ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκτεθειμένοι στον αμίαντο

Σημαντικά ερωτήματα για τα μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, αλλά και των εργαζομένων, που λαμβάνονται για την αποπεράτωση των σχολικών στεγών κατασκευασμένων από αμίαντο - γνωστό για την καρκινογόνα δράση του - προκύπτουν μετά την έκδοση μελέτης από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ». Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτώβρη, διαπιστώθηκε ύπαρξη ρινισμάτων αμιάντου στις αίθουσες διδασκαλίας και στο προαύλιο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας. Την ίδια στιγμή, χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας τους, δάσκαλοι και μαθητές έκαναν μάθημα στις αίθουσες.

Η έκδοση της μελέτης από τους παραπάνω επιστημονικούς φορείς έρχεται να δικαιώσει τους γονείς του 10ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι πρωτοστάτησαν για την απομάκρυνση των παιδιών τους από το σχολείο. Παράλληλα, άσκησαν παρέμβαση και πάλεψαν για την επιστημονική τεκμηρίωση του ζητήματος, προκειμένου να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία των παιδιών τους. Επισημαίνεται η ανεύθυνη στάση των αρμοδίων φορέων της εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στην εύλογη ανησυχία των γονιών - όπως επιβεβαιώνεται -απαντούσαν με ειρωνείες και προκλήσεις.

Η επιστημονική μελέτη για μόλυνση σε αρκετά σημεία του σχολείου, αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού που έχουν αναγάγει τη δημιουργία των όποιων κουτσουρεμένων έργων γίνονται στη λογική «να είστε και ευχαριστημένοι που γίνονται». Την ίδια στιγμή αδιαφορούν για το γεγονός ότι τα χρήματα για την κατασκευή και της σχολικής στέγης - όταν και όπου γίνεται - προέρχονται από τις τσέπες των εργαζομένων και του ελληνικού λαού και δε συμβαδίζει με τις σημερινές ανάγκες της εκπαίδευσης για παροχή συνθηκών διδασκαλίας που και θα προστατεύουν την υγεία των μαθητών και των διδασκόντων και θα προσφέρουν συνθήκες μάθησης κατάλληλες για το διαπαιδαγωγητικό χαρακτήρα που έχει το σχολείο.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Ανάγκη στελέχωσης του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής

Στη στελέχωση του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στη Μαγνησία, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Η προσμονή και ελπίδα για καλύτερες μέρες γονιών και μαθητών του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής της Μαγνησίας έχει μετατραπεί σε αγανάκτηση και οργή από την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων και της κυβέρνησης, που αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αναλγησίας.

Συγκεκριμένα, το μοναδικό σχολείο στο νομό που παρέχει εφόδια, γνώσεις και επαγγελματικό προσανατολισμό σε μαθητές με ειδικές ανάγκες, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του. Δεκάδες είναι οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών και του ειδικού προσωπικού. Πολύτιμες ώρες διδασκαλίας έχουν χαθεί και αρκετά μαθήματα δεν έχουν ακόμη αρχίσει», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και συνεχίζεται: «Μάταια οι 43 μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, υποδέχτηκαν το σχολείο τους ως μια ευκαιρία να ενταχθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσουν τη ζωή και την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία. Οπως είναι όμως γνωστό, το δικαίωμα και οι ευκαιρίες στη μόρφωση, ισχύουν για τους λίγους, διαφορετικά δε θα υπήρχαν τόσο μεγάλα κενά στο συγκεκριμένο σχολείο: α) Σε εκπαιδευτικούς: Τρεις καθηγητές πληροφορικής, ένας Ψυχολόγος, ένας Φυσικός, ένας Γεωπόνος, Μαθηματικός για 12 ώρες και καθηγητής Αγγλικών για 6 ώρες. β) Σε ειδικό προσωπικό: Επιμελητής Πρόνοιας Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, Εργοθεραπευτής, δάσκαλος νοηματικής γλώσσας, Ψυχολόγος, Γεωπονίας και Πληροφορικής. Σε μαθήματα όπως της Φυσικής και Χημείας, δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα μάθημα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στη Μαγνησία και τι άμεσα μέτρα θα πάρει, ώστε να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών.

Πρόβλημα στέγασης των μαθητών στο Γέρακα

Το οξυμένο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει ο μαθητικός πληθυσμός στο Γέρακα Αττικής, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Πατσιλινάκος και Λιάνα Κανέλλη, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Τεράστιο είναι το πρόβλημα της στέγασης του μαθητικού πληθυσμού στο Γέρακα. Η αύξηση του πληθυσμού κατά 63,55% - βάσει της τελευταίας απογραφής - και ταυτόχρονα των μαθητών λύθηκε προσθέτοντας σε δύο Δημοτικά, το 1ο και το 3ο, προκάτ κατασκευές και κοντέινερ. Φυσικά δεν υπάρχουν βοηθητικοί χώροι, εργαστήρια, βιβλιοθήκες και γυμναστήρια», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Και συνεχίζουν: «Στην περιοχή λειτουργούν συνολικά 5 Δημοτικά σχολεία, από τα οποία τα 4 έχουν κτίρια με όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα - ακατάλληλους χώρους - καθώς και το 5ο Δημοτικό που έχει ιδρυθεί, αλλά ουσιαστικά δε λειτουργεί, αφού δεν υπάρχει χώρος για να στεγαστεί».

«Να σημειωθεί πως οι απαράδεκτες εγκαταστάσεις έχουν ελλείψεις, που καθιστούν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αδύνατη και πολλές φορές επικίνδυνη. Είναι δεδομένο, πως με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της περιοχής το πρόβλημα συνεχώς θα οξύνεται και θα μεταφέρεται και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης», καταλήγει η Ερώτηση του Κόμματος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας:

  • Πώς προτίθεται το υπουργείο σας να λύσει το πρόβλημα της στέγασης του μαθητικού πληθυσμού στο Γέρακα;
  • Θα απομακρυνθούν τα κοντέινερ και οι πρόχειρες κατασκευές από τα σχολεία και μέχρι πότε θα γίνει αυτό;
  • Υπάρχει μελέτη για κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, για να καλυφθούν ουσιαστικά οι ανάγκες της περιοχής;
  • Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει το 5ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα σε δικό του κτίριο;
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
«Θα δούμε»...

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες το μεσημέρι το ΔΣ της ΟΛΜΕ και οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ, έξω από το υπουργείο Παιδείας. Αντί για την ηγεσία του υπουργείου, όμως, είδαν να τους περιμένουν παρατεταγμένα τα ΜΑΤ, μην επιτρέποντας την είσοδο των συγκεντρωμένων στο κτίριο. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τους, τελικά εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ συναντήθηκαν με τον Α. Καραμάνο, γγ του υπουργείου, ο οποίος στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, έδωσε τη γνωστή, αόριστη απάντηση: «Θα δούμε»...

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διώχνουν αλλοδαπούς σπουδαστές

Υπό διωγμόν βρίσκονται δυο αλλοδαποί σπουδαστές από την Εστία του ΤΕΙ Λάρισας, ύστερα από σχετική απόφαση που πήραν οι αρμόδιοι της διοίκησης του Ιδρύματος, με διάφορες προφάσεις. Πρόκειται για δυο Παλαιστίνιους σπουδαστές, οι οποίοι όπως δηλώνουν αν τους διώξουν από την εστία θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Χαρακτηρίζουν, δε, ανυπόστατα τα όσα ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος ότι τους διώχνουν επειδή δήθεν προκάλεσαν φθορές στα δωμάτια της εστίας όπου διαμένουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση έξωσης των δύο Παλαιστίνιων από την εστία του ΤΕΙ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των σπουδαστών του Ιδρύματος, οι οποίοι απαιτούν την άμεση ανάκλησή της.

Εκτακτη ΓΣ του σωματείου «Βύρωνας»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων «Βύρωνας», θα πραγματοποιήσει, αύριο Κυριακή, στις 10:30 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου (Γ' Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος), έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου, με θέματα: Ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και προοπτικές καταστατικών αλλαγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ