ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Δημιουργία Επιμορφωτικού Κέντρου: Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Εκλεισαν κιόλας έξι μήνες που «έφυγε» ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ομως συνεχίζει και θα συνεχίζει να είναι μαζί μας ολόκληρη η πορεία του στο Κόμμα και το κίνημα, αφού η ζωή του ήταν δοσμένη στον πιο υψηλό σκοπό της ανθρώπινης δράσης, στον αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Τιμώντας τη μνήμη του η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε τη δημιουργία Επιμορφωτικού Κέντρου του ΚΚΕ - με σκοπό τη μεταλαμπάδευση στις νέες γενιές των κομμουνιστών και γενικότερα των νέων αγωνιστών, της ιστορικής πείρας των αγώνων και της πάλης της εργατικής τάξης και του Κόμματός της - το οποίο θα λειτουργεί στο κτίριο που ήταν το σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Χαλάνδρι, προσφορά του και αυτό στο Κόμμα. Ολόκληρη η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, τιμώντας τη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη, αποφάσισε να δημιουργήσει Επιμορφωτικό Κέντρο με τον τίτλο: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΑΡΧΕΙΟ "ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ".

Οι βασικές λειτουργίες του Επιμορφωτικού Κέντρου θα είναι η οργάνωση βιβλιοθήκης - αναγνωστηρίου, καθώς και η πρόσβαση σε αρχειακό υλικό. Επίσης, θα λειτουργεί περιοδικά ως χώρος έκφρασης, προβολής και ανάδειξης της ιστορίας του Κόμματος, των κοινωνικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων της εργατικής τάξης και του διεθνούς επαναστατικού κινήματος για το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική.

Στόχος του Επιμορφωτικού Κέντρου είναι να συμβάλλει στην επιμόρφωση των στελεχών και των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών του. Να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές των κομμουνιστών και γενικότερα των νέων αγωνιστών την ιστορική πείρα των αγώνων και της πάλης της εργατικής τάξης και του Κόμματός της. Να στηρίξει τους μελετητές και ερευνητές που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, καθώς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα σχολεία, τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος και τους επιστημονικούς φορείς, που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, στον κόσμο.

Το Επιμορφωτικό Κέντρο του ΚΚΕ θα λειτουργεί στο κτίριο που ήταν το σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη στο Χαλάνδρι, προσφορά του και αυτό στο Κόμμα. Η Κεντρική Επιτροπή εκτίμησε πως αυτή είναι η καλύτερη αξιοποίησή του. Το ίδιο το κτίριο, όπως και το περιεχόμενό του, αποτελούν τμήμα της διαχρονικής παρουσίας του ΚΚΕ, της ιστορικής του πορείας, της συνέχειάς του και της προβολής του στο μέλλον, σαν τη "σπορά που μένει όταν οι ζευγάδες φεύγουν".

Η έναρξη της λειτουργίας του Επιμορφωτικού Κέντρου του ΚΚΕ θα γίνει μέσα στο 2006».


Πλαίσιο λαϊκής συσπείρωσης και πάλης για τα προβλήματα της νεολαίας

Το δεύτερο πολιτικό ντοκουμέντο - Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα, σε ειδικό ένθετο, το δεύτερο πολιτικό ντοκουμέντο - Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τη Νεολαία με θέμα:«Πλαίσιο λαϊκής συσπείρωσης και πάλης για τα προβλήματα της νεολαίας». Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την Πολιτική Απόφαση του 17ου Συνεδρίου, ενώ το πρώτο πολιτικό ντοκουμέντο - Απόφαση της Συνδιάσκεψης δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», 6/11/2005.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ασχολήθηκε με τα προβλήματα του παιδιού από τη γέννησή του, τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Με την προεφηβική ηλικία, οπότε αρχίζει πιο φανερά ο επηρεασμός από την κυρίαρχη ιδεολογία και προπαγάνδα, μέσα από το σχολείο και γενικότερα απ' όλα τα μέσα επηρεασμού και παραπλάνησης. Με τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, εκείνους που αναζητούν επαγγελματικό προσανατολισμό και ειδίκευση. Με τους νέους και τις νέες, που περνάνε μιαν ιδιαίτερη καμπή στη ζωή τους, αναζητώντας δουλιά, κάνοντας τα πρώτα βήματα της οικογενειακής ζωής και της επαγγελματικής απασχόλησης.

Στην απόφαση της Συνδιάσκεψης γίνεται η εκτίμηση ότι τα προβλήματα της νεολαίας, η προοπτική, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για την ικανοποίηση των αναγκών της, δεν μπορούν ν' αντιμετωπιστούν στενά μόνον από τους δικούς της αγώνες. Αυτή η προοπτική είναι συνυφασμένη με τις γενικότερες κοινωνικές εξελίξεις, στο πλαίσιο της ταξικής πάλης. Το παρόν και το μέλλον της νεολαίας συνδέεται με την πάλη του εργατικού κινήματος, του λαϊκού κινήματος, γενικότερα, για ρήξεις και ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας.

Απέναντι στην πολιτική των καπιταλιστικών μονοδρόμων, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που εκπορεύονται από την ιμπεριαλιστική νέα τάξη (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), το κόμμα μας στηρίζει και αντιπαραθέτει αιτήματα και στόχους του λαϊκού κινήματος, που προβάλλουν τα δικαιώματα της νέας γενιάς και απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της. Και είμαστε σίγουροι πως γύρω από τα κρίσιμα μέτωπα που αναδείχνονται και εμπλουτίζονται στην καθημερινή πάλη για μόρφωση, δουλιά, ζωή με δικαιώματα, μπορούν να συναντηθούν ο ριζοσπαστισμός, η αμφισβήτηση, η δημιουργικότητα και οι αγωνιστικές διαθέσεις της νεολαίας με τη δύναμη και την προοπτική του εργατικού κινήματος.

Σε αντίθεση με τις επιδιώξεις των δυνάμεων, που θέλουν να μετατρέψουν σε αδιάφορη και συνένοχη τη νέα γενιά, να τη χειραγωγούν, το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι η δύναμη αντίστασης και επίθεσης στην πολύμορφη προσπάθεια αυτών των δυνάμεων να την υποτάξουν στις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Υπόθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος

Το κόμμα μας πρωτοστατεί, ώστε τα προβλήματα της νεολαίας και η προοπτική της να γίνουν υπόθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος, διαμορφώνοντας, ταυτόχρονα, μέσα από τη δράση τους πολιτικούς όρους αντιμετώπισής τους.

Το ΚΚΕ μαζί με την ΚΝΕ απευθύνονται για ανταλλαγή απόψεων και γνωμών, αλλά και για συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις, σε φίλους του Κόμματος, σε συνεργαζόμενους, σε ειδικούς επιστήμονες, που θέλουν να προσφέρουν στον προβληματισμό του, στις αποφάσεις του, επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια υλοποίησής τους.Επιδιώκει να αναπτύξει ενεργητικό διάλογο σε συνθήκες κοινής δράσης και πάλης για την αναγκαιότητα του Μετώπου, το ρόλο του νεολαιίστικου κινήματος, τη συμμαχία του με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία - Οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ