ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Μόνο προσλήψεις δεν έφερε

Εμμένει στον αποπροσανατολισμό η κυβέρνηση

Απολύσεις, διεύρυνση των απλήρωτων υπερωριών και του ωραρίου -«λάστιχο», άπειρα προβλήματα στις οικογένειες των εργαζομένων στο εμπόριο, είναι μερικές από τις συνέπειες που ήδη καταγράφονται τον πρώτο ενάμισι μήνα εφαρμογής του νέου, διευρυμένου, ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Αυτό προκύπτει από μαρτυρίες εμποροϋπαλλήλων και συνδικαλιστικών εκπροσώπων του κλάδου σε δημοσίευμα του «Εθνους», από το οποίο προκύπτει επίσης ότι έχουν παγώσει οι προσλήψεις ενώ αυξάνονται οι μετακινήσεις εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου των υπαλλήλων στο «Praktiker», σημειώθηκαν ακόμα και παραιτήσεις εργαζομένων οι οποίοι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στη διεύρυνση του ωραρίου με μετέωρες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα ότι «θα έρχονται δύο ώρες νωρίτερα και κάποια μέρα θα φύγουν δυο ώρες γρηγορότερα από τη δουλιά». Επιπλέον, μεγαλοστέλεχος πολυεθνικής εταιρίας που διατηρεί πολυκαταστήματα και ανοίγει πια στις 5 το πρωί για να εξυπηρετήσει τους πελάτες - επαγγελματίες, δήλωνε χωρίς αναστολές ότι «απλώς... ξυπνούν νωρίτερα τώρα κάποιοι από το προσωπικό μας»! Ο γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας Π. Βαμβακάς καταγγέλλει ότι σε αλυσίδες όπως το «Καρφούρ» και ο «Σκλαβενίτης», ενώ απασχολούσουν τρεις ή τέσσερις εργαζόμενους με τετράωρη απασχόληση καλύπτουν τώρα τις ώρες με έναν υπάλληλο εξάωρης και έναν τετράωρης απασχόλησης και μένει ένα δίωρο «κενό» που το καλύπτει ο ένας από του δύο εργαζόμενους χωρίς να το πληρώνεται.

Αγνοώντας προκλητικά τις συνέπειες της πολιτικής που ασκεί για τη διευκόλυνση των μεγαλοεργοδοτών και των πολυεθνικών σε βάρος των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου έσπευσε χτες να διαψεύσει τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες, την ίδια την πραγματικότητα. Κάνει λόγο για «τρόμο και πανικό ορισμένων» που «προσπαθούν να πείσουν ότι ένα μόλις μήνα μετά την εφαρμογή του νέου ωραρίου δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μία νέα θέση εργασίας» και «κομπάζει», χωρίς περισσότερα στοιχεία, για «νέες προσλήψεις». Ως... ευεργετικό αποτέλεσμα, μάλιστα, της ασκούμενης πολιτικής, προβάλλει τη νέα εισβολή που ετοιμάζονται να κάνουν στην εγχώρια αγορά κι άλλες πολυεθνικές και παραπέμπει για αποδείξεις των όσων ισχυρίζεται «στα επίσημα στοιχεία που θα δημοσιευτούν τους επόμενους μήνες». Σαν να μη γνωρίζει, μάλιστα, ο κύριος υφυπουργός, από τη μια, το καθεστώς της τρομοκρατίας και των απειλών που δέχονται οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και, από την άλλη, το γεγονός ότι όλες τις μεθόδους άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων τις έχει θεσμοθετήσει η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν «επώνυμες και όχι ανώνυμες καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας», γιατί «η κυβέρνηση στα θέματα αυτά είναι μαζί με τους εργαζόμενους»!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πρόστιμα αποπροσανατολισμού σε τράπεζες

Συμβολικά πρόστιμα αποπροσανατολισμού από την πολιτική της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στις τράπεζες να καταληστεύουν τους καταναλωτές, επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε πέντε από αυτές, με αφορμή καταγγελίες καταναλωτών. Το γεγονός, εξάλλου, ότι το υπουργείο επέβαλε πρόστιμο μερικών χιλιάδων, την ώρα που οι τράπεζες κερδίζουν από τις τοκογλυφικές τους πρακτικές υπερπολλαπλάσια ποσά και από την άλλη εξακολουθούν να το κάνουν, είναι χαρακτηριστικό της κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων, που εξαναγκάζονται να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό.. Ενδεικτικό, επίσης, της υποκρισίας και της προσπάθειας της κυβέρνησης να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών που καθημερινά γίνονται θύματα της τραπεζικής αισχροκέρδειας, είναι το ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις των καταγγελιών. Δηλαδή, πριν γίνουν οι καταγγελίες δε γνώριζε την πρακτική των τραπεζών; 'Η μήπως εφαρμόστηκε μόνο στην περίπτωση των συγκεκριμένων καταναλωτών; 'Η, πάλι, μήπως θα σταματήσουν εδώ μετά από τα πρόστιμα - πρόκληση για το ύψος τους; Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν:

  • Πρόστιμο 25.000 ευρώ στην «Εγνατία» γιατί χρέωνε το μηνιαίο ενημερωτικό που έστελνε στον πελάτη
  • Πρόστιμο 117.388 ευρώ στην Εθνική για δύο περιπτώσεις στις οποίες επέβαλε ποινή προεξόφλησης στεγαστικών δανείων κατά παράβαση προηγούμενης απόφασης του Αρείου Πάγου.
  • Πρόστιμο 176.082 ευρώ στην ALPHA BANK επίσης για τρεις περιπτώσεις επιβολής ποινής προεξόφλησης.
  • Πρόστιμο 117.388 ευρώ στη NOVA για δύο περιπτώσεις επιβολής ποινής προεξόφλησης στεγαστικού δανείου.
  • Πρόστιμο 176.082 ευρώ στη EUROBANK για τρεις περιπτώσεις επιβολής ποινής προεξόφλησης στεγαστικού δανείου.

«Μετά την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή οι τράπεζες προχώρησαν στην αποχρέωση των δανειοληπτών», κομπάζει στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνεχίζουν την απεργία

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους από την κυβέρνηση, είναι οι γεωτεχνικοί του Δημόσιου. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη, οι ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσαν αγωγή για την κήρυξη της απεργίας των γεωτεχνικών ως παράνομης και καταχρηστικής και σήμερα στις 12.30 μ.μ. στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων θα εκδικαστεί η υπόθεση. Παρόλη την προφανή προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την κυβέρνηση, οι γεωτεχνικοί σε συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έδειξε τη σκληρή και απαράδεκτη αντεργατική της πολιτική», επικαλούμενη λόγους «δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας» και καταλήγει τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις του υπόλοιπου γεωτεχνικού κλάδου, αρχής γενομένης από τη χτεσινή ημέρα. Με προσωπική επιλογή όμως της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της Ενωσης, η απεργία ανεστάλη, αφού όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε προσωπική παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον πρόεδρο της ΠΕΚΔΥ (πρόσκειται στη ΔΑΚΕ) από τον οποίο και ζήτησε την αναστολή των κινητοποιήσεων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάλυψη στον Σαλαγκούδη

Την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης απολαμβάνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, παρά την αποκάλυψη των καταγγελιών του στη Βουλή, όταν ήταν βουλευτής, κατά μετόχων της εταιρίας που βάσει σύμβασης ανέλαβε την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας, της ίδιας εταιρίας που με την καταλυτική συμβολή του ανέλαβε τελικά και στην πράξη, επί κυβέρνησης ΝΔ, την εκμετάλλευση των μεταλλείων.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Ποντίκι», που έφερε τα επίμαχα αποσπάσματα του βουλευτή στην «επιφάνεια», τον Γενάρη του 2004, ο Γ. Σαλαγκούδης, εκ μέρους της ΝΔ, επισήμανε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύμβαση για τα μεταλλεία: «Ποια είναι αυτή η "Ελληνικός Χρυσός" στην οποία μεταβιβάζει η κυβέρνηση τα μεταλλεία; Σ' αυτή συμμετέχει ο Φρανκ Τίμις, που κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχει δύο καταδικαστικές αποφάσεις για εμπόριο ναρκωτικών. (...) Αυτός είναι ο Δράκουλας της Τρανσυλβανίας. Δε θα δώσουμε την ψήφο μας σ' αυτή την ύποπτη σύμβαση».

Στη χτεσινή απάντησή του, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο υφυπουργός πλέον, Γ. Σαλαγκούδης, αναφέρει: «Η σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας προς την "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2003 και κυρώθηκε με το νόμο 3220/18/1/2004».

Οσο για τον Φρανκ Τίμις, τον Ρουμανοαυστραλό επιχειρηματία που συμμετέχει στην «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και στην πετρελαϊκή Kavala Oil, που επίσης παρενέβη υπέρ της ο Γ. Σαλαγκούδης, ο υφυπουργός αναφέρει ότι ο επίμαχος μέτοχος είχε παραδεχτεί την καταδίκη του για υπόθεση ναρκωτικών στην Αυστραλία και ότι έκτοτε ασκεί «σημαντικές και νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες». Ο υφυπουργός αναφέρει, επίσης, ότι ξεκαθαρίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας «Πανγιουροπίαν Γκολντφάιλντς», που συμμετέχει κατά 65% στην «Ελληνικός Χρυσός» μαζί με την ΑΚΤΩΡ. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι τηρήθηκαν όλες οι τεχνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των μεταλλείων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του υφυπουργού είναι «αναλυτική και επαρκής». Το όλο θέμα, που δεν καλύπτει επί της ουσίας τα προβλήματα που συνεπάγεται για την περιοχή η λειτουργία των μεταλλείων και τους όρους της σύμβασης εκμετάλλευσης, είναι ωστόσο χαρακτηριστικό για την πολιτική της ΝΔ. Η οποία ταυτίζεται πλήρως με αυτήν του ΠΑΣΟΚ με τεχνητές αντιπαραθέσεις ανάλογα με την περίσταση, ποιο από τα δύο κόμματα είναι στην κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ