ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ»
Ζητείται η ... έγκριση των Βρυξελλών

Με την κοινοποίηση του προγράμματος στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες ανατροπές στα εργασιακά, στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, κ.α., όπως επιτάσσει η στρατηγική της Λισαβόνας

Διαφορετικό, από εκείνο που κατέθεσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και παρουσίασε πριν ένα μήνα στους δημοσιογράφους, είναι το λεγόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ), που έστειλε χτες στις Βρυξέλλες, ζητώντας την έγκριση της Κομισιόν για την υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων και ρυθμίσεων. Στο αρχικό κείμενο του ΕΠΜ η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ενσωματώσει στόχους νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις και εφαρμογής σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, οι οποίοι διατηρούνται και με το τελικό κείμενο που απέστειλε χτες στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομίας. Ομως, άγνωστο για ποιο λόγο, η κυβέρνηση απάλειψε από το αρχικό κείμενο τόσο το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος στην αξία των ακινήτων, όσο και την ενοποίηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κάλυψη των εσόδων αυτών από άλλες πηγές.

Πάντως, τόσο με το αρχικό όσο και με το τελικό κείμενο του ΕΠΜ η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κρύβει την αγωνία της να εκπληρώσει όσο γίνεται νωρίτερα και περισσότερους από τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας - στρέφεται ευθέως εναντίον των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων. Ετσι, στο κεφάλαιο για την Απασχόληση - Κατάρτιση - Εκπαίδευση θεωρούν ως προτεραιότητα πολιτικής «την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ώστε να επιτευχθεί αύξηση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων, βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, ώστε να αντιστοιχούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε η παροχή ποικιλίας συμβάσεων να ενισχύσει τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας...». Προωθούν δηλαδή το εργασιακό μοντέλο, όπου ο εργαζόμενος- λάστιχο θα είναι κυριολεκτικά δεμένος με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της επιχείρησης.

Σε δηλώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Αλογοσκούφης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα εμπεριέχει τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση το 2005, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν τα επόμενα χρόνια, στα πλαίσια της διαδικασίας της Λισαβόνας με απώτερο στόχο το 2010. Περιγράφοντας επί της ουσίας το φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης του οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού - έκανε αναφορά σε χώρες της Ασίας αλλά και της γειτονιάς μας - υποστήριξε ότι στόχος είναι τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία να γίνει πιο εξωστρεφής, πιο δυναμική, πιο ανταγωνιστική...

Με αφορμή αυτό, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους κόστους εργασίας, αλλά θα πρέπει να στηριχτεί στους κλάδους στους οποίους έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σαν τέτοιους ανέφερε τις υπηρεσίες, τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας. Η αναφορά βέβαια ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους κόστους εργασίας δεν είναι αληθής, δεδομένου ότι όλες οι παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στους χώρους της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων, στόχο ακριβώς έχουν τη μείωση των μισθών και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέες προκλητικές αυξήσεις στο «μισθό» του!

Στις 22.000 ευρώ το μήνα, έφτασαν οι επίσημες αποδοχές του Ν. Γκαργκάνα

Θέμα με τη μεγάλη αύξηση που ενέκρινε για τον ήδη παχυλό «μισθό» του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, προέκυψε χτες, και μετά από τις... «αποστάσεις ασφαλείας» που φρόντισε να πάρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ειδικότερα, σε τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε ότι ο Ν. Γκαργκάνας ενέκρινε αύξηση του μισθού του κατά 18%, κάτι που δεν είχε διαψευστεί μέχρι χτες το βράδυ από το περιβάλλον της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε χτες το τηλεοπτικό κανάλι ΜΕΓΚΑ, ο μηνιάτικος «μισθός» του κ. Γκαργκάνα, ανέρχεται στο ποσό των 22.000 ευρώ (!), που αντιστοιχούν ή και ξεπερνούν τις ετήσιες αποδοχές εκατομμυρίων μισθωτών - συνταξιούχων.

Το «κρούσμα», αν αληθεύει, δεν είναι μεμονωμένο. Να υπενθυμίσουμε προηγούμενες αποκαλύψεις του «Ρ» τον Ιούνη του 2002, σύμφωνα με τις οποίες, η τότε διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, (διοικητής Λ. Παπαδήμος, υποδιοικητές Ν. Γκαργκάνας, Π. Θωμόπουλος), είχαν εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο αυξήσεις μισθών 100%. Και φυσικά, τις αυξήσεις αυτές - δηλαδή το διπλασιασμό των παχυλών τους αποδοχών - τις πήραν, αφού οι ίδιοι ήταν αυτοί που τις ενέκριναν!

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στους ορίζοντες της ΤτΕ, καθώς κάθε τόσο δημοσιοποιούνται στον Τύπο στοιχεία για προκλητικές αυξήσεις στους μισθούς διοικητών εποπτευόμενων φορέων από το Δημόσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, τα χρυσοπληρωμένα στελέχη, σε εποχές άγριας λιτότητας, είναι καθεστώς.

Ειδικά βέβαια για τον κ. Γκαργκάνα, υπάρχει και ένα θέμα ηθικής τάξης, δεδομένου ότι έχει εξελιχθεί σε διαπρύσιο κήρυκα της αιματηρής λιτότητας, για τα λαϊκά στρώματα φυσικά. Το θέμα όμως είναι βαθιά πολιτικό και ταξικό, δεδομένου ότι όταν τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για λιτότητα, απευθύνονται αποκλειστικά στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες. Δεν απευθύνεται, όμως, προς την αστική τάξη - η οποία συσσωρεύει έναν πρωτοφανή πλούτο - ούτε και στους κάθε είδους υπηρέτες της, στους οποίους ανήκει και ο κύριος Γκαργκάνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε χτες στο πρες ρουμ, πήρε αποστάσεις από τον Ν. Γκαργκάνα, αναφέροντας ότι «ο καθ' ένας κρίνεται από τις ενέργειές του, όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειές...».

Στο εδώλιο τα πρώην μέλη της ΔΕΚΑ

Σήμερα θα συνεχιστεί η δίκη των πρώην μελών του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) που κατηγορούνται για απιστία στην υπηρεσία και άμεση συνεργία σε αυτή. Η δίκη διεκόπη χτες λόγω ωραρίου. Σημειώνεται πως η ΔΕΚΑ είναι κρατική επιχείρηση που ιδρύθηκε και εποπτευόταν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που ο χρηματιστηριακός τζόγος «καλά κρατούσε»...

Η κατηγορία αφορά τους χειρισμούς της ΔΕΚΑ στη Σοφοκλέους λίγο πριν από τις εκλογές του 2000 και ειδικότερα το χρονικό διάστημα από 21.3.2000 ως 9.4.2000, από τους οποίους - σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών βάσει του οποίου παραπέμπεται η υπόθεση στο ακροατήριο - το Δημόσιο ζημιώθηκε με 717 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη μετά από μηνυτήρια αναφορά, τον Ιούλη του 2000, του πρώην προέδρου του Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος είναι και βασικός μάρτυρας στη δίκη.

Κατηγορούμενοι είναι τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΚΑ Ιωάννης Κουσουλάκος, Γεώργιος Νιώτης, Βασίλειος Μανεσιώτης, Παναγιώτης Μαρκόπουλος, Γεώργιος Καλίας, Αθανάσιος Σάγος και Μαρία Παπαδονικολάκη, που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση και - άρα - ενεργούσαν με βάση τις εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Μειωμένος ο ΦΠΑ τον Αύγουστο

Σημαντική μείωση εμφανίζει τον μήνα Αύγουστο του 2005 ο ΦΠΑ που εισέρευσε στα δημόσια ταμεία και αυτό παρά την αύξηση των συντελεστών που μπήκαν σε εφαρμογή από την 1η Απρίλη. Είναι απόλυτα φανερό πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτυπώνει την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, κάτι άλλωστε που αποτελεί κοινή αντίληψη των νοικοκυριών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο ΦΠΑ για το μήνα Αύγουστο του 2005 διαμορφώνεται σε 708 εκατ. ευρώ από 744,7 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2004 καταγράφοντας μείωση 4,93%. «Υστέρηση» παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ΔΟΥ της χώρας και αυτό παρά τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας για εντατικούς ελέγχους, διασταυρώσεις στοιχείων κ.ά.

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή διαπιστώνεται από τους φοροελέγχους που διενήργησε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ). Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, το μήνα Αύγουστο του 2005 διενεργήθηκαν 3.191 έλεγχοι από τους οποίους προέκυψε πως 1.597 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε πολλαπλές φορολογικές παραβάσεις. Με άλλα λόγια, η μια από τις δυο επιχειρήσεις βρέθηκε να έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Τα στοιχεία αυτά έχουν μόνο σχετική αξία καθώς οι έλεγχοι σε σημαντικό βαθμό στρέφονται σε συγκεκριμένους «στόχους» για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Στο 7μηνο αυξήθηκε 2,7%

Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως αυτή καταγράφεται στις νέες άδειες που εγκρίνονται από τις Πολεοδομίες, καταγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Είναι απόλυτα φανερό ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει να κάνει με τα σχέδια της κυβέρνησης με την εισαγωγή του ΦΠΑ στις οικοδομές, που θα εγκριθούν από τις Πολεοδομίες από την 1η Γενάρη του 2006 και μετά. Στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2005 η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση 2,7%, ενώ για το μήνα Ιούλη του 2005 φτάνει στο 21,2%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ