ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προμελετημένος «αποκεφαλισμός» Ρεγκούζα

Εύλογα ερωτήματα για την αποπομπή του υφυπουργού Οικονομικών προκαλεί η στάση του Μεγάρου Μαξίμου, η μεθόδευση και η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε...

«Σεμνά και ταπεινά» ο Κ. Καραμανλής «ξεφορτώθηκε» τον Αδάμ Ρεγκούζα, προκαλώντας ταυτόχρονα εύλογα ερωτήματα για τους επιδιωκόμενους στόχους της αποπομπής του υφυπουργού Οικονομικών.

Τα ερωτήματα ενισχύονται από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, διά του εκπροσώπου του, απέφυγε να πει το παραμικρό για τους λόγους του «αποκεφαλισμού», του μέχρι χτες υφυπουργού, ενώ «πονηρές» σκέψεις γεννά τόσο η στιγμή όσο και η μεθόδευση, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής του Μ. Τριανταφυλλόπουλου...

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε με την αποπομπή να επιτύχει με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια:

-- Να απαλλαγεί από τον υφυπουργό που τον θεωρούσε βαρίδι και έτσι και αλλιώς είχε προγραμμένο για τον επόμενο ανασχηματισμό. Ταυτόχρονα του φόρτωσε αναδρομικά και όλα «ατοπήματα» και τις «ατελείς» φράσεις του παρελθόντος, όταν όμως του είχε προσφέρει πλήρη κάλυψη.

-- Να δείξει ότι «εννοεί» τα όσα επαγγέλλεται περί πάταξης της διαφθοράς και να προστατεύσει την «εικόνα» της κυβέρνησής του, που τελευταία «ξεθωριάζει» επικίνδυνα.

-- Να αποπροσανατολίσει για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και τα επερχόμενα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που προανήγγειλε με τον τρόπο του ο επίτροπος Χ. Αλμούνια. Το τελευταίο ενισχύεται από την πληροφορία ότι μέχρι το μεσημέρι χτες το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τον Α. Ρεγκούζα.

Εντύπωση προκάλεσε η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος από τη μια εμφανίστηκε να υιοθετεί τον ισχυρισμό του Α. Ρεγκούζα ότι τον «πολεμούν συμφέροντα» που θίγονται από τη δραστηριότητά του στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά από την άλλη τηρούσε «σιγήν ιχθύος» στο εύλογο ερώτημα «γιατί η κυβέρνηση δεν προστατεύει ένα στέλεχός της που βάλλεται από συμφέροντα». Ταυτόχρονα ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι την πρωτοβουλία της χτεσινής εξέλιξης πήρε ο ίδιος ο υφυπουργός και ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε «μοιραία και άβουλα» την παραίτησή του...

Μάλιστα ο Θ. Ρουσόπουλος υπερασπίστηκε τον Α. Ρεγκούζα για τα όσα αποκάλυπτε το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου στον «Αλφα», όπου ο αποπεμφθείς υφυπουργός εμφανίστηκε να μιλά σε εκδήλωση του ιδιοκτήτη καναλιών στη Θεσσαλονίκη Β. Χρηστίδη και να τονίζει ότι στήριξε στο παρελθόν τους σταθμούς του με διαφήμιση και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις την εν λόγω «προσπάθεια».

Ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δε γνωρίζει να υπήρχε «προνομιακή σχέση» του Α. Ρεγκούζα με τον συγκεκριμένο «καναλάρχη», επισημαίνοντας ότι ο «παραιτηθείς» υφυπουργός έλεγε στο βίντεο ότι έδωσε κρατική διαφήμιση σε ΜΜΕ «εν γένει». Μάλιστα σε κατ' ιδίαν συνομιλία με δημοσιογράφους δικαιολογούσε τη συμμετοχή του Ρεγκούζα στην εκδήλωση του καναλάρχη, σημειώνοντας ότι «τον είχαν καλέσει δημοσιογράφοι» και πως «πάνε όλα τα κόμματα»...

Αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των τηλεφωνικών γραμμών «090», οι οποίες σύμφωνα με τις καταγγελίες αποτελούσαν πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας του συγκεκριμένου «καναλάρχη», ο Θ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο ίδιος επικοινώνησε εγγράφως και τηλεφωνικώς με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο απηύθυνε επιστολή στον εισαγγελέα κ. Λινό, με βάση την οποία έγιναν εισαγγελικές έρευνες στη Θεσσαλονίκη «που απέδωσαν τα γνωστά αποτελέσματα». Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο ιδιοκτήτη ΜΜΕ είχε ασκηθεί δίωξη για σύσταση συμμορίας και απάτη, ενώ είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για κακουργηματικές πράξεις.

Ο ίδιος ο Θ. Ρεγκούζας στην επιστολή παραίτησης που έστειλε στον Κ. Καραμανλή, προφανώς μετά από άνωθεν εντολή, δηλώνει ότι παραιτείται για να «διεκδικήσει το δίκιο του στη Δικαιοσύνη» μετά «τις διαρκείς και άδικες επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό». Σύμφωνα με τον «παραιτηθέντα» υφυπουργό... «τα συμφέροντα και οι υπηρέτες τους ενοχλήθηκαν από τον πόλεμο που έχω κηρύξει. Η αλήθεια θα λάμψει στη Δικαιοσύνη».

Δηλώσεις Αθανασάκη

«Ο κ. Ρεγκούζας έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από καιρό και όχι τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Αλλά ο κ. Καραμανλής τον κρατούσε, παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης, για να συνεχίζει το θεάρεστο έργο του», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο κ. Ρεγκούζας φεύγει, αλλά η αντίληψη Ρεγκούζα μένει στην κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνοντας ότι «η περίπτωση του κ. Ρεγκούζα είναι η κορυφή του παγόβουνου» και «το πρόβλημα είναι με την κυβέρνηση Καραμανλή συνολικά».

Ο κ. Καραμανλής, κατέληξε ο Ν. Αθανασάκης, «είτε προχωρήσει σε ανασχηματισμό, είτε όχι, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί, είναι οι λανθασμένες, αντιλαϊκές για Ρεγκούζα, κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές του».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Σάββατο:

-- Συζήτηση για τις επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, στη Ν. Αρτάκη (αίθουσα του ΚΕΓΕ), στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ πραγματοποιεί ανοιχτή πολιτική συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ» στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του «ΑΚΤΑΙΟΝ», α΄ όροφος. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Λουκάς Κωτσαδάμ, γραμματέας της ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 10 του Οκτώβρη:

-- Στις εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ θα πραγματοποιήσει περιοδεία το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Πειραιά.

-- Στη ΔΕΗ Καμινίων θα περιοδεύσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά διοργανώνει στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) σύσκεψη-συζήτηση με γονείς που δραστηριοποιούνται στο κίνημα της Παιδείας, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ. Θα μιλήσει η Βάνα Τζιαντζή, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ.

-- Η Αχτίδα Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δήμων της Αιγιάλειας», στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, στις 7 μ.μ.

-- Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση-συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τρέχουσες εξελίξεις», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Τουριστικού Περιπτέρου της «Εληάς». Θα μιλήσει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 12 του Οκτώβρη:

-- Η Αχτίδα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση για καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι (Οδός Σωκράτους 6, δίπλα στα γραφεία της ΚΟΘ). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ και εκπαιδευτικός.

-- Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Τα προβλήματα της νέας γυναίκας και η πρόταση του ΚΚΕ», στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Δυτικών Συνοικιών Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αϊβαλιώτη, στην Αγία Τριάδα. Θα μιλήσει ο Κώστας Ξυλούρης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Κάτω Φορτέτσας. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 13 του Οκτώβρη:

-- Η Αχτίδα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση για καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής (στο κεντρικό αμφιθέατρο). Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ και καθηγητής του ΑΠΘ.

ΕΕΔΥΕ
Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Σήμερα, Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 9.30 π.μ., στο Δημαρχείο της Νίκαιας (Παναγή Τσαλδάρη 10), θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της ΕΕΔΥΕ. Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη του Εθνικού της Συμβουλίου, τους προέδρους και τις Γραμματείες των Επιτροπών Ειρήνης από όλη τη χώρα να συμμετέχουν στη συνεδρίαση. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 5μ.μ.

Τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός από τον απολογισμό δράσης, τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, τα οικονομικά και οργανωτικά θέματα της ΕΕΔΥΕ, θα απασχολήσουν πολλά επίκαιρα και σοβαρά ζητήματα του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς.

Τις εργασίες μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να συμβάλουν με τον προβληματισμό τους.

ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ
Προσκύνημα στο μνήμα του Χ. Φλωράκη

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ στις 15 και 16 Οκτώβρη οργανώνει διήμερη εκδρομή στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, ηγέτη του λαϊκού κινήματος, επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στο μνήμα του στον Αηλιά, της γενέτειράς του Ραχούλας. Η εκδήλωση γίνεται και από την επιθυμία πολλών συντρόφων και συναγωνιστών του μαχητών του ΔΣΕ - της «σποράς» που γαλούχησε με το παράδειγμά του ο πρώτος «Ζευγάς» στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, για τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο της χώρας μας.

Οι εκδρομείς θα επισκεφθούν και άλλους χώρους στη Θεσσαλία όπου αγωνιστές του ΔΣΕ έπεσαν στις μάχες ή εκτελέστηκαν από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 15/10 ώρα 7 το πρωί. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 210.3220.183 και 210.5817.384.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ