ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προϊόντα του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής τα σκάνδαλα και η διαφθορά

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα μεσαία λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να μην πέσουν στην παγίδα του αποπροσανατολισμού που στήνεται πάνω στο υπαρκτό έδαφος των σκανδάλων και της διαφθοράς. Για το λαό το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κλιμακώνουν την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες.

Τεράστιο σκάνδαλο είναι να διπλασιάζεται την τελευταία δεκαετία ο παραγόμενος πλούτος από τη δουλιά των εργαζομένων, και αυτόν τον πλούτο να τον καρπώνεται μια μειοψηφία του πληθυσμού. Το ΑΕΠ, που ήταν 79,9 δισ. ευρώ το 1995, έφτασε το 2004 στα 165,2 δισ. ευρώ, ενώ η λαϊκή οικογένεια καταδικάζεται στην ανέχεια. Νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και κίνητρα παραχωρούνται στο κεφάλαιο. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο. Η Παιδεία, η Υγεία, εμπορευματοποιούνται.

Τα σκάνδαλα και η διαφθορά, που έρχονται στο φως, δεν αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα, ούτε η δημοσιοποίησή τους εντάσσεται σε κάποια προσπάθεια για αποτελεσματική τους αντιμετώπιση. Η αδιαφάνεια, η διαπλοκή, η απάτη και η εξαγορά είναι αναγκαίο μέσο για το καπιταλιστικό σύστημα, ώστε να επιβάλλει την πολιτική που υπηρετεί το κέρδος σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Τα σκάνδαλα δεν περιορίζονται μόνο στο δημόσιο τομέα, συνολικά στις λειτουργίες του κράτους. Αφορούν και στον ιδιωτικό, στους χώρους που δρα και ελέγχει το μεγάλο κεφάλαιο. Τα ίδια συμβαίνουν και στους μηχανισμούς της ΕΕ.

Τα διάφορα κρούσματα εκφράζουν συγκρούσεις ανάμεσα σε τμήματα της πλουτοκρατίας, προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα. Εκφράζουν επίσης εσωκομματικές αντιθέσεις των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Αυτή η αντιπαλότητα διαπερνά και το χώρο των ΜΜΕ που ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο και βρίσκει την αντανάκλασή της σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, όπου αυτό κυριαρχεί. Υπάρχουν πολιτικές - κομματικές σκοπιμότητες που οδηγούν στην κατά καιρούς έξαρση της προβολής.

Οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Η μεταξύ τους αντιπαράθεση είναι υποκριτική, οι διακηρύξεις τους για την αντιμετώπιση της σήψης είναι αποπροσανατολιστικές και δεν μπορούν να κρύψουν τη συνενοχή τους, αφού έχουν την ίδια πολιτική στη γενική γραμμή, στην προώθηση της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να εξαλείψουν τα φαινόμενα αυτά, γιατί δε θέλουν να έρθουν σε ρήξη με την ολιγαρχία του πλούτου.

Εχουν ευθύνη επίσης όλοι όσοι τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να φθείρουν στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας τις αξίες της ταξικής πάλης, του σοσιαλισμού.

Ο λαός μπορεί και πρέπει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από την πολιτική και τη δράση και των δυο, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους δήμους και στις νομαρχίες, καθώς και για το ρόλο του ΣΥΝ, που βρίσκεται στη συνδιοίκηση στους ΟΤΑ.

Οι προτάσεις που κατατίθενται για μέτρα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι υποκριτικές, ουτοπικές και αφερέγγυες, γιατί δεν προβλέπουν ούτε έχουν σκοπό να προβλέψουν διαφάνεια και έλεγχο στις τράπεζες, στα μονοπώλια, στις διεθνείς συναλλαγές.

Η ανάπτυξη του οργανωμένου λαϊκού κινήματος που μαχητικά και ασυμβίβαστα παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του «ευρωμονόδρομου», μπορεί να περιορίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς, σε αντιπαράθεση με τη συναίνεση και την υποταγή, με τη χειραγώγηση και τη φθορά των συνειδήσεων.

Η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας είναι ο δρόμος για να εκφραστεί η γενικευμένη λαϊκή αντεπίθεση που θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και θα ξεριζώσει τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τη διαφθορά.

Διαφάνεια μπορεί να υπάρξει μόνο εκεί που ο λαός έχει την εξουσία και την ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων και βασικών μέσων παραγωγής, εκεί που μπορεί όλα να τα ελέγχει.

ΑΘΗΝΑ 25/10/2005

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ