ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΦΑΝΚΟ ΑΕ»
Εκβιάζει τους εργαζόμενους να «αυτοκτονήσουν»

Ο Λαναράς απειλεί με κλείσιμο του εργοστασίου, αν δεν αποδεχτούν τις απολύσεις

Μετά την «Τρικολάν» και τα «Κλωστήρια Ναούσης», τα αντεργατικά σχέδια του Λαναρά ξαναχτυπούν την πόρτα των εργαζομένων της FANCO στην Κομοτηνή
Μετά την «Τρικολάν» και τα «Κλωστήρια Ναούσης», τα αντεργατικά σχέδια του Λαναρά ξαναχτυπούν την πόρτα των εργαζομένων της FANCO στην Κομοτηνή
Να υπογράψουν την καταδίκη τους και την απόλυση εκατοντάδων ακόμη συναδέλφων τους στις άλλες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις του ομίλου «ΚΛΩΝΑΤΕΞ», απαιτεί η διοίκηση της «ΦΑΝΚΟ ΑΕ» (FANCO AE) από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Κομοτηνής.

Χτες ο διευθυντής της εταιρίας Φώτης Μπαλόγιαννης μοίρασε στους εργαζόμενους του εργοστασίου στην Κομοτηνή το κηδειόχαρτό τους και τους κάλεσε να το υπογράψουν, απειλώντας πως αν δεν αποδεχτούν την εφαρμογή του προγράμματος εθελούσιας εξόδου θα κλείσει το εργοστάσιο. Ταυτόχρονα πιέζει και τη διοίκηση του σωματείου, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της εργοδοτικής μειοψηφίας, να δώσει έγγραφα τη συναίνεσή της και μάλιστα μέχρι σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος, για να εξασφαλίσει μέρος της χρηματοδότησης που εκκρεμεί από τις τράπεζες, πρέπει να δείξει ότι προχωρά το πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού και το κλείσιμο των εργοστασίων.

Μια έγγραφη συναίνεση των εργαζομένων θα διευκόλυνε τους σχεδιασμούς της επιχείρησης και θα επιτάχυνε το σχέδιο απόλυσης των 110 εργαζομένων από τα «Κλωστήρια της Νάουσας». Ετσι απαιτεί από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «ΦΑΝΚΟ», που ζουν κάτω από την απειλή των μαζικών απολύσεων, να υπογράψουν μια «Προσωπική δήλωση» προς τη Διοίκηση της «ΦΑΝΚΟ ΑΕ», με την οποία να δηλώνουν πως: «Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της εταιρίας που η Διοίκηση προτίθεται να υλοποιήσει περιλαμβάνεται και η πρόθεσή της να προκηρύξει πλάνο Εθελούσιας Εξόδου του προσωπικού, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ένα από τα σκέλη του σχεδίου της μείωσης του κόστους και κατά αυτό τον τρόπο να στηριχτεί επί της ουσίας η βιωσιμότητα του επιχειρησιακού σχεδίου.

Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσα να δηλώσω ότι συμφωνώ και στηρίζω την πρόθεση της εταιρίας να προχωρήσει στη διαδικασία της Εθελουσίας Εξόδου και θα αξιολογήσω εν καιρώ την πρόθεσή μου να δηλώσω συμμετοχή ή όχι».

Η πλειοψηφία του Σωματείου αντιστέκεται και καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν την καταδίκη τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενα βήμα πριν την ανεργία

Ανεργοι είναι από χτες και οι 500 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στο τεράστιο εργοτάξιο του υπό ανέγερση 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο, με επικεφαλής την κατασκευαστική «ΑΚΤΩΡ», ανακοίνωσε παύση εργασιών, διότι όπως ισχυρίζεται καθυστερεί η χρηματοδότηση του έργου από τον περασμένο Ιούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να διατάξει έλεγχο, προβάλλοντας ως στόχο τον περιορισμό του κόστους του έργου, διότι όπως ισχυρίζεται διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις. Ο έλεγχος που διατάχθηκε αφορά την πρόοδο των εργασιών, την ποιότητα και το κόστος του έργου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που ήδη διεξάγεται από εντεταλμένους μηχανικούς, όμως, όσο διαρκεί, έχει παγώσει η χρηματοδότηση προς την κοινοπραξία που εκτελεί το έργο.

Αναπάντητο παραμένει, πάντως, γιατί η κοινοπραξία προχώρησε σε παύση εργασιών, εάν όπως ισχυρίζονται παράγοντες του ΥΠΕΘΑ σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως 500 εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο, άνεργοι. Είναι άγνωστο εάν και πότε θα επιστρέψουν στη δουλιά τους, ενώ πολλοί από αυτούς είναι και απλήρωτοι. Αλλη μια διαμάχη στο πλαίσιο του «πολέμου» που μαίνεται στο χώρο των κατασκευών, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, έσκασε στο κεφάλι των εργαζομένων και στο δικαίωμά τους στη δουλιά.

«ΣΕΒΡΟΝ-ΤΕΞΑΚΟ»
Απεργία για τις απολύσεις

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στη «ΣΕΒΡΟΝ-ΤΕΞΑΚΟ» (CHEVRON-TEXACO) στον Ασπρόπυργο, μετά και τις απολύσεις έξι εργαζομένων, τις οποίες ανακοίνωσε προ ημερών η εργοδοσία, επικαλούμενη αύξηση του λειτουργικού κόστους της εταιρίας.

Με καθολική συμμετοχή στην απεργία και συγκέντρωση μπροστά στην είσοδο του εργοστασίου οι εργαζόμενοι απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατών από τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου και το εργοστάσιο τσιμέντου «ΑΓΕΤ - Ηρακλής», καθώς και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τον κλάδο.

Στην παρέμβασή του ο Μανώλης Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία και στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε πως «το ζήτημα των απολύσεων στη "ΣΕΒΡΟΝ-ΤΕΞΑΚΟ" πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρου του κλάδου κι άμεσα να αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ώστε πιο μαχητικά και διεκδικητικά να αποτρέψουμε τις απολύσεις». Κάτι το οποίο τόσο το κλαδικό σωματείο όσο και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ) προσπαθούν να αποφύγουν, αφήνοντας, όπως ισχυρίζονται, ένα λογικό χρονικό διάστημα στην εργοδοσία να το... σκεφτεί (!), πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση.

ΙΑΤΡΕΙΑ ΙΚΑ ΑΙΓΙΝΑΣ
Ενας καρδιολόγος «διά πάσαν νόσον»

Μια ζωή πλήρωναν στο ΙΚΑ τις εισφορές τους για να έχουν μια αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σήμερα είναι χωρίς γιατρό και αναγκασμένοι να πληρώνουν τις περισσότερες από τις εξετάσεις τους. Πρόκειται για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ της Αίγινας, οι οποίοι τρία ολόκληρα χρόνια υφίστανται την αδιαφορία, αλλά και την κοροϊδία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ολο αυτό το διάστημα στα ιατρεία του ιδρύματος υπάρχει μόνο ένας γιατρός καρδιολόγος ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά, ενώ παραμένουν κενές όλες οι άλλες ειδικότητες που απαιτούνται (π.χ. παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος, αιματολόγος κ.ά.) για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων.

«Μέχρι πριν τρία περίπου χρόνια, όπως κατήγγειλε στο "Ρ" ο Λάκης Πονηρίδης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Αίγινας, στα ιατρεία υπήρχαν και δύο παθολόγοι γιατροί. Οταν, όμως, πήραν σύνταξη, οι αρμόδιοι δε φρόντισαν να διορίσουν άλλους κι έτσι όλοι οι ασφαλισμένοι δεν έχουμε ούτε γιατρό παθολόγο. Ολα αυτά τα χρόνια μόνο υποσχέσεις και κοροϊδία πήραμε από τους αρμόδιους και των δύο κυβερνήσεων». Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στο νοσοκομείο της Αίγινας, το οποίο όμως, είναι ιδιωτικού δικαίου κι έτσι αναγκάζονται να πληρώνουν πολλές από τις εξετάσεις τους.

Οι ασφαλισμένοι ζητούν την άμεση στελέχωση των ιατρείων του ΙΚΑ με όλες τις ειδικότητες γιατρών, ώστε να έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ήδη έχουν προπληρώσει στο κράτος.

ΠΑΜΕ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΤΑ
Διαμαρτυρία για τα τροφεία

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 18/10, στις 10 το πρωί πραγματοποιούν η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό των ΟΤΑ, στη δήμαρχο Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη για την αντιλαϊκή - φορομπηχτική πολιτική στα τροφεία και την κτιριακή υποδομή των Βρεφονηπιακών Σταθμών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΗΛΙΟΦΙΝ» - «ΕΡΓΟΤΕΞΤΙΛ»
Με τους μαθητές στο πλευρό τους

Στο πλευρό των εργαζομένων της «ΕΡΓΟ ΗΛΙΟΦΙΝ» και της «ΕΡΓΟ ΤΕΞΤΙΛ», οι οποίοι παλεύουν να εξασφαλίσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία και τη δουλιά τους, στέκονται μαθητές του Λυκείου Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές θεωρούν ότι το πρόβλημα των περίπου 200 εργαζομένων που ουσιαστικά βρίσκονται στην ανεργία, τους αφορά άμεσα. Οπως συνολικότερα το πρόβλημα της ανεργίας που χτυπά πια την πόρτα κάθε οικογένειας. Οπως σημειώνουν στο ψήφισμα που εξέδωσαν, θα συμμετέχουν στην επόμενη κινητοποίηση των εργαζομένων κάνοντας αποχή από τα μαθήματα. Επίσης οι μαθητές ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στο μεγάλο πανελλαδικό Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα, όπου μαζί με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές απ' όλη την Ελλάδα θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και στην εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ