ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ»
Μια άκρως αντιδραστική γνώμη

Απροκάλυπτη στήριξη του αντιδραστικού «προγράμματος μεταρρυθμίσεων»

Την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - με ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό - για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας, ζητά η «Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή» (ΟΚΕ) στη Γνώμη που εξέφρασε την προηγούμενη Τρίτη για το «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2005 - 2008», που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην επιτροπή εργασίας μάλιστα, που συνέταξε το σχετικό κείμενο, συμμετείχε και o Ν. Σκορίνης, στέλεχος του ΣΥΝ...

Το κείμενο συμπερασμάτων της ΟΚΕ διαπιστώνει ότι η υστέρηση της ελληνικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας, οφείλεται κατά αρχάς στην αδυναμία να βελτιωθεί αποφασιστικά η ανταγωνιστικότητα καθώς και τα επίπεδα απασχόλησης του πληθυσμού, μέσω μιας διαδικασίας μετάβασης στην οικονομία της... γνώσης. Με άλλα λόγια, λειτουργώντας σαν «δεξιός μοχλός πίεσης» προς την κυβέρνηση της ΝΔ, κρίνει τα πρόσφατα αντιδραστικά μέτρα ανεπαρκή και ζητά... αποφασιστικότερα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κεφαλαίου, καθώς και υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας. Αυτό υπονοεί η αναφορά περί μετάβασης στην οικονομία της γνώσης, η οποία προϋποθέτει επενδύσεις υψηλής οργανικής σύνθεσης και άρα αύξησης της παραγωγής της σχετικής υπεραξίας. Στο κείμενο επίσης γίνεται λόγος για απόσταση που θα πρέπει να διανύσει η χώρα για να συμβάλλει στη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Στη συνέχεια κάνει μια απαρίθμηση προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν προς την κατεύθυνση αυτή (σαν τέτοια αναφέρει τις διευρυμένες εισοδηματικές ανισότητες, την αδήλωτη εργασία, τη φοροδιαφυγή). Πρόβλημα όμως θεωρεί και την αβεβαιότητα ως προς τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παρέμβαση υπέρ πολυεθνικών εταιριών μεταφορών

Εκθετοι οι κυβερνώντες για τις συμφωνίες που έχουν συνυπογράψει

Την ασύδοτη λειτουργία των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών και στο χώρο των εμπορευματικών μεταφορών, σε βάρος των μικρών διαμεταφορέων, αξιώνουν οι Βρυξέλλες. Ετσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα, με την κατηγορία της παρεμπόδισης εταιρίας αυστριακών συμφερόντων στην εκτέλεση οδικών μεταφορών.

Οπως έγινε γνωστό, η υπόθεση αφορά μεγάλη μεταφορική εταιρία, αυστριακών συμφερόντων, η οποία έχει εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη και εκτελεί παράνομα εθνικές μεταφορές, με περισσότερα από 100 φορτηγά. Εντούτοις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, η Ελλάδα παραβίασε την κοινοτική νομοθεσία περί συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών, η οποία ορίζει ότι η μεγαλύτερη διαδρομή εκτελείται σιδηροδρομικώς, σε εσωτερικές πλωτές οδούς ή διά θαλάσσης, ενώ είναι όσο το δυνατόν βραχύτερο το αρχικό ή και τελικό τμήμα της διαδρομής, όπου χρησιμοποιείται το οδικό δίκτυο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ, «οι ελληνικές αρχές εμπόδισαν τα φορτηγά της αυστριακής εταιρίας να εκτελέσουν το τελευταίο τμήμα οδικής διαδρομής και την κατηγόρησαν ότι αναλαμβάνει παράνομες οδικές μεταφορές».

Κατά την Επιτροπή παρανομεί το κράτος το οποίο «δεν τήρησε την κοινοτική νομοθεσία και δε διασφάλισε σε μεταφορικές εταιρίες άλλων κρατών - μελών τη δυνατότητα να εκτελούν μεταφορές στο αρχικό και τελικό τμήμα της διαδρομής οδικώς, σε δραστηριότητες συνδυασμένων μεταφορών».

Η Επιτροπή στην απόφαση παραπομπής κάνει σαφές ότι «η οδηγία καλεί τα κράτη - μέλη να μην περιορίζουν το αρχικό και τελικό τμήμα της διαδρομής οδικώς στο πλαίσιο συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ κρατών - μελών, μέσω της επιβολής τυχόν ποσοστώσεων ή αδειών».

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
«Λιβανίζουν» τα χαράτσια

Η κυβέρνηση αφού επέβαλε πρώτα τα παράνομα και αυθαίρετα χαράτσια για την υποβολή των ενστάσεων, σχετικά με τα προσωρινά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, ανακοίνωσε χτες μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και κάποιες μικροεξαιρέσεις, σαν να πρόκειται για παροχή στους αγροτοκτηνοτρόφους...

Πρόκειται για άλλη μια πράξη κοροϊδίας, αφού κανείς αγρότης και κτηνοτρόφος δεν υποχρεούται και δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα για το κόστος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και τη σωρεία των λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Και οι όποιες εξαιρέσεις ανακοινώθηκαν δεν αποτελούν καμία χάρη, αλλά βασικά γίνονται εξαιτίας των δικαιολογημένων αντιδράσεων των αγροτοκτηνοτρόφων. Ετσι, ενώ μέχρι 12/10 έγιναν 75.000 ενστάσεις, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές και διορθώσεις με τη συνεργασία των Ενώσεων χωρίς να υποβάλλονται ενστάσεις, για τις περιπτώσεις λανθασμένων στοιχείων διαμονής, στις αγοραπωλησίες δικαιωμάτων ζώων, για τους αγοραστές καπνού και για τον υπολογισμό του ποσού αναφοράς στο ρύζι με συντελεστή περιφέρειας 7,48. Ομως και αυτό μπορεί να γίνει αν το θέλουν οι Ενώσεις... Επίσης τίθεται και ζήτημα τι γίνεται με όσους ήδη πλήρωσαν τα χαράτσια για ενστάσεις που αφορούν τις παραπάνω περιπτώσεις; Το θέμα είναι η κυβέρνηση να βάλει τέρμα σε αυτή την αυθαίρετη και ληστρική μεθόδευση σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και να πάρουν τα λεφτά τους πίσω όσοι εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν χαράτσια και όχι να κρύβεται πίσω από τις Ενώσεις. Τεράστιες είναι επίσης και οι ευθύνες των... πρασινογάλαζων διοικήσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων.

ΛΗΜΝΟΣ
Δυναμική συγκέντρωση αγροτών

Μαζικά συμμετείχαν οι αγρότες της Λήμνου στη χτεσινή συγκέντρωση στη Μύρινα για το πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών από τα άγρια κουνέλια. Η συγκέντρωση εξαγγέλθηκε κάτω από την πίεση που άσκησαν οι αγρότες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που συνεδρίασε στη Λήμνο την Κυριακή 9 Οκτώβρη, βλέποντας ότι οι υποσχέσεις που τους είχαν δώσει παλιότερα ο νομάρχης και ο έπαρχος Λήμνου έμειναν ανεκπλήρωτες.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο εκπρόσωπος της τοπικής επιτροπής της ΠΑΣΥ Αργύρης Χαρκότσικας, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που οδηγούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας και του νησιού στο μαρασμό, δημιουργώντας του μια σειρά οξυμένα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της άρνησης της αποζημίωσής τους για τις καταστροφές των καλλιεργειών από τα άγρια κουνέλια. Κατήγγειλε επίσης και τις νομαρχιακές και δημοτικές αρχές του νησιού, που με διάφορες αποπροσανατολιστικές κινήσεις προσπαθούν να ξεγελάσουν τους αγρότες για να επαναπαυτούν και να μη διεκδικούν αγωνιστικά το δίκιο τους. Κάλεσε τους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ και να αγωνιστούν για προστασία του εισοδήματός τους και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Κινητοποίηση βενζινοπωλών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησαν χτες οι βενζινοπώλες διαμαρτυρόμενοι για τη μη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τα πετρελαιοειδή. Σε υπόμνημα που επέδωσαν στο γενικό γραμματέα, μεταξύ άλλων ζητούν την επαναφορά της φορολόγησης των πετρελαίων στην κατηγορία Α', την εφαρμογή της εξομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για να εκλείψει το κίνητρο της λαθρεμπορίας - νοθείας του πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης και την ολοκλήρωση και προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που θα διέπει τη διαδικασία ίδρυσης νέων πρατηρίων.

Επίσης, οι πρατηριούχοι:

  • Ζητούν να γίνει πλήρης απογραφή των νομίμως λειτουργούντων πρατηρίων και να επιβληθούν οι νόμιμες συνέπειες στα παράνομα λειτουργούντα.
  • Προτείνουν να δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και οι μέσες τιμές χονδρικής εκτός από τις μέσες λιανικής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ