ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΚΛΩΝΕΣ «ΒΙΛΜΑ» ΚΑΙ «ΑΛΦΑ»
Πλημμύρες, καταστροφές και θάνατοι

Από τις καταστροφές στο Μεξικό

Associated Press

Από τις καταστροφές στο Μεξικό
ΑΒΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΝΚΟΥΝ - ΠΟΡΤ O ΠΡΕΝΣ.--

Τουλάχιστον επτά νεκρούς άφησε στο πέρασμά του από το Μεξικό ο κυκλώνας «Βίλμα», ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κούβα και από χτες πλήττει την πολιτεία της Φλόριντα, αλλά εξασθενημένος πια, στην κατηγορία 2 της (πεντάβαθμης) κλίμακας Σαφίρ - Σίμπσον. Την ίδια στιγμή ένας ακόμη κυκλώνας ο «Αλφα» πλήττει την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς είναι ο 22ος κυκλώνας, από τη στιγμή που υπάρχουν καταγραφές, στα τέλη του 19ου αιώνα...

Χτες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παρέτεινε την κατάσταση ανάγκης στη Φλόριντα λόγω του περάσματος του κυκλώνα «Βίλμα», γεγονός που θα επιτρέψει στη νότια αυτή αμερικανική πολιτεία να ευεργετηθεί με ομοσπονδιακή βοήθεια. Πολλοί κάτοικοι στα νησάκια Φλόριντα Κις αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των Αρχών να απομακρυνθούν και έμειναν στα σπίτια τους. Περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα έμειναν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ «σφραγίστηκαν» τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Μεγάλες καταστροφές στην Κούβα χωρίς θύματα

Στην Κούβα περίπου 560.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ. Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Αβάνα «βυθίστηκε» στο σκοτάδι για περίπου μία ώρα λόγω γενικής βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης, καθώς σαρώθηκε από ανέμους έντασης 138 χλμ/ώρα. Ο ηγέτης της χώρας Φιντέλ Κάστρο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση εξέκφρασε τον αποτροπιασμό του «για το θλιβερό θέαμα του θανάτου και των καταστροφών» που άφησε πίσω του ο «Βίλμα» στο Μεξικό, αποτέλεσμα «της καταστρεπτικής πολιτικής που επιβάλλει ο καπιταλισμός», αλλά και εξήρε την αποτελεσματικότητα του συστήματος πολιτικής άμυνας της Κούβας, στην οποία, παρά τους ισχυρούς ανέμους, δεν υπήρξε κανένα θύμα.

Επιπρόσθετα, έθεσε τις υπηρεσίες 200 Κουβανών γιατρών στη διάθεση των ανθρώπων που επλήγησαν στο Μεξικό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει πλέον η Αβάνα είναι οι πλημμύρες, λόγω αύξησης της στάθμης του θαλασσινού νερού. Χαρακτηριστικό είναι ότι η παράκτια περιοχή της Αβάνας «χτυπιόταν» από κύματα ύψους ακόμη και 35 μέτρων, ενώ η στάθμη ανέβηκε τόσο, ώστε κάλυψε τελείως όλη την περιοχή μέχρι 4 οικοδομικά τετράγωνα, ενώ το νερό ξεπερνούσε το ένα μέτρο! Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» και την εφημερίδα «Γκράνμα», σοβαρότερα έχουν πληγεί η παλιά πόλη της Αβάνας, η Πλατεία της Επανάστασης, το κέντρο της Αβάνας, η Ανατολική Αβάνα και η Πλάγια Αβάνα. Η παραλιακή λεωφόρος Μαλεκόν «βυθίστηκε» στη θάλασσα.

Σοβαρά προβλήματα και ανυπολόγιστες ζημιές και στη δυτική επαρχία Πινάλ ντελ Ρίο, όπου πολλές περιοχές πλημμύρισαν και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα καταστροφών του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Στο Μεξικό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στη χερσόνησο Γιουκατάν. Τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις δέντρων, ενώ σε μια περίπτωση σημειώθηκε έκρηξη από διαρροή αερίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μικρά παιδιά.

Στην τουριστική ζώνη του Κανκούν σημειώθηκαν λεηλασίες, ενώ τεράστιες είναι και οι υλικές καταστροφές. Ο κυβερνήτης της μεξικανικής πολιτείας Κιντάνα Ρόο δήλωσε ότι τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ξεκινά άμεσα η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και πόσιμου νερού. Εκατοντάδες άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν το χάος για να λεηλατήσουν καταστήματα τροφίμων και ηλεκτρικών ειδών.

Τέλος, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας «Αλφα», που πλήττει την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών σε πολλά τμήματα της νήσου Ισπανιόλα, ωστόσο η ισχύς της τροπικής καταιγίδας σταδιακά εξασθενεί.

ΟΗΕ - ΣΕΡΒΙΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Αποφάσισαν την έναρξη συνομιλιών για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου...

Ν. ΥΟΡΚΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ανοιχτές είναι οι «επιλογές» της αυτονομίας ή της ανεξαρτησίας στις επικείμενες συνομιλίες για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε χτες βράδυ ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Εάν το Σώμα καταλήξει σε συμφωνία για την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για το καθεστώς του προτεκτοράτου, τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ανακοινώσει το διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου» που θα εκπροσωπήσει τον Οργανισμό στις λεγόμενες «συνομιλίες». Αργότερα χτες βράδυ ανακοινώθηκε πως οι σύνεδροι συμφώνησαν στην έναρξη των συνομιλιών για τον καθορισμό του καθεστώτος της περιοχής, δίχως να γνωστοποιηθεί άμεσα η σχετική ημερομηνία...

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που επέμεινε στο γεγονός πως το Κοσσυφοπέδιο «είναι αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» και πως η μόνη ικανοποιητική λύση «και για τη διεθνή κοινότητα και για τους Κοσσοβάρους Αλβανούς είναι η αυτονομία»...

Πάντως, προτού καλά καλά αρχίσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υποδιοικητής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Λόρενς Ρόζιν, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει «την αρχή του τέλους» της αποστολής του Οργανισμού στο προτεκτοράτο....

Την ίδια ώρα, διπλωματικέςπηγές στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που επικαλούνταν το σερβικό δίκτυο «Β92», δεν απέκλειαν ως πιθανότητα να δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο ένα «ιδιότυπο καθεστώς» στο οποίο οι σερβικές κοινότητες θα λειτουργούν «αυτόνομα με εγγυήσεις» των δικαιωμάτων τους. Επέμεναν πως οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς της περιοχής δε θα πρέπει να ξεπεράσουν σε διάρκεια τους εννιά με 12 μήνες, γιατί «οποιαδήποτε καθυστέρηση θα δημιουργούσε το κατάλληλο έδαφος για την εκδήλωση εθνοτικών εξάρσεων» και κινητοποιήσεων (κυρίως από μέρους αυτονομιστικών στοιχείων των Κοσσοβάρων Αλβανών που δε συζητούν τίποτε πέραν της «ανεξαρτησίας»)...

ΝΙΓΗΡΙΑ
Ψάχνουν την αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Σε τριήμερο εθνικό πένθος είναι από προχτές η Νιγηρία μετά το πολύνεκρο δυστύχημα που προκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου η συντριβή αεροσκάφους τύπου «Μπόινγκ 737-200» με αποτέλεσμα να βρουν οικτρό θάνατο και οι 117 επιβαίνοντες.

Οι αιτίες συντριβής του αεροσκάφους της ιδιωτικής εταιρίας «Μπελβιού» παρέμεναν άγνωστες. Αρχικά, Νιγηριανοί αξιωματούχοι πιθανολόγησαν ως αιτία το αεροσκάφος να κεραυνοβολήθηκε τρία λεπτά μετά την απογείωσή του. Ωστόσο, αργότερα χτες βράδυ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, ζητώντας τη βοήθεια Αμερικανών ειδικών εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός 30χρονου κατοίκου του χωριού Λίσσα (50 χλμ βορείως του Λάγος όπου κατέπεσε το σκάφος), πριν τη συντριβή του αεροπλάνου άκουσε «εκκωφαντικό ήχο» και είδε «τεράστιες μπάλες φωτιάς»...

Μεταξύ των θυμάτων αναφέρθηκε πως ήταν ανώτεροι Νιγηριανοί και άλλοι Αφρικανοί αξιωματούχοι.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκδοση εμπόρου ναρκωτικών στις ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο Χάτζι Μπαζ Μοχάμαντ, έμπορος ναρκωτικών, που φέρεται «συνδεδεμένος με τους Ταλιμπάν και εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις» και επίσης φέρεται, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», να είχε καυχηθεί στο παρελθόν ότι το εμπόριο ηρωίνης αποτελεί «μια μορφή του τζιχάντ, διότι παίρνει τα λεφτά των Αμερικανών και τους σκοτώνει», εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα στις ΗΠΑ, έγινε γνωστό χτες.

Επίσης χτες, έγινε γνωστό ότι ένα ελικόπτερο «Blackhawk» έκανε αναγκαστική προσγείωση στη νότια επαρχία Ουρουζγκάν του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που μετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ