ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη
  • Στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, το ραντεβού για την Αθήνα
  • Την ίδια ώρα, στην πλατεία Χημείου, για τη Θεσσαλονίκη

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στους νόμους της Μπολόνια
Από την προηγούμενη κινητοποίηση των φοιτητών ενάντια στους νόμους της Μπολόνια
Αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση - με την απόλυτη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ - στην ανώτατη εκπαίδευση, δίνουν φοιτητές και σπουδαστές, με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, την Πέμπτη 20 Οκτώβρη.

Το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Φυσικού, καθώς και πολλές επιτροπές αγώνα από σχολές της Αθήνας.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ψυχολογικού και Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, δίνουν αγωνιστικό ραντεβού, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου.

Ανάλογες αποφάσεις παίρνουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, επιτροπές ετών και επιτροπές αγώνα σε διάφορες πόλεις, όπου υπάρχουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το κάλεσμα των Συντονιστικών προτείνει ως επόμενο αγωνιστικό σταθμό και για φοιτητές - σπουδαστές το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Το κάλεσμα - πλαίσιο των Συντονιστικών επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν για τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι η «πυξίδα» για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για «να υποτάξουν την Παιδεία στο στόχο της Λισαβόνας: Να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των επιχειρήσεων, στον πόλεμο του παγκόσμιου ανταγωνισμού τους».

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής και με αιτήματα αιχμής να μείνουν στα χαρτιά οι νόμοι που ψηφίστηκαν πρόσφατα για την ανώτατη εκπαίδευση, να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις της διαδικασίας της Μπολόνια, καλούν στον αγώνα για: Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου. Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν για όλους. Απαιτούν να μη μεταφερθεί το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους, λένε ΟΧΙ στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ και προβάλλουν μια σειρά αιτήματα για δουλιά με δικαιώματα, μέτρα στήριξης για τους άνεργους πτυχιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους φοιτητές.

ΠΑΤΡΑ
Απαίτηση οι δωρεάν μετακινήσεις

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες φοιτητές και σπουδαστές

Με μια δυναμική κινητοποίηση χθες το μεσημέρι, στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ της Πάτρας, φοιτητές και σπουδαστές απαίτησαν το δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση και στη δωρεάν Παιδεία. Με πρωτοβουλία του τοπικού Συντονιστικού ΑΕΙ - ΤΕΙ και της Πανσπουδαστικής ΚΣ, εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές επιβιβάστηκαν δωρεάν στα λεωφορεία.

Το ραντεβού δόθηκε στις 12.30 το μεσημέρι στις στάσεις του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και των σπουδαστών, οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται από το κέντρο της Πάτρας στα Ιδρύματα, πληρώνοντας 0,75 ευρώ την κάθε διαδρομή (που μπορεί να χρειαστεί να την κάνουν πολλές φορές τη μέρα).

«Χτυπητές εξαιρέσεις» ήταν ελάχιστοι φοιτητές προσκείμενοι στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, οι οποίοι προσπάθησαν να παίξουν το ρόλο των «αγανακτισμένων», καλλιεργώντας κλίμα ηττοπάθειας και φτάνοντας να δηλώσουν ότι είναι ...δικαίωμά τους να πληρώσουν εισιτήριο! «Είναι οι ίδιοι, που, στηρίζοντας την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και της ΕΕ, παζαρεύουν με τις πρυτανικές αρχές το δικαίωμα της μετακίνησης, προς όφελος του ιδιωτικού ΚΤΕΛ», σχολίασαν σχετικά, κύκλοι της ΠΚΣ.

Οι φοιτητές συγκρότησαν στη συνέχεια μια μαζική και γεμάτη παλμό πορεία στους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας το αίτημα για εξ ολοκλήρου δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση και απαιτώντας συχνότερα δρομολόγια που να καλύπτουν τις ανάγκες.

ΤΕΙ ΑΡΤΑΣ
Επιδιώκεται η προσαρμογή στις εργοδοτικές ανάγκες

Περιοδεία στο Ιδρυμα και ομιλία σε συγκέντρωση σπουδαστών έκανε χτες ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Περιοδεία στο ΤΕΙ Αρτας πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Αλυσσανδράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα και τις θέσεις του ΚΚΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα στελέχη του ΚΚΕ επισκέφτηκαν και συζήτησαν με τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, όπου αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Περίπου το 80% των εκπαιδευτικών είναι έκτακτοι, εργαζόμενοι «επί ξύλου κρεμάμενοι», με επιπτώσεις και στην ποιότητα της εκπαίδευσης.

Ο Κ. Αλισσανδράκης, σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια με το διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ - που παραμένει απλήρωτο εδώ και ένα χρόνο - αναφέρθηκε στη συνολική επίθεση που ξεδιπλώνεται σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τους κάλεσε να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, να απεγκλωβιστούν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται είναι θεμελιακή ανάγκη του συστήματος προκειμένου να επιβιώσει και να διασφαλίσει το κέρδος των επιχειρήσεων και την κυριαρχία του, ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας προς τους σπουδαστές ο Κ. Αλυσσανδράκης και εξήγησε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να μείνει έξω. «Επιδιώκουν το εργατικό δυναμικό να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις αξιώσεις της εργοδοσίας. Ο νέος άνθρωπος δε χρειάζεται να μάθει περισσότερο από αυτό που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Κοστίζει και είναι περιττά έξοδα. Επιδιώκεται η προσαρμογή της συμπεριφοράς στις εργοδοτικές ανάγκες ώστε να μη διεκδικεί και να είναι εξάρτημα στην παραγωγή μηχανής επιχειρηματικού κέρδους», υπογράμμισε.

Κάλεσε δε, τους σπουδαστές να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου. Να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, χωρίς διακρίσεις σε κατευθύνσεις και Ιδρύματα, που θα επιτρέπει να βγουν στην παραγωγή επιστήμονες με βαθιά γνώση του αντικειμένου που σπούδασαν.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο υπουργείο Παιδείας, θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος. Στις 9 π.μ., οι γονείς θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα και από κει με πούλμαν θα αναχωρήσουν για το υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας την άμεση και σωστή λειτουργία των σχολείων της περιοχής, την κάλυψη των ελλείψεων που συνεχίζουν να υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ