ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αβοήθητοι χιλιάδες σεισμοπαθείς

ΜΟΥΖΑΦΑΡΑΜΠΑΝΤ.--

Μόλις χτες, πάνω από δύο βδομάδες μετά το σεισμό 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 8ης Οκτωβρίου που κόστισε επισήμως 54.500 νεκρούς σε Πακιστάν και Ινδία - το «Ασοσιέιτεντ Πρες» κάνει λόγο για τουλάχιστον 78.000 νεκρούς μόνο στο πακιστανικό Κασμίρ - άρχιζε να φθάνει βοήθεια στα πιο απομακρυσμένα χωριά του κρατιδίου. Ενας νέος μετασεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής. Δεν αναφέρθηκαν νέα θύματα. Πάντως, στο Αφγανιστάν, την Παρασκευή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 άνθρωποι από ένα μετασεισμό -συνολικά έχουν αναφερθεί 900 μετασεισμοί.

Ωστόσο, ακόμη και χτες σε τουλάχιστον 2.000 χωριά του υπό πακιστανικό έλεγχο Κασμίρ δεν είχαν φθάσει διασώστες ούτε σημαντική βοήθεια, ενώ ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά. Ο στόλος των ελικοπτέρων που διανέμουν βοήθεια, παρά το ότι έχει αυξηθεί, δε φθάνει για να τη μεταφέρει. Οι πιλότοι των ελικοπτέρων ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι στο έδαφος κάνουν απεγνωσμένα σινιάλα για βοήθεια, μάταια.

Ινδία και Πακιστάν συζητούσαν ακόμα χτες το ενδεχόμενο να ανοίξουν προσωρινά τα σύνορα στο Κασμίρ για να παράσχουν βοήθεια στους περίπου 4 εκατ. σεισμοπαθείς.

Χτες ο στρατηγός των ΗΠΑ Τζον Αμπιτζάιντ υποσχόταν ότι θα σταλούν κι άλλα ελικόπτερα από το ΝΑΤΟ, ενώ ακόμα και ο... Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο φερόμενος ως δεύτερος τη τάξει της «αλ Κάιντα», φέρεται να κάλεσε τους μουσουλμάνους να αποστείλουν βοήθεια στο Πακιστάν, αν και η κυβέρνηση, όπως φέρεται να είπε, αποτελείται από «πράκτορες των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι σεισμοπαθείς χρειάζονται 540.000 σκηνές, ωστόσο αναμένεται να φθάσει στην περιοχή μόνο ένα μέρος τους τις επόμενες δύο βδομάδες, μετά τις οποίες θα αρχίσουν οι σφοδρές χιονοπτώσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μπορεί να σημάνει ότι 800.000 άνθρωποι θα μείνουν χωρίς καταφύγιο, στο έλεος του χειμώνα.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Από δήμαρχος... Πρόεδρος

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, Λεχ Καζίνσκι, κατόρθωσε να ανατρέψει τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις και να είναι ο μεγάλος νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία. Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας προηγείται με ποσοστό 54,04% έναντι 45,9% που έλαβε ο αντίπαλός του, Ντόναλντ Τουσκ. Πάντως, μεγάλος νικητής και αυτών των εκλογών παραμένει η αποχή, καθώς η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία κινήθηκε στο 50%. Στις δε κοινοβουλευτικές εκλογές της 18ης του Σεπτέμβρη έχε συμμετάσχει το 40% των ψηφοφόρων.

Οι στόχοι της επικείμενης Προεδρίας υπό τον Λεχ Καζίνσκι συνοψίζονται στα εξής: Ισχυρό κράτος, περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο και στην αστυνομία και αύξηση των κοινωνικών παροχών. Πρώτη ενέργεια του Καζίνσκι ήταν να καλέσει χτες το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μεταβεί «το ταχύτερο δυνατό» στη Βαρσοβία, που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, συνεχάρη τον Καζίνσκι για την εκλογή του, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Μπους «τόνισε πως η Πολωνία είναι ένας καλός στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ», ενώ ο Καζίνσκι έκρινε από την πλευρά του ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Πολωνίας είναι ζωτικής σημασίας, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Το «πράσινο φως» για τη μετοχοποίηση του 15% των μετοχών της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού EDF έδωσε η γαλλική κυβέρνηση εν μέσω σκληρών επικρίσεων της αντιπολίτευσης, αλλά και του συνόλου των συνδικάτων που προειδοποιούν με κύμα απεργιών. Τα έσοδα από τη μετοχοποίηση εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 5-6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.-- Περισσότερες από 100 συλλήψεις έγιναν μετά τα σφοδρά επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από εκκλησία των χριστιανών κοπτών, όταν χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν οργισμένοι, το Σάββατο, ζητώντας να τους ζητηθεί «συγνώμη», επειδή ταινία που χρηματοδοτήθηκε από τους κόπτες θεωρούν ότι «προσβάλλει το Ισλάμ». Σημειώθηκαν ακόμη και μαχαιρώματα μοναχών, ενώ οι αιγυπτιακές αρχές προειδοποιούσαν ότι δε θα ανεχτούν τέτοιου είδους θρησκευτική ένταση.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Απεβίωσε προχτές σε ηλικία 73 ετών ο Γιον Χιονγκ-μουκ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αμυνας της ΛΔ Κορέας. Ητανε στενός σύμβουλος του Βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλ και διατέλεσε πρωθυπουργός το διάστημα 1988-1992.

ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ζήτημα τριβής των αμερικανο-ιαπωνικών σχέσεων (λίγες βδομάδες πριν την επίσκεψη Μπους στο Κιότο), παραμένει η εύρεση κοινά αποδεκτής τοποθεσίας για τη μεταφορά της αεροπορικής βάσης, Φουτένμα, στη νήσο Οκινάουα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη μεταφορά της αμερικανικής βάσης έξω από το στρατόπεδο Σουάμπ (επίσης στην Οκινάουα), ενώ Ιάπωνες αξιωματούχοι θέλουν να μεταφερθεί η βάση εντός του στρατοπέδου Σουάμπ...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε χτες σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα. Πιο συγκεκριμένα στην επαρχία Γκουιζού, με αποτέλεσμα 15 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, μετέδωσαν χτες τα «Νέα Κίνα» και «Ασοσιέιτεντ Πρες».

ΚΙΕΒΟ.-- Στο γερμανικό μεγαθήριο «Mittal» (Μίταλ) κατέληξε, μετά από δημοπρασία, το 93,02% της σημαντικότερης βιομηχανίας ατσαλιού της Ουκρανίας, «Κριβοριζστάλ», έναντι 4,8 δισ. δολαρίων. Η ιδιωτικοποίηση έγινε μετά την ακύρωση της προηγούμενης πώλησης - στο γαμπρό του ανατραπέντος από τη λεγόμενη πορτοκαλί επανάσταση Λέονιντ Κούτσμα - στα μέσα του 2004.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Επτά Γάλλοι ορειβάτες και 11 οδηγοί τους σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής σωστικής υπηρεσίας του Νεπάλ.

  • Διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Νεπάλ έκαναν χτες μέλη της νεολαίας του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη επιβολή λογοκρισίας στα ΜΜΕ.

ΝΤΑΚΑ.-- Στέλεχος του κυβερνώντος Εθνικιστικού Κόμματος (BNP) του Μπανγκλαντές σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση στην πόλη Χούλνα την Κυριακή, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ινδικό δικαστήριο καταδίκασε επτά υπόπτους για την επίθεση στο Ερυθρό Οχυρό πριν πέντε χρόνια. Οι ποινές δεν ανακοινώθηκαν, αλλά, καθώς στις κατηγορίες περιλαμβάνεται και ο «πόλεμος κατά της Ινδίας», είναι πιθανό να υπάρξει η επιβολή και θανατικής ποινής.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενισχυμένος ο Κίρσνερ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Μεγάλος κερδισμένος αλλά κατάγοντας νίκη με σαφή όρια, ο Νέστορ Κίρσνερ, αφού το κόμμα του φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος και ο ίδιος, ο οποίος εξαιτίας του αδιεξόδου δεν έχει εκλεγεί ποτέ Πρόεδρος αφού δεν έγινε δεύτερος γύρος, να ενισχύεται.

Οι Αργεντινοί προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για την ανανέωση των 127 από τις 257 έδρες της Βουλής και των 24 από τις 57 έδρες της Γερουσίας. Οπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα που μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ο Πρόεδρος της χώρας, Νέστορ Κίρσνερ, φαίνεται να ενισχύει τη θέση του καθώς πλέον το κόμμα του FVP κατορθώνει να φτάσει τις 100 έδρες στη Βουλή και τις 40 στη Γερουσία, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα αποτελέσματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γκράνμα» (Granma). Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε η μάχη στην πρωτεύουσα με αντίπαλες δύο πρώην «πρώτες κυρίες». Η πρώην σύζυγος του Προέδρου, Κριστίνα Φερνάντες, κερδίζει στη μείζονα περιφέρεια του Μπουένος Αϊρες, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του εκλογικού σώματος της χώρας, καθώς φέρεται να υπερίσχυσε της αντιπάλου της, Ιλντα Γκονσάλες, συζύγου του τέως Προέδρου Εδουάρδο Ντουάλντε με 44,3%, έναντι 18%.

Ο Νέστορ Κίρσνερ αναμένεται να διευρύνει τη βάση υποστήριξής του στο Κογκρέσο, στο οποίο επικρατούν μεν οι περονιστές - όπως ο ίδιος - ωστόσο οι διαφορετικές τάσεις εντός του ιστορικού κόμματος που ίδρυσε ο Χουάν Περόν είναι σημαντικές. Το «δαχτυλίδι» του περονισμού διεκδικούν και οι δύο πρώην Πρόεδροι, ο Εδουάρδο Ντουάλντε (2002-2003) και ο Κάρλος Μένεμ (1989-1999). Σχετικά με τον Μένεμ, ηττήθηκε στη Λα Ριόχα από τον εκλεκτό του Προέδρου Κίρσνερ και με μεγάλη διαφορά, κατάφερε όμως να κερδίσει μία έδρα στη Γερουσία.

Ωστόσο, στο Μπουένος Αϊρες ο υποψήφιος του Κίρσνερ, υπουργός Εξωτερικών Ραφαέλ Μπιέλσα, δεν κατόρθωσε να υπερισχύσει του δεξιού αντιπάλου του και προέδρου της θρυλικής Μπόκα Τζούνιορς, Μαουρίσιο Μάκρι.

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ηττα των ακροδεξιών

ΒΙΕΝΝΗ.--

Τρίτη νίκη μέσα σε τρεις βδομάδες πέτυχε σε ιδιαίτερα σημαντικές τοπικές και δημοτικές εκλογές στην Αυστρία το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατακτώντας την Κυριακή στο τοπικό κρατίδιο και στην πόλη της Βιέννης, με ένα ποσοστό 49%, την απόλυτη πλειοψηφία σε αριθμό εδρών στην τοπική Βουλή, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Το Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Βόλφγκανγκ Σιούσελ πέτυχε πάντως τον εκλογικό στόχο του, να αυξήσει το ποσοστό του και να αναδειχτεί σε δεύτερο κόμμα στη Βιέννη, αποσπώντας 18,4%, έναντι του 16,4% στις τελευταίες εκλογές.

Ηττημένος των τοπικών εκλογών είναι το ακροδεξιών και εθνικιστικών θέσεων Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου το ποσοστό μειώθηκε στο 15,4%, από το 20,2% που πήρε στις εκλογές του 2001. Ο εταίρος του Λαϊκού Κόμματος στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού στη Βιέννη, «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», του Γιεργκ Χάιντερ, που είχε αποχωρήσει τον περασμένο Απρίλη από το Κόμμα των Ελευθέρων, έπαθε κυριολεκτικά πανωλεθρία και με μόλις 1,1% δε συγκεντρώνει το εκλογικό μέτρο του 5% και δε θα εκπροσωπείται στην τοπική Βουλή της Βιέννης. Ενισχυμένο, αλλά εκτός τοπικής Βουλής, παραμένει το Κομμουνιστικό Κόμμα που συγκέντρωσε στη Βιέννη ποσοστό 1,5%, έναντι του 0,6% στις τελευταίες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ