ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέλαβαν την πρόεδρο των εμποροϋπαλλήλων

Σε άμεση εφαρμογή της εντολής των μεγαλοκαταστηματαρχών που αξίωσαν να μπει φρένο στη δράση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, προχώρησε χτες η κυβέρνηση. Αστυνομικά όργανα συνέλαβαν αργά το βράδυ την πρόεδρο του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Μαρία Τσαγκατάκη, με πρόσχημα αφισοκόλληση ενόψει της ανοιχτής γενικής συνέλευσης του σωματείου που θα γίνει μπροστά στο «Λαμπρόπουλο» την Κυριακή στις 10 το πρωί. Η συνδικαλίστρια οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως όπου προκλητικά ο επικεφαλής των αστυνομικών δήλωσε ότι την έπιασαν μετά από ανώνυμη καταγγελία για παράνομη αφισοκόλληση. Η συνδικαλίστρια είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή τη συνδικαλιστική της ιδιότητα, αλλά οι αστυνομικοί επέμεναν πως δεν έχει σχέση με το σωματείο!

Είναι προφανές πως η σύλληψη της Μ. Τσαγκατάκη έρχεται σε συνέχεια στις τρομοκρατικές διώξεις συνδικαλιστών των ταξικών σωματείων από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της. Τελικά αργά τη νύχτα μετά από έντονη αντίδραση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου η συνδικαλίστρια αφέθηκε ελεύθερη.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπαρκτός ο κίνδυνος διχοτόμησης της Κύπρου

«Κατά τη γνώμη μας ο κίνδυνος της ευρωδιχοτόμησης ή της διχοτόμησης με βάση το σχέδιο Ανάν είναι υπαρκτός». Τα παραπάνω δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στις ΔΕΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Λουξεμβούργο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σημείωσε:

«Κοιτάτε να δείτε, κατ' αρχήν η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση - και δεν το λέω για να τη δικαιολογήσω - δρομολογημένη απ' το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα, αν θυμάστε, το ΠΑΣΟΚ ήταν πρωτεργάτης της προσπάθειας να εγκριθεί το "σχέδιο Ανάν" απ' τους Κυπρίους.

Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Είπε ο κ. Μολυβιάτης ότι δεν είχε αντισταθεί το ΠΑΣΟΚ, άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Εχει αυτοτελή ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία.

Κατά τη γνώμη μας, το κυρίως πρόβλημα είναι ότι δρομολογήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά της Τουρκίας ότι σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία. Και μάλιστα, σε μια περίοδο όπου πάνω απ' το κεφάλι της Κύπρου υπάρχει το "σχέδιο Ανάν".

Αποδείχτηκε, λοιπόν, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αρχές και αξίες, όπως μας λένε. Αυτές είναι λάστιχο. Εγινε μια διαπάλη ανάμεσα στα κράτη - μέλη, ο καθένας φρόντιζε για λογαριασμό του και είχαν κερασάκι στην τούρτα το Κυπριακό.

Δείτε: Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Να το λύσει ο ΟΗΕ. Δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δηλαδή ο Ανάν. Μα τι λέει ο Ανάν; Το σχέδιο Ανάν: Να διασφαλίσει την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο καθένας, δηλαδή, αναθέτει στον άλλον τη διασφάλιση.

Κατά τη γνώμη μας ο κίνδυνος της ευρωδιχοτόμησης ή της διχοτόμησης με βάση το "σχέδιο Ανάν" είναι υπαρκτός. Μακάρι να διαψευστούμε. Οταν λέω να διαψευστούμε δεν πρόκειται να διαψευστούμε ως προς τις προθέσεις, αλλά σπόντα τη σπόντα μακάρι να εξελιχθούν τα πράγματα καλά για το Κυπριακό. Εχουμε αμφιβολίες και κυρίως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν καλά μαντάτα. Λέω, μακάρι να γίνουν αλλιώς τα πράγματα, καλό θα είναι. Δε θα χαρούμε, δηλαδή, να επιβεβαιωθούμε, αυτό θέλω να πω».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Βοήθεια στην Αγκυρα για Κυπριακό!

Βοήθεια εκ του σύνεγγυς στην κυβέρνηση της Τουρκίας να αποφύγει το «αγκάθι» της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφέρει η ΕΕ, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τον αρνητικό ρόλο που παίζει στο Κυπριακό.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση, κινούμενη στο πεδίο των εντυπώσεων, ανακίνησε το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάγης.

Οι προθέσεις της ΕΕ φάνηκαν καθαρά από τις επαφές που είχε στην Αγκυρα με την τουρκική κυβέρνηση ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Ολι Ρεν. Στις πρώτες δηλώσεις του ο επίτροπος έκρινε σκόπιμο να θέσει το ζήτημα της άρσης της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, χωρίς καν να απαιτήσει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υποτίθεται ότι είναι απαράβατος όρος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Ο. Ρεν ζήτησε την επίλυση των εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ όσον αφορά στην Κύπρο, σπεύδοντας να εστιάσει στη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ για άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, ερωτηθείς σχετικά ο Φινλανδός επίτροπος δήλωσε: «Εργαζόμαστε επί του θέματος από κοινού με τη βρετανική προεδρία. Στόχος μας είναι η άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ως Επιτροπή καταβάλλουμε από την πλευρά μας προσπάθειες».

Πρόσθεσε όμως ότι ζητούμενο της ΕΕ από την Τουρκία είναι η άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων, λέγοντας ότι «συζητήσαμε για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων το ταχύτερο δυνατόν».

Από την πλευρά του ο Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε ότι η Τελωνειακή Ενωση με τα 25 κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκεται σε ισχύ και ότι εάν προκύψει πρόβλημα με τη διακίνηση των προϊόντων το θέμα θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Ο. Ρεν εξήρε τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, επισημαίνοντας όμως ότι απαιτούνται και άλλες προσπάθειες για να φθάσει η χώρα σε πλήρη συμβατότητα με τα ισχύοντα στην ΕΕ. «Για να μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να γίνει μέλος της ΕΕ, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, δηλαδή να παρουσιάσει ένα άμεμπτο φάκελο σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου», τόνισε, περισσότερο για να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών της ΕΕ.

Ξανά για τη Χάλκη

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Α. Γκιουλ, δήλωσε χτες ότι η τουρκική κυβέρνηση εργάζεται εδώ και καιρό γύρω από το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Το θέμα θα λυθεί στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων», είπε ο Γκιουλ. Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Χουσεΐν Τσελίκ, είχε δηλώσει ότι «δεν είναι σωστό να παραμένει κλειστή» (η Θεολογική Σχολή της Χάλκης). «Στην Ευρώπη υπάρχουν 5.000 τζαμιά, στο Ρότερνταμ υπάρχει πανεπιστήμιο με Τούρκο πρύτανη, πεντακόσιοι φοιτητές σπουδάζουν ισλαμική θεολογία», είπε ο Χ. Τσελίκ. Ο Τσελίκ επισημαίνει ότι το κεφάλαιο περί μειονοτικών δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας στο Εγγραφο-Πλαίσιο των Διαπραγματεύσεων θέτει ευθέως το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. «Ακόμα και αν δεν υπήρχε η ΕΕ, θα σκεφτόμουν ότι δεν είναι σωστό να μένει κλειστή η Σχολή», είπε ο υπουργός, και πρόσθεσε: «Δεν είμαι Ορθόδοξος, αλλά Μουσουλμάνος. Αλλά αυτό που ορίζει η θρησκεία μου και ο πολιτισμός μου είναι πως οι πιστοί άλλων θρησκειών πρέπει να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα». Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε στην εφημερίδα ότι η νομοθεσία που αφορά στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση θα προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Η κυβέρνηση γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», προσθέτει χαρακτηριστικά.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζόρια...

Η επανάληψη των θέσεων περί μη αναγνώρισης της Κύπρου και η επιμονή της Αγκυρας στο βέτο για τη μη ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς «ζορίζουν» την ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, υποστήριξε χτες ότι «γνώμονας της ελληνικής στάσης και σημείο αναφοράς είναι τα συμφωνημένα κείμενα των "25", τα οποία θα είναι συνεχώς παρόντα καθ' όλη τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Οι ερμηνείες και οι δηλώσεις της Αγκυρας 48 ώρες μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι δικές της».

Ειδικότερα, για το θέμα του άρθρου 7 - περί μη άσκησης τουρκικού βέτο στην ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ - και της δήλωσης της βρετανικής προεδρίας - ότι κάθε οργανισμός λειτουργεί ανεξάρτητα - ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η δήλωση της βρετανικής προεδρίας «δεν έχει νομική ισχύ», ούτε επηρεάζει το περιεχόμενο της παραγράφου 7 του Διαπραγματευτικού Πλαισίου και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά την αποδέχτηκε καθώς «επρόκειτο για κάτι αυτονόητο για τις διεθνείς σχέσεις». Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε: «Είναι ο τρόπος άσκησης εκ μέρους της Αγκυρας του δικαιώματος του βέτο, ο οποίος θα κριθεί στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας».

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάμειξη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στις διαδικασίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Γ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι στις διεθνείς σχέσεις τα κράτη συζητούν μεταξύ τους, ωστόσο «το κυρίαρχο ζήτημα είναι το ποιος τελικά αποφασίζει».

Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι όλα θα αξιολογούνται στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Επίσης, ο Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η τακτική των παραβάσεων-παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «δεν συνάδει» με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας.

  • Τις ενστάσεις του για τον τρόπο της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ εξέφρασε ο Κ. Σημίτης, υποστηρίζοντας χτες ότι υπήρξαν υπερβολικοί πανηγυρισμοί, ενώ δεν συζητήθηκε η ουσία και επέστησε την προσοχή για τις εξελίξεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ