ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιμένοντας το νέο απεσταλμένο του Κ. Ανάν

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να στέλνει απεσταλμένους στο Νησί, για να διαπιστώσει το κλίμα και τις θέσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό, προτού αποφασίσει να αναλάβει νέα πρωτοβουλία.

Δήλωσε, επίσης, ότι, χωρίς σωστή προετοιμασία, οποιαδήποτε προσπάθεια θα καταρρεύσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με όλες τις κακές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η νέα κίνηση του Κόφι Ανάν στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει, αλλά πιστεύει πως ο Γενικός Γραμματέας έχει τις δικές του σκέψεις και ότι θα συνεχίσει τις αποστολές, για να διαπιστώσει το κλίμα και τις θέσεις των δύο πλευρών.

Ερωτηθείς αν αναμένεται ο διορισμός νέου απεσταλμένου του κ. Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι δε θα ήταν σωστό να προκαταλάβει την επόμενη κίνηση του Γενικού Γραμματέα.

Δήλωσε, εξάλλου, ότι δεν εγείρεται θέμα ιεράρχησης των θέσεων της ελληνικής κυπριακής πλευράς, γιατί «όλες οι θέσεις μας είναι αλληλένδετες και εξίσου σημαντικές».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου, ανέφερε ότι η πεποίθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα υπάρξουν βήματα στο Κυπριακό, είναι αποτέλεσμα των επαφών του με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη και με άλλους μέσω της διπλωματικής οδού. Είπε ότι ήταν αχρείαστο για τον ίδιο να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις του κ. Παπαδόπουλου, γιατί «τα πιο επίσημα χείλη γι' αυτά τα θέματα είναι τα χείλη του Προέδρου Παπαδόπουλου και θα ήταν παράδοξο να χρειαστεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ο Πρόεδρος της Βουλής τα λεγόμενα του Προέδρου». Εμείς, είπε, θα χαιρετίσουμε την αποστολή εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και την επανέναρξη διαλόγου το συντομότερο δυνατό.

Στην Ουάσιγκτον ο Ταλάτ

Αναχωρεί σήμερα για την Αγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον. Στην Αγκυρα ο κ. Ταλάτ θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Αύριο ο κ. Ταλάτ θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου την Παρασκευή, 28 Οκτώβρη, θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Ο κ. Ταλάτ θα μιλήσει για το Κυπριακό σε Διάσκεψη που οργανώνεται από το CSIS και τα Ινστιτούτα Brookings και θα παραστεί σε συνάντηση στο Ινστιτούτο Πολιτικής για την Εγγύς Ανατολή της Ουάσιγκτον. Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου Χένρι Χάιντ και άλλα μέλη του Κογκρέσου.

Το Σάββατο, ο κ. Ταλάτ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου τη Δευτέρα, 31 Οκτώβρη, θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα δώσει διάλεξη για το Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Νέος Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο

Ο Ρόναλντ Σλίχερ θα είναι ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής για τη θέση της διπλωματικής εκπροσώπησης των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανακοίνωσε σήμερα ότι δόθηκε η έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης στη διαπίστευσή του και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας ακρόασής του ενώπιον της Γερουσίας, προκειμένου να βρίσκεται στην Κύπρο τον προσεχή Δεκέμβρη.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνέχεια στις διαφωνίες για το... πάπλωμα

Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι στο ΣΥΝ, με αφορμή αυτή τη φορά πρόταση του προέδρου του, Αλ. Αλαβάνου, να «γίνει μαζική εγγραφή νέων μελών και να στηθούν ανοιχτές κάλπες για την ανάδειξη υποψήφιου δημάρχου». Για άλλη μια φορά, πάντως, αποδείχνεται πως οι διαφωνίες στο ΣΥΝ είναι όχι για πολιτικές ή για αυτοδιοικητικές διαφορές - που επί της ουσίας δεν έχουν - αλλά για το... πάπλωμα.

Την πρόταση για τις κάλπες εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή», εμπνευσμένος προφανώς από προηγούμενη πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ (για εκλογή προέδρου) και από τις «προκριματικές εκλογές» για υποψήφιο πρωθυπουργό της «Ενωμένης Αριστεράς» στην Ιταλία (με νικητή τον Ρ. Πρόντι, πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Φαίνεται ότι αλλάζουν οι καιροί, καθώς την εποχή του «δημοψηφίσματος» του Γ. Παπανδρέου για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ είχε επιτεθεί σφοδρά στο όλο εγχείρημα...

Η πρόταση ξεσήκωσε αντιδράσεις, με στελέχη του ΣΥΝ να κατηγορούν τον Αλ. Αλαβάνο για αδιαφορία απέναντι στις καταστατικές διαδικασίες.

Ο Μ. Σαμπατακάκης, μέλος της ΠΓ, απέδωσε την πρόταση σε προσπάθεια προσπεράσματος του δυσμενούς «συσχετισμού στην Α' Αθήνας του ΣΥΝ». Και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΝ, όπως κάθε δημοκρατικό κόμμα, έχει θεσμούς κατοχυρωμένους καταστατικά, που δεν μπορούν να γίνονται λάστιχο, κατά τα πρότυπα του Γ. Παπανδρέου». Ο Μ. Σαμπατακάκης πρόσθεσε ότι αν ο Αλ. Αλαβάνος προτείνει αλλαγή θεσμών «θα το κάνουμε, αλλά φυσικά η αλλαγή αυτή θα αφορά και όλα τα άλλα, όπως για παράδειγμα, τον τρόπο εκλογής προέδρου του ΣΥΝ».

Χαρακτηριστική και η δήλωση, στο ραδιοσταθμό «9,84», του Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος, αφού απάντησε ότι «δε θέλω να ανακατεύομαι στα εσωτερικά του ΣΥΝ» (!) άφησε σαφείς υπόνοιες «παράκαμψης» του καταστατικού. Και πρόσθεσε ότι «πίσω μου άφησα διαδικασίες, οι οποίες υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Στο κλίμα της αντιπαράθεσης που συνεχίζεται στο ΣΥΝ, μετά την «απόρριψη» του Μ. Παπαγιαννάκη για το Δήμο της Αθήνας, ο Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σχολίασε ότι «κανείς δεν μπορεί να υποδείξει ή και να οδηγήσει στην έξοδο τον οποιονδήποτε διαφωνεί».

Πάντως στη δική του συνέντευξη, ο Αλ. Αλαβάνος αποδίδει την αλλαγή της πρότασής του στο «δικαίωμα να αλλάζω γνώμη», λέγοντας ότι το όνομα του Μιχ. Παπαγιαννάκη «σκόνταψε» στο ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία της ΚΠΕ. Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι με η στάση του απέναντι στην πρόταση του ΣΥΝ για «Μεγάλη Αριστερά» δίνει δύναμη στο καπιταλιστικό σύστημα(!!!). Και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι μοναδικός ή κύριος αποδέκτης της πρότασης, γιατί θα ήταν αφέλεια «να προωθήσουμε μια πολιτική, η οποία θα εξαρτιόταν από την ηγεσία του ΚΚΕ».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.30, την εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ». Η εκπομπή, σε συνεργασία με την κουβανική δορυφορική τηλεόραση, μας μεταφέρει στην Κούβα σε μια έρευνα για τις εξαρτήσεις από τις λεγόμενες νόμιμες ουσίες, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα. Μια έρευνα για τις επιπτώσεις. Επιμέλεια - παρουσίαση: Πόπη Καπετανοπούλου.
  • Στις 22.00 την εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με αρμόδιους επιστήμονες για την αντισεισμική θωράκιση - προστασία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ