ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το λούκι και η πέστροφα

Το λούκι είναι στενό, γεμάτο δηλητηριώδη υλικά, στερεά και ρευστά όπως το χρήμα το δυσώδες, που συσσωρεύεται πάνω από σκελετούς ανθρώπων και συντρίμμια των πιθανοτήτων τους να ζήσουν μια ζωή ελεύθερη και τίμια.

Το λούκι είναι η μόνη δίοδος για τα κέρδη όταν λιγοστεύουν κι όταν αλλάζουν χέρια. Στις μέρες μας είναι πολυδιαφημισμένη διαδικασία ενοχοποίησης του συνόλου της κοινωνίας, που πρέπει να αισθάνεται βρώμικη μεν, ασφαλής δε, άμα λουφάρει στην απόλυτη σιωπή της παράλυτης μάζας των τηλεθεατών.

Ανάμεσα σε επικίνδυνα φαιδρές και τρομοκρατημένες γαλοπούλες, χρησμούς του κ. Μητσοτάκη που βγαίνει - χτυπάει - δηλώνει και χάνεται βαδίζοντας στο πεζοδρόμιο έμπροσθεν της οικίας του, στη λαϊκή αγορά των τηλεπάγκων, όπου η πραμάτεια των σκανδάλων μετριέται ως ηθικό ανάστημα ανάλογα με τη χλαπαταγή, το λούκι είναι έτοιμο να εκραγεί μέσ' το μυαλό του καθενός και της καθεμιάς, ακόμα και στις κούνιες των μωρών την ώρα που κοιμούνται.

Δεν πρόκειται βεβαίως, σύντροφοι, μήτε για σύμπτωση, μήτε για τυχαιότητα, μήτε για φυσικό φαινόμενο σαν τους σεισμούς. Γιατί η γη τρέμει για προφανώς κι επιστημονικώς αποδεικτέους λόγους. Αυτό δεν είναι έργο ανθρώπων. Ομως ο Εγκέλαδος χτυπάει και τσακίζει εργατικές πολυκατοικίες, φτωχόσπιτα και πλίνθινες καλύβες όπου Γης, συνήθως αφήνοντας ανέπαφα παλάτια και πολυτελή καταφύγια. Κι αυτό είναι πολιτικό φαινόμενο, κραυγαλέο έργο ανθρώπων.

Το λούκι αποσταθεροποιεί τη λογική του συγκροτημένου κοινωνικού ανθρώπου. Εξαρθρώνει το σκελετό του πολιτικού ζώου «άνθρωπος». Τρομοκρατεί ύπουλα και παγιδεύει συνειδήσεις. Είναι πανίσχυρο όπλο χειραγώγησης των μαζών σε επικοινωνιακά θριαμβικές εποχές όπως η δική μας. Ενίοτε γίνεται μπούμερανγκ, αφού όμως έχει θερίσει τη νοημοσύνη τεράστιων πληθυσμών προκαλώντας γενικευμένη απάθεια και εξατομικεύοντας την οργή. Είναι ρεύμα αλλοίωσης κάθε ενέργειας που παράγει πολιτική. Σκέψη και δράση.

Η πέστροφα είναι, εκτός από ψάρι, και σύμβολο της δύναμης κατ' είδος, της φύσης, αφού καταφέρνει να κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα των ποταμών. Ειδικά οι πέστροφες που ζουν στις θάλασσες, το φθινόπωρο, ανεβαίνουν ποτάμια και χειμάρρους για να συναντήσουν ψυχρά και πλούσια σε οξυγόνο νερά ώστε να αναπαραχθούν. (Εγκυκλοπαίδεια «Δομή», λήμμα πέστροφα, τόμος 23 νέας έκδοσης).

Το ΚΚΕ αυτό το φθινόπωρο της τεχνητής υπερθέρμανσης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, που τα ασήμαντα πνίγουν στη λάσπη τα γιγάντια πραγματικά προβλήματα του λαού και τους κινδύνους της πατρίδας, επιμένει ν' ανεβαίνει τα ποτάμια. Κόντρα στο ρεύμα. Σε αναζήτηση οξυγονούχων υδάτων. Ακόμα και μέσα στο κοινοβουλευτικό αρδευτικό της αστικής τάξης κανάλι, τολμάει Επερώτηση για τον πολιτισμό!!! Για κείνο τον απέραντο πλούτο των ανθρώπων που μπορεί να δώσει φτερά στη σκέψη τους, δύναμη στα αισθήματα κι αριστουργήματα εκτός εμπορίου.

Το ΚΚΕ, αυτό το φθινόπωρο στρέφεται στα νιάτα του Κόμματος και του τόπου. Την πηγή του οξυγόνου της ζωής και της ιστορίας. Γιατί έτσι θ' αναπαραχθούν τα κύτταρα αντίστασης. Κι έτσι θα ξεχυθούν στο φως οι μάζες των ανθρώπων των παγιδευμένων στα λούκια... Γιατί θέλει και πολιτική αρετή και πολιτική τόλμη η ελευθερία επιλογής κατεύθυνσης και δράσης.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2005

Για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, την ανάπτυξη των υποδομών του, τη βελτίωση του «902»

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, όλους όσοι εκτιμούν το ρόλο του Κόμματός μας στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, να το στηρίξουν και οικονομικά. Να συμβάλλουν στην επιτυχία της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2005.

Η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί προϋπόθεση για να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση κατά της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο. Κατά της συμμετοχής της χώρας μας στους επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Για να ηττηθεί η μοιρολατρία. Για να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων υπέρ του ΚΚΕ, υπέρ της αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για να προχωρήσει η λαϊκή συμμαχία που στοχεύει σε ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Σκοπός της οικονομικής εξόρμησης είναι να αποκτήσει το Κόμμα τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για να αναπτύξει και να βελτιώσει τη δράση και την παρέμβασή του. Ορισμένοι εξειδικευμένοι στόχοι είναι: Να αποκτήσει η Κεντρική Επιτροπή τις υποδομές και τον εξοπλισμό, ώστε να διαμορφώσει σύγχρονη ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και τράπεζα πληροφοριών και δεδομένων, αναγκαία για τη στήριξη και την αναβάθμιση της λειτουργίας των Τμημάτων της, τη στήριξη των Κομματικών Οργανώσεων, της ΚΝΕ, των μαζικών οργανώσεων και ερευνητών. Την ανάπτυξη του Τμήματος της Μαζικής Διαφώτισης. Τη στήριξη του «902», ώστε να γίνουν οι απαραίτητες υλικοτεχνικές βελτιώσεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Ο σταθμός στηρίζεται οικονομικά από το Κόμμα, όμως η λειτουργία του αφορά όλους όσοι θέλουν να αναπτυχθεί η φωνή που αντιπαρατίθεται στα ελεγχόμενα από την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Που προσπαθεί να γίνει όπλο κατά της παραπληροφόρησης, της πολιτικής και ιδεολογικής χειραγώγησης του λαού από τους αστικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς. Που προβάλλει τις δραστηριότητες του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, το προοδευτικό έργο και τις δράσεις των διανοουμένων, των επιστημόνων, των καλλιτεχνών που αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του αντλεί τη δύναμή του από την εργατική τάξη, από τα λαϊκά στρώματα. Τα οικονομικά του εξασφαλίζονται από την εθελοντική προσφορά των μελών, οπαδών και φίλων του.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους που έως τώρα έχουν στηρίξει διαφορετικές πολιτικές επιλογές. Ενισχύστε οικονομικά το ΚΚΕ. Κάνετε την ταξική εμπιστοσύνη, την αναγνώριση της επιβεβαίωσης της πολιτικής του και την αναγνώριση της προσφοράς του ΚΚΕ, πολιτικό και ιδεολογικό δεσμό.

Απευθύνουμε κάλεσμα στις λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, στους ανέργους, στους οικονομικούς μετανάστες. Η δική σας οικονομική προσφορά έχει για το ΚΚΕ μεγάλη ηθική και ταξική σημασία και αξία. Ανεξάρτητα από το μέγεθός της μεγαλώνει την υποχρέωσή μας και ενισχύει τη θέληση να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες και τις αδυναμίες για να ανταποκριθούμε καλύτερα στην πάλη για τα συμφέροντα της τάξης μας, για το σοσιαλισμό.

Προσκαλούμε τους εργάτες του πνεύματος και της τέχνης να έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στην επιτυχία της εξόρμησης.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και στελέχη του, τις χιλιάδες δραστήριους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να δραστηριοποιηθούν συμμετέχοντας ενεργά σ' αυτή τη μάχη. Με το κουπόνι στο χέρι να απευθυνθούμε πλατιά και να συνδυάσουμε την Οικονομική Εξόρμηση με την πολιτική ενημέρωση των εργαζομένων, με τις θέσεις και την πρόταση του ΚΚΕ προς το λαό, με τη δράση στο κίνημα, με τους στόχους μας για τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η υλοποίηση των οικονομικών στόχων να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τους ισχυρούς δεσμούς του ΚΚΕ με την εργατική τάξη, με το λαό.

Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης.

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κίνα

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Στέφανο Λουκά, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε σήμερα, 23 Οκτώβρη, για το Πεκίνο μετά από πρόσκληση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας γίνεται προκειμένου να ενημερωθεί σε βάθος για τα θέματα της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας και των εργαζομένων, την πολιτική και τη δράση του ΚΚ Κίνας, των συνδικάτων και άλλων οργανώσεων, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων για τις διεθνείς εξελίξεις.

Η αντιπροσωπεία, που θα παραμείνει στην Κίνα μέχρι τις 29 του Οκτώβρη, θα επισκεφτεί επίσης και θα έχει συνομιλίες και συναντήσεις στη Σαγκάη και σε άλλες πόλεις της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ