ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Να δώσουμε ώθηση στους ταξικούς αγώνες

Σε εργοστάσια και μηχανουργεία του Πειραιά περιόδευσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος

Με τους εργάτες στο χαρτεργοστάσιο «Μέτρον»
Με τους εργάτες στο χαρτεργοστάσιο «Μέτρον»
«Με τη συμμετοχή σας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μπορείτε να δώσετε ώθηση για νέους και πιο αποτελεσματικούς αγώνες, οι οποίοι θα είναι ικανοί να φρενάρουν μια σειρά αντιλαϊκές πολιτικές και να δώσουν μια άλλη προοπτική, ώστε αυτοί που παράγουν τον πλούτο να έχουν τη δυνατότητα και να τον απολαμβάνουν».

Αυτό τόνισε χτες η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ σε περιοδεία στο εργοστάσιο χαρτιού «Μέτρον» και σε μηχανουργεία στην περιοχή του Πειραιά, στα πλαίσια της καθημερινής πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ και της επαφής του με τους εργαζόμενους, αλλά και μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να στείλουμε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί συνέχεια αυτής του ΠΑΣΟΚ και έχει ως γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και συμπλήρωσε ότι σ' αυτή την πολιτική ρότα, ισχυρό στήριγμα αποτελεί και η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στη σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών επισήμανε, αφ' ενός ότι λειτούργησε και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά κι αφ' ετέρου πως το πιο μεγάλο σκάνδαλο είναι ότι ο λαός, εξαιτίας αυτής της πολιτικής, δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και να καλύψει τις στοιχειώδεις σύγχρονες ανάγκες του.

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση υπογράμμισε - ο καθένας πρέπει να αντιδράσει δυναμικά. Οχι με αγανάκτηση και αφορισμούς από τον καναπέ, αλλά αγωνιστικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε η Ελ. Παντελάκη και καταλήγοντας τόνισε: «Γι' αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Το σύνθημα "καμία ανοχή στην πολιτική της πλουτοκρατίας" να γίνει σημαία και να εδραιώνεται σε ολοένα και περισσότερες συνειδήσεις».

ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΓΚΕΣΤΑΪΝ
Σφίγγουν τα αντεργατικά δεσμά

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής παρουσιάστηκε χτες το προωθούμενο ευρωενωσιακό νομοθέτημα

Σύμφωνη με τον αντεργατικό πυρήνα της λεγόμενης Οδηγίας «Μπολγκεστάιν» της ΕΕ, με την οποία προχωράει ένα βήμα παραπέρα το ξεθεμελίωμα κάθε εργατικού δικαιώματος στις χώρες - μέλη της Ενωσης, δήλωσε και χτες η κυβέρνηση. Στη συγκεκριμένη οδηγία ορίζεται ότι στα πλαίσια της απελευθέρωσης των υπηρεσιών στην ΕΕ θα μπορεί μια εταιρία να εγκατασταθεί σε μία χώρα της Ενωσης, αλλά να υπόκειται, όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στη νομοθεσία της χώρας από την οποία προέρχεται. Με απλά λόγια, κάποια εταιρία πολυεθνική θα μπορεί να δηλώσει ως έδρα π.χ. την Τσεχία και να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας, πληρώνοντας μισθούς αντίστοιχους με αυτούς που ισχύουν στη χώρα καταγωγής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ενημερώνοντας χτες για την Οδηγία την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής είπε γενικά και αόριστα ότι η κυβέρνηση κρατάει «μια γενική επιφύλαξη» για την οδηγία, η οποία αυτόν τον καιρό συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρατηρούμε, είπε, τις διαβουλεύσεις που γίνονται και η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα προέλθει μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος επέκρινε την αντιφατική το λιγότερο στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οπως είπε, οι παραπάνω δυνάμεις συμφώνησαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την απελευθέρωση της αγοράς και τη στρατηγική της Λισαβόνας, πάνω στα οποία «πατάει» η οδηγία «Φραγκεστάιν» και σήμερα έρχονται να διαφωνήσουν υποκριτικά απλώς για να πουν στους εργαζόμενους ότι διαφωνούν. Εμείς, τόνισε, είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη συγκεκριμένη οδηγία, η οποία προκαλεί τη χειρότερη ζημιά στα εργατικά δικαιώματα εδώ και έναν αιώνα. Ζήτησε δε να γίνει αναλυτική συζήτηση στη Βουλή για τις προβλέψεις της οδηγίας, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και υπενθύμισε ότι οι αντεργατικές προτάσεις «Μπολγκεστάιν» οδήγησαν στο να πουν «Οχι» στο Ευρωσύνταγμα οι εργαζόμενοι στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση τάχτηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, λέγοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται την ανταγωνιστικότητα και την «ελεύθερη αγορά», ενώ εκ μέρους του ΣΥΝ ο Ν. Κωνσταντόπουλος διαφώνησε μεν με την οδηγία, αλλά υπεραμύνθηκε της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς της μονόδρομο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ
«Οχι» στην προωθούμενη απελευθέρωση

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ουσιαστική στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ) -, που με τη στάση της εξυπηρετεί την προώθηση των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου. Τα παραπάνω επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στη ΔΕΗ, η Αγωνιστική Συνεργασία, καλώντας τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις και να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ «για να πούμε ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ξεκαθαρίστηκε και πάλι ότι η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ και ότι αποτελεί πάγια θέση της η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ. Μια πολιτική που στηρίζει με τη στάση της η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, καλλιεργώντας τη μοιρολατρία και την απογοήτευση και που πριν τη συνάντηση με τον υπουργό ανέστειλε αντί να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να ληφθούν αγωνιστικές αποφάσεις (κήρυξη απεργίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ) και να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση, την κατάργηση της μονιμότητας, την πολιτική λιτότητας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑμΕΑ
Μόνη διέξοδος η συλλογική πάλη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), των οικογενειών τους, των εργαζομένων του χώρου, πραγματοποιεί την ερχόμενη Πέμπτη 3 του Νοέμβρη στις 12.30 μ.μ. η Ενιαία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα ΑμΕΑ και εργαζομένων. Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη.

Στην κινητοποίηση και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, καλεί με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ.

«Υπάρχει διέξοδος: Μετατρέπουμε την οργή, την αγανάκτηση, την απόγνωση σε πεισματική απόφαση για συλλογικό αγώνα. Μαζί με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, τους εργαζόμενους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», υπογραμμίζουν οι Επιτροπές. Και καλούν τους γονείς και κηδεμόνες ΑμΕΑ, τους ίδιους τους ανάπηρους, να απομονώσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες του χώρου που χρόνια τώρα στηρίζουν την αντιλαϊκή, αντιαναπηρική πολιτική των κυβερνήσεων, ενώ η κατάσταση για τα ΑμΕΑ χειροτερεύει καθημερινά. Να αγωνιστούν για δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ειδική Αγωγή, με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς. Για δωρεάν φάρμακα, θεραπείες και τεχνικά βοηθήματα για όλους. Για μόνιμη δουλιά για όλους και δουλιά για τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους. Για δίκτυο δημόσιων προστατευόμενων εργαστηρίων, δημόσια κέντρα με δωρεάν υπηρεσίες μόνιμης, προσωρινής, κλειστής ή ανοιχτής, παραμονής για βαριά αναπήρους και στήριξη των οικογενειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ