ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ξανάρχισαν τα όργανα...

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι ενδοκοινοτικές αντιθέσεις ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στο τέλος του μήνα, καθώς σημαντικά θέματα του καθεστώτος των μονοπωλίων, όπως ο προϋπολογισμός 2007-2013, παραμένουν σε «εκκρεμότητα».

Παράλληλα, οι κόντρες που ήδη αναβίωσαν μεταξύ των ηγετών των ισχυρών κρατών-μελών αποσκοπούν και στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό των κρατών τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε χτες τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον των θεσμών της ΕΕ για «να μην κόψει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε». Παράλληλα, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει μια συμφωνία σχετικά με το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ερωτηθείς για τις πρόσφατες κατηγορίες του Σιράκ εναντίον της Επιτροπής, στην οποία καταλόγισε ότι «αδιαφορεί» για τα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της «Hewlett-Packard» (HP), ο Μπαρόζο απάντησε: «Εχουμε όλοι το καθήκον να μην κόβουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε, να μην επιτιθέμεθα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επειδή η Ευρώπη είναι πιο απαραίτητη παρά ποτέ».

Την Τρίτη ο Γάλλος Πρόεδρος, παίρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα της HP, αναρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν είναι «θεμιτό και φυσιολογικό η Επιτροπή να αδιαφορεί για τα κοινωνικά προβλήματα», για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Δεν είναι φυσιολογικό».

Ο αμερικανικός όμιλος HP παρουσίασε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, που προβλέπει την κατάργηση σχεδόν 6.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, εκ των οποίων 1.240 θέσεις στη Γαλλία, δηλαδή 25% του γαλλικού δυναμικού της και 15% του ευρωπαϊκού δυναμικού της.

Ο Μπαρόζο κάλεσε επίσης στη συνέντευξή του στη «Λε Μοντ» τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2007-2013 της ΕΕ πριν από την εκπνοή της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ, το Δεκέμβρη.

«Ο Τόνι Μπλερ πρέπει να αφιερώσει όλη την ενεργητικότητά του για να βρεθεί μια συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Μπαρόζο. «Μια ακόμη αποτυχία θα ήταν ένα πολύ αρνητικό σήμα για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», τόνισε.

Συνεδριάζει αύριο η ΚΕ του ΔΗΚΚΙ

Δόθηκε χτες Συνέντευξη Τύπου

Την οργάνωση και ανάπτυξη της δράσης του για την ανατροπή της πολιτικής της «ΟΝΕ και της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πορείας που οδηγούν στην κατάρρευση της παραγωγής και στην οικονομική εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων», θέτει σαν κεντρικό πολιτικό στόχο το ΔΗΚΚΙ, όπως τόνισαν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χτες.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε ενόψει της 4ης Συνόδου της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ που θα πραγματοποιηθεί αύριο και θα ασχοληθεί με την εξέταση της πορείας των «ενωτικών πρωτοβουλιών» του ΔΗΚΚΙ και τη στήριξη ψηφοδελτίων για τις επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως τόνισε το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Π. Μαντάς, το ΔΗΚΚΙ ήδη από την 3η Σύνοδο της ΚΕ έχει αποφασίσει «η στρατηγική και η τακτική του για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, θα στηριχτεί στη δημιουργία προοδευτικών συμμαχιών και στον αποκλεισμό κάθε είδους συνεργασίας με τις δυνάμεις του δικομματισμού, αλλά και με δυνάμεις που έμμεσα ή άμεσα συνεργάζονται μαζί τους».

Παράλληλα, το ΔΗΚΚΙ θα αναλάβει πρωτοβουλία «για την οργάνωση κινήματος πρόταξης "βέτο" στην ένταξη του τουρκικού στρατιωτικού καθεστώτος στην ΕΕ και στα σχέδια των ΗΠΑ και της Νέας Τάξης για την υπονόμευση του δικαιώματος εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας».

Εξάλλου ο γραμματέας της ΚΕ Ν. Μπουζάνης ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν στη Διοικούσα Επιτροπή «το θεωρημένο βιβλίο εσόδων και εξόδων του ΔΗΚΚΙ για το έτος 2005 και τα θεωρημένα κουπόνια», μια θεώρηση που όπως είπε ο ίδιος έγινε «σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής» και όπως τόνισε μετά από αυτό «αίρεται κάθε επιφύλαξη για τη χρηματοδότηση του ΔΗΚΚΙ».

ΠΑΣΟΚ
Πουλάει παραμύθι με τον «άλλο δρόμο»

Εκφράζοντας απόλυτα την πολιτική του «ευρωμονόδρομου» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, πρόβαλε την αναγκαιότητα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και την προώθηση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις.

Την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε «άλλο δρόμο». Βέβαια, περιγράφοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον «άλλο δρόμο», υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει «δημοσιονομική πειθαρχία, σωστή διαχείριση της οικονομίας, που προωθεί και τον ανταγωνισμό, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, αλλά και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί ασφάλεια για τον Ελληνα πολίτη».

Θέτοντας σαν πρωταρχικούς στόχους την ανταγωνιστικότητα και την τήρηση των στόχων της Λισαβόνας, της κωδικοποίησης δηλαδή της στρατηγικής του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ της «ανάγκης μιας ευρύτερης ευελιξίας» και ελαστικοποίησης των μορφών απασχόλησης.

Από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να λείψει και η... σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για «πρακτικές λογιστικές, οι οποίες υποθηκεύουν την οικονομία της χώρας». Η κυβέρνηση, συνέχισε ο ίδιος, «του κ. Καραμανλή, έχει βάλει τη χώρα σε μία δίνη. Εχουμε μία οικονομική κρίση με ευθύνη των χειρισμών και των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης». Κληθείς να απαντήσει αν βλέπει πρόωρες εκλογές, μετά τη δήλωση που έκανε για «πολιτικές εξελίξεις», είπε: «Δεν είπα κάτι τέτοιο».

Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη του Εθνικού της Συμβουλίου, τους προέδρους και τις Γραμματείες των Επιτροπών Ειρήνης από όλη τη χώρα στη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αύριο, Σάββατο 8/10/05, στις 9.30, το πρωί, στο Δημαρχείο της Νίκαιας, επί της οδού Π. Τσαλδάρη 10.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

- Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Τελευταίες εξελίξεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών: Το Προεδρικό Διάταγμα για τα Ναρκωτικά». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 10.30 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου - πρώην εκλογικό κέντρο). Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φορείς πρόληψης κατά των ναρκωτικών και φορείς νεολαίας, γονέων και εργαζομένων.

- Το ΝΣ Ευβοίας της ΚΝΕ διοργανώνει την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7.00 μ.μ., στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Χαλκίδας, συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Απειθαρχία - ανυπακοή στις αποφάσεις τους». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Θεματοφύλακας του ευρώ

Θεματοφύλακας του ευρώ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που το «συνοδεύουν» εμφανίστηκε ο Κ. Παπούλιας, μιλώντας με γλώσσα τραπεζίτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε προσφώνησή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του χτες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπλεξε το εγκώμιο του ευρώ, αναπαράγοντας τα γνωστά «επιχειρήματα». «Το ευρώ», είπε, «προσέφερε στη χώρα μου νομισματική σταθερότητα και προφύλαξη από κερδοσκοπικές πιέσεις. Χαμηλότερα επιτόκια, και άρα, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα προσιτότερου δανεισμού, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για την απόκτηση κατοικίας και τις επενδύσεις...». Εξηγώντας την «κριτική διάθεση»(!) του ελληνικού λαού απέναντι στο ευρώ, το απέδωσε στο ότι «η κυκλοφορία του συνδυάστηκε, όπως και σε άλλες χώρες, με άνοδο των τιμών ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών». Αυτό, συνέχισε, εξηγεί το γιατί μέρος των συμπολιτών μου, το αντιμετώπισε με κριτική διάθεση, ως προς αυτή τη διάσταση». Από την πλευρά του, ο κεντρικοτραπεζίτης Ζ.Κ. Τρισέ αναμάσησε το γνωστό παραμύθι ότι τάχα η ΕΚΤ θα συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της ευρωζώνης και της δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, ντύνοντας τη βαρβαρότητα με ωραία λόγια.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.30, στην εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ», η Πόπη Καπετανοπούλου συνομιλεί με τον Δημήτρη Καρρά, πρόεδρο της ελληνικής ρευματολογικής εταιρίας, για την Οστεοαρθρίτιδα, τι είναι, ποιους πλήττει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  • Στις 22.00, τη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στις πρώην ΔΕΚΟ και τις Θέσεις του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ