ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κάτω τα χέρια από τον Λένιν!

Από παλιότερες εκδηλώσεις στο Μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη Πλατεία, στη Μόσχα
Από παλιότερες εκδηλώσεις στο Μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη Πλατεία, στη Μόσχα
«Με πρωτοβουλία των αντιλαϊκών δυνάμεων στη Ρωσία ανακινείται και πάλι μια βρώμικη προπαγανδιστική καμπάνια ενάντια στο Μαυσωλείο του Β. Ι. Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, αμαυρώνοντας τη ζωή και τη δράση του», αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), που συνεχίζει: «Οι Ρώσοι κυβερνήτες, καταπατώντας την αλήθεια της ιστορίας και τις παραδόσεις του ρώσικου λαού, άνοιξαν το ρεύμα της δημαγωγίας, του ψέματος και της συκοφαντίας ενάντια στον άνθρωπο, που ανήκει όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε όλον τον κόσμο, που αποτελεί τη σημαία του διεθνούς κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος. Ο Β. Ι. Λένιν συνένωσε την επαναστατική θεωρία με την κοινωνική πρακτική του αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, ενός αγώνα που πέτυχε παγκόσμιες κι ιστορικές κατακτήσεις, όπως η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, η νίκη του σοβιετικού λαού στο Μεγάλο πατριωτικό Πόλεμο ενάντια στους γερμανο-φασίστες κατακτητές».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΚ-ΚΚΣΕ σημειώνει πως ο δρόμος που άνοιξε ο Λένιν και το κόμμα των μπολσεβίκων τον Οκτώβρη του 1917 βοήθησε πολλούς λαούς σε όλον τον κόσμο να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, ενώ οι σημερινοί κυβερνώντες στη Ρωσία επιδιώκουν να σβήσουν ό,τι μπορεί να θυμίσει την υπόθεση του Λένιν.

«Απευθυνόμαστε στους λαούς του κόσμου και τους καλούμε να υψώσουν τη φωνή τους για την υπεράσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειας του Β. Ι. Λένιν», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, με μια σκληρή ανακοίνωση η Γραμματεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) για το ίδιο θέμα, σημειώνει ιδιαίτερα τον αυταρχικό τρόπο και τη σκληρότητα με την οποία οι σημερινοί κυβερνώντες επιδιώκουν να σβήσουν ό,τι συμβολίζει και θυμίζει στο λαό τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού. Ετσι κατάργησαν τη Μέρα της Οκτωβριανής Επανάστασης, παραχάραξαν τη σημασία της Αντιφασιστικής Νίκης και τώρα ξεκίνησαν μια καμπάνια ενάντια στο Μαυσωλείο του Λένιν. Σύμφωνα με το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ «στο λαό είναι πεντακάθαρο πως τα κεφάλαια αυτών των κυρίων έχουν συσσωρευτεί με άδικο τρόπο, μέσα από τη ληστρική ιδιωτικοποίηση και γι' αυτό οι ίδιοι ζούνε μέσα σ' ένα συνεχές άγχος μην τυχόν και χάσουν αυτά που λήστεψαν, επιδιώκοντας να γλιτώσουν από τη λαϊκή εκδίκηση. Γι' αυτό κι επιδιώκουν να σπάσουν κάθε θέληση του λαού για αντίσταση. Γι' αυτό κι ενισχύουν τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους διαδηλωτές, γι' αυτό και εξαπολύουν κύματα ψεύδους και λάσπης από τις οθόνες των τηλεοράσεων και τα στόματα των επίσημων προσώπων. Πρακτικά η εξουσία όλο και περισσότερο αποκτά φαιά απόχρωση κι οδηγεί την υπόθεση στον εμφύλιο πόλεμο. Εμείς δε θέλουμε τον πόλεμο, αλλά εφόσον τον επιβάλλει η εξουσία, απ' ό,τι φαίνεται θα τον έχει», καταλήγει η ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ένταση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία του Λουάι Σαάντι, στελέχους της «Τζιχάντ», που σκοτώθηκε σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τουλκαρέμ, τη Δευτέρα, μαζί με έναν μαχητή των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Η ένταση σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη είναι εξαιρετικά οξυμένη ενώ, όπως φαίνεται, ανάλογη είναι πλέον και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας του Σαάντι, η «Τζιχάντ» εκτόξευσε ρουκέτες προς το Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το ισραηλινό πυροβολικό, που έχει σταθμεύσει στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας, έβαλλε κατά «θέσεων των ενόπλων οργανώσεων», σε κάποιο έρημο χωράφι. Τα ξημερώματα, ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους κατά κτιρίου στην Μπέιτ Χανούν και ενός ακόμη στη Ράφα. Στο πρώτο στεγάζονται γραφεία της «Φατάχ» και κατά τον ισραηλινό στρατό και των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Στο δεύτερο γραφεία «της Τζιχάντ». Από τη δεύτερη επιδρομή, τραυματίστηκαν μία 65χρονη και ένα 4μηνο μωρό.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού καθώς και τη δολοφονία Σαάντι, αν και έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανοησία» και την αντίδραση της «Τζιχάντ».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανάμεικτες οι αντιδράσεις για την έναρξη των συνομιλιών

Οι Αλβανοί του Κοσσόβου ζητάνε πλέον ανοιχτά «καμία διαπραγμάτευση - ανεξαρτητοποίηση»

Associated Press

Οι Αλβανοί του Κοσσόβου ζητάνε πλέον ανοιχτά «καμία διαπραγμάτευση - ανεξαρτητοποίηση»
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Ερχεται η αρχή της απελευθέρωσης του Κοσσυφοπεδίου», έγραφε χτες χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο άρθρο της κοσσοβάρικης αλβανικής εφημερίδας «Λαΐμ», σχολιάζοντας την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη των συνομιλιών που θα καθορίζουν το «μέλλον» του προτεκτοράτου. Ανάλογη όμως ήταν και η χτεσινή δήλωση του Μοχάμεντ Χαμάτι, εκπροσώπου του «Προέδρου» του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα: «Αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι πλήρης αυτοκυριαρχία»...

Χτες επίσης, το κλίμα στο Βελιγράδι ήταν βαρύ με τον Σέρβο Πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, να διαπιστώνει «ελάχιστα περιθώρια ελιγμών» ως προς την εξυπηρέτηση των σερβικών συμφερόντων στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν επέρριψε όμως ευθύνες στη σημερινή ηγεσία που διαχειρίζεται την κρίση αλλά στην πρώην κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς γιατί, όπως ισχυρίστηκε, η σημερινή κατάσταση είναι τάχα «άμεση συνέπεια όσων κληρονομήσαμε»...

Στη Ν. Υόρκη, πάντως, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως έως το τέλος της βδομάδας ο Κόφι Ανάν θα έχει διορίσει ειδικό αξιωματούχο που θα εκπροσωπήσει τα Ηνωμένα Εθνη σ' αυτές τις συνομιλίες και ο οποίος «μάλλον θα είναι ο Μάρτι Αχτισαάρι», πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας, αναμειγμένος στα Διοικητικά Συμβούλια μίας πληθώρας μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδρυμάτων «γεωπολιτικών αναλύσεων» και οργανισμών του Ούγγρου εκατομμυριούχου επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος στα Βαλκάνια...

Εκτακτο συνέδριο του ΚΚΡΟ

Στις 29 του Οκτώβρη και λίγο έξω από τη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί το 11ο (έκτακτο) Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Το συνέδριο συγκαλείται με στόχο να εναρμονιστεί το καταστατικό του κόμματος με τη νέα νομοθεσία για τα πολιτικά κόμματα, ώστε το κόμμα να έχει το δικαίωμα της καθόδου στις επόμενες εκλογές. Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου του ΚΚΡΟ, πέρα από τις αλλαγές στο καταστατικό, αναμένεται το συνέδριο να εξετάσει τις πολιτικές εξελίξεις και τα άμεσα καθήκοντα του κόμματος.

Ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2008, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ζιουγκάνοφ, ο οποίος είχε λάβει στο δεύτερο γύρο 40,3% των ψήφων το 1996 και 29,2% το 2000, και δεν είχε θέσει υποψηφιότητα το 2004, σημείωσε το «Ιτάρ-Τας». Τα ποσοστά του ηγέτη του ΚΚΡΟ εμφανίζονται, σύμφωνα με τον οίκο «Baskirova & Partners», να έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό, και η υποψηφιότητά του συγκέντρωσε σε σχετική σφυγμομέτρηση 4,6% στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο, ο Ζιουγκάνοφ δηλώνει ότι «είναι έτοιμος» να δώσει για άλλη μια φορά το «παρών» στις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ