ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Δύναμη κι ασπίδα η αλληλεγγύη

Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, η συγκέντρωση στην Ομόνοια, στην οποία καλεί και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ

«Στην Ενότητα η Δύναμη,

στον Αγώνα η Νίκη,

Ασπίδα η Αλληλεγγύη».

Στον αγώνα των εργατριών της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» που σήμερα συμπληρώνει 46 μέρες, βρίσκει την πραγματική σημασία του το χιλιοειπωμένο σύνθημα. Εναν αγώνα, που σε κάθε του βήμα μετρά νέους συμμάχους. Επιβεβαιώνοντας ότι ο εργάτης και η εργάτρια έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο όπλο: Την Αλληλεγγύη.

Κορυφαία στιγμή του πολυήμερου αγώνα, αποτελεί η σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνουν στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος με τη Σωματειακή Επιτροπή της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ». Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή τους με τις εργάτριες και να πάρουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το υπουργείο Εργασίας. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει, ανάμεσα σε άλλους, το συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας», το συνδικάτο Φαρμάκου, το σωματείο εργαζομένων στο «ΦΥΡΟΓΕΝΗ», το σωματείο εργαζομένων στη «ΣΟΦΤΕΞ» και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Αγ. Δημητρίου.

Δεν είναι «του καναπέ» η αλληλεγγύη που εισπράττουν οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ». Δεν περιορίζεται σε μεγαλοστομίες και ευχές για την αίσια έκβαση του αγώνα τους. Είναι γνήσια και έμπρακτη. Είναι δεκάδες τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, οι φορείς κι οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις του μαζικού λαϊκού κινήματος, Σύλλογοι Γυναικών και Φοιτητών, Επιτροπές Ειρήνης που έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους και συνεχίζουν να αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι στο πλευρό των εργατριών, πολύμορφα, σταθερά και αταλάντευτα.

Εργαζόμενοι, αγωνιστές, βρέθηκαν με τις εργάτριες στην ίδια αλυσίδα περιφρούρησης, στον αποκλεισμό της πύλης του εργοστασίου. Συναντήθηκαν στη διαδήλωση, πίσω απ' το ίδιο πανό και με μια φωνή απαίτησαν να μπει φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία που πετά στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Αποτύπωσαν τη συμπαράστασή τους στην ανακοίνωση, στην οικονομική προσφορά, στην κοινή πίεση για να διασφαλιστεί κάθε δυνατό μέτρο που θα ανακουφίσει τις οικογένειες των εργαζομένων. Κατάφεραν να «σπάσουν» τον αστυνομικό κλοιό έξω απ' το εργοστάσιο, με τον οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε τα διαπιστευτήριά της στην εργοδοσία, ότι στέκεται στη δική της αντεργατική όχθη. Οπως κατάφεραν να αψηφήσουν και τους εργοδοτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους μεθοδεύτηκε η διάσπαση του δυναμικού αγώνα των εργατριών.

Δεν είναι «συμπάθεια», «παρηγοριά» ή «ελεημοσύνη», η αλληλεγγύη. Πρώτα και κύρια, αποτελεί έκφραση του κοινού αγώνα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο. Ενάντια στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των κομμάτων της ολιγαρχίας, η οποία κυοφορεί το ίδιο απειλητικά για κάθε εργαζόμενο τον κίνδυνο της ανεργίας, της απλήρωτης δουλιάς, της ανασφάλειας, της φτώχειας. Ακριβώς επειδή αυτό είναι το «μεδούλι» του καπιταλισμού: Η εκμετάλλευση εκατομμυρίων εργαζομένων, για να πλουτίζει μια χούφτα κεφαλαιοκρατών.

Κι όσο «φουντώνει» αυτή η αλληλεγγύη - με αποδέκτες όχι μόνο τις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» αλλά κάθε εργαζόμενο, σε κάθε χώρο δουλιάς και κάθε κλάδο - όσο καινούρια βήματα καταγράφονται στην πορεία της ταξικής συσπείρωσης δυνάμεων και περισσότερες συνειδήσεις με ριζωμένη την αναγκαιότητα του πανεργατικού μετώπου, τόσο θα ενισχύεται κι ο καθημερινός αγώνας, θα δημιουργούνται προϋποθέσεις για ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γιατί όσο δυναμώνει η ταξική αλληλεγγύη, δυναμώνει και η πάλη στην κατεύθυνση της μετωπικής, ταξικής σύγκρουσης, ενάντια στην πλουτοκρατία και τους υπηρέτες της.


Με το ΠΑΜΕ της αντίστασης

Οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους και σ' αυτή την πολυήμερη εργατική κινητοποίηση. Η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου και το Συνδικάτο της Αθήνας πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα, παλεύουν για το συντονισμό της πάλης με όλους τους εργαζόμενους, για να δοθεί συνολική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΟΕΚΙΔΕ για τις 19 Οκτώβρη, στη μάχη για την προετοιμασία της οποίας έχουν ριχτεί για τα καλά και οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», με πρωτοπόρα τα μέλη της Σωματειακής Επιτροπής. Επόμενος κορυφαίος σταθμός, η συμμετοχή των εργατριών στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, στην Αθήνα.

Στις κουβέντες με τις εργάτριες, στις αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις και στο δρόμο του καθημερινού αγώνα, οι ταξικές δυνάμεις αποκαλύπτουν τον πραγματικό ένοχο για τα προβλήματα των εργαζομένων, την πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Συμβάλλουν, ώστε να μπει ακόμα ψηλότερα ο πήχης των κινητοποιήσεων, πέρα από το αίτημα για την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Μπολιάζουν τον αγώνα με αιτήματα και στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Αυτή η γραμμή αντίστασης, κόντρα στο συμβιβασμό που καλλιεργούν οι ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, είναι που αιμοδοτεί την καθημερινή πάλη των εργατριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ