ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Στρατηγικά συμφέροντα και οσμή πετρελαίου

Αυξάνονται οι αμερικανικές πιέσεις καθώς η χώρα βαδίζει για εκλογές το Νοέμβρη

25η Μάη: Οι πρόεδροι της Τουρκίας Σεζέρ, της Γεωργίας Σαακασβίλι, του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ και ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Μπακού, Μπόνταμ, εγκαινιάζουν τον αγωγό Μπακού - Τμπίλισι - Τσεϊχάν. Ο αγωγός όμως ίσως δεν θα είναι αρκετός για να «επιβιώσει» ο Αλίεφ...

Associated Press

25η Μάη: Οι πρόεδροι της Τουρκίας Σεζέρ, της Γεωργίας Σαακασβίλι, του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ και ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Μπακού, Μπόνταμ, εγκαινιάζουν τον αγωγό Μπακού - Τμπίλισι - Τσεϊχάν. Ο αγωγός όμως ίσως δεν θα είναι αρκετός για να «επιβιώσει» ο Αλίεφ...
Το δίλημμα «σταθερότητα» ή «εκδημοκρατισμός» εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης όσον αφορά τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έγραψε ο Φαρχάντ Χουσεΐνοφ, Αζέρος «ακτιβιστής» και καθηγητής των οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Αγκυρας, στην «International Herald Tribune». Οι δύο έννοιες, βέβαια, αφορούν βασικά διαφορετικές μορφές του γεωστρατηγικού ελέγχου που εξασκούν αυτές οι δυνάμεις: όπου «σταθερότητα», σκληρά καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας ή του Ουζμπεκιστάν, όπου «εκδημοκρατισμός», οι λεγόμενες «επαναστάσεις» του τύπου της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Το Αζερμπαϊτζάν των 8,5 εκατ. κατοίκων, στις δυτικές ακτές της Κασπίας, μιας περιοχής που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως η δυνητική επόμενη Μέση Ανατολή (με την έννοια του ενεργειακού πλούτου) οδεύει προς βουλευτικές εκλογές το Νοέμβρη. Το αποτέλεσμά τους θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα κρίνουν τις επενδύσεις πολυεθνικών κολοσσών, όπως η BP και η «Chevron». Η μεγαλύτερη «ελπίδα» όσον αφορά τον «εκδημοκρατισμό» είναι, σύμφωνα με τον Χουσεΐνοφ, ο Συνασπισμός της Ελευθερίας, με το φιλοδυτικό κόμμα Μουσαβάτ στην ηγεσία του.

Στο δρόμο ...του Ιραν

Πέραν του πετρελαίου και της μεγάλης σημασίας του Αζερμπαϊτζάν σε αυτό που η εφημερίδα «Asia Times» έχει αποκαλέσει Πετρελαιοαγωγιστάν, η χώρα εντάσσεται και σε γενικότερους επικίνδυνους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον. Μια διάσταση που ελάχιστοι έχουν προσέξει, είναι η γειτνίασή Αζερμπαϊτζάν - Ιράν, πράγμα που εξηγεί το γιατί η κυβέρνηση του Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος «κληρονόμησε» την εξουσία από τον πατέρα του Γκαϊντάρ, πιέστηκε τόσο για να δεχτεί τη μεταφορά ενός μεγάλου μέρους της βάσης των ΗΠΑ από το Ουζμπεκιστάν στο έδαφός του. Σε μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Τεχεράνης, εξηγούσε πρόσφατα ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ Σκοτ Ρίτερ, το Αζερμπαϊτζάν θα έχει το ρόλο του «βόρειου μετώπου», με το Αφγανιστάν και το Ιράκ να είναι τα άλλα δύο μέτωπα από όπου σχεδιάζουν να επιδράμουν οι Αμερικανοί. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση Μπους θέλει να «κλείσει» το κανάλι για τη μεταφορά χρημάτων και τεχνολογίας από τη Ρωσία στο Ιράν που φημολογείται ότι αποτελεί το Αζερμπαϊτζάν - αλλά και να αποσπάσει άλλη μια χώρα - κλειδί από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Ευεξήγητο, λοιπόν, το ότι στις αρχές Σεπτέμβρη ο «Συνασπισμός της Ελευθερίας» πραγματοποίησε μια σειρά διαδηλώσεων, μιμούμενος το ουκρανικό «υπόδειγμα» ακόμη και στο χρώμα - τα πορτοκαλί πουκάμισα και οι πορτοκαλί σημαίες κυριάρχησαν, τα συνθήματα κατά του Αλίεφ ακούστηκαν όχι μόνο στην αζερική αλλά και στη ρωσική και στην αγγλική για τηλεοπτικούς και προπαγανδιστικούς λόγους, ενώ διάσπαρτες στο πλήθος των 5 (κατά τις αρχές) ή 50 (κατά τους διοργανωτές) ή 20 (κατά ανταποκριτές) χιλιάδων διαδηλωτών ήταν και αρκετές σημαίες των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να τηρηθούν καν τα προσχήματα: ο Χουσεΐνοφ, με άνετο κυνισμό, ομολογεί ότι «στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η δημοκρατία χρειάζεται υποστήριξη από το εξωτερικό». Το ζητούμενο για την αντιπολίτευση, που διαθέτει εξασφαλισμένη υποστήριξη από τα γνωστά - άγνωστα δαιδαλώδη χρηματοδοτικά κανάλια της Δύσης (Ιδρυμα Σόρος, NED, και δε συμμαζεύεται) είναι να αποκτήσει το «πάνω χέρι» στον πόλεμο της προπαγάνδας.

Σε αυτό βοηθά και ο μηχανισμός γύρω από τον ίδιο τον Αλίεφ: οι αρχές επιδίδονται σε κατασταλτικά όργια, στα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχει η κυβέρνηση τα στελέχη της αντιπολίτευσης περιγράφονται ως ομοφυλόφιλοι, πράκτορες της «Αλ Κάιντα», προδότες της πατρίδας, και πάει λέγοντας. Στο μεταξύ, οι ...υπερπατριώτες του Αλίεφ συμπεριφέρονται ως υποτελείς της BP, που όπως έγραφε τον Ιούνη το περιοδικό «The Economist], αποτελεί σύγχρονη μετενσάρκωση της εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών (!). Ο ίδιος ο Αλίεφ απαντά ξερά «όχι», όταν ερωτάται αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο άλλης μιας ...«επανάστασης». Αλλωστε, η Ουάσιγκτον μπορεί να τον διατηρήσει στην εξουσία, ως εγγυητή του εξέχουσας σημασίας πετρελαιαγωγού Μπακού - Τμπίλισι - Τσεϊχάν.

Τα δύο στρατόπεδα προετοιμάζονται για τη μάχη του Νοέμβρη, με το 40% του πληθυσμού, που ζει στην ανέχεια, έτη φωτός από τις συζητήσεις που γίνονται για αυτόν χωρίς αυτόν. Στο μεταξύ, οι «Μερσέντες» στο Μπακού αυξάνονται, οι νεόπτωχοι επίσης, όπως και οι φήμες περί ενδεχόμενης αναζωπύρωσης του πολέμου με την Αρμενία για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Και το Μεγάλο Παιχνίδι συνεχίζεται. Σίγουρος επόμενος στόχος, η Λευκορωσία, και, πλέον, το Ουζμπεκιστάν του Ισλάμ Καρίμοφ, που άλλαξε «πλευρά».


Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ


Για τη διείσδυση στα Βαλκάνια

Το πρόβλημα του δόγματος της «διείσδυσης» του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, άρχισε να δείχνει τις αναμενόμενες προεκτάσεις του. Στην αρχή εμφανίστηκε ως μοχλός πίεσης της άρχουσας τάξης της Ελλάδας σε πιέσεις όμορων κρατών με πολύ μικρή δύναμη (Αλβανία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Η μεταφορά των ελληνικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες του χαμηλού εργατικού κόστους, οδήγησε στη διόγκωση της ανεργίας των Ελλήνων εργαζομένων που βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο αγγίζοντας ακόμη και το όριο της περιθωριοποίησης. Αυτό είναι το τίμημα της πολιτικής που εξυπηρετεί το κεφάλαιο που επιπλέον επιδοτήθηκε αδρά και από ευρωενωσίτικα κεφάλαια.

Με τις επιδοτήσεις και αντεργατικές διευκολύνσεις του αστικού κράτους, η εργατική τάξη υποχρεώθηκε να πληρώνει ακόμη και τα έξοδα της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων της πλουτοκρατίας διά μέσου των δημοσίων επιχορηγήσεων. Δηλαδή υποχρεώθηκε να πληρώσει ακόμη και τα έξοδα της εγκατάστασης του ελληνικού καπιταλισμού σε αυτές τις χώρες. Κάτω από το δόγμα της «διείσδυσης» του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, η εργατική τάξη πληρώνει τους νεκροθάφτες που της ράβουν τα σάβανα και τα «έξοδα της κηδείας».

Ομως το πρόβλημα δε σταματά εδώ. Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι ενόψει, που τελικά πάλι απειλούν και τους εργαζόμενους της χώρας μας και των γειτονικών λαών. Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι το κεφάλαιο συνοδεύεται στις κάθε λογής επεκτάσεις του από την ισχύ της στρατιωτικής απειλής. Οσο κι αν οι ελληνικές κυβερνήσεις φροντίζουν φιλότιμα να δημιουργούν περισσότερα εκστρατευτικά σώματα μισθοφόρων, αυτά δεν αρκούν. Απεναντίας από το γεγονός της παρουσίας της ως ΝΑΤΟικής δύναμης που επιβάλλει τα συμφέροντα του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού, προκαλείται πιθανότητα θερμής εμπλοκής. Η ελληνική αστική τάξη προσπαθεί να κολλήσει στην ουρά αυτών των συμφερόντων και τις δικές της ιδιαίτερες επιδιώξεις ως ενιαίο σύνολο. Με τις προσπάθειές της να παρουσιάζεται ως τοπικός ατζέντης των ευρωατλαντιστών για κάθε χώρα που θέλει να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζει την πονηριά της να αναγνωριστεί ως ο «μεσολαβητής πατέρας» και «φύλακας άγγελος» των Βαλκανίων.

Ομως αυτό της το όνειρο δε δείχνει να ολοκληρώνεται. Κάθε τόσο δέχεται τις απανωτές «σβουριχτές» του αμερικανικού παράγοντα και τη «λαδιάρικη» πολιτική της ΕΕ. Οταν τα συμφέροντα των ελλήνων κεφαλαιοκρατών κινδυνεύσουν ενδεχόμενα και από τη λαϊκή αφύπνιση των γειτονικών λαών, δε θα διστάσουν να στηρίξουν και ανοιχτή στρατιωτικο-πολιτική επέμβαση. Απ' αυτή τη στιγμή ανοίγει η «πόρτα του τρελού» σ' ένα θανάσιμο πολεμικό παιχνίδι. Η ελληνική εξουσία θα σηκώσει τα πανιά μιας ψεύτικης υπεράσπισης της πατρίδας και θα βαφτίσει τα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα σε εθνικά συμφέροντα. Το κρέας των ανέργων εργατών θα είναι φτηνό για τα καπιταλιστικά κανόνια. Το ζήτημα είναι η επαπειλούμενη «νέα Μικρασιατική Καταστροφή» να μετατραπεί σε μια νέα νικηφόρα Εθνική Αντίσταση που θα ανατρέψει την αστική εξουσία και θα προτάξει μια πραγματικά φιλειρηνική και φιλολαϊκή πολιτική διέξοδο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ