ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σαφάρι» εναντίον κτηνοτρόφων

Απειλούνται με κατασχέσεις για την κάλυψη των αξιώσεων της Τράπεζας

Την εξόντωση πολλών μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ανέλαβε για μια ακόμα φορά η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ), παραγγέλνοντας στα Δημόσια Ταμεία, κατόπιν οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών, να βγάλουν στο «σφυρί» περιουσιακά στοιχεία κτηνοτρόφων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς αυτή. Ουσιαστικά, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας τους δυσβάσταχτα χρέη.

Τα Δημόσια Ταμεία, λοιπόν, ύστερα από την εντολή που πήραν για βεβαίωση των τόκων και των ληξιπρόθεσμων χρεών, προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων χρεωμένων κτηνοτρόφων. Πρόκειται για κτηνοτρόφους, που δεν είχαν υπαχθεί στη διαβόητη ρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2001, για τα πανωτόκια εξαιτίας των απαγορευτικών όρων και προϋποθέσεων που έθετε και αφού δεν προέβλεπε χαριστική περίοδο στην περίοδο των δόσεων ώστε να τους δώσει μια οικονομική ανάσα. Ταυτόχρονα, η ΑΤΕ, όρισε υψηλά επιτόκια που έφτασαν μέχρι και το 11% με τους τόκους ποινής και καθόρισε στα 15 χρόνια την περίοδο αποπληρωμής με αποτέλεσμα να μην μπορούν ν' ανταποκριθούν οι χρεωμένοι κτηνοτρόφοι.

Ετσι, η «θηλιά» των χρεών που κρεμάστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι έτοιμη να «πνίξει» κι άλλους κτηνοτρόφους, αποδεικνύοντας τη μεγίστη υποκρισία και των δύο κομμάτων που πολλές φορές, κυρίως στις προεκλογικές περιόδους, υπόσχονται αντιμετώπιση του προβλήματος και «κοκορομαχούν», μάλιστα, για τα μάτια του κόσμου. Αναδεικνύει δε, την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ, που επιβάλλει υψηλά επιτόκια δανεισμού και επιβαρύνει τα χρέη των οφειλετών με υπέρογκους τόκους υπερημερίας. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι όλες ρυθμίσεις των αγροτικών χρεών που έγιναν κάτω από την πίεση των αγροτών, ήταν αναποτελεσματικές για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, η χρεοκοπία των οποίων έχει πάρει μαζικές διαστάσεις. Και το πρόβλημα θα εντείνεται συνεχώς, όσο εφαρμόζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, από τις ελληνικές κυβερνήσεις, που μόνο με την ανάπτυξη μαζικών αγώνων μπορεί ν' ανατραπεί.

ΕΦΕΤ
Αμέτρητοι τόνοι ακατάλληλου χαλβά

Κατασχέθηκαν στις εταιρίες «ΑΤΤΙΚΗ» και «ΧΑΛΒΟ ΑΕ»

Περισσότερα από 30 τόνους χαλβά και πρώτες ύλες κατέσχεσαν τις προηγούμενες μέρες στη Βέροια και στο Βόλο κλιμάκια επιθεώρησης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν βάσει επώνυμων καταγγελιών. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε στις 6 του Οκτώβρη στις εγκαταστάσεις της ταχινοχαλβαδοποιίας του Στ. Κανδύλα στο 2ο χλμ. ΕΟ Βέροιας - Βαρβαρών διαπιστώθηκε η ύπαρξη 4,9 τόνων χαλβά που έφεραν το σήμα «ΑΤΤΙΚΗ», είχαν περασμένη ημερομηνία διατηρησιμότητας και ήταν αλλοιωμένα. Η εταιρία δήλωσε ότι επρόκειτο για επιστροφές, ωστόσο, επειδή δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής τους, ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε τις συγκεκριμένες ποσότητες.

Σε άλλο έλεγχο που έγινε στις 7 Οκτώβρη στην επιχείρηση «ΧΑΛΒΟ ΑΕ» στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου οι εγκαταστάσεις βρέθηκαν κλειστές καθώς η επιχείρηση έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Το συνεργείο - κλιμάκιο του ΕΦΕΤ, επέστρεψε στις 11 του μήνα άνοιξε μια από τις πόρτες των εγκαταστάσεων παρουσία ειρηνοδίκη και αστυνομικού και διαπιστώθηκε η ύπαρξη αποθηκευμένων τροφίμων. Επρόκειτο κυρίως για 25 τόνους χαλβά διαφόρων γεύσεων σε συσκευασίες των 400 γραμμαρίων, 10 παλέτες με χαλβά χωρίς ενδείξεις και αρκετούς τόνους ακόμα χαλβά και πρώτες ύλες. Τα προϊόντα κρίθηκαν μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και κατασχέθηκαν. Και για τις δύο περιπτώσεις κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες επιβολής κυρώσεων.

ΛΗΜΝΟΣ
Αμεση καταβολή αποζημιώσεων

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση εκφράζει τη στήριξή της στα αιτήματα των αγροτών του νησιού για άμεση και ουσιαστική αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει τα αγριοκούνελα.

Το ζήτημα των αποζημιώσεων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσπαθούν να αποσιωπήσουν και να αποφύγουν ο νομάρχης και άλλοι όψιμοι «προστάτες» των αγροτών της Λήμνου. Ακόμα τονίζονται τα εξής: «Καλούμε τους αγρότες να μην επαναπαύονται στις υποσχέσεις και στις "λύσεις" που πραγματικό στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό τους, να συσπειρωθούν γύρω από την ΠΑΣΥ και μαζί με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες του νησιού να διεκδικήσουν αγωνιστικά»:

  • Αποζημίωση τώρα από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκαλούν τα αγριοκούνελα.
  • Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος από το κράτος.
  • Οχι στις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων.
  • Πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και της ΕΑΣ Λήμνου.
  • Χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες και ψαράδες της Λήμνου.
  • Οχι στη νέα ΚΑΠ που ξεκληρίζει τα αγροτικά νοικοκυριά.
Ανάκληση φορτηγών «Mitsubishi»

Πρόγραμμα ανάκλησης φορτηγών «Mitsubishi Fuso Canter FE7» εφαρμόζει η εταιρία «ΙΑΣΩΝ ΑΕΒΕ» του ομίλου επιχειρήσεων Σαρακάκη. Πρόκειται για 28 οχήματα τα οποία έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα και τα 14 έχουν πωληθεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην εταιρία στα τηλέφωνα 210.3483.616 και 210.3483.621.

Αλλάζει λογότυπο η «Κοσμοτέ»

Με την προσθήκη τριών ομόκεντρων ημικυκλίων, που συμβολίζουν τα ηχητικά κύματα της φωνής, θα αλλάξει σταδιακά το λογότυπό της η εταιρία κινητής τηλεφωνίας «Κοσμοτέ».

Το νέο λογότυπο, που παραπέμπει σε αρχαίο θέατρο ή στάδιο, παρουσίασε χτες η διοίκηση της «Κοσμοτέ», η οποία ανακοίνωσε ότι θα πλαισιώσει τη νέα εταιρική ταυτότητα της εταιρίας με διαφημιστική εκστρατεία.

Επεξεργασία των εντύπων Ε9

Στοιχεία από την επεξεργασία των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (έντυπο Ε9) ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Από ένα περιορισμένο δείγμα (περίπου για 50.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν χειρόγραφα) προκύπτει πως το μέσο εμβαδόν για τους κύριους χώρους φτάνει στα 109,5 τ.μ. και στους βοηθητικούς στα 60,1 τ.μ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο μέσος όρος της επιφάνειας των αγροτεμαχίων διαμορφώνεται στα 9,130 τ.μ. Οι καταληκτικές προθεσμίες για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 ξεκινούν στις 25 Οκτώβρη (για ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 1) και φτάνουν μέχρι τις 30 Νοέμβρη.

ΕΦΟΡΙΑ
Παράταση για συγκεντρωτικές καταστάσεις

Νέα παράταση έδωσε το υπουργείο για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τα ψηφία 1,2,3 και 4 μέχρι τις 11 Νοέμβρη
  • Τα ψηφία 7 και 8 μέχρι 2 Δεκέμβρη
  • Τα ψηφία 9 και 0 μέχρι 30 Δεκέμβρη.

Υπενθυμίζεται πως η υποβολή θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο είτε μέσω του διαδικτυακού κόμβου (www.gsis.gr) είτε με την προσκόμιση των στοιχείων με δισκέτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ