ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
Πάμπολλα τα παραδείγματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ναι! Μπορούμε ν' αλλάξουμε την Ευρώπη». Αυτό είναι το σύνθημα της αφίσας, που κυκλοφόρησε ο ΣΥΝ, ενόψει του επικείμενου 1ου συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που θα γίνει τις μέρες αυτές στην Αθήνα. Κι αν αναρωτιέστε, για ποια αλλαγή μιλάνε, θα βρείτε την απάντηση στην πρόσφατη συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου, όπου έκανε λόγο για «μετασχηματισμό του καπιταλισμού», με τη «ρύθμιση» των νόμων της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Θα τη βρείτε, επίσης, στη συνεργασία του Φ. Μπερτινότι, προέδρου της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και του ΚΕΑ, με τον Ρ. Πρόντι, προηγούμενο πρόεδρο της Κομισιόν και νυν υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, και με τον Ντ' Αλέμα, πρωθυπουργό της γειτονικής μας χώρας, την περίοδο που η τελευταία βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία, μαζί με τις ΗΠΑ και τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες. Κι αν θέλετε να έχετε περισσότερο χειροπιαστά παραδείγματα και σχετικές εμπειρίες, μπορείτε να ανατρέξετε στη διακυβέρνηση της Γαλλίας, υπό τον Φ. Μιτεράν (κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστικού και Κομμουνιστικού Κόμματος) ή στην κεντροαριστερή κυβέρνηση της «Ελιάς» στην Ιταλία.

Με άλλα λόγια, είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που φανερώνουν ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός δε «ρυθμίζεται» και δεν εξανθρωπίζεται. Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που φανερώνουν ότι όσο υπάρχουν κεφαλαιοκράτες και πολυεθνικές και, επομένως, επιχειρηματικά κέρδη, τα τελευταία, μαζί με τους νόμους της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα, κλπ., θα είναι πάνω από τους ανθρώπους και θα καταδυναστεύουν τις ανάγκες και τη ζωή τους.

Η «κολυμπήθρα»

Κάποτε ένας πρωθυπουργός μπορούσε να πει σε κάποιον φίλο του διοικητή κρατικής επιχείρησης πως δεν είναι κακό να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά, βρε αδελφέ, όχι και 500 εκατομμύρια. Ηταν η εποχή, που ένας υπουργός υπέγραφε μια σύμβαση με κάποιον εργολάβο ή προμηθευτή της αρεσκείας του και δεν έτρεχε τίποτε... Μετά το 1989 - '90, όμως, και τις γνωστές δίκες στο ειδικό δικαστήριο, πήραν τα μέτρα τους. Ολες οι μεγάλες συμβάσεις, π.χ. της Αττικής Οδού, του αεροδρομίου στα Σπάτα, της γέφυρας στο Ρίο, κλπ., είναι ψηφισμένες από τη Βουλή. Επομένως, είναι όλα νόμιμα και κάθε αμαρτία έχει «καθαρθεί» στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ που λέγεται Βουλή.

Βέβαια, ούτε κι αυτός ο τρόπος αντιμετωπίζει όλες τις σχετικές περιπτώσεις. Μερικές φορές, η καταλήστευση του δημόσιου χρήματος είναι τόσο σκανδαλώδης, που δεν αρκεί η νομιμότητα της Βουλής, για να την καλύψει. Τι κάνουμε τότε; Μα, είναι απλό. Την κολυμπήθρα του Σιλωάμ τη μεταφέρουμε για λίγο από τη Βουλή προς τη μεριά της Δικαιοσύνης, η οποία διατάζει μια προκαταρκτική εξέταση (ενίοτε και επείγουσα), κι απ' εδώ πάν' οι άλλοι. Από τις 1.000, ας πούμε, τέτοιες εξετάσεις, που έχουν διαταχθεί, ζήτημα είναι να έχουν φτάσει δέκα στο ακροατήριο.

Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά (και καπιταλιστικά) πλασμένος...

Ηρθε η σειρά άλλων...

Κλείνει το ελληνικό τμήμα του BBC. Και ο βασικός λόγος είναι ότι τώρα μπαίνουν άλλες προτεραιότητες και συγκεκριμένα η ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού στις αραβικές χώρες. Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε o Βρετανός διευθυντής των «Παγκόσμιων Υπηρεσιών» Νάιτζελ Τσάπμαν, εξηγώντας τους λόγους του κλεισίματος της ελληνικής υπηρεσίας του BBC, μετά από 66 χρόνια λειτουργίας: «Πρέπει κανείς να εξετάσει την ανάγκη για την ύπαρξη της Ελληνικής Υπηρεσίας σε σχέση με τις άλλες ανάγκες που έχει ένας παγκόσμιος δημοσιογραφικός οργανισμός». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και πάνω από 20 χρόνια, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εξαιρετικά καλή θέση σε όλους τους δείκτες σχετικά με την ελευθερία του Τύπου κι έτσι είναι δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς γιατί να δαπανά τόσα χρήματα, όταν υπάρχουν άλλα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όταν πρέπει να επενδύσεις αυτά τα μέσα που διαθέτεις σε άλλα μέρη του κόσμου». Δηλαδή σαν να λέμε «την Ελλάδα την τακτοποιήσαμε, την έχουμε στο μαντρί μας, ΕΕ και ΝΑΤΟ, τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τον εκδημοκρατισμό των Αράβων».

Αυτά για όποιους είχαν αυταπάτες περί έγκυρων και αντικειμενικών μέσων ενημέρωσης και προπαντός... ανεξάρτητων!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με ορμή και αισιοδοξία

Λίγες μέρες απομένουν για την έναρξη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2005 και οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις επιδίδονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για να ανταποκριθούν με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις. Η προμήθεια με κουπόνια για την εξόρμηση όλων των κομματικών και ΚΝίτικων μελών, των φίλων και των οπαδών του Κόμματος, προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Ο σχεδιασμός της δουλιάς γίνεται έτσι ώστε την 1η του Νοέμβρη, μέρα έναρξης της εξόρμησης, το πρώτο κλείσιμο να δίνει το στίγμα για την επιτυχία, να μεταφράζεται σε αισιοδοξία για την υπερκάλυψη των πλάνων.

Αμεσος σκοπός της Οικονομικής Εξόρμησης είναι η απόκτηση των αναγκαίων πόρων για την ενίσχυση της δράσης του Κόμματος, της παρέμβασής του, της προβολής των θέσεών του, της διεξόδου που προτείνει. Η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί επιπλέον προϋπόθεση για την ενδυνάμωση της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο, για την ισχυροποίηση της αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος. Η δίμηνη εξόρμηση βαδίζει χέρι χέρι με την πλατιά πολιτική δράση. Εντάσσεται στην καθημερινή πάλη των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο πλατύ κάλεσμα σε αγώνα, στην προβολή της διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ.

Και είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη για πλατιά ενημέρωση των λαϊκών στρωμάτων, για μαχητικοποίηση των λαϊκών δυνάμεων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Γιατί οξύνονται διαρκώς τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, εντείνεται η ιμπεριαλιστική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού. Την ίδια στιγμή, έντονη εκφράζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Ευρύτερες λαϊκές μάζες αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, καταλαβαίνουν ότι ο ΣΥΝ κάνει βόλτες γύρω από την ουρά του, χωρίς επί της ουσίας να διαφοροποιείται από την κυρίαρχη πολιτική. Είναι διάχυτη η ανάγκη του λαού για λύσεις στα προβλήματά του, γεγονός που απαιτεί από όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να απευθυνθούν αποφασιστικά και πλατιά προκειμένου να διαδώσουν τη διέξοδο, να καλέσουν το λαό να συμμετέχει στις μάχες του ταξικού κινήματος, να ενημερώσουν για τις επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η αισιοδοξία, η μαζικότητα και η μαχητικότητα, που τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ θα δώσουν τη συνδυασμένη αυτή μάχη, είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία της. Με το κουπόνι στο χέρι και τη δύναμη των προτάσεων του ΚΚΕ για όλα τα λαϊκά ζητήματα, θα απευθυνθούν πλατιά στο λαό, σε όλους εκείνους που έχουν άμεσο συμφέρον από την ενίσχυση του ΚΚΕ. Με ορμή, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα δώσουν με πολιτικούς όρους τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, με στόχο την επιτυχία που θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τους στέρεους δεσμούς του Κόμματος με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Για την επιτυχία της μάχης, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πάλης του λαϊκού κινήματος, θα δυναμώσει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ