ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕΔΥΕ
Να βγάλουμε το κίνημα ειρήνης μπροστά

Πλούσιος απολογισμός και στόχοι για πολύπλευρη δράση το επόμενο διάστημα

Η πλούσια και πολύπλευρη δράση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), κατά τα δύο περίπου χρόνια που μεσολάβησαν από το 14ο Συνέδριό της αλλά και οι στόχοι της για το επόμενο διάστημα, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο δημαρχείο της Νίκαιας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Επιτροπές Ειρήνης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, που μετέφεραν την πείρα τους από τις τοπικές Επιτροπές. Στους εκπροσώπους των Επιτροπών Ειρήνης απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος και ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας.

Η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Βέρα Νικολαΐδου, παρουσιάζοντας την εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, περιέγραψε αρχικά τις διεθνείς εξελίξεις τονίζοντας: «Μέσα σε αυτό το διεθνές τοπίο εκφράζονται όλο και περισσότερο διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά και αντιπαραθέσεις και δραστηριότητες στο μαζικό κίνημα, ιδιαίτερα στα πλαίσια του φιλειρηνικού, όπου πέρα από αυταπάτες, προσπαθούν με διαστρεβλώσεις, απόκρυψη των αιτιών των συγκρούσεων και της πραγματικότητας, να προωθούν τη λογική του μονόδρομου, της υποταγής στην πολιτική της ιμπεριαλιστικής τάξης σαν το μικρότερο κακό και τη ρεαλιστική λύση».

Το προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου
Το προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου
Συνεχίζοντας σημείωσε: «Εξετάζοντας τη δράση μας στο παραπάνω διάστημα παρά τις δυσκολίες, την επιχειρούμενη πλύση εγκεφάλου μέσα από τα ΜΜΕ, την τρομοκρατία που εξαπολύουν, πρέπει να εκτιμήσουμε ότι υπήρξε άνοδος του φιλειρηνικού κινήματος. Σε δεκάδες χώρες εκδηλώθηκε η αντίσταση των λαών στην ιμπεριαλιστική επίθεση. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διεθνείς κινητοποιήσεις ιδιαίτερα πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και στην επέτειο έναρξης του πολέμου κατά του Ιράκ. Είναι πρωτοφανείς οι διαδηλώσεις που γίνονται ακόμη και στις ίδιες τις ΗΠΑ, στις χώρες της ΕΕ και φυσικά και στη χώρα μας».

Η ΕΕΔΥΕ μαζί με το εργατικό, ταξικό κίνημα, πρωτοστατεί με τη δράση της στην ανάπτυξη, στο συντονισμό και τη συνεργασία πολλών οργανώσεων, εθνικών και διεθνών. «Το ζητούμενο, είπε, είναι πώς θα καταφέρουμε να συμβάλουμε, ώστε η καθημερινή δυσαρέσκεια και αντίδραση που αναπτύσσεται στο λαό μας από την πολύπλευρη επίθεση των ιμπεριαλιστών, να την οδηγήσουμε σε δράση, οργανωμένη αντίσταση και αντεπίθεση». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ως πρώτος σταθμός, το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στις 12 Νοέμβρη.

Αναφορικά με τη δράση της ΕΕΔΥΕ, όπως εκτιμάται στην εισήγηση, «έγιναν ορισμένα βήματα, ωστόσο είναι πίσω από τις απαιτήσεις αλλά και από τις δυνατότητές μας. Με βάση τους στόχους του Συνεδρίου μας, έγινε προσπάθεια να ανασυγκροτηθούν και να λειτουργήσουν οι 107 Επιτροπές Ειρήνης πανελλαδικά». Σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕΔΥΕ σημείωσε: «Από την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΣΕ από την ΕΕΔΥΕ το 2000 και τη μεταφορά της έδρας του στην Αθήνα, οι διεθνείς σχέσεις της ΕΕΔΥΕ αντικειμενικά περνάνε και μέσα από το ΠΣΕ».

Το επόμενο διάστημα

Ο Βέρα Νικολαΐδου παρουσιάζοντας στη συνέχεια τους στόχους της ΕΕΔΥΕ για το επόμενο διάστημα τόνισε:

«Η ενίσχυση των Επιτροπών Ειρήνης, με ιδιαίτερη προσπάθεια να προσελκύσουμε νέους και ευρύτερες δυνάμεις, η δημιουργία νέων επιτροπών, μια σε κάθε νομό, εξακολουθούν να αποτελούν στόχους μας με άξονες δράσης:

- Κατά των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων, ΗΠΑ, NATO, EE, Ευρωστρατού, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

- Για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

- Για τη δουλιά, το βιοτικό επίπεδο, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τα δικαιώματα της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών.

- Για αλληλεγγύη στους λαούς που έχουν δεχτεί ή απειλούνται με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

- Για τον συντονισμό και την κοινή δράση των κινημάτων στην περιοχή μας και στην Ευρώπη σε συνεργασία με το ΠΣΕ».

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της ΕΕΔΥΕ για την περίοδο μέχρι το τέλος του Μάη του 2006, τόνισε ότι όλες οι Επιτροπές μέχρι τέλος του 2005, πρέπει να προγραμματίσουν τουλάχιστον από μια εκδήλωση, σαν κλείσιμο των εκδηλώσεων με αφορμή τα 50χρονα της ΕΕΔΥΕ και τα 60 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών.

Κεντρικές εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ, προτείνεται να γίνουν στην περιφέρεια σε ημερομηνίες και θέματα που θα συμφωνηθούν με τις κατά τόπους Επιτροπές.

- Χανιά - Σούδα: Διεθνές συνέδριο για τις βάσεις.

- Θεσσαλονίκη - Επιτροπές Μακεδονίας - Θράκης, συνέχεια και ανάπτυξη των περσινών εκδηλώσεων.

- Πελοπόννησος - Πάτρα: Πολιτισμός και ειρήνη.

- Ακτιο: Ημερίδα για τις Βάσεις.

- Θεσσαλία - Καρδίτσα: Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ειρήνη.

- Αθήνα - Πειραιάς: Νεολαία και Ειρήνη.

Επίσης θα γίνουν περιφερειακές συναντήσεις των Επιτροπών Ειρήνης από 15 μέχρι τις 30 Νοέμβρη 2005.

Κλείνοντας η Βέρα Νικολαΐδου τόνισε: «Η ΕΕΔΥΕ με τα 50 χρόνια ζωής και δράσης που συμπλήρωσε αυτή τη χρονιά, έχει καθιερωθεί ως το μοναδικό ενεργό, μαζικό, μαχητικό κίνημα, κουβαλάει στην πλάτη της βαρύ φορτίο, που της δίνει και τα εφόδια για την από δω και πέρα πορεία της, για να κάνουμε πράξη το σύνθημα: "ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ"».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Τετάρτη 12 του Οκτώβρη:

-- Η Αχτίδα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση για καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι (Οδός Σωκράτους 6, δίπλα στα γραφεία της ΚΟΘ). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ και εκπαιδευτικός.

-- Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τα προβλήματα της νέας γυναίκας και η πρόταση του ΚΚΕ», στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Δυτικών Συνοικιών Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αϊβαλιώτη, στην Αγία Τριάδα. Θα μιλήσει ο Κώστας Ξυλούρης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Κάτω Φορτέτσας. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 13 του Οκτώβρη:

-- Η Αχτίδα Παιδείας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση για καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στις 7 μ.μ., στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής (στο κεντρικό αμφιθέατρο). Θα μιλήσει ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ και καθηγητής του ΑΠΘ.

Συζήτηση με νέες γυναίκες

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που διοργανώνει το ΚΚΕ με θέμα: «Η δράση του ΚΚΕ για τα προβλήματα της νεολαίας. Η στήριξη της ΚΝΕ», θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση νέων γυναικών αύριο, Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου - πρώην εκλογικό κέντρο).

Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Εκδήλωση της ΚΝΕ

Το ΝΣ Ευβοίας της ΚΝΕ διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7μ.μ., στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Χαλκίδας, συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Απειθαρχία - ανυπακοή στις αποφάσεις τους». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ