ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
«Φλας» στην πραγματική αντίθεση

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Οι στατιστικές αναφέρονται σε νούμερα εφιαλτικά που με την κατάλληλη επεξεργασία από τον ανθρώπινο νου μπορούν να γίνουν όπλο για την ανατροπή. Γιατί πολύ απλά δηλώνουν πως αυτό το σύστημα δε σηκώνει γιατρειά!

Ελα, όμως, που η συνείδηση δε διαμορφώνεται από μόνη της, δεν αρκεί η εμπειρία, ούτε καν από μόνη της η γνώση. Κι εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, του οποίου η λύση αναγκαστικά περνά από την ύπαρξη - χρήση της επαναστατικής θεωρίας, που κι αυτή από μόνη της δε φτάνει αν δε μετουσιώνεται - γίνεται πράξη μέσα από την επίσης αναγκαστική πραγματικότητα του επαναστατικού κόμματος -πρωτοπορία της ίδιας της εργατικής τάξης.

Ακούγεται λίγο πυκνό; Κι όμως, είναι απλό, όσο και δύσκολο. Ακαδημαϊκά ομολογούν οι ίδιοι ότι δεν υπάρχει ελπίδα για τη θεραπεία της φτώχειας. Δε λένε την αιτία. Εδώ ο ρόλος του Κόμματος αλλά και μιας διανόησης που πρέπει να πάψει να παριστάνει την «ανεξάρτητη» και να πάρει θέση. Να δείξει ότι και η φτώχεια, σε μια εποχή τεραστίων παραγωγικών δυνατοτήτων, είναι πρόβλημα που γεννά η ίδια η ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από το κεφάλαιο. Οτι το κεφάλαιο δεν μπορεί να αναπαράγεται και αυξάνει χωρίς την κατανάλωση ζωντανής εργατικής δύναμης και άρα μονόδρομος, για όσους υφίστανται την κλοπή της υπεραξίας που παράγουν, η ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Παραμένει πυκνό. Ας το σταματήσουμε, όμως, εδώ. Η αναφορά γίνεται για να πούμε πως δεν αρκεί η παράθεση στοιχείων από τη στατιστική. Ανάμεσα στους συναδέλφους στον «Φλας» που μένουν αυτές τις μέρες χωρίς δουλιά, υπάρχουν αρκετοί ικανοί να πουν και μερικά πράγματα για την αιτία. Ας κάνουν έστω και τώρα, με βάση τη δική τους εμπειρία, ένα βήμα. Δεν είναι το μεροκάματό τους που χάνεται. Είναι η ίδια η ζωή της εργατικής τάξης που τσακίζεται καθημερινά, το πρόβλημα. Εχουν υποχρέωση απέναντι στην ίδια τους τη ζωή να μιλήσουν. Οταν σε δουλεύει ακόμα κι ο Πάγκαλος δεν έχεις δικαίωμα να σιωπάς. Ειδικά εσύ που από θέση γνωρίζεις τα στοιχεία που οδηγούν στην αλήθεια. Μπορείς - έχεις δικαίωμα να μη συμπαθείς τους κομμουνιστές, δεν έχεις όμως δικαίωμα να γίνεσαι εργαλείο του κεφαλαίου, ακόμα και τώρα που έχει βάλει στην πρέσα το κορμί σου. Εκτός κι αν θεωρείς τον κάθε Κακαουνάκη συνάδελφο. Ε, τότε είσαι άξιος της επιλογής σου.

Να το πούμε αλλιώς; Εκεί έξω από τη «Σεξ Φορμ» αξίζει να συναντηθούν οι απολυόμενοι του «Πλάνετ», του «Φλας», οι φοιτητές που κατανόησαν ήδη ότι είναι και δική τους υπόθεση αυτές οι απολύσεις. Οι κλάψες καθενός μόνου είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας. Λειτουργούν προσθετικά στην εξελισσόμενη τρομοκρατία των απολύσεων. Κάπως πρέπει να γίνει ένα άλλο βήμα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: «Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τουλάχιστον 37 εκατομμύρια άνθρωποι στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου σήμερα φυτοζωούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η "ασθένεια" είναι παγκόσμια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι χρόνια, χωρίς ελπίδα θεραπείας - και σοβαρότερη εν συγκρίσει με τις επίσημες στατιστικές, σχολιάζουν ειδικοί όπως ο Ντέιβιντ Μπρέιντι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ. "Η Νέα Ορλεάνη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εμείς οι Αμερικανοί λέμε ένα μεγάλο ψέμα στον εαυτό μας. Το πραγματικό ποσοστό της φτώχειας αν λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους είναι 18% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 48 εκατομμύρια ψυχές". Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των φτωχών λευκών στις ΗΠΑ σήμερα είναι τριπλάσιος εν συγκρίσει με τους φτωχούς μαύρους. Αλλος ένας μύθος που καταρρέει» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΜΕ ΔΥΟ ΔΟΛΑΡΙΑ: «Εκατόν τριάντα εκατομμύρια νέοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, πάνω από μισό δισεκατομμύριο ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα και 88 εκατομμύρια - βάσει επίσημων στοιχείων - είναι άνεργοι. Είναι μερικά από τα κύρια σημεία παγκόσμιας έκθεσης του ΟΗΕ για τη νεολαία. Η έκθεση που αφορά το 2005 αποτυπώνει μία εικόνα της ζωής του 1,2 δισ. νέων ανθρώπων (...) Περίπου οι μισοί νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα (...) Η ζήτηση για παράνομες ουσίες έχει αυξηθεί» (τα στοιχεία στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ! «Στο Κυπριακό τώρα: Με τις ρυθμίσεις που πετύχαμε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό. Ευρωπαϊκή ή αμερικάνικη! Οποιος διαφωνεί, γιατί δεν διαβάζει τον τουρκικό Τύπο που "σφάδαζε" τις προηγούμενες εβδομάδες επειδή έρχεται αναγκαστικώς η de jure αναγνώριση της Κύπρου με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου;» (ο Μ. Κωττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΚΑΙ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΞΕΓΥΡΙΣΤΗ: «Σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, παρά μόνον εάν αρθούν οι περιορισμοί που επιβάλλονται σε βάρος της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ στον τομέα των ιδεών

ΤΑ ΝΕΑ: Τυφώνας... Αλμούνια χτυπά Αλογοσκούφη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ψυχρολουσία από Αλμούνια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ στην οικονομία

Η ΝΙΚΗ: Τα επίχειρα της απογραφής

Η ΑΥΓΗ: Παρέμβαση της Κομισιόν για σκληρότερα μέτρα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΗ για συζήτηση στη Βουλή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΡΥΣΟΚΑΝΘΑΡΟΙ διευθυντές και κλητήρες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΗ 5 χρόνια νωρίτερα για όλους τους ένστολους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΡΟΧΕΣ σε ένστολους, συνταξιούχους, πολυτέκνους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΙΜ πενταετίας στους ένστολους

Η ΧΩΡΑ: Κέρδισαν πενταετία τα Σώματα Ασφαλείας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ ο ΛΑΦΚΑ στους δικαιούχους

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Γαλάζια» διχόνοια για τους νομάρχες και τους δημάρχους

ΕΘΝΟΣ: ΛΟΥΚΕΤΟ σε 120 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αιφνιδίως θέμα για το πετρέλαιο του 6ου στόλου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΡΑΔΙΟ-ΦΟΝΙΚΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΣΕΤΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η πραγματική οικονομία

«Τα δάνεια της απελπισίας. Αρκετά νοικοκυριά προχωρούν πλέον σε αναλήψεις μετρητών με πιστωτικές κάρτες και επιτόκιο 16% (...) στο πρώτο εξάμηνο του 2005 από τα 10,6 δισ. ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος των πιστωτικών καρτών, μόνο τα 7,2 "πέρασαν" από τα μηχανήματα που διαθέτουν τα καταστήματα, τα υπόλοιπα 3,4 δισ. ευρώ αφορούσαν αναλήψεις μετρητών» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Οι συνεταίροι

«Κοινή γλώσσα φαίνεται πως βρήκαν στην ημερίδα της ΟΚΕ ο Ν. Αναλυτής και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος (...) ο πρόεδρος της ΟΚΕ Νίκος Αναλυτής σημείωσε ότι "η παγκοσμιοποίηση και οι νέες συνθήκες της αγοράς θρυμματίζουν το προστατευτικό οικονομικό πλαίσιο του προηγούμενου αιώνα και απαιτούνται πολιτικές λύσεις με συναίνεση ώστε να συνδυαστούν η ευελιξία των επιχειρήσεων και η ασφάλεια των εργαζομένων» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Οι πεινασμένοι

«Δεσπότης εν ενεργεία απαιτεί να πληρώνεται προκειμένου να συμμετέχει στις Λειτουργίες αλλά και σε... λιτανείες. Αλλος με την ταχύτητά του να προλαβαίνει γάμους, μνημόσυνα και κηδείες, έχει αποκτήσει το παρωνύμιο... "Γρηγόρης". Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι τα "τυχερά" για τους επισκόπους φθάνουν τα 240 ευρώ για το κάθε Μυστήριο και τα μισά κατατίθενται στην Αρχιεπισκοπή» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Οι ισορροπίες

«Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως χωρίς να αποδώσει ευθύνες στους εργαζόμενους, ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε έναν προβληματισμό παρεμφερή με εκείνον του κ. Μάνου λέγοντας: "Αναρωτιέμαι τι άλλο μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματίας αν ένας σταθμός δεν πάει καλά, από το να τον κλείσει"» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ)

Οι ευσεβείς πόθοι

«Μετά τις ιδέες, καιρός να ταφεί και ο Λένιν;» (τίτλος σε «The New York Times» / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ