ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΑΓΚΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
40 καθηγητές για 11 μαθητές!

Στο απόγειό της η πολιτική του ρουσφετιού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημιουργεί κωμικοτραγικές κι επικίνδυνες καταστάσεις και στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης

Τα Βραγκιανά είναι ένα χωριό στον ορεινό Δήμο Αχελώου του νομού Καρδίτσας, με λιγοστούς κατοίκους, ξεκομμένο κι απομονωμένο από τον άλλο κόσμο. Γνωστό σ' όλη την Ελλάδα έγινε όταν, πριν λίγα χρόνια, το επισκέφτηκε ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης κι επειδή δεν μπορούσε να φτάσει εκεί με επίγεια μέσα μεταφοράς - δεν υπήρχε ασφαλτοστρωμένος δρόμος - χρησιμοποίησε ελικόπτερο. Ε, λοιπόν, αυτό το εγκαταλειμμένο χωριό, ψηλά στα Αγραφα, έχει «κάτι» που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία: Στο Φυμνάσιο που λειτουργεί με 11 μαθητές όλους κι όλους, είναι τοποθετημένοι, ούτε λίγο ούτε πολλοί 40 καθηγητές! Βεβαίως, οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς δεν πατούν ποτέ το πόδι τους στο χωριό - κάποιοι μπορεί και να μην ξέρουν καν κατά πού πέφτει - αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να πληρώνονται κανονικά και να συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια προϋπηρεσίας από τους άλλους συναδέλφους τους.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η βδομαδιάτικη θεσσαλική εφημερίδα «Περιφέρεια» και, όπως αποδεικνύεται, στο εν λόγω Γυμνάσιο είναι τοποθετημένοι 38 μόνιμοι καθηγητές - 7 φιλόλογοι, 6 Φυσικής Αγωγής, 6 Πληροφορικής, 5 μαθηματικοί, 5 Αγγλικής Γλώσσας, 4 θεολόγοι, 3 Γαλλικής Γλώσσας, 1 φυσικός, 1 Μουσικής - και δύο αναπληρωτές, από τους οποίους, αυτό το διάστημα, φαίνονται ότι διδάσκουν στο σχολείο μόνο 8 και οι υπόλοιποι είτε είναι αποσπασμένοι αλλού, είτε είναι αδειούχοι κλπ.

Και γεννάται το ερώτημα: «Τι έγινε και διορίστηκαν τόσοι καθηγητές στα Βραγκιανά;» Το «μυστικό» είναι ότι η θέση στο συγκεκριμένο σχολείο είναι προνομιούχος, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί δυσπρόσιτη - το Γυμνάσιο Βραγκιανών είναι το μοναδικό στο νομό Καρδίτσας που έχει ενταχθεί στη λεγόμενη Γ΄ Περιοχή - κι όποιος εκπαιδευτικός τοποθετείται εκεί, ασχέτως πού διδάσκει, παίρνει σ' ένα χρόνο τα τετραπλάσια μόρια από τους άλλους συναδέλφους του που δεν είναι τοποθετημένοι σε δυσπρόσιτη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο «προνομιούχος» θα έχει τη δυνατότητα να ανέβει γρηγορότερα τα κλιμάκια της εκπαίδευσης, για να γίνει διευθυντής κ.ο.κ.

Υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται από τη ΝΔ

Βεβαίως, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το εν λόγω Γυμνάσιο χαρακτηρίστηκε δυσπρόσιτο, ούτε και ότι συγκεντρώνει πληθώρα καθηγητών. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ρουσφετιού που εφαρμόζουν, σκανδαλώδικα και προκλητικά, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Εμφανίστηκε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι σχετική καταγγελία υπήρχε από το 2003. Τότε, η παράταξη της ΕΣΑΚ - ΔΕ έθεσε το πρόβλημα σε συνεδρίαση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, σημειώνοντας ότι οι 24 καθηγητές που ήταν τοποθετημένοι στο Γυμνάσιο Βραγκιανών ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του ρουσφετιού, που δημιουργεί διακρίσεις στους εκπαιδευτικούς και πρόσθετα προβλήματα στην εκπαίδευση. Ομως, οι άλλες παρατάξεις δε δέχτηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα και, επί της ουσίας, συμφώνησαν με την κυβερνητική τακτική.

Με το που ήρθε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ - και με υφυπουργό Παιδείας τον Σπ. Ταλιαδούρο, που εκλέγεται στην Καρδίτσα - συνεχίστηκαν τα ίδια, με πιο έντονους ρυθμούς. Ετσι, την περσινή χρονιά ο αριθμός των τοποθετημένων καθηγητών στο Γυμνάσιο Βραγκιανών ανέβηκε στους 28 και φέτος έφτασε στους 40!

Το πρόβλημα που δημιουργείται δεν είναι μόνο ότι η πολιτική του ρουσφετιού δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, ωφελώντας κάποιους σε βάρος άλλων, αλλά και ότι μ' αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει σωστός προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα σε κάποια σχολεία να υπάρχει πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό και άλλα να αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις, που δεν τους επιτρέπουν να λειτουργούν ομαλά.

Αλλά, αυτό δε φαίνεται να προβληματίζει καθόλου τα υπουργεία Παιδείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα οποία, μέσω της ρουσφετολογικής πολιτικής, αποσκοπούν στην εξασφάλιση προσωπικών και κομματικών ψήφων, αδιαφορώντας αν επιδεινώνονται τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης...

ΔΙΑΒΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία με σάτιρα

Αγωνιστικό κάλεσμα του ΣΑΣΘ για το συλλαλητήριο την 1 Νοέμβρη

Μαζική διαμαρτυρία κατά του αυταρχισμού με σατιρική θεατρική παράσταση πραγματοποιήθηκε έξω από το Λύκειο των Διαβατών χτες το μεσημέρι στα πλαίσια της απόφασης του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ). Το θεατρικό δρώμενο έγινε με τη συμβολή της Θεατρικής Ομάδας της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και στρεφόταν ενάντια στην αυταρχική συμπεριφορά του λυκειάρχη Διαβατών. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα κατά του αυταρχισμού εκφράζουν η Α' και η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Διαβατών.

Σημειώνεται σχετικά ότι το ΣΑΣ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την αυταρχική στάση του λυκειάρχη του Λυκείου Διαβατών Αργύρη Αργυρόπουλου, ο οποίος απέβαλε μαθητή επειδή είχε μακριά μαλλιά. Το ΣΑΣΘ σημειώνει στην καταγγελία ότι η στάση του συγκεκριμένου Λυκειάρχη είναι προκλητική, γιατί απείλησε και άλλους δύο μαθητές με αποβολή εάν δεν κουρευτούν. Επίσης, μέσα στο σχολείο επιδιώκει να διαχέει εθνικιστικές ιδέες του τύπου «Να πάμε να πάρουμε την Πόλη» κλπ. Το ΣΑΣΘ υπογραμμίζει ότι αυτό δεν είναι πρότυπο στάσης παιδαγωγού και πως η συγκεκριμένη στάση του λυκειάρχη έχει σκοπό την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό των μαθητών για να μην αντιδρούν σε οποιοδήποτε αντιεκπαιδευτικό μέτρο. Εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα αυταρχισμού που εκφράζεται με δίκες, καταδίκες μαθητών και οδηγίες - καθηκοντολόγια. Και καταλήγει ότι τέτοιες συμπεριφορές έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μαθητές με σκυμμένα τα κεφάλια. Κλείνοντας, καλεί όλους τους μαθητές στην πορεία που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης την 1 Νοέμβρη στο Αγαλμα Βενιζέλου και ώρα 12 το μεσημέρι.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υποβιβασμός συνδικαλιστών διοικητικών υπαλλήλων

«Πολιτικές διώξεις» ενάντια σε συνδικαλιστές εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» και η Πανσπουδαστική Κ.Σ. του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού του ιδρύματος (στο οποίο συμμετέχουν τρεις διευθυντές διορισμένοι από τη διοίκηση και δυο αιρετοί υπάλληλοι από το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων), με δυο αποφάσεις του στις 21 και 23 Σεπτέμβρη, αποφάσισε να παύσει από τη θέση του προϊσταμένου, τέσσερις υπαλλήλους, δηλαδή να τους υποβιβάσει, με τη δικαιολογία ότι «έχει έρθει η σειρά άλλων». Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» και η Πανσπουδαστική καταγγέλλουν ότι ο υποβιβασμός αποφασίστηκε «χωρίς να έχουν προηγηθεί κρίσεις ή οποιεσδήποτε πειθαρχικές κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα που προβλέπει ο νόμος.

Για εμάς - συνεχίζει η ανακοίνωση - ο υποβιβασμός προϊσταμένων, μεταξύ των οποίων δυο συνδικαλιστές, αποτελεί πολιτική δίωξη ενάντια σε συνδικαλιστές εργαζομένους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν αντισταθεί στην υλοποίηση της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής μέσα αλλά και έξω από το πανεπιστήμιο».

Στην ανακοίνωση των αγωνιστικών παρατάξεων εργαζομένων και φοιτητών επισημαίνονται οι ευθύνες των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος που «με τη σύμφωνη γνώμη τους κατευθύνθηκαν και υλοποιήθηκαν αυτές οι πολιτικές διώξεις», για να περάσει ανεμπόδιστη η πολιτική της πλήρους υποταγής στην αγορά. Καταγγέλλονται ακόμα ευθύνες στην ηγεσία του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων, που έχει μετατρέψει στο Σύλλογο σε όργανο συνδιαλλαγής με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» και η ΠΚΣ καλούν την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους διωκόμενους και να βγάλει συμπεράσματα για αυτή την πολιτική και όσους τη στηρίζουν. Παράλληλα με το αίτημα για άμεση ανάκληση των υποβιβασμών, απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ