ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Απειλές, ελιγμοί και πιέσεις

Αποψη της συριακής Βουλής κατά τη συζήτηση του πορίσματος του ΟΗΕ

Associated Press

Αποψη της συριακής Βουλής κατά τη συζήτηση του πορίσματος του ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Προειδοποιήσεις για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που η Δαμασκός δε «συμμορφωθεί» με συγκεκριμένους όρους εμπεριέχει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο ψηφίσματος που κυκλοφόρησαν από κοινού στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ και Γαλλία. Η αμερικανο-γαλλική πρόταση, που έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Βρετανίας, τάσσεται υπέρ της άμεσης επιβολής περιοριστικών όρων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε μετακινήσεις όσων Σύρων υπηκόων θεωρούνται ύποπτοι από την έκθεση του Γερμανού ανακριτή Ντέτλεβ Μέλις για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Επίσης, ζητά να τεθεί υπό κράτηση όποιος Σύρος υπήκοος εμπλέκεται στην υπόθεση και να ανακριθούν «οπουδήποτε, ακόμη και εκτός χώρας» όλοι όσοι η μαρτυρία τους θεωρηθεί σημαντική. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η Γαλλία φαίνεται να πέτυχε τη μη υπαγωγή του ψηφίσματος στο άρθρο 7, το οποίο προβλέπει την άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Το αμερικανο-γαλλο-βρετανικό σχέδιο κυκλοφόρησε, χτες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι διαβουλεύσεις είναι εντατικές ενόψει της συνόδου, που θα λάβει την απόφαση τη Δευτέρα, πιθανότατα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ηδη, όμως, η Μόσχα κατέστησε σαφές ότι δε θα υποστηρίξει κανένα ψήφισμα που να προβλέπει κυρώσεις κατά της Συρίας. Αφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και χρήσης του δικαιώματος βέτο. Χαμηλότερων τόνων, πλην αρνητική, ήταν η αρχική αντίδραση και της Κίνας.

Την αντίθεσή του στην επιβολή κυρώσεων, οποιασδήποτε μορφής, κατά της Συρίας εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο Αραβικός Σύνδεσμος, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια στερείται λογικής και νομιμότητας, και εκτιμώντας, όπως και η Μόσχα, ότι η συνεργασία της Συρίας στη συνέχιση της έρευνας είναι βέβαιη. Τις επιφυλάξεις της για τα συμπεράσματα της έκθεσης Μέλις γνωστοποίησε και η Τεχεράνη. Τάχθηκε υπέρ του εντοπισμού και της παραδειγματικής τιμωρίας των ενόχων της δολοφονίας Χαρίρι, προσθέτοντας, όμως, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να χρησιμοποιηθεί η ερευνητική διαδικασία ως πρόσχημα ανάμειξης ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά του Λιβάνου και της Συρίας. Κατέληξε, δε, ότι η «φωτογράφιση» των υπόπτων, χωρίς να έχει βεβαιωθεί η εμπλοκή τους, δείχνει σαφώς «πολιτική προσέγγιση του θέματος».

Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σάαντ Χαρίρι, γιου του δολοφονημένου πρωθυπουργού. Ο υιός Χαρίρι, που συναντήθηκε με τον Ζακ Σιράκ στο Παρίσι, τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εποικοδομητικές ούτε για τη Δαμασκό ούτε για το Λίβανο.

Πιέσεις και κατά της Βηρυτού

Η λιβανική ηγεσία και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δεν έχουν πράξει σχεδόν τίποτε για τον αφοπλισμό όλων των ενόπλων οργανώσεων που δρουν στο Λίβανο, όπως προβλέπεται από την απόφαση 1559 του ΟΗΕ. Αυτό είναι το συμπέρασμα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, το οποίο αποτέλεσε τον πυρήνα της σχετικής έκθεσης που κοινοποίησε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, κομάντος του λιβανικού στρατού με τεθωρακισμένα περικύκλωναν δύο στρατιωτικές βάσεις της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Αχμάντ Τζιμπρίλ», που βρίσκονται κοντά σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Χέλουεχ και στο Σουλτάν Γιακούμπ, δίπλα στα σύνορα με τη Συρία. Η συγκεκριμένη παλαιστινιακή οργάνωση εμπλέκεται, από τον Γερμανό δικαστικό, και στην υπόθεση της δολοφονίας του Χαρίρι, καθώς εκτιμάται ότι «χρησίμευσε ως γέφυρα ανάμεσα στις συριακές και λιβανικές μυστικές υπηρεσίες», κατηγορία που απορρίφθηκε από την ηγεσία της.

Οι λιβανικές δυνάμεις κάλεσαν με τηλεβόες τους Παλαιστινίους μαχητές να παραδώσουν τον οπλισμό τους και αν δεν το πράξουν να εγκαταλείψουν το Λίβανο. Δεν είχε γίνει γνωστό αν υπάρχει σχέδιο εισβολής των λιβανικών δυνάμεων στους καταυλισμούς. Ως αφορμή φέρεται να αξιοποιήθηκε η δολοφονία ενός Λιβανέζου εμπόρου όπλων που συνεργάζεται με το στρατό από ενόπλους της παλαιστινιακής οργάνωσης. Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε τη λιβανική ηγεσία να μην προκαλέσει επιπλέον ένταση στην περιοχή και ζήτησε αυτοσυγκράτηση και από τις παλαιστινιακές οργανώσεις που δρουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.


ΡΩΣΙΑ
Κάλεσμα του ΚΚΡΟ στην κυβέρνηση

Να μην επιτρέψει, μέσω του ΟΗΕ, την εξόντωση της Συρίας

Σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία, η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σημειώνει τα εξής: «Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εργασίας της διεθνούς επιτροπής έρευνας σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Η Επιτροπή, στην οποία είναι επικεφαλής ένας εκπρόσωπος χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, ο πολίτης της ΟΔ της Γερμανίας Ντ. Μέλις, προβάλλοντας τους ισχυρισμούς "μάρτυρα", κατηγόρησε τη Συρία για ανάμειξη σ' αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια. Κι αυτό χωρίς να προσκομίσει καμία απόδειξη. Ομως, οι ΗΠΑ και η Αγγλία αμέσως απαίτησαν την εφαρμογή σε βάρος της Συρίας διεθνών κυρώσεων. Τα σενάρια πιέσεων κατά της Συρίας λεπτομερειακά επαναλαμβάνουν την όξυνση της πίεσης που υπήρξε στο παρελθόν σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ, πριν την καταστροφή αυτών των χωρών. Στην αρχή κατηγορίες για την υποστήριξη της τρομοκρατίας και στη συνέχεια δημιουργία "ανεξάρτητων" επιτροπών έρευνας, τελεσιγραφικές απαιτήσεις "πλήρους συνεργασίας", εφαρμογή διεθνών κυρώσεων και τέλος, στρατιωτική επέμβαση. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ΗΠΑ και η Αγγλία προσπαθούν να κατευθύνουν τη διεθνή κοινότητα σ' αυτόν τον δρόμο, που δύο φορές οδήγησε τα τελευταία χρόνια στη βία και την αιματοχυσία, στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, στην καταστροφή της οικονομίας και των ιστορικών μνημείων. Καλούμε την ηγεσία της Ρωσίας να αποφύγει την επανάληψη των λαθών, που έγιναν στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όταν η Ρωσία δεν αντιτάχθηκε στη χρησιμοποίηση του ΟΗΕ για την καταστροφή φιλικών κρατών. Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προετοιμασία της επίθεσης κατά της Συρίας θα πρέπει να ανακοπεί από την αρχή της».

Τέλος, στην ανακοίνωση «το ΚΚΡΟ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τον συριακό λαό, που με ηρωισμό αντιστέκεται στην πίεση των ΗΠΑ και Ισραήλ, υπερασπίζοντας την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά του. Το Κόμμα μας καλεί την παγκόσμια κοινότητα να τοποθετηθεί σταθερά ενάντια στα προσεχή εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ