ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2000
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κοινή Αγροτική Πολιτική
Οφελος ή ζημιά;
  •  Αρνητικός ο απολογισμός της κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ για τους Ελληνες αγρότες
  •  Ανατροπή του εμπορικού ισοζυγίου με τις χώρες της ΕΕ σε βάρος της Ελλάδας, συρρίκνωση του αγροτικού δυναμικού και μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος στα 6 τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις της ΚΑΠ στον αγροτικό κόσμο

Ωφέλησε τους Ελληνες αγρότες η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ και θα ωφεληθούνν ακόμα περισσότερο με την ένταξη στην ΟΝΕ, διατείνονται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και από κοντά συνηγορεί ο ΣΥΝ και, ουσιαστικά, συμφωνεί το ΔΗΚΚΙ. «Επειδή εμείς φροντίσαμε να μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ, στη συνέχεια ταχθήκαμε υπέρ και συμβάλλαμε στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και πασχίζουμε για την ένταξη στην ΟΝΕ, ψηφίστε μας», λένε στους αγρότες τα κόμματα του δικομματισμού.

Ψεύδονται ασυστόλως και συλλαμβάνονται «κλέπτοντες οπώρας» οι «ευρωλάτρες», καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το «όφελος» που ισχυρίζονται ότι είχαν οι αγρότες από την ΕΕ, είναι στην πραγματικότητα μεγάλη ζημιά.

Θ' αναφερθούμε σε τρία μόνο απ' αυτά τα στοιχεία που δείχνουν τις δραματικές επιπτώσεις που είχε για τους Ελληνες αγρότες η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, μέσω της ΚΑΠ:

1ο: Το 1980 - πριν από την ένταξη στην ΕΟΚ - το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με όλες τις χώρες που βρίσκονται σήμερα στην ΕΕ, ήταν θετικό κατά 3 δισ. 280 εκατομμύρια δρχ. συνολικά. Το 1998 έγινε αρνητικό για τη χώρα μας κατά 317 δισ. 661 εκατομμύρια δρχ.

2ο: Το 1981 - χρονιά ένταξης στην ΕΟΚ - υπήρχαν στην Ελλάδα 998.876 αγροτικά νοικοκυριά και απασχολούνταν στον αγροτικό τομέα 1.083.000 Ελληνες. Το 1997 έμειναν 821.390 αγροτικά νοικοκυριά και 765.000 απασχολούμενοι.

3ο: Την τελευταία 6ετία το εισόδημα του Ελληνα αγρότη μειώθηκε κατά 14,5% περίπου.

Αυτά τα στοιχεία - που είναι επίσημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και της Ελλάδας - δείχνουν σαφώς ότι ο Ελληνας αγρότης, όχι μόνο δεν ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ, αλλά υπέστη μεγάλη ζημιά.

Ιδιαίτερα, δε, τα τελευταία χρόνια η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ είναι αυτή που δημιούργησε το μέγα αγροτικό πρόβλημα της χώρας μας. Μια πολιτική που εφαρμόζεται με πρόγραμμα και στοχεύει:

  • Στην παραγωγική συρρίκνωση του αγροτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, μέσω των περιορισμών στις καλλιέργειες και των ποσοστώσεων στην παραγωγή.
  • Στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών και πολυεθνικών, μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγροτική οικονομία.
  • Στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, (διακηρυγμένος στόχος η συρρίκνωση του αγροτικού δυναμικού από το 20% περίπου που είναι σήμερα στο 8%).

Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και θα γίνει ακόμα πιο καταστροφική για τους Ελληνες αγρότες, με την ένταξη στην ΟΝΕ, που θα συνδυαστεί και με τη διεύρυνση της ΕΕ, την αλλαγή της ΚΑΠ και την εφαρμογή των κατευθύνσεων και των επιλογών της «Ατζέντας 2000» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ηεπίκληση, λοιπόν, του «επιχειρήματος» των κομμάτων του δικομματισμού προς τους αγρότες «εμείς είμαστε υπέρ της ΕΕ που σας ωφελεί και γι' αυτό ψηφίστε μας», μπορεί και πρέπει να καταστεί «μπούμερανγκ» εναντίον τους. Η αγροτιά μπορεί και πρέπει να πει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ: «Δε σας ψηφίζω γιατί είσαστε υπέρ της ΕΕ, η αντιαγροτική πολιτική της οποίας δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ελλάδας». Και τότε πραγματικά η ζημιά που συνεπάγεται η εφαρμογή αυτής της πολιτικής από το δικομματισμό, θα γίνει όφελος για τους αγρότες....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ
Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ