει να διασαφηνιστούν στους πληθυσμούς.

Οι Βρετανοί

Η Τουρκία έχει «τεράστια στρατηγική σημασία» για την Ευρώπη, είπε χτες ο Βρετανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντάγκλας Αλεξάντερ εκφράζοντας την ελπίδα πως θα βρεθεί έως τη Δευτέρα μια λύση αποδεκτή απ' όλους στην ΕΕ ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Τόνισε στο BBC: «Η επιτυχής ενσωμάτωσή της (της Τουρκίας) θα επέτρεπε να αντιμετωπιστούν τα περισσότερα από τα δύσκολα προβλήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε στο σύγχρονο κόσμο, είτε πρόκειται για τη διεθνή εγκληματικότητα, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, την τρομοκρατία, τις μεταναστεύσεις ή απλώς τις οικονομικές προκλήσεις της Ευρώπης έναντι της παγκοσμιοποίησης».

«Αναγνωρίζω προφανώς πως υπάρχει μια ποικιλία απόψεων μέσα στην Ευρώπη (...). Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια λύση την οποία να μπορούν να δεχτούν όλες οι πλευρές. Θα υπάρξει μια περίοδος έντονων συζητήσεων τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, αλλά πιστεύω πως θα φανούμε ικανοί να προχωρήσουμε μπροστά, έστω κι αν μένει πολλή δουλιά να γίνει», πρόσθεσε.

Η βρετανική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών το βράδυ της Κυριακής στο Λουξεμβούργο για να συμφωνηθούν οι κατευθυντήριες αρχές και οι διαδικασίες των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, στις οποίες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν την περασμένη Πέμπτη οι πρεσβευτές των «25» στις Βρυξέλλες λόγω της αντίθεσης της Αυστρίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται κατ' αρχήν να ξεκινήσει τη Δευτέρα τη μακρά ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, με την προϋπόθεση πως η Αυστρία, που αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Αγκυρας, θα έχει εγκαταλείψει έως τότε τις επιφυλάξεις της όσον αφορά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

  • Στην Αθήνα ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Πέτρος Μολυβιάτης, ενημέρωσε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δηλώνοντας «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, νέα παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός πρέσβης, Τ. Ρις, ευχόμενος να αρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το θέμα έχει γίνει μπαλάκι

Σε ερώτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και κατά πόσον θα βοηθήσει την Τουρκία αν ξεκινήσουν αυτές οι συζητήσεις - διαπραγματεύσεις, κλήθηκε να απαντήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που έδωσε χτες το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Παν. Τσιούτσια και Τάκη Σαράντη.

-- Α.Π: «Ξέρετε τη γενική μας θέση: Την Τουρκία θα τη βοηθήσει, όχι τον τουρκικό λαό. Το θέμα αυτό έχει γίνει μπαλάκι. Δηλαδή, υπάρχουν αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ, υπάρχουν διάφοροι εκβιασμοί, ο ένας κάτι ζητάει από τον άλλο και δεν είναι από θέση αρχών το ζήτημα. Γιατί θέση αρχών είναι το Κυπριακό. Θέση αρχών είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολύ συγκεκριμένα και εκφρασμένα στην Τουρκία. Για μας, ανεξάρτητα από τη γενικότερη αντίθεσή μας για την ένταξη, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις - αφού στο κάτω κάτω το θέλει η Τουρκία - θα έπρεπε να ξεκινήσουν με τη ρητή διαβεβαίωση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την Κύπρο ως ενιαίο κράτος. Εδώ δεν μπορεί να υπάρχει σκόντο. Δεν είμαστε αμέτοχοι σε αυτή την πορεία, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουμε για την ΕΕ. Παρεμβαίνουμε και λέμε ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η διασφάλιση του Κυπριακού. Και όχι να περιμένουμε ύστερα από 15 χρόνια τι θα γίνει. Τότε, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Μπορεί το Κυπριακό να ενταφιαστεί του χρόνου. Αρα πρέπει κανείς να αξιοποιήσει από την αρχή την όποια δυνατότητα υπάρχει να μη διχοτομηθεί η Κύπρος. Γιατί μετά από 15 χρόνια δεν ξέρω τι θα έχει γίνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ