ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Σφίγγει» τον κλοιό η Ουάσιγκτον
  • «Εσχατη», αλλά όχι αδιανόητη, η προσφυγή στη βία κατά της Συρίας, κατά τον Μπους
  • Εντατικές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την προχτεσινή διαδήλωση στη Συρία ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ

Associated Press

Από την προχτεσινή διαδήλωση στη Συρία ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ορους θέτει πλέον ξεκάθαρα η Ουάσιγκτον στη Συρία, διά στόματος του Τζορτζ Μπους, προκειμένου να μη χρειαστεί η «προσφυγή στη βία», την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο «αλ Αραμπίγια», χαρακτήρισε ως «έσχατη λύση, που κανείς δεν επιθυμεί». Η συνέντευξη Μπους συνέπεσε με τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου παρουσιάστηκε επισήμως η πρώτη έκθεση του Γερμανού δικαστικού, Ντέτλεβ Μέλις, για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Χαρίρι.

Ο Μέλις επανέλαβε όσα έχουν, ήδη, διαρρεύσει. Υποστήριξε ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία «δε θα μπορούσε ποτέ να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί η δολοφονική απόπειρα κατά του Χαρίρι, αν δεν είχαν γνώση ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης της Δαμασκού». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι όντως, με γνώμονα τα υπάρχοντα στοιχεία, εμπλέκονται ανώτατα στελέχη των συριακών μυστικών υπηρεσιών όπως και των λιβανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και πρόσωπα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Σύρου Προέδρου. Με δεδομένο ότι η διενέργεια της έρευνας παρατάθηκε μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, ο Μέλις εκτίμησε ότι «θα συγκεντρωθούν πολύ περισσότερα στοιχεία» και κάλεσε τη Συρία «να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να συνεργαστεί και να μην επιδείξει απροθυμία, όπως έγινε στην πρώτη φάση της έρευνας». Τέλος, ζήτησε «προστασία» για τα 30 μέλη της ερευνητικής του ομάδας, υπογραμμίζοντας ότι «αναμφιβόλως θα ασκηθούν επιπλέον πιέσεις».

Η παρουσίαση της έκθεσης από τον Μέλις προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Σύρου πρέσβη στον ΟΗΕ, Φαϊσάλ Μεκντάντ, ο οποίος κατηγόρησε τον Γερμανό δικαστικό και τον ΟΗΕ ότι «πολιτικοποίησαν» την όλη διαδικασία, «υποκύπτοντας σε πιέσεις». Επανέλαβε ότι «κάθε παράγραφος μπορεί να ανατραπεί με πληθώρα στοιχείων», και χαρακτήρισε «άδικες» τις επικρίσεις περί μη συνεργασίας της Δαμασκού. Χαμηλούς τόνους επέλεξε να τηρήσει ο γενικός γραμματέας του λιβανικού υπουργείου Εξωτερικών, που κλήθηκε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, ο οποίος, απλώς, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να συνεργαστούν στο μέγιστο βαθμό».

Απειλές και πιέσεις

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωνε ότι «η Ουάσιγκτον θα εξαντλήσει τα μέσα για διπλωματική επίλυση του ζητήματος». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «θα πρέπει να ασκηθούν σοβαρότατες πιέσεις, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό από τη συριακή ηγεσία ότι δεν μπορεί να φιλοξενεί στο έδαφός της τρομοκρατικές οργανώσεις που υποσκάπτουν την ισραηλινο -παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία ότι δεν μπορεί να αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Λιβάνου και ότι δεν μπορεί να επιτρέπει την είσοδο δολοφόνων στο Ιράκ». Αμερικανοί διπλωμάτες δε δίστασαν να παραδεχτούν επισήμως ότι ασκούν όσο ισχυρότερες πιέσεις μπορούν για να υιοθετηθεί ιδιαίτερα σκληρό ψήφισμα σε βάρος της Συρίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας στον ΟΗΕ επιβεβαίωναν ότι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με στόχο να εκπονηθεί ένα κοινό σχέδιο ψηφίσματος, που θα τεθεί προς ψηφοφορία τη Δευτέρα. Βέβαιο είναι ότι στο ψήφισμα θα χρησιμοποιείται «σκληρή γλώσσα» προς τη Δαμασκό. Δε φαίνεται, όμως, να έχει επιτευχθεί συμφωνία ως προς το κατά πόσον είναι ανάγκη το ψήφισμα να υπαχθεί στο άρθρο 7 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο προβλέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που η Συρία δε «συμμορφωθεί».

Πλήρης συναίνεση δεν υπάρχει ούτε στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων αλλά και του χαρακτήρα αυτών, καθώς Ρωσία και Κίνα δείχνουν εξαιρετικά επιφυλακτικές και εκτιμούν ότι δε χρειάζεται νέα εστία έντασης στη Μέση Ανατολή. Χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Σύρο ομόλογό του, «καλωσορίζοντας τη δέσμευση της Δαμασκού για περαιτέρω συνεργασία».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εγκρίθηκε» επισήμως το «σύνταγμα»

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για νοθεία, μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για «σύνταγμα»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εγκρίθηκε, με βάση την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, το «σχέδιο συντάγματος» στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Οπως προκύπτει, τουλάχιστον από όσα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το «σχέδιο συντάγματος» απορρίφθηκε από τρεις σουνιτικές επαρχίες, αλλά μόνο στις 2 από αυτές συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 των ψηφισάντων που ήταν απαραίτητη για να εμποδιστεί η συνέχιση της διαδικασίας.

Το γεγονός, όμως, ότι το όλο θέμα «κρίθηκε» στην επαρχία Νινεβέχ, όπου και έγιναν οι περισσότερες καταγγελίες για παρατυπίες, απλώς έριξε «λάδι στη φωτιά». Ηδη, πολλοί εκπρόσωποι σουνιτικών πολιτικών οργανώσεων καταγγέλλουν ανοιχτά ότι έγινε νοθεία στη Νινεβέχ. Στη συγκεκριμένη επαρχία, που κατοικείται κυρίως από σουνίτες, αρχικώς οι κάλπες «έδειχναν» ότι υπερτερούν οι ψήφοι υπέρ του «σχεδίου συντάγματος». Το αποτέλεσμα κρίθηκε «ύποπτο» και διατάχθηκε ανακαταμέτρηση.

Ετσι, τελικώς, στη Νινεβέχ προκύπτει ότι το «σύνταγμα» απορρίφθηκε με ποσοστό 55,08% ενώ «ναι» ψήφισε το 44,09%. Το αρνητικό ποσοστό, όμως, δεν καλύπτει τα απαραίτητα 2/3 των ψηφισάντων, κάτι που έγινε στις επαρχίες Ανμπάρ και Σαλαχουντίν (96,9% και 81,7% αντιστοίχως «όχι»), ενώ στην τέταρτη σουνιτική επαρχία, την Ντιγιάλα, το «σύνταγμα» φέρεται να εγκρίνεται με το οριακό ποσοστό το 51,2%, ενώ το απορρίπτει με το 48,7%. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το «σχέδιο συντάγματος» εγκρίνεται με, συνολικά, 78% και απορρίπτεται από το 21%, ενώ στο δημοψήφισμα ψήφισαν 9,8 εκατομμύρια Ιρακινοί, δηλαδή 63% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους.

Η ανακοίνωση των επισήμων αποτελεσμάτων έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις κατοχικές δυνάμεις και τη «διεθνή κοινότητα», που έχει σπεύσει, εδώ και καιρό, να νομιμοποιήσει την κατοχή και την απορρέουσα από αυτή «διαδικασία εκδημοκρατισμού». Για το Λευκό Οίκο η έγκριση του «συντάγματος» ήταν ένα «σημαντικό βήμα και ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τη συνέχιση του εκδημοκρατισμού», ενώ για τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, που μίλησε και εκ μέρους της ΕΕ ως προεδρεύοντας, «έδειξε την αποφασιστικότητα του ιρακινού λαού να επιμείνει στο δρόμο της δημοκρατίας και να νικήσει την τρομοκρατία».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τόνισε ότι το Ιράκ «θα αποτελέσει παράδειγμα εκδημοκρατισμού» και σχολιάζοντας το τελευταίο κλιμακούμενο κύμα επιθέσεων υποστήριξε ότι «ενισχύει την αποφασιστικότητα» των κατοχικών δυνάμεων να σταθεροποιήσουν το Ιράκ. Ο Πρόεδρος Μπους, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το «σύνταγμα» και αρκέστηκε να μιλήσει για τη «δίκη» του Σαντάμ Χουσεΐν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα είναι «δίκαιη, αρκεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος».

Μπαράζ επιθέσεων

Στην κουρδική πόλη Σουλεϊμανίγια μεταφέρθηκε, χτες, το επίκεντρο των επιθέσεων. Τρεις αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα, σε διαφορετικά σημεία της πόλης, στόχευσαν θέσεις των παραστρατιωτικών κουρδικών δυνάμεων και της «Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν», του Προέδρου Ταλαμπανί. Σκοτώθηκαν συνολικά 12 Κούρδοι παραστρατιωτικοί και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 6 άτομα. Την ευθύνη των επιθέσεων, όπως και της τριπλής επίθεσης στη Βαγδάτη τη Δευτέρα, ανέλαβε η «αλ Κάιντα».

Στη Βαγδάτη, μία ημέρα μετά την τριπλή επίθεση κατά των ξενοδοχείων «Παλεστάιν» και «Σέρατον» όπου διαμένουν κυρίως ξένοι δημοσιογράφοι, νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κατά αστυνομικής αυτοκινητοπομπής. Σκοτώθηκε 1 αστυνομικός και σε δύο άλλες ένοπλες επιθέσεις σκοτώθηκαν 2 αξιωματικοί της ιρακινής αστυνομίας. Στο Ραμάντι, οι ιρακινές αρχές, ανακοίνωσαν ότι έγινε βομβιστική επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής Αμερικανών, και σκοτώθηκαν «πιθανότατα 4 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ».

Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος, όμως, γνωστοποίησε το θάνατο άλλων 2 Αμερικανών πεζοναυτών, με αποτέλεσμα η επίσημη καταμέτρηση των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα να φθάνει πλέον τους 2.000. Η προσέγγιση του νέου αυτού ψυχολογικού ορίου συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα «Wall Street Journal» έρευνας του Ινστιτούτου «Harris Interactive», όπου εμφανίζεται, για πρώτη φορά, το 53% των Αμερικανών να θεωρεί λανθασμένη επιλογή τον πόλεμο στο Ιράκ ενώ το 66% χαρακτηρίζει «απογοητευτική» την «επίδοση» του Προέδρου Μπους στο ζήτημα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Αμαχοι νεκροί» από επίθεση Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Εξι Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν και άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν, όταν ρουκέτες που εκτόξευσαν μαχητές των Ταλιμπάν εναντίον αυτοκινητοπομπής των κατοχικών δυνάμεων σε οδική αρτηρία που συνδέει την Καμπούλ με την επαρχία Λογκάρ «αστόχησαν», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Αμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η επίθεση σημειώθηκε αργά τη Δευτέρα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο ΟΗΕ έκανε σαφές ότι η σύληση σορών στο Αφγανιστάν και η χρήση τους για προπαγανδιστικούς και επιχειρησιακούς λόγους από Αμερικανούς, που παρουσίασε αυστραλιανό τηλεοπτικό κανάλι, είναι «εντελώς απαράδεκτη» πρακτική, δήλωσε εκπρόσωπός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ