ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΕΚΙΔΕ
Ολοι αύριο στην απεργία

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Λάρισα, Θράκη, Πρέβεζα και σ' όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη

Μαζί με την Ομοσπονδία τους και τ' άλλα ταξικά συνδικάτα οι εργαζόμενοι του κλάδου δίνουν τη μάχη για το δικαίωμα στη δουλιά (φωτ. από το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στις εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα)
Μαζί με την Ομοσπονδία τους και τ' άλλα ταξικά συνδικάτα οι εργαζόμενοι του κλάδου δίνουν τη μάχη για το δικαίωμα στη δουλιά (φωτ. από το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στις εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα)
Σταθμό στους αγώνες που αναπτύσσονται στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας όλο το τελευταίο διάστημα, αποτελεί η αυριανή πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Στόχος της κινητοποίησης είναι να γίνουν νέα βήματα στο συντονισμένο αγώνα και τη συσπείρωση των εργαζομένων του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, προκειμένου να αντιπαλέψουν από καλύτερη θέση τη μετωπική επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 9 π.μ. στην πλατεία Βάθης, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 10.30 το πρωί.

Στο κάλεσμά της προς τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου η Ομοσπονδία επισημαίνει:

«Σήμερα, βρισκόμαστε απέναντι σε μια συνολική επίθεση στο δικαίωμα της δουλιάς. Κλείνουν, μεταφέρονται εργοστάσια στο εξωτερικό. Οι απολύσεις είναι καθημερινός βραχνάς. Στη Νάουσα, στη Θράκη, στην Πρέβεζα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα οι συνάδελφοί μας στενάζουν. Ο Λαναράς, ο Αργυρός, οι ιδιοκτήτες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ, Βεργέτης - Παπαδόπουλος, της ΤΡΙΟΥΜΦ, οι άλλοι εργοδότες ακολουθούν το παράδειγμα της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ. Χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος, απόλαυσαν χίλια δυο προνόμια, καταλήστευσαν το μόχθο των εργαζομένων και τώρα τους πετάνε στο δρόμο.

Αυτό είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα, αυτή είναι η "ανάπτυξη" που στηρίζεται στο κέρδος της πλουτοκρατίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίου και εμπορευμάτων, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, στηρίζουν και εφαρμόζουν η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με συνευθύνη του ΣΥΝ».

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους, να ισχυροποιήσουν τα συνδικάτα, την Ομοσπονδία και το ΠΑΜΕ, ώστε ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Με την πανελλαδική τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι του κλάδου μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • ΟΧΙ στις απολύσεις - Πλήρη σταθερή εργασία.
  • Επίδομα ανεργίας στα 1.050 ευρώ, μέχρι να βρει ο άνεργος δουλιά.
  • Σύνταξη στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.
  • Κατώτερος μισθός 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.
  • ΟΧΙ στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας - 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.
Οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ

Συνεχίζοντας με αποφασιστικότητα την επίσχεση εργασίας για όγδοη κατά σειρά εβδομάδα, οι εργάτριες της ΣΕΞ ΦΟΡΜ έχουν ενταχθεί δυναμικά στη δουλιά για την επιτυχία της αυριανής απεργίας. Χτες το πρωί, μέλη της Σωματειακής Επιτροπής μαζί με συνδικαλιστές της ΟΕΚΙΔΕ έκαναν εξόρμηση στη ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ.

Σήμερα οι εργάτριες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο και στη συνέχεια πορεία προς το τοπικό Ειρηνοδικείο, όπου αναμένεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της εργοδοσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ»
Αντιστέκονται στις απολύσεις και την τρομοκρατία

Ενωμένοι δίνουν τη μάχη μέσα κι έξω από το εργοστάσιο, όπου παραμένουν, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στη δουλιά, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους πετάξει έξω

Χτες από τις 5.30 το πρωί και οι 110 εργαζόμενοι των εργοστασίων «Β» και «Ολυμπιακής» συγκεντρώθηκαν στην πρωινή βάρδια για να εμποδίσουν την εργοδοσία να βάλει λουκέτο στα εργοστάσια. Αργά το βράδυ της Κυριακής διαδόθηκε η πληροφορία ότι η διοίκηση των «Κλωστηρίων Νάουσας» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι οι απολύσεις ισχύουν και απαγόρευε την είσοδο οποιουδήποτε στα εργοστάσια.

Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση πως ήταν προσωρινή η νικηφόρα μάχη που έδωσαν την περασμένη Παρασκευή, όταν κάτω από την αποφασιστική αντίδρασή τους ανάγκασαν το γενικό διευθυντή της εταιρίας να σχίσει τις απολύσεις που πήγε να τους επιδώσει. Χτες οι εργαζόμενοι απέδειξαν πως παραμένουν «άγρυπνοι» και ετοιμοπόλεμοι. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν ανυποχώρητοι τη μάχη για το δικαίωμά τους στη δουλιά. Προετοιμάζονται για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία του Κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ) για αύριο Τετάρτη και την απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Με την απόφασή τους να παραμείνουν μέσα στο εργοστάσιο, να χτυπούν καθημερινά την κάρτα τους και να περιφρουρούν το κτίριο και τα μηχανήματα, απαντούν στην επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει στήσει η εργοδοσία, επιδιώκοντας εμπλοκή της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση, έντασης της τρομοκρατίας κινείται η ανακοίνωση της εταιρίας «Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ», που κοινοποιήθηκε από την Κυριακή σε Αστυνομία, Εισαγγελία, νομάρχη, δήμαρχο και μόλις χτες το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο του εργοστασίου «Β».

Οπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρίας, «η απόφασή της για διακοπή της λειτουργίας των δύο εργοστασίων "Β" και "Ολυμπιακής" είναι οριστική και αμετάκλητη και η είσοδος στα εργοστάσια για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται σε οιονδήποτε». Μάλιστα, προσπαθώντας να διασύρει τον αγώνα των εργαζομένων, και να προκαλέσει ακόμη περισσότερο την οργή τους, αναφέρει πως το σχίσιμο των απολύσεων «έγινε κάτω από την απειλή βίας και υπό καθεστώς ομηρίας των εκπροσώπων μας», όμως «σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνει την απόφαση αυτή της εταιρίας».

Ψύχραιμοι οι εργαζόμενοι, συνεχίζουν τον αγώνα τους, κάτω από το «άγρυπνο βλέμμα» της Αστυνομίας, που κατόπιν εντολής της εργοδοσίας, έχει θέσει το εργοστάσιο και τη γύρω περιοχή υπό διαρκή παρακολούθηση.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών, στάθηκαν και χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Γ» του ομίλου, πραγματοποιώντας δίωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

«Μπλόκο» στον εμπαιγμό

Την ώρα που η πλειοψηφία των εργαζομένων βρισκόταν μέσα στο εργοστάσιο, αντιπροσωπεία τους μετέφερε τον αγώνα στο κέντρο της πόλης. Πραγματοποίησε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο νομάρχη και τους βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) του νομού, που βρέθηκαν στη Νάουσα για την εκδήλωση απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους. Εκεί, δίπλα στο Ηρώο, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία των εργαζομένων σήκωσε τα πλακάτ και μπλόκαρε το δρόμο. Τα «έψαλε» στους πολιτικούς που στέκονται, μακριά τους, απλοί παρατηρητές των εξελίξεων, προσπαθώντας να πατήσουν σε δύο βάρκες (και με τον Λαναρά και με τους εργαζόμενους) και απαίτησαν να πάρουν εδώ και τώρα θέση στο πλάι τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να συστρατευθούν κάτω από το δίκαιο αιτήματά τους να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μην απολυθεί κανένας.

Με αυτό τον όρο πήγαν άλλωστε και στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη που συγκλήθηκε εκτάκτως στη Νομαρχία, προκειμένου να επιδιωχτεί άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης - διαρκώς είναι «απασχολημένος» τις τελευταίες ημέρες - ώστε να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να βρει λύση για τη διασφάλιση της λειτουργίας των εργοστασίων.

Την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους εργάτες δηλώνει η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Νάουσας και καλεί το λαό της πόλης σε επαγρύπνηση, «ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και των υπηρετών της». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚ Νάουσας, «η αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων εργατών, εμπνέει μια κοινωνία που αντιστέκεται και διεκδικεί το δικαίωμά της στη ζωή. Ο αγώνας τους δείχνει το δρόμο της νίκης του εργαζόμενου λαού».

Να αρθούν οι απολύσεις

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ

Αμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για να συνεχίσουν με ευθύνη της τη λειτουργία τους τα εργοστάσια «Β» και «Ολυμπιακή» των «Κλωστηρίων Ναούσης», για να αρθούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Π. Παναγιωτόπουλο και Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα.

«Κατά τη συζήτηση στη Βουλή της υπ' αριθμ. 64/16-9-05 Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματός μας, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι διά μέσω της επαναχρηματοδότησης του επιχειρηματία Λαναρά εξασφαλίζεται η προμήθεια πρώτης ύλης των εργοστασίων. Πάρα όμως τις διαβεβαιώσεις της, την Πέμπτη 14 Οκτώβρη, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Λαναράς απέλυσε τους 110 εργαζόμενους στα εργοστάσια "Β" και "Ολυμπιακή"», σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογραμμίζει: «Αποδεικνύεται ότι τα λεγόμενα "θαλασσοδάνεια" δεν εμποδίζουν τους επιχειρηματίες να κλείνουν τα εργοστάσια και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές χώρες, αποδυναμώνοντας παραπέρα την ήδη ισχνή παραγωγική βάση της χώρας μας και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία με όλα τα επακόλουθά της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ