ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Κάνε το λογαριασμό»!

Προκήρυξη - κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους μαθητές

Εμπνευσμένη από το στίχο - προτροπή του Μπέρτολντ Μπρεχτ: «Ελεγξε το λογαριασμό. Εσύ θα τον πληρώσεις!», είναι η προκήρυξη με την οποία η ΚΝΕ απευθύνεται στους μαθητές, καλώντας τους με... μαθηματικούς όρους να κάνουν το λογαριασμό για το σημερινό σχολείο, τις πραγματικές ανάγκες τους και την ουσιαστική λύση στα προβλήματά τους.

Στην ευρηματική προκήρυξή της, η ΚΝΕ περιγράφει το σημερινό σχολείο που: «Αυξάνει διαρκώς το κόστος που πληρώνουν οι γονείς μας. Μας διαιρεί σε όσους συνεχίζουν στα Ε.Λ., σε όσους αναγκάζονται να πάνε στα ΤΕΕ. Προσθέτει αμέτρητες ασύνδετες πληροφορίες που δεν είναι όλες αληθινές. Τα όριά του είναι στενά... Αυταρχικά, για τους μαθητές που τα θέλουν όλα. Μας αφαιρεί την επαφή με την τέχνη και τον αθλητισμό. Μηδενίζει τον ελεύθερό μας χρόνο. Εχει αποτέλεσμα αρνητικό! Δε μας μορφώνει, δε μας αφήνει να ζούμε δημιουργικά»!

«Βρες τη ρίζα του προβλήματος», καλεί η ΚΝΕ τον κάθε μαθητή και εξηγεί ότι: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ κινούνται παράλληλα και ορίζουν το σχολείο με αριθμητή τις εντολές της ΕΕ και παρονομαστή τα κέρδη των πολυεθνικών. Θέλουν:

  • Να είμαστε ανταγωνιστικοί για να νοιάζεται ο καθένας για την πάρτη του.
  • Τις εταιρίες χορηγούς να κανονίζουν τα μαθήματά μας ανάλογα με το συμφέρον τους.
  • Να μας αξιολογούν με βάση τα κριτήρια των χορηγών και να επιβιώνει μόνο όποιος "τους κάνει".
  • Να μαθαίνουμε λίγα, για να διεκδικούμε ακόμα λιγότερα».

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές: «Μέτρησε τις ανάγκες σου. Δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντά τους. Δώσε τη λύση για ένα άλλο σχολείο που:

  • Να μηδενίζει το κόστος των γονιών μας για τη μόρφωσή μας.
  • Να ενώνει όλους σε ένα σχολείο που να διαρκεί 12 χρόνια.
  • Να αυξάνει όλες τις ικανότητές μας, να μας μορφώνει πραγματικά.
  • Να προσθέτει στη ζωή μας πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
  • Τα όριά του να είναι δημοκρατικά.

Για το Δημόσιο και Δωρεάν Ενιαίο 12χρονο Σχολείο. Η δύναμή σου τείνει στο άπειρο... αρκεί να αυξάνεται στους αγώνες, να πολλαπλασιάζεται στην κοινή δράση με τους εργαζόμενους, με τους καθηγητές και τους γονείς μας, με όσους θέλουν ένα άλλο σχολείο, σε μια δίκαιη κοινωνία, που η εξουσία θα είναι λαϊκή, θα είναι σοσιαλιστική».

Οι μαθητές να υπολογίσουν τις ανάγκες

Οι εξορμήσεις των μαθητικών οργανώσεων της ΚΝΕ στα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και όπως μας λέει ο Κώστας Πέτσας, Γραμματέας της ΤΟ Γκράβας της ΚΝΕ, στόχος της οργάνωσης μέσα από αυτή τη δράση είναι «να καταλάβουν οι μαθητές πού στοχεύουν τα μέτρα της κυβέρνησης, ότι αυτά τα μέτρα αρχίζουν να εφαρμόζονται όχι με τη μορφή νόμου, αλλά με αποσπασματικά προγράμματα, αλλά και να επικεντρώσουν στην ουσία, που είναι τι θα προσφέρει το σχολείο και τι απαιτήσεις πρέπει να έχει ο μαθητής σε σχέση με τη γνώση».

Ειδικά για τη συγκεκριμένη προκήρυξη, που οι μαθητικές οργανώσεις την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό, ο Κ. Πέτσας σημειώνει ότι «είναι απλή, κατανοητή, το μήνυμά της είναι εύληπτο και δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει η συζήτηση με τους μαθητές για το σχολείο των αναγκών τους. Εξάλλου οι μαθητές έχουν εμπειρία από... μαθηματικούς υπολογισμούς στην καθημερινότητά τους, υπολογίζουν τα μόρια, τον ασφυκτικά γεμάτο χρόνο τους, κάπως έτσι τους καλούμε να υπολογίσουν και τις ανάγκες τους».

Ετσι, μ' αυτό το χρήσιμο εργαλείο οι ΚΝίτες ανοίγουν τη συζήτηση με τους συμμαθητές τους, επιδιώκοντας να συναντηθούν και φέτος στους δρόμους του αγώνα, να γίνουν το γρηγορότερο οι εκλογές για τα μαθητικά συμβούλια και να αναδειχτούν στα συμβούλια αγωνιστές μαθητές. Εξάλλου, ήδη υπάρχουν σχολεία που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που θα συνεδριάσει στις 6 Νοέμβρη, δηλαδή έχουν ξεκινήσει για φέτος τα πρώτα βήματα της οργάνωσης του μαθητικού αγώνα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σιδερόφρακτη φιέστα

Από την κινητοποίηση φοιτητών της Πανσπουδαστικής και μελών του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα
Από την κινητοποίηση φοιτητών της Πανσπουδαστικής και μελών του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα
Από νωρίς το πρωί χτες, Τετάρτη 19 Οκτώβρη, μέλη της Πανσπουδαστικής και του ΠΑΜΕ μπήκαν στο Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας, όπου την ίδια ώρα με την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρου και του γγ Καραμάνου γινόταν τα εγκαίνια του Τμήματος Φιλολογίας και ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό έξω από το χώρο της εκδήλωσης διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Αργότερα και με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής, σπουδαστές διαδήλωσαν στην πόλη της Καλαμάτας και μοίρασαν στο λαό της πόλης ανακοινώσεις με το πλαίσιο πάλης του πανελλαδικού συντονιστικού. Προσπαθώντας να επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο ισχυρή αστυνομική δύναμη που τους ακολουθούσε από την αρχή της πορείας, τους έφραξε το δρόμο.

ΠΑΤΗΣΙΑ
Ενα στέκι για μας!

Αλλη μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τη Νεολαία, με θέμα «Ελεύθερος χρόνος και πολιτισμός»

«Ενας άνθρωπος που δε διαθέτει ελεύθερο χρόνο... είναι κάτι λιγότερο από ένα φορτηγό ζώο. Είναι μια απλή μηχανή για την παραγωγή ξένου πλούτου, σωματικά τσακισμένος και πνευματικά αποκτηνωμένος. Κι ωστόσο όλη η ιστορία της σύγχρονης βιομηχανίας δείχνει ότι το κεφάλαιο, αν δεν του μπει φραγμός, τραβά χωρίς οίκτο και έλεος να ρίξει όλη την εργατική τάξη σ' αυτή την κατάσταση της άκρας κατάπτωσης» (Κ. Μαρξ).

Και επειδή, η υπόθεση του ελεύθερου χρόνου που διαρκώς κατακερματίζεται και μειώνεται, μας αφορά όλους, η Αχτιδική Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΝΕ, συνδιοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ελεύθερος χρόνος και πολιτισμός». Η εκδήλωση - η οποία θα πραγματοποιηθεί ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη νεολαία - θα γίνει την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα, στη Φοιτητική Εστία Πατησίων (Πατησίων 281).

Ιδιαίτερα οι άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού, του αθλητισμού καλούνται να καταθέσουν προτάσεις και προβληματισμούς και να «συζητήσουμε για το πώς όλοι μας θα παλέψουμε για τη δημιουργία ενός "στεκιού εργαζόμενων και νεολαίας" στην περιοχή μας», για το στέκι μας. Ενα στέκι που στοχεύει να γίνει κέντρο αντίστασης στη σήψη και τη διαφθορά, στη μάστιγα των ναρκωτικών, στην πνευματική υποδούλωση, κέντρο οργάνωσης της πάλης για διεκδίκηση ελεύθερου και δημιουργικού χρόνου.

«ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
Υπάρχει και διογκώνεται!

Με μια έρευνα προσανατολισμένη να εξυμνήσει την «ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση», η εταιρία μελετών ICAP, παρουσίασε χτες στοιχεία σχετικά με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ), θεωρώντας τα λίγο - πολύ ως ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τη μελέτη υπάρχουν περίπου 45 τέτοια ιδρύματα, από τα οποία κάποια συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και «προσφέρουν σπουδές σε γνωστικά αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας».

«Οι συνολικές πωλήσεις των κυριότερων επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίες δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, ακολούθησαν ανοδική πορεία την περίοδο 1999 - 2003, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7%», σημειώνει στο δελτίο Τύπου της μελέτης της η ICAP, θεωρώντας τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες προϊόν προς πώληση και δίνοντας το σήμα ότι πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό πεδίο! Μάλιστα, σημειώνεται ανάπτυξη αυτών των μαγαζιών, παρά την αύξηση των Τμημάτων και των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια και ΤΕΙ την περίοδο 1997 - 2002 (τα πανεπιστημιακά Τμήματα αυξήθηκαν από 198 σε 237, τα τμήματα ΤΕΙ από 195 σε 230 και ο φοιτητικός πληθυσμός συνολικά από 169.000 σε 303.000).

Αντίστοιχα, από τα στοιχεία που δίνει η εταιρία προκύπτει ότι οι ελληνικές οικογένειες ξόδεψαν μέσα στο 2004, 174,3 εκατομμύρια ευρώ για «τριτοβάθμιες εκπαιδευτικές υπηρεσίες». Η εταιρία πάντως επισημαίνει ότι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων θα βλάψει τον κλάδο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (που παρά τη συνταγματική απαγόρευση, όχι μόνο υφίσταται αλλά είναι και αναπτυσσόμενος!), ενώ αντίθετα, οι οδηγίες της ΕΕ που πιέζουν για την αναγνώριση των πτυχίων όλων αυτών των επιχειρήσεων που μοσχοπουλούν «εκπαίδευση», θα ευνοήσουν ακόμα περισσότερο τους σχολάρχες και ιδιοκτήτες των ΕΕΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ