ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκλαβοπάζαρο στο ΟΑΚΑ!

Επιχειρήσεις που νοικιάζουν εργάτες και εκπαιδευτικοί φορείς που δουλεύουν για τις εταιρίες υπόσχονταν «Ημέρες Καριέρας» στα θύματά τους. Στην πράξη πουλούσαν στους ανέργους σεμινάρια δουλικότητας

Η παρακολούθηση μιας επίδειξης μόδας είναι κατά τους οργανωτές αναγκαία προϋπόθεση για μια καριέρα, η οποία, βεβαίως - βεβαίως, εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο τον άνεργο
Η παρακολούθηση μιας επίδειξης μόδας είναι κατά τους οργανωτές αναγκαία προϋπόθεση για μια καριέρα, η οποία, βεβαίως - βεβαίως, εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο τον άνεργο
Σε ρεσιτάλ μαθημάτων υποταγής της νεολαίας στο κεφάλαιο επιδόθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο δεκάδες εταιρίες, που έστησαν ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο με το σκόπιμα ...θελκτικό τίτλο «Ημέρες Καριέρας»!

Την ώρα που η ανεργία μαστίζει κυριολεκτικά τις νεαρές ηλικίες (σχεδόν ένας στους πέντε νέους 15-29 ετών είναι άνεργος!) και η αντεργατική λαίλαπα ξεσπά στις πλάτες της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης ακόμα πιο επώδυνα, με το νόμο της «διευθέτησης του χρόνου εργασίας», με την προώθηση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, με την ελαστική απασχόληση και την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτήν την ώρα διάλεξαν διακεκριμένες για την εκμετάλλευση των εργαζομένων επιχειρήσεις, για να εμφανιστούν σε ρόλο «σωτήρα». Οταν η ίδια η επιχειρηματική ασυδοσία είναι η αιτία για χιλιάδες απολύσεις, για το πετσόκομμα εργασιακών δικαιωμάτων, τα εξευτελιστικά μεροκάματα, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση που απειλούν την εργατική τάξη.

Δεκάδες εταιρίες, μαζί με ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια, έστησαν μάλιστα τα περίπτερά τους μέσα στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ που η κυβέρνηση παραχώρησε πρόθυμα και με το σύνθημα «Ψάχνεις δουλειά; Ημέρες Καριέρας» περίμεναν να επιλέξουν δούλους για ν' αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Η πρόκληση, μάλιστα, ήταν απερίγραπτη, αφού οι εταιρίες απαιτούσαν απ' τα υποψήφια θύματά τους, άνεργους και φοιτητές, που βλέπουν τα πτυχία τους να μην προσφέρουν καμία επαγγελματική κατοχύρωση, να πληρώσουν και είσοδο 6 και 8 ευρώ.

Για να μπεις στο δουλομάγαζο έπρεπε να πληρώσεις και 8 ευρώ. Αρκετοί δεν μπήκαν
Για να μπεις στο δουλομάγαζο έπρεπε να πληρώσεις και 8 ευρώ. Αρκετοί δεν μπήκαν
Οσο για τη συμπεριφορά που θα έπρεπε να έχουν οι επισκέπτες, χαρακτηριστικές ήταν οι οδηγίες των συντελεστών σε ειδικό τους έντυπο:

«Μην αναλωθείτε σε ερωτήσεις που αφορούν το ωράριο ή μισθό. Αυτά αποτελούν σημαντικά ζητήματα βέβαια, αλλά καλύτερα να τα θίξετε σε ενδεχόμενες επόμενες συναντήσεις... Προσπαθήστε να υιοθετήσετε ντύσιμο που είναι μεν στις ενδυματολογικές σας προτιμήσεις, αλλά και στα πλαίσια του επαγγελματικά αποδεκτού...».

Προς αναζήτηση καινούριων δούλων

Τα πολυτελή περίπτερα, τα λαμπερά χαμόγελα του κάθε πλασιέ εταιρίας και τα ταμπλό με τις ελκυστικές υποσχέσεις για «το κλειδί της επαγγελματικής εξέλιξης», «οδηγούς καριέρας» και «επιχειρηματικές λύσεις», που αντίκριζε ο επισκέπτης της έκθεσης, προσπαθούσαν περίτεχνα να καλύψουν το ζητούμενο: Περισσότερα φτηνά εργατικά χέρια για περισσότερα κέρδη.

Στο περίπτερο της FNAC (αλυσίδας πωλήσεων πολιτιστικών και τεχνολογικών ειδών), αν ο ενδιαφερόμενος ζητούσε συγκεκριμένες πληροφορίες για το κρίσιμο θέμα του μισθού, η απάντηση ήταν: «Μα, αυτά θα τα συζητήσουμε στο τέλος». Σε περίοπτη θέση βρίσκονταν ασφαλώς τα περίπτερα των πολυεθνικών εταιριών ADECCO και MANPOWER, που νοικιάζουν εργαζόμενους σε επιχειρήσεις για ένα ξεροκόμματο.

Από κοντά, τα περίπτερα της COCA-COLA και της ΤΙΜ, που μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και βγήκαν τώρα σε αναζήτηση νέων εργατών να ξεζουμίσουν.

Αποκαλυπτική η ...«προσφορά» της εταιρίας Orientum - Συμβούλων Σταδιοδρομίας: Δύο σεμινάρια διάρκειας 90 λεπτών το καθένα και αξίας 90 ευρώ, για να διδαχτεί ο ενδιαφερόμενος «πώς διαπραγματεύομαι τον εαυτό μου και τον μισθό μου», «πώς εμφανίζομαι στη συνέντευξη», «πώς διαπραγματεύομαι στη συνέντευξη» κτλ.

Χαρακτηριστικές όμως είναι και οι συμβουλές της εφημερίδας «Επιλογές για την Καριέρα» (η οποία διανεμόταν δωρεάν) σε άρθρο με τίτλο «πώς να διαχειριστείτε τον προϊστάμενό σας»: «Και βέβαια κανένας εργοδότης δε συμπαθεί τα προβλήματα, καθώς και αυτούς που συνεχώς τα αναφέρουν. Οταν, λοιπόν, προκύπτει κάποιο πρόβλημα μην τρέχετε κατ' ευθείαν στον ανώτερο ζητώντας να δώσει επίμονα λύση...» Κι αν, βέβαια, ο προϊστάμενος δεν ...αντέχει ν' ακούει για το οποιοδήποτε πρόβλημα, η διαμαρτυρία για την παραβίαση για παράδειγμα του 8ώρου ή απλήρωτες υπερωρίες, σίγουρα θα αποτελεί «ενόχληση» που σηκώνει μέχρι και απόλυση...

Τη δική του θέση στην έκθεση είχε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο φημίζεται πλέον για τις γνώσεις που εμπορεύεται, πλήρως προσαρμοσμένες στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι νέοι που πλησίαζαν στο συγκεκριμένο περίπτερο, ενημερώνονταν για μεταπτυχιακά προγράμματα αξίας 12.000 ευρώ (!), με 12μηνη διάρκεια, ώστε να ...βολεύονται όσοι παράλληλα εργάζονται.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να δώσουμε απάντηση στις 12 του Νοέμβρη

Από την παρέμβαση των νεολαίων του ΠΑΜΕ στο σκλαβοπάζαρο
Από την παρέμβαση των νεολαίων του ΠΑΜΕ στο σκλαβοπάζαρο
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έμεινε σιωπηλός θεατής σ' αυτή την πρόκληση.

Το Σάββατο το πρωί, μέλη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο της έκθεσης. Με την προκήρυξή τους οι νεολαίοι του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν: «Δεν μπορεί οι πολυεθνικές και οι εταιρίες τους από τη μία να τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα, να απολύουν εργάτες, και από την άλλη να παρουσιάζονται ως οι σωτήρες που θα μας συμβουλέψουν για το πώς θα βρούμε δουλιά...». «Οι εταιρίες που απλώνουν το ενημερωτικό τους υλικό στα περίπτερα της έκθεσης είναι καταξιωμένες για την πίστη τους στην ανταγωνιστικότητα και στην παραγωγικότητα, για χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, για τις αντιλήψεις και τα ιδεολογήματα του "πατείς με πατώ σε" για την καριέρα».

Και ανέφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα συμβουλών που δίνουν οι εταιρίες για τους ανέργους, όπως, «υπομονή», «όταν θα προσέλθεις για συνέντευξη να μην προβάλεις μισθολογικές απαιτήσεις... Αυτά θα τα βρούμε στην πορεία...».

Η ομηρία που βιώνει η σύγχρονη νεολαία επιβεβαιώθηκε στις κουβέντες που έκαναν οι νέοι του ΠΑΜΕ με νέους που, ερχόμενοι στην έκθεση, συμφωνούσαν ότι «έχουν βάση αυτά που λέτε παιδιά. Αλλά πρέπει να βρούμε κάτι...». «Καλά κάνετε και φωνάζετε...».

Πολλοί απ' τους επισκέπτες ήταν φοιτητές, που διαπιστώνουν πλέον ότι τα πτυχία τους δεν προσφέρουν καμιά επαγγελματική κατοχύρωση, ή άνεργοι. «Εγώ έψαχνα έναν ολόκληρο χρόνο...», ήταν η φράση που ακούσαμε πιο συχνά.

«Είναι θέμα ασφαλείας...»

Με την προκήρυξη στο χέρι και την ντουντούκα να μη σιγά, οι νέοι του ΠΑΜΕ διαδήλωναν αποφασιστικά τη διέξοδο του αγώνα: «Σας καλούμε στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη, για να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους, με δικαιώματα... Για να απαιτήσουμε δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας!».

Φανερά ενοχλημένοι από την παρουσία των ταξικών δυνάμεων, οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι ανοίγουν για τους νέους «τις πόρτες των εταιριών» και ζήτησαν να ...σταματήσει τουλάχιστον ν' ακούγεται η ντουντούκα αφού «παραπέμπει σε φασαρία»!...

Λίγο αργότερα (εντελώς τυχαία...) έφτασαν αστυνομικοί. «Είναι θέμα ασφαλείας, είδαν κάποιους και δεν ξέρουν ποιες είναι οι προθέσεις τους!...», εξήγησαν οι διοργανωτές. Τελικά, μπροστά στην αγωνιστική επιμονή των διαδηλωτών, αστυνομικοί και διοργανωτές αποσύρθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ