ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
«Ισοτιμία»: Σύνθημα χωρίς αντίκρισμα στον καπιταλισμό

Από την εκδήλωση για τις γυναίκες στη θεσσαλονίκη
Από την εκδήλωση για τις γυναίκες στη θεσσαλονίκη
«Σήμερα, ενώ η θέση της γυναίκας παραμένει ανισότιμη, η ανισοτιμία είναι συγκαλυμμένη και ιδιαίτερα στις νέες κοπέλες, δεν είναι καθόλου κατανοητή. Δεν αισθάνεται το νέο κορίτσι την ανισοτιμία. Βεβαίως, δεν είναι τα πράγματα όπως πριν 40 και 50 χρόνια σε αυτό το θέμα. Υπάρχει αντικειμενική πρόοδος και εξέλιξη και στο πεδίο των αντιλήψεων, υπάρχουν κατακτήσεις του εργατικού και γυναικείου κινήματος, του σοσιαλιστικού κινήματος, αλλά είναι και ανάγκη του καπιταλισμού να έχει τη γυναίκα και στο σπίτι και στην παραγωγή, να την εκμεταλλευτεί ως φθηνή εργατική δύναμη, αλλά και για να καλύπτει τα κενά που αφήνει η ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση τομέων της κοινωνικής πολιτικής. Στην πραγματικότητα δηλαδή μπορεί να μη νιώθει ανισοτιμία η νέα γυναίκα αλλά είναι ανισότιμη. Θα το καταλάβει όταν θα ξεκινήσει για να βρει δουλιά ή να δημιουργήσει οικογένεια. Τότε θα διαπιστώσει ότι η ισοτιμία είναι ένα σύνθημα χωρίς αντίκρισμα στον καπιταλισμό».

Με τα παραπάνω λόγια η Αιμ. Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας στις σύγχρονες συνθήκες κατά την ομιλία της σε εκδήλωση για τις νέες γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ. Το μέλος της ΚΕ ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ, προσδιορίζοντας το ρόλο και τη θέση της γυναίκας στην υπόθεση του Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία, το σοσιαλισμό, υπογραμμίζοντας ότι η κατάργηση της ανισοτιμίας της γυναίκας θα έρθει πραγματικά μόνο με την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης. Επισήμανε, παράλληλα, ότι το ΚΚΕ κι η ΚΝΕ πρέπει να ανοίξουν μια συστηματική πολύμορφη εκστρατεία μορφωτική, ιδεολογική, πολιτική με πολύμορφο περιεχόμενο, για να συνειδητοποιηθεί το πρόβλημα της νεολαίας και μέσα εκεί των νέων κοριτσιών που θα γίνουν αύριο γυναίκες.

Τόνισε ότι το γυναικείο ζήτημα είναι καταρχήν ταξικό και πως είναι τόσο παλιό όσο κι η ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση. Αναφέρθηκε στη συμβολή του ΚΚΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα στο γυναικείο ζήτημα. Και σημείωσε σχετικά ότι συνέβαλε στο να αλλάξουν αντιλήψεις μέσα στην ελληνική κοινωνία για το γυναικείο ζήτημα, προβάλλοντας την πάλη για την οικονομική, κοινωνική, πολιτική ισοτιμία της γυναίκας παντού και την κοινωνική ισότητα αλλά και μέσα από τους γενικότερους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες που ανέπτυξε. Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα - στυλοβάτες του καπιταλισμού, έχουν επεξεργαστεί επιχειρήματα κι ιδεολογήματα, στο όνομα της «εξίσωσης των δικαιωμάτων των δύο φύλων», που συνειδητά παραβλέπει κοινωνικής ή άλλης φύσης προβλήματα (βιολογικές διαφορές), προκειμένου να καταστήσουν ακόμη πιο φτηνή και εκμεταλλεύσιμη τη γυναικεία εργατική δύναμη.


ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Κανένας μισθοφόρος στις Ενοπλες Δυνάμεις!

Πολλοί νέοι και νέες έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Υπαίθρου Λάρισας της ΚΝΕ με θέμα «Κανένας μισθοφόρος στις ένοπλες δυνάμεις - Μόρφωση, δημιουργική δουλειά με δικαιώματα για όλους», που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Ελασσόνα. Στην εκδήλωση αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος για το ρόλο του μισθοφορικού στρατού υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και επιδιώξεων, για τις τραγικές διαστάσεις που λαμβάνουν τα ποσοστά της ανεργίας των νέων ανθρώπων και για τις προτάσεις διεξόδου του ΚΚΕ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην επαρχία Ελασσόνας όπου η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, εξαιτίας και της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που ξεκληρίζει τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, όλο και περισσότεροι νέοι προκειμένου να μη βρεθούν στον «καιάδα» της ανεργίας, αναγκάζονται να γίνουν μισθοφόροι. Οπως τόνισαν στις ομιλίες τους ο Β. Κατής, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Ελασσόνας του ΚΚΕ και ο Γ. Παπαδόπουλος, γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Υπαίθρου, οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας πειθήνια τις εντολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και εκμεταλλευόμενοι το πρόβλημα της ανεργίας, θέλουν το μισθοφορικό στρατό για να τον θέσουν στην υπηρεσία των πολεμοκάπηλων σχεδίων των ιμπεριαλιστών σε βάρος λαών και χωρών. Και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα ανάπτυξης δυναμικών αγώνων της νεολαίας, με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης, που θα επιβάλει τη Λαϊκή Εξουσία ώστε να γίνουν πραγματικότητα τα οράματα και τα ιδανικά της νέας γενιάς, για δουλιά με δικαιώματα, για ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ