ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Νέο χαράτσι για τη νομιμοποίηση

Θα καταβάλλουν 10 ευρώ για το πιστοποιητικό υγείας και σε περίπτωση που θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος θα πληρώνουν επιπλέον με βάση την ισχύουσα κοστολόγηση

Αλβανίδες εργάτριες στα χωριά του Τυρνάβου. Θα πληρώσουν και 10 ευρώ για το πιστοποιητικό υγείας

ICON

Αλβανίδες εργάτριες στα χωριά του Τυρνάβου. Θα πληρώσουν και 10 ευρώ για το πιστοποιητικό υγείας
Ενα ακόμα χαράτσι στην οδύσσεια των μεταναστών για την πολυπόθητη νομιμοποίηση έρχεται να προστεθεί διά χειρός του υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου: Για την έκδοση του πιστοποιητικού υγείας οι μετανάστες θα πληρώνουν δέκα ευρώ για μια ακτινογραφία και ενός μαντού, ενώ σε περίπτωση που θα χρειαστεί περαιτέρω «έλεγχος τότε τα έξοδα θα βαρύνουν τον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Το νέο χαράτσι είναι παρεπόμενο του αντιμεταναστευτικού νόμου 3386/2005 που ψήφισε η ΝΔ και έρχεται να προστεθεί στα άγρια παράβολα που καταβάλλει ο μετανάστης, όταν καταθέτει την αίτηση για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής, και είναι: Για άδεια μέχρι ένα έτος 150 ευρώ, για άδεια μέχρι δύο έτη 300 ευρώ, και για άδειες μακράς διάρκειας 450 ευρώ.

Το χυδαίο στοιχείο αυτής της απόφασης είναι ότι τα 10 ευρώ επιμερίζονται σε 5 ευρώ για τα υλικά και 5 ευρώ σε αμοιβές για το προσωπικό. Δηλαδή, οι μετανάστες, που ξεζουμίστηκαν απ' τους εργοδότες, παρουσιάζονται και σαν μέσο συμπλήρωσης των εσόδων των νοσοκομείων, αλλά και των αμοιβών του προσωπικού, που η πολιτική λιτότητας των τελευταίων κυβερνήσεων τα έχουν καθηλώσει.

Ηδη, οι Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) εξειδικεύουν την εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας Θ. Γιαννόπουλου και καλούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να οργανώσουν πληρέστερα τα «εμπλεκόμενα τμήματα των νοσοκομείων (εξωτερικά ιατρεία, λογιστήρια, γραφεία κίνησης κ.ά.), ενόψει των περιγραφομένων υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις αναγραφόμενες διαδικασίες "χορήγησης πιστοποιητικού υγείας υπηκόων τρίτων χωρών"».

Η κατάπτυστη εγκύκλιος

Η εγκύκλιος του Θ. Γιαννόπουλου έχει ημερομηνία 28/9/2005 και αναφέρεται στις αιτήσεις νομιμοποίησης των μεταναστών που θα υποβληθούν από 1/10/2005 μέχρι 31/12/2005.

Ενα απ' τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι το πιστοποιητικό υγείας, που θα εκδίδεται από τα Κρατικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κέντρα Υγείας ή Θεραπευτήρια και Ιατρεία του ΙΚΑ. Στο πιστοποιητικό, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα αναγράφεται: «Ο αλλοδαπός δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο σύμφωνα με τα Διεθνή Επιδημιολογικά Δεδομένα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία».

Τα νοσήματα που αναγράφονται στον ισχύοντα Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό του ΠΟΥ και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι η χολέρα, η πανώλη και ο κίτρινος πυρετός. «Σύμφωνα με τα Διεθνή Επιδημιολογικά Δεδομένα θεωρείται ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και η φυματίωση της οποίας η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη, για την αποφυγή της διασποράς της νόσου. «Η κλινική εξέταση του ασθενούς, η ακτινογραφία θώρακος και η φυματιοαντίδραση (Mantoux), αποτελούν τη βάση του απαιτούμενου ελέγχου για την έκδοση του ανωτέρω πιστοποιητικού υγείας», αναφέρεται στην εγκύκλιο και τονίζεται: «Για τη διενέργεια των εν λόγω εξετάσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΙΚΑ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των δέκα (10) ευρώ ως ελάχιστο ποσό κάλυψης των δαπανών για υλικά και αμοιβές ιατρών και λοιπού προσωπικού (5 ευρώ για κάλυψη κάθε είδους δαπάνης και 5 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών ανθρώπινου δυναμικού που θα απασχοληθεί για το σκοπό αυτό). Το ποσό των 5 ευρώ που θα κατανεμηθεί στο ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου θα δοθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος (στα τέλη του έτους) σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας σταλούν, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του ΥΥΚΑ».

Και η εγκύκλιος καταλήγει: «Σας επισημαίνουμε ότι αν κριθεί απαραίτητος από τον κλινικό ιατρό, περαιτέρω κλινοεργαστηριακός έλεγχος, τα έξοδα θα βαρύνουν τον ενδιαφερόμενο αλλοδαπό σύμφωνα με την ισχύουσα κοστολόγηση».

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΥΦΛΩΝ
«Καρατομούν τα δικαιώματα των αναπήρων»

Τις φιέστες υποκρισίας της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει, ενόψει της 15 Οκτώβρη 2005, Παγκόσμιας Μέρας του Λευκού Μπαστουνιού, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών» (ΕΣΚ Τυφλών).

«Ομως, 365 ημέρες το χρόνο, χρόνια τώρα, στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού, της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, καρατομούν και τα τελευταία δικαιώματα εργαζομένων και αναπήρων», υπογραμμίζει η ΕΣΚ Τυφλών και τονίζει: «Ιδιωτικοποιούν την Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή. Φορτώνουν τα βάρη της εκπαίδευσης του τυφλού παιδιού στην οικογένειά του. Οι δύο Σχολές Τυφλών Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι κυριολεκτικά υπό διάλυση. Από τα 200 παιδιά που εκπαιδεύονταν πριν 20 χρόνια, σήμερα μετά βίας φτάνουν τα 60, όταν με τα δικά τους στοιχεία τα τυφλά παιδιά σχολικής ηλικίας φτάνουν τουλάχιστον τα 2.000. Η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα».

«Αυτή η πολιτική, συνεχίζει η ΕΣΚ Τυφλών, δε θα είχε τουλάχιστον αυτά τα αποτελέσματα, αν δεν είχε τη φανατική στήριξη, χρόνια τώρα, της πλειοψηφίας του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και της ΕΣΑΕΑ. Ενώ χρόνια τώρα διοικούσε άμεσα αυτές τις σχολές και τις οδήγησε σ' αυτήν την κατάσταση διάλυσης, έρχεται φέτος να οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για να θολώσουν τα νερά, για να γλιτώσουν από την κατακραυγή, ενόψει των εκλογών του Συνδέσμου, που θα γίνουν 5-6 Νοέμβρη».

Η ΕΣΚ Τυφλών καλεί τους νέους να συντονίσουν τα βήματά τους με το γενικότερο αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, 12 Νοέμβρη στην Αθήνα. Επίσης, τους καλεί στις εκλογές της 5-6 Νοέμβρη να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ευρύτερης αγωνιστικής συσπείρωσης της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης - Συνεργαζόμενοι» (ΕΣΚ-Σ).

Αγνωστος ο αριθμός των τυφλών παιδιών

Στην Ελλάδα οι τυφλοί ανέρχονται, καθ' υπολογισμόν, σε 22.000 άτομα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θ. Κούλα, που χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της Μέρας του Λευκού Μπαστουνιού.

Ομως, όπως ανέφερε ο Θ. Κούλας, δεν υπάρχει καταγραφή, ούτε των ανάπηρων παιδιών, ούτε και εκείνων που εκπαιδεύονται. Την καταγραφή τη συνέδεσε με την περίφημη Κάρτα Λειτουργικότητας των Αναπήρων, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Συγκέντρωση γονιών των ΑμΕΑ

Ανοιχτή συγκέντρωση πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο 15 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. η Επιτροπή Αγώνα Γονιών και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), στην αίθουσα της οδού Χαλκοκονδύλη 37 στο δεύτερο όροφο.

Θα συζητηθούν το πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα, τα θέματα που προκύπτουν απ' τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την Κάρτα Αναπηρίας, τα προβλήματα των ειδικών σχολείων, αλλά και μέτρα για τη μαζική συμμετοχή των γονιών και ΑμΕΑ στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Είναι υποχρέωση της πολιτείας

«Η χορήγηση πιστοποιητικών υγείας για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας πολλά χρόνια η συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι υποχρέωση της πολιτείας», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, με την οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υγείας, για την απαράδεκτη εγκύκλιο.

«Δε φτάνει - συνεχίζει - που με την ανοχή των κυβερνήσεων, πριν του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ, οι μετανάστες αποτελούν αντικείμενα σκληρής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες; Δε φτάνει που τόσα χρόνια τους κρατούν συνειδητά στην παρανομία για να αποτελούν φτηνή εργατική δύναμη για το κεφάλαιο; Δε φτάνει που τους χρησιμοποιούν στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, χωρίς μέτρα ασφαλείας, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των εργοδοτών; Προσπαθούν, ακόμα και για το πιστοποιητικό υγείας, να τους αρμέξουν!».

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους μετανάστες να ενταχθούν και να ισχυροποιήσουν τα συνδικάτα και μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη και για τα δικά τους ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη της χώρας μας σήμερα. «Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 Νοέμβρη, στο Πεδίον του Αρεως να γίνει η αρχή για τη μεγάλη αντεπίθεση της εργατικής τάξης, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, που πλήττει το ίδιο ξένους και ντόπιους εργάτες. Στην εργατική αυτή αντεπίθεση, οι οικονομικοί μετανάστες επιβάλλεται να έχουν ξεχωριστή θέση», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ