ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Πολιτική η δίωξη του Σιν Γκάρλαντ

Ενεργοποιείται η διαδικασία έκδοσής του στις ΗΠΑ και στον Τύπο του προσάπτεται η εξωφρενική κατηγορία της «κομμουνιστικής συνωμοσίας για την υπόσκαψη του δολαρίου»!

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας
Στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών βρίσκεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, Σιν Γκάρλαντ, ένας από τους θρύλους της ιστορίας της Ιρλανδίας, του απελευθερωτικού και αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Και μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται κατευθείαν κατά ηγέτη κόμματος, και μάλιστα όχι τυχαία, ενάντια σε ηγέτη ενός ριζοσπαστικού κόμματος σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ οι βρετανικές αρχές συνδράμουν με βάση τη γνωστή δικαστική συνδρομή.

Σύμφωνα, όχι με επίσημη ενημέρωση (γιατί τέτοια δεν υπάρχει) αλλά με αυτά που διοχετεύονται από τις υπηρεσίες στον Τύπο, του επισυνάπτεται η εξωφρενική κατηγορία της «κομμουνιστικής συνωμοσίας για την υπόσκαψη του αμερικανικού δολαρίου»!!!

Η σύλληψη του Σ. Γκάρλαντ, έγινε σε εστιατόριο στο Μπέλφαστ την ώρα που βρισκόταν με εκπροσώπους από αλλά προσκεκλημένα κόμματα (ο Μπάμπης Αγγουράκης, ήταν παρών και εκπροσωπούσε το ΚΚΕ) και λίγο πριν την ομιλία του στην Ετήσια Συνδιάσκεψη του Εργατικού Κόμματος, το απόγευμα της 7ης Οκτώβρη... Καταρχήν, δεν είναι τυχαίο ότι η σύλληψη έγινε στο Μπέλφαστ. Οπως ανέφεραν στο «Ρ» ηγετικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, η σύλληψη έγινε σε μία στιγμή καμπής για την πορεία του κόμματος καθώς «τα προβλήματα και η αμηχανία στην οποία θα βρισκόταν η ιρλανδική κυβέρνηση ήταν ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας» προφανώς για να συλληφθεί σε ιρλανδικό έδαφος. Εξ ου, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι δεν έχει υπάρξει ούτε αντίδραση ούτε καν ανακοίνωση εκ μέρους της ιρλανδικής κυβέρνησης... ο ίδιος ο Σιν Γκάρλαντ, αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα του Σαββάτου μετά την καταβολή εγγύησης 30.000 λιρών, ενώ ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο Γκάρλαντ «δήλωσε με τον πιο έντονο τρόπο την αθωότητά του». Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού Κόμματος Τζον Λόουρι, δήλωσε ότι είναι μία «πολιτική δίωξη» και σχεδιάστηκε εξαιτίας της σφοδρής αντίθεσης του κόμματος στον πόλεμο του Ιράκ και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ηδη έχει σχηματιστεί επιτροπή από διανοούμενους, καλλιτέχνες και πολιτικούς που απαιτούν να μην εκδοθεί ο Σιν Γκάρλαντ στις ΗΠΑ (σ.σ. σε διπλανή στήλη δημοσιεύεται και η έκκληση του Κόμματος για διεθνή αλληλεγγύη) ενώ διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις προετοιμάζονται και στα δύο τμήματα της ιρλανδικής επικράτειας. Τέλος, διαδηλώσεις ήδη έγιναν στο Μπέλφαστ μπροστά στο δημαρχείο, το απόγευμα του Σαββάτου και την ίδια ώρα στο Δουβλίνο, έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Το κλίμα που διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ

Το ένταλμα έκδοσης εκ μέρους της αμερικανικής δικαιοσύνης έχει ημερομηνία 16 Μάη, και γεννιούνται ερωτηματικά γιατί η σύλληψη γίνεται τώρα. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Irish Times», «Sunday Times», «Guardian» και του βρετανικού δικτύου BBC αναπαράγεται ησκευωρία σε βάρος του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος ότι ενέχεται σε «υπόθεση αγοράς, μεταφοράς και προώθησης πλαστών χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας».

Επίσης αναπαράγεται πρότερο ρεπορτάζ του BBC, στην εκπομπή «Πανόραμα» όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η υπόθεση αυτή και ενεπλάκη το όνομα του Σιν Γκάρλαντ, αναφέρουν ότι «αμερικανικά κατασκοπευτικά που πετούσαν πάνω από την Κίνα κατέγραψαν συνομιλία του Γκάρλαντ με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, Κάο Ζιάομπινγκ για "επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ευρώπη"» και η μετάφραση για τους Αμερικανούς ήταν «η προώθηση των πλαστών εκατοδολαρίων, ύψους 17 εκατομμυρίων, που κατασκευάζονται στη ΛΔ Κορέας, με μοναδικό στόχο την υπόσκαψη και αποδυνάμωση του αμερικανού δολαρίου»!

Παρ' όλο το «χολιγουντιανό χαρακτήρα» του κατηγορητηρίου, δεν μπορεί να αποκρυβεί ο πραγματικός λόγος της δίωξης. Ο πολιτικός χαρακτήρας και η επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στο λαϊκό και προοδευτικό κίνημα. Σύμπτωση τάχα οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου που εξομοιώνει τους «κομμουνιστές με τους ναζί και την Αλ Κάιντα», αυτό το Σαββατοκύριακο;


Επείγουσα έκκληση του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας

Για να μην εκδοθεί ο Σιν Γκάρλαντ στις ΗΠΑ

Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας πληροφορεί «τους συντρόφους μας, το διεθνές κίνημα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ότι ο Πρόεδρος του Κόμματός μας, Σιν Γκάρλαντ, συνελήφθη ενώ παρευρισκόταν στην Ετήσια Συνδιάσκεψη του Κόμματος στη Βόρεια Ιρλανδία, βάσει του αιτήματος εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την ενεργό συνεργασία των βρετανικών αρχών».

Και συνεχίζει: «Σε βάρος του συντρόφου Γκάρλαντ δεν έχει απαγγελθεί καμία κακουργηματική κατηγορία, όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να επιτύχει την έκδοσή του στη χώρα αυτή ώστε να προσαχθεί στη "δικαιοσύνη" των ΗΠΑ. Η επίθεση σε βάρος του συντρόφου Γκάρλαντ βασίζεται σε αντικομμουνιστική προπαγάνδα και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας επίθεσης από πλευράς της δεξιάς ενάντια στο Εργατικό Κόμμα».

Σε άλλο σημείο σημειώνει: «Ο Σιν Γκάρλαντ είναι ένα παλιό και σεβάσμιο μέλος του Εργατικού Κόμματος, που εργάστηκε σταθερά για την ειρήνη και τη δημοκρατία στη Βόρεια Ιρλανδία και για την ενότητα της ιρλανδικής εργατικής τάξης. Αντιτάχθηκε στην καταπίεση σε όλο τον κόσμο και, ως ανώτατο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος, επέκρινε ανοιχτά τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην προσπάθειά τους να επιτύχουν παγκόσμια ηγεμονία, πιο πρόσφατα εκφράζοντας την αντίθεσή μας στον πόλεμο στο Ιράκ. Το αίτημα έκδοσης του Σιν Γκάρλαντ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια χώρα η οποία έχει ένα μακρύ παρελθόν διωγμών σοσιαλιστών και προοδευτικών ανθρώπων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε μια χώρα όπου κανένας πολιτικός αντίπαλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να αναμένει μια δίκαιη δίκη, αποτελεί μια θρασύτατη προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης χώρας και ενός δημοκρατικού πολιτικού κόμματος και εκφοβισμού όλων όσοι αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το Εργατικό Κόμμα κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί και ότι θα αντιταχθεί, με κάθε μέσο που διαθέτει, σε οποιαδήποτε προσπάθεια να εκδοθεί ο Σιν Γκάρλαντ από την πατρίδα του και να οδηγηθεί σε κάποια φυλακή των ΗΠΑ» και παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εκφοβιστεί «από τις ΗΠΑ και δεσμεύεται να συνεχίσει την πάλη του εναντίον του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, για τη νίκη της ειρήνης και του σοσιαλισμού».

Τέλος, καλεί «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, να εναντιωθούν στο διωγμό ενός αγωνιστή με μακρά ιστορία πάλης, με αυταπάρνηση, τόσο για το κόμμα του, όσο και για την τάξη του» και καλεί επίσης «όλους τους συντρόφους σε διεθνές επίπεδο να αποστείλουν μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείουwpi@indigo.ie, να οργανώσουν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τις προξενικές εγκαταστάσεις στις χώρες τους και να αποστείλουν επιστολές στις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Βρετανίας απαιτώντας το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ για την έκδοση του Σιν Γκάρλαντ να απορριφθεί.

Οι επιστολές διαμαρτυρίες πρέπει να απευθυνθούν στους:

- James C Kenny, Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ιρλανδία, US Embassy, 42 Elgin Road, Dublin 4, Ireland.

- Peter Hain MP, υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία, Secretary of State for Northern Ireland, Stormont Castle, Belfast, Northern Ireland.

- Dermot Ahern TD, υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Iveagh House, 80 Stephens Green, Dublin 2. Ireland».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ