ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τριπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης

Από την τριπλή βομβιστική επίθεση στα κεντρικά ξενοδοχεία στη Βαγδάτη

Associated Press

Από την τριπλή βομβιστική επίθεση στα κεντρικά ξενοδοχεία στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σείστηκε το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, νωρίς χτες το απόγευμα, από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν την πλατεία γύρω από την οποία βρίσκονται τα ξενοδοχεία «Πάλεσταϊν» και «Σέρατον», όπου καταλύουν, συνήθως, ξένοι δημοσιογράφοι αλλά και επιχειρηματίες. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένα αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα μπετονιέρα, τα οποία εξερράγησαν με ελάχιστα λεπτά διαφορά μεταξύ τους, καλύπτοντας με μαύρο καπνό ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, κυρίως περαστικοί, αστυνομικοί και φρουροί των ξενοδοχείων, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 40, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και ορισμένοι δημοσιογράφοι, χωρίς να έχει, με σαφήνεια διευκρινιστεί από ποια χώρα ή μέσο. Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναληφθεί η ευθύνη για την επίθεση, αξιωματούχοι της ιρακινής «κυβέρνησης» εκτιμούσαν ότι αποτέλεσε προσπάθεια «των τρομοκρατών να προκαλέσουν σύγχυση και να πάρουν ομήρους μεταξύ των ξένων», κάτι που δε φαίνεται να επιτεύχθηκε.

Χτες, άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κατά αστυνομικού τμήματος στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκαν 2 άνθρωποι, ενώ στο Μουσαγίμπ δολοφονήθηκαν από ενόπλους 12 εργάτες και απήχθη ο εργολάβος, που τους είχε προσλάβει, σε μια επίθεση χωρίς εμφανές κίνητρο. Επιθέσεις σημειώθηκαν και το Σαββατοκύριακο, κυρίως σε Βαγδάτη και Κιρκούκ με τουλάχιστον 6 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες ενώ στο Ραμάντι «σε στρατιωτική επιχείρηση» σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός πεζοναύτης. Στο βόρειο Ιράκ, από τετραπλή δολιοφθορά ανατινάχτηκε αγωγός κοντά στο Τσεϊχάν, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου πιθανώς και για ένα μήνα. Χτες, τέλος, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 73χρονου κρατουμένου από τις κατοχικές δυνάμεις, ελλείψει έγκαιρης ιατρικής περίθαλψης ενώ αρρώστησε με πνευμονία.

Σε αναμονή..

Στο περιθώριο των εκρήξεων που συγκλόνισαν τη Βαγδάτη, έγινε γνωστό ότι, με βάση τα επίσημα επανακαταμετρημένα αποτελέσματα, δύο σουνιτικές επαρχίες, οι Ανμπάρ, Σαλαχουντίν απορρίπτουν με μεγάλα ποσοστά (96,9% και 82% αντιστοίχως) το «σχέδιο Συντάγματος», στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Η «μεικτή» Ντιγιάλα φέρεται να εγκρίνει το «Σύνταγμα» με μέτριο ποσοστό και αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από την, επίσης, «μεικτή» Νινεβέχ. Ολα αυτά, ενώ στη Βρετανία, η «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», επικαλούμενη απόρρητη έκθεση, υποστηρίζει ότι με βάση έρευνα το 65% των Ιρακινών τάσσονται υπέρ των αντικατοχικών επιθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών), γεγονός που σημαίνει ότι χάθηκε οριστικά η λεγόμενη «μάχη για την καρδιά και το μυαλό των Ιρακινών».

ΟΗΕ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντονο παρασκήνιο
  • Την επόμενη βδομάδα, Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών
  • Αυξάνουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ, Βρετανία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Συνεδριάζει, σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να γίνει μια πρώτη παρουσίαση στους πρέσβεις της πολυσέλιδης έκθεσης του Γερμανού ανακριτή Ντέλεβ Μέλις, η οποία, με βάση τις εκτενέστατες διαρροές, συνδέει ευθέως ανώτατα στελέχη της συριακής κυβέρνησης με τη δολοφονία του Λιβανέζου πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι, εκτιμώντας ότι «ήταν αδύνατο να υπάρχει τέτοια πληροφόρηση και να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ενέργεια, χωρίς να γνωρίζουν οι συριακές μυστικές υπηρεσίες, που δρούσαν τότε στο Λίβανο, άρα και η Δαμασκός». Την επόμενη βδομάδα, έχει προσκληθεί να παρευρεθεί στην υπουργική ανάλογη Σύνοδο και εκπρόσωπος της λιβανικής κυβέρνησης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κάλεσε σε ιδιαίτερη συνάντηση τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος, όμως, φαίνεται ότι δε θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

Η Ουάσιγκτον, διά μέσου τόσο της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, όσο και του πρέσβη της στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, πιέζει ασφυκτικά για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Συρίας, «προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι έφθασε η περίοδος της ειλικρίνειας. Δεν μπορούν πλέον να εφαρμόζονται ημίμετρα». Στο πλευρό της Ουάσιγκτον, έχει σταθεί, ως είθισται, το Λονδίνο. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, δήλωνε ότι θα «πρέπει η συριακή κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις δολοφονίες για να προωθεί τους πολιτικούς της σκοπούς». Ο Στρο εκτίμησε ότι «η πρόσφατη πείρα έχει αποδείξει ότι η συριακή κυβέρνηση λαμβάνει το μήνυμα όταν αποστέλλεται από μια διεθνή κοινότητα ενωμένη». Με τη γενικότερη αυτή άποψη, συμφώνησε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας, όμως, ότι το Παρίσι δεν είναι έτοιμο να επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, «τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται».

Αντιδρά η Δαμασκός, πανηγυρίζουν στη Βηρυτό

Με πανηγυρισμούς και μαζικό προσκύνημα στον τάφο του Ραφίκ Χαρίρι, υποδέχτηκαν οι οπαδοί του κόμματός του, αλλά και μέλη της «αντισυριακής αντιπολίτευσης» τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης του Μέλις. Η λιβανική κυβέρνηση, εκτός από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, απέφυγε τις άμεσες αντιδράσεις. Την Κυριακή, όμως, συνελήφθη ο Μαχμούντ Αμπντέλ Αλ, που κατονομάζεται μέσα στην έκθεση Μέλις, ως εμπλεκόμενος στη δολοφονία Χαρίρι. Ο Αμπντέλ Αλ, μέλος της φιλοσυριακής ισλαμιστικής οργάνωσης «Αχμπάς», φέρεται να είναι ο άνθρωπος που τηλεφώνησε στον «φιλοσύρο» Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, λίγα λεπτά πριν τη δολοφονική έκρηξη. Ο Λαχούντ, πάντως, έχει διαψεύσει ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Στη Δαμασκό, τα κυβερνητικά ΜΜΕ κατηγορούν τον ΟΗΕ ότι «πολιτικοποίησε την έρευνα» και ότι «υπέκυψε τελικά στις αμερικανικές πιέσεις». Ο Πρόεδρος Ασαντ, όμως, απέστειλε ξεχωριστές επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις οποίες εμπεριέχονται επικρίσεις για συγκεκριμένα σημεία της έκθεσης, αλλά παρέχεται η διαβεβαίωση ότι η Δαμασκός θα συνεργαστεί πλήρως για την πραγματική διαλεύκανση της υπόθεσης. Χθες, στη Δαμασκό και στο Χαλέπι, πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή και χιλιάδων μαχητών, υπέρ της συριακής ηγεσίας και κατά της έκθεσης του ΟΗΕ. «Δεν είμαστε δολοφόνοι», «Δε φοβόμαστε την Αμερική», αναγραφόταν σε πολλά πανό, ενώ κυρίαρχο σύνθημα ήταν: «Η Συρία δεν είναι Ιράκ».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει σε επιδρομές και δολοφονίες ο ισραηλινός στρατός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέο κύκλο έντασης φαίνεται ότι εγκαινιάζει σε ολόκληρη την περιοχή η δολοφονία δύο στελεχών ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, νωρίς χτες το πρωί, από τον ισραηλινό στρατό που επέδραμε γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, για πολλοστή φορά, στην πόλη Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης. Οι οργανώσεις «Τζιχάντ» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» επιβεβαίωσαν τις δολοφονίες των στελεχών τους, με την πρώτη να «δίνει μια πρώτη απάντηση», όπως υποστήριξε, εκτοξεύοντας 3 πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το απόγευμα. Δεν υπάρχουν ζημιές ή θύματα. Η «Τζιχάντ», όμως, προειδοποίησε ότι μετά από τις τελευταίες δολοφονίες «η εκεχειρία είναι στα όρια της κατάρρευσης».

Η ένταση είχε αρχίσει να κλιμακώνεται από το Σάββατο, οπότε ο ισραηλινός στρατός, απαντώντας σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές που τους πετούσαν πέτρες, στην Τουλκαρέμ, σκότωσε 2 νεαρούς Παλαιστινίους, χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά. Την ίδια μέρα, ένας τρίτος 58χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Εβραίων εποίκων κοντά στη Ραμάλα.

Ολα αυτά γίνονταν, ενώ τα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν σε αυστηρό αποκλεισμό και έχουν επιβληθεί αρκετές απαγορεύσεις μετακινήσεων «για λόγους ασφαλείας». Παραλλήλως, πλήθος ευαγγελιστών από πολλές χώρες του κόσμου επισκέπτονται τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εποίκους και στα «δικαιώματά τους» στην Ιερή Γη.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επισήμαιναν, μετά τις τελευταίες επιδρομές, ότι η τακτική του Ισραήλ «προκαλεί και πυροδοτεί νέο κύμα βίας». Από την άλλη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δε σχολίασαν αυτές τις ενέργειες, αλλά άφησαν να διαρρεύσει ότι ο Αριέλ Σαρόν δεν προτίθεται, πλέον, να προβάλει εμπόδια «σε περίπτωση που η "Χαμάς" αποφασίσει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου».

Η θέση αυτή βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις απόψεις που είχαν διατυπωθεί λίγες βδομάδες νωρίτερα, και εκτιμάται ότι η αλλαγή οφείλεται σε κάποιου είδους παρέμβαση της Ουάσιγκτον που φέρεται να επιδιώκει «χαμηλούς τόνους» στην παρούσα φάση στο Παλαιστινιακό. Προφανώς, όχι τυχαία, χτες έφτασε στα ΜΜΕ, διά μέσου διαρροών, έκθεση ενός από τους Αμερικανούς απεσταλμένους, του Τζέιμς Γούλφενσον, ο οποίος επικρίνει «με σκληρή γλώσσα» την τακτική «καθυστέρησης», που ακολουθεί το Ισραήλ μετά την αποχώρηση από τη Γάζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ