ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μέγκενη θανάτου για την Κούβα

Το εξοργιστικό σχέδιο «ειρηνικής μετάβασης», που έχουν εκπονήσει οι ΗΠΑ και συνοπτικά παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», σημαίνει για τον κουβανικό λαό χάσιμο όλων των κατακτήσεων και επιτευγμάτων του σοσιαλισμού

Θέλουν το βλέμμα του Τσε να πάψει να ατενίζει το μέλλον της Κούβας, τα παιδιά. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μέγα κίνδυνο κατά την «ειρηνική μετάβαση» που τους επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ...

Associated Press

Θέλουν το βλέμμα του Τσε να πάψει να ατενίζει το μέλλον της Κούβας, τα παιδιά. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μέγα κίνδυνο κατά την «ειρηνική μετάβαση» που τους επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ...
Οταν τα γεράκια της Ουάσιγκτον μιλούν για «ειρηνική μετάβαση στην Κούβα» και μάλιστα ανακοινώνουν το πλήρες σχέδιο για την πραγμάτωση του στόχου της ανατροπής ως «νομιμοποίηση», κυρίως για το τι μέλλει γενέσθαι, τότε το μόνο που απομένει είναι να αφήσουμε το σχέδιο να μιλήσει από μόνο του... Εξάλλου, είναι απολύτως σαφές, ότι στις 423 σελίδες της σχετικής Εκθεσης (με ημερομηνία Μάης 2004 και επικεφαλής τον Κόλιν Πάουελ) που συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Κουβανική Εθνοσυνέλευση, αποτυπώνεται η «επίσημη πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κούβας». Και αυτή η επίσημη πολιτική σημαίνει πρωτίστως θανάτους. Πολλούς. Σημαίνει πλήρη ανατροπή των πάντων, σημαίνει υποδούλωση, σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεξαρτησία της Κούβας.

Η «ειρηνική μετάβαση» είναι μόνο λόγια

Η υποκρισία περί «ειρηνικού» τρόπου «μετάβασης στη δημοκρατία» αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Εκθεση προβλέπει τη δημιουργία «επαγγελματικών μηχανισμών ασφάλειας». Συγκεκριμένα στη σελίδα 157 σημειώνεται: «Η ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία της Κούβας θα απαιτήσει την παρουσία αποτελεσματικών, επαγγελματικών οργανισμών ασφάλειας. Καθώς θεωρείται άμεση προτεραιότητα και εκτιμώντας ότι η νέα κυβέρνηση θα το επιθυμήσει, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες να στηρίξουν μία ελεύθερη Κούβα, ώστε να αναπτύξει μία πραγματικά επαγγελματική αστυνομική δύναμη»...

Αυτά φυσικά τα λένε γιατί γνωρίζουν ότι ο κουβανικός λαός, όπως τόσες φορές έχει αποδείξει με τους αγώνες του, είναι αποφασισμένος να υπερασπίσει την ανεξαρτησία του, την ίδια την ελεύθερη ζωή του, «μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του». Το να θεωρούν δεδομένο ότι οι Κουβανοί επιθυμούν με κάθε τρόπο «να ευεργετηθούν από την ελεύθερη αγορά», δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα, οπότε πειθήνια θα ακολουθήσουν, δεν είναι... αφέλεια, αλλά μέρος της προπαγάνδας.

Επίσης στη σελίδα 81 της Εκθεσης αναφέρεται: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν θετικά στο αίτημα μιας μεταβατικής κυβέρνησης για βοήθεια στη δημόσια ασφάλεια και στην επιβολή του νόμου της τάξης κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της μετάβασης, να προστατέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρέχεται και τον κουβανικό πληθυσμό»... Τόσα λοιπόν αστυνομικής και στρατιωτικής φύσης μέτρα κρίνονται απολύτως αναγκαία για μία «ειρηνική μετάβαση»;

Στον Καιάδα ...

Η Κούβα είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα. Οχι πλούσια. Εντούτοις από τη νίκη της επανάστασης το 1959, οι βασικές ανάγκες των Κουβανών καλύπτονται πλήρως.

Πρώτα από όλα, ακόμη και τις πιο δύσκολες ημέρες της «ειδικής περιόδου», στις αρχές του 1990, κανείς στην Κούβα δεν πεινούσε και φυσικά ούτε πεινάει σήμερα. Πλήρη γεύματα, διατροφικά ισορροπημένα παρέχονται σε όλους.

Αλλα όμως προβλέπουν οι συντάκτες της Εκθεσης με την «ειρηνική μετάβαση»... Για παράδειγμα στη σελίδα 78 της Εκθεσης τονίζεται: «Υπάρχουν διάφορα σενάρια σε σχέση με τη δυνατότητα προμήθειας τροφίμων που θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν αντιμέτωπη τη μεταβατική κυβέρνηση με τον πληθυσμό». Μάλιστα η αμερικανική κυβέρνηση και ιδιωτικού δικαίου οργανισμοί θεωρούν δεδομένο ότι «θα υπάρξουν ακόμη και πολύ σοβαρές περιπτώσεις υποσιτισμού του κουβανικού πληθυσμού, εξαιτίας της έλλειψης προμήθειας και χρημάτων για τη διασφάλιση της τροφής»! Γι' αυτό και τα σενάρια προβλέπουν μέτρα «ώστε να αποτραπεί η προοπτική ξεσπάσματος μαζικών ασθενειών, εξαιτίας του υποσιτισμού». Τόση δημοκρατία και ελευθερία!

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σελίδα 80 της Εκθεσης σχετικά με τα παιδιά των Κουβανών, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ένταση: «Στην περίπτωση που η λειτουργία του συστήματος επισιτιστικής επάρκειας επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και το ποσοστό των υποσιτισμένων αυξηθεί δραματικά, τότε τα παιδιά κάτω των πέντε ετών θα αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους»...

Ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Μέχρι σήμερα όλοι οι Κουβανοί, ανεξαιρέτως, έχουν πρόσβαση στο κρατικό δωρεάν σύστημα Υγείας, που μπορεί να συγκριθεί με αυτό οποιασδήποτε αναπτυγμένης χώρας στον κόσμο, όπως και η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει απλόχερα η χώρα σε πολλούς άλλους λαούς. Θα εξακολουθήσει αυτό το επίτευγμα να υφίσταται εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο των ΗΠΑ;

Οχι φυσικά, αφού στην Εκθεση, στη σελίδα 144, αποσαφηνίζεται ότι «ενδεχομένως η μεταβατική κυβέρνηση σκεφτεί, σε συνεργασία με ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρίες και βιομηχανίες, ασφαλιστικές εταιρίες και δωρητές, να θέσει τα θεμέλια νέων οργανισμών που παρέχουν τη βασική ιατρική φροντίδα και τη βασική φαρμακευτική αγωγή προς τους ασθενείς σε εκπτωτική βάση, όπως γίνεται τώρα στην Αφρική και σε άλλες φτωχές χώρες»... Δηλαδή σαν να λέμε ανοίγει ο δρόμος για εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Γιατί, τι νόημα έχει η διατύπωση «σε εκπτωτική βάση», σε μια χώρα που η παροχή Υγείας είναι απολύτως δωρεάν; Και φυσικά στην Εκθεση ούτε κουβέντα δε γίνεται για τις συνέπειες που θα έχει η έλλειψη πρόσβασης στο δωρεάν σύστημα Υγείας αλλά και το προσδόκιμο της ζωής των Κουβανών.

«Ψαλίδι» και στην Πρόνοια

Η σοσιαλιστική Κούβα διασφαλίζει όλες τις ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας όσον αφορά στις συντάξεις και την κοινωνική πρόνοια. Ομως η Εκθεση διακηρύσσει ότι θα αλλάξει. Στη σελ. 140 υπάρχει η εξής αναφορά: «Η κουβανική οικονομία και ο προϋπολογισμός μετά τη μετάβαση μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει το επίπεδο των ωφελημάτων προς όλους και των χαλαρών προϋποθέσεων που επέτρεπε το κομμουνιστικό σύστημα, όσον αφορά στο ποιοι είχαν δικαίωμα να λαμβάνουν κοινωνικά οφέλη».

Η Παιδεία στο στόχαστρο

Εκεί όμως που η ανατροπή είναι πλήρης, είναι στο σύστημα Παιδείας της Κούβας, που είναι παγκοσμίως γνωστό, για την αρτιότητά του και φυσικά το δωρεάν χαρακτήρα του σε όλες τις βαθμίδες. Τι διακηρύσσει η Εκθεση; Στη σελ. 81 αναφέρεται ότι οι «ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν θετικά σε αίτημα των μεταβατικών αρχών να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, ακόμη και εάν οι δάσκαλοι πληρώνονται με τρόφιμα ή ακόμη και εάν πρέπει να εισαχθούν προσωρινά εθελοντές, ώστε να μείνουν τα παιδιά και οι έφηβοι μακριά από τους δρόμους, τη διάρκεια αυτής της δυνητικά ασταθούς περιόδου».

Επίσης στις σελ. 97 και 98 προβλέπεται η επιστροφή στην επί πληρωμή ιδιωτική και θρησκευτική Εκπαίδευση:

«-- Με την ανάπτυξη ιδιωτικών, περιλαμβανομένων θρησκευτικών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

-- Εξακριβώνεται ποιες θρησκευτικές ομάδες που λειτουργούσαν σχολεία στην Κούβα σχεδιάζουν την επαναλειτουργία τους.

-- Αλλάζουν οι νόμοι και οι κανονισμοί ώστε να επιτρέπεται σε ιδιωτικούς να λειτουργούν και να προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών από σύντομα σεμινάρια ως πτυχιακά προγράμματα».

Τέρμα και στο δικαίωμα της λαϊκής κατοικίας

Στην Κούβα σήμερα η δυνατότητα ατομικής ιδιοκτησίας περιορίζεται μόνο στην κατοικία όπου διαμένει κάποιος. Η πλειονότητα του πληθυσμού έχει ιδιόκτητη οικία και όσοι δεν είχαν δεχτεί το νόμο αυτό, έφυγαν για το Μαϊάμι. Η Εκθεση προσδιορίζει ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί, αφού στη σελ. 42 αναφέρει: «Η εφαρμογή των νέων νόμων πρέπει να λάβει υπόψη της τη νόμιμη επιδίωξη των πολιτών των ΗΠΑ να τους επιστραφούν οι ιδιοκτησίες τους που είχαν κατασχεθεί». Επιπροσθέτως στις σελ. 226-227 αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εάν της ζητηθεί από μία μεταβατική κυβέρνηση της Κούβας, θα μπορούσε να βοηθήσει να δημιουργηθεί μία υπηρεσία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην ιδιοκτησία». Εννοείται ότι πρόκειται για μεγάλες ιδιοκτησίες γης, λατιφούντια, βιομηχανίες που κοινωνικοποιήθηκαν μετά την επανάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για οικήματα όπου στεγάζονται σήμερα υποδομές εκπαίδευσης, υγείας, αναψυχής, αθλητικών δραστηριοτήτων κλπ.

Ολα αυτά είναι μια πρώτη αναφορά σε ό,τι εφιαλτικό για τις κατακτήσεις ενός περήφανου και ανεξάρτητου λαού ετοιμάζει η δήθεν «ειρηνική μετάβαση» της αμερικάνικης κυβέρνησης. Γιατί, φυσικά, η συγκεκριμένη έκθεση αφορά στα πάντα... ακόμη και την τύχη των ηγετών, των στελεχών, μελών της επαναστατικής κυβέρνησης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά και των μαζικών και λαϊκών οργανώσεων. Δηλαδή, τους πάντες, προσδοκώντας να τους εξοντώσουν σε ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ