ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Αποκεντρωμένο κράτος» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Eurokinissi

Συναγωνιζόμενος την κυβέρνηση στην προώθηση και στήριξη κάθε αντιλαϊκής πολιτικής επιλογής και προβάλλοντας ως στρατηγικό στόχο του ΠΑΣΟΚ την παραπέρα ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε χτες στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του το σχέδιό του «για ένα σύγχρονο πολιτικό και διοικητικό σύστημα».

Οσο και αν επιχείρησε ο Γ. Παπανδρέου να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ «ακολουθεί άλλο δρόμο», επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι δεν «είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ» και κάνοντας προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό, δεν μπόρεσε να κρύψει την πλήρη ταύτιση του κόμματός του με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και την πολιτική που υπηρετεί, της απελευθέρωσης της δράσης του κεφαλαίου, με παράλληλο περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να ισχυρίστηκε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η «επένδυση στον άνθρωπο» και το «σύγχρονο κοινωνικό κράτος», αλλά την ίδια στιγμή τάχτηκε υπέρ της ανατροπής κάθε εργασιακού δικαιώματος. Στήριξε την προώθηση των «ευέλικτων μορφών απασχόλησης», η οποία, όπως ισχυρίστηκε, για το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, θα βασίζεται στην «ασφάλεια» και όχι στην «ευελιξία χωρίς ασφάλεια» που προτείνει η ΝΔ...

Παρουσιάζοντας το «αποκεντρωμένο πολιτικό σύστημα», που οραματίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι θα «αγωνιστεί για ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση», ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στο μεγάλο κεφάλαιο για να κερδοσκοπήσει με την παιδεία και την υγεία του ελληνικού λαού. Προτείνουμε, είπε, οι βασικές «κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Πρόνοια, να εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των τοπικών περιφερειακών αρχών».

Σε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση κατηγοριοποίησης και διαφοροποίησης του σχολείου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει τον «ποιοτικό ανταγωνισμό μέσα στους κόλπους του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος». Οποιο σχολείο, δηλαδή, έχει να πληρώσει θα έχει και καλύτερη εκπαίδευση, όποιος δήμος έχει εύπορους πολίτες θα έχει και καλύτερη εκπαίδευση. Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σχολείο που θα πάψει να είναι κοινό και ενιαίο για όλους, έστω και στη στοιχειώδη βασική μόρφωση, αφού, όπως είπε, «η τοπική σχολική μονάδα θα επιλέγει μαθήματα που έχουν σχέση με τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε περιοχής»... Με τις ανάγκες, δηλαδή, που έχει το κεφάλαιο, για φτηνά εργατικά χέρια σε κάθε περιοχή.

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε να δημιουργηθούν Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και από «ιδιώτες γιατρούς με τη μορφή μη κερδοσκοπικών κοινοπραξιών» και οι δαπάνες που θα δημιουργηθούν να καλύπτονται από τα Ταμεία και την ...«αύξηση της παραγωγικότητας». Τα κοινωφελή ιδρύματα, λοιπόν, όπως εξάλλου έχει νομοθετήσει και το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να παραδώσουν κάθε δραστηριότητά τους στην κερδοσκοπία.

Κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως τον περιέγραψε ο Γ. Παπανδρέου, είναι «η αποκέντρωση της ευθύνης». Μια ευθύνη που περνάει απευθείας στο λαό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει οι λαϊκές αντιδράσεις να μην αγγίζουν την κεντρική εξουσία και να εκτονώνονται σε τοπικό επίπεδο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θέλει αυτό το μοντέλο να περάσει από μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» που θα έχει τη «συναίνεση του ελληνικού λαού».

«Νέο Ελσίνκι» και ...νέο «σχέδιο Ανάν»

Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να επιδιώξει ένα «Ελσίνκι 2». Ο ίδιος ουσιαστικά αναγνωρίζοντας και άλλες διμερείς διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία πέραν της υφαλοκρηπίδας πρότεινε: «Με πρωτοβουλία της Αθήνας να προταθεί ρήτρα που θα αναφέρει ότι αν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006 τα δύο μέρη δεν πετύχουν μέσα από διαπραγματεύσεις την επίλυση των σε εκκρεμότητα θεμάτων, η Τουρκία θα πρέπει να δεχτεί την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Για το Κυπριακό πρότεινε, ουσιαστικά, ένα νέο «σχέδιο Ανάν» ή την επαναφορά του προηγούμενου αμερικανόπνευστου σχεδίου, που οδηγούσε σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου, αναφέροντας ότι πρέπει «να υπάρξει σαφής αναφορά σε έναρξη διαπραγματεύσεων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, κατά την οποία να γίνουν εντατικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ».

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη συγκρότηση «Εθνικής Επιτροπής» που θα επανιδρύσει τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, την οποία έχει διαλύσει ο ίδιος με απόφασή του.

Διαμάχη για τις ...«κλαδικές»

Εξάλλου, έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε χτες μεταξύ των στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της εισήγησης της γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, για επανασύσταση των κλαδικών οργανώσεων, αλλά και της απουσίας του Γ. Παπανδρέου από τη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Βενιζέλος και η Β. Παπανδρέου διαμαρτυρήθηκαν τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συζητούνται τόσο σημαντικά θέματα χωρίς την παρουσία του προέδρου, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε πως η συγκεκριμένη εισήγηση γυρνάει το κόμμα πίσω στο 1980, στην εποχή των κλαδικών. Ο Θ. Πάγκαλος έκανε λόγο για κόμμα «μπάχαλο» και «γιαλαντζί λενινιστικό κόμμα».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διέξοδος στη δικομματική πόλωση

Με τη δημιουργία σκηνικού δικομματικής πόλωσης επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από τη «δυσχερή» θέση που έχει περιέλθει λόγω των καταγγελιών για διαφθορά στελεχών της.

Ταυτόχρονα, ο δικομματικός καυγάς βολεύει εξαιρετικά την κυβέρνηση, όπως εξάλλου και το ΠΑΣΟΚ, στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιλαϊκή επίθεση.

Το «σήμα» της αντεπίθεσης κατά του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ την ερχόμενη Δευτέρα, επαναφέροντας τις παλιές κατηγορίες και καταγγελίες για τα έργα και ημέρες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, έχει διαμηνυθεί στους βουλευτές της ΝΔ να μη δώσουν αφορμές και «ερεθίσματα» στο ΠΑΣΟΚ, να δικαιώσει τις καταγγελίες του, εκφράζοντας παράπονα για τη μοιρασιά της λείας στον κρατικό μηχανισμό.

Πρόγευση για την πρωθυπουργική ομιλία αποτέλεσε η χτεσινή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για απόπειρα να θολώσει την εικόνα της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις κατηγορίες για ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο από άτομα που ανήκουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε ειδικότερα για διορισμούς που φέρεται να έκανε ο γενικός γραμματέας εκπαίδευσης ανηλίκων Κ. Τσαμαδιάς, ο οποίος είναι κουνιάδος του Κ. Σταϊκούρα, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Ο Θ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει σχετική ανακοίνωση του Κ. Τσαμαδιά, προσέθεσε όμως ότι το θέμα αφορά προσλήψεις με συμβάσεις έργου εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και υποστήριξε ότι τα πρόσωπα που προσλαμβάνονται κατ' αναλογία προέρχονται από τους νομούς στους οποίους βρίσκονται τα σχολεία. Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση ανησυχεί για τις πολλές υποθέσεις και καταγγελίες που απασχολούν το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα ο εκπρόσωπος κατηγόρησε ευθέως το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «γίνεται μια προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ να θολώσει την εικόνα της κυβέρνησης. Αυτή είναι η αλήθεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ