ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Τα εθνικά μας συμφέροντα δε συμβαδίζουν με των συμμάχων μας

Ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), με ανακοίνωσή της αναφορικά με την εξωτερική πολιτική στα εθνικά θέματα, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ανέδειξαν ως κυρίαρχο στόχο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας την πλήρη ταύτιση με το ΝΑΤΟ και την αφομοίωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Διακήρυξαν και συνεχίζουν να διατυμπανίζουν πως οι δύο αυτοί οργανισμοί παρέχουν ασφάλεια ενώ τα εθνικά μας θέματα θα βρουν τη δικαίωσή τους μόνο με τη σύμπραξη στους σχεδιασμούς και στις δράσεις τους. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε, αφού κανένα από τα σοβαρά προβλήματα (δηλαδή, τα εθνικά μας θέματα) δεν είχε θετική εξέλιξη. Αντίθετα, όσο οι κυβερνήσεις υποχωρούσαν και υποχωρούν στις πιέσεις και στις απαιτήσεις των ΗΠΑ-ΕΕ και των γειτόνων μας, τις οποίες στηρίζουν, τόσο οι πιέσεις αυξάνονται και οι διεκδικήσεις υλοποιούνται εις βάρος μας. Δεν αξιοποίησαν κανένα "πλεονέκτημα" από την ιδιότητά μας ως μέλους του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ, όπως καθημερινά πλέον αποδεικνύεται. Αντίθετα, μεγιστοποιήθηκαν όλα τα μειονεκτήματα από αυτές τις σχέσεις. Ετσι έχουμε:

- Τις υποχωρήσεις στο Αιγαίο (Ιμια, γκρίζες ζώνες, αεροδιάδρομοι, σταδιακή αύξηση παραβιάσεων και παραβάσεων, θέματα έρευνας και διάσωσης, διόγκωση απαιτήσεων σε κάθε νέα φάση διαπραγματεύσεων, συντήρηση του Casus Belli - αιτία πολέμου...)

- Την ουσιαστική τριχοτόμηση της Κύπρου (μην ξεχνάμε την κυριαρχία των Αγγλων επί μεγάλου τμήματος του νησιού) και τη μη αναγνώρισή της ως ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται η ελληνική πλευρά, να τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κίνδυνος επιβολής σχεδίου τύπου Ανάν υφίσταται πάντοτε και αυξάνει. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις κόπτονται για την εφαρμογή του. Κάτι τέτοιο θα σημάνει μετεξέλιξη της Κύπρου σε προτεκτοράτο με διαχειριστές τους Βρετανούς.

- Τις αλλαγές συνόρων στην περιοχή μας μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, όπου έχει συμπράξει η χώρα μας. Ακολουθεί το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται και "απελευθερωτικοί" στρατοί και μέσα σε περιοχές της Σερβίας (Πρέσεβο). Η επανεμφάνιση των Τσάμηδων ως προβλήματος στις σχέσεις με την Αλβανία δεν είναι άμοιρη της πολιτικής, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μας.

- Το ζήτημα του ονόματος της FYROM (Σκόπια) συνεχίζει να ταλανίζει, ενώ θα μπορούσε να έχει λυθεί σε δεδομένες ευκαιρίες, που δεν αξιοποιήθηκαν.

- Συμμετοχή ή έμπρακτη βοήθεια στους τυχοδιωκτικούς πολέμους και επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά τρίτων χωρών. Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, εταιρίες, και μη κυβερνητικές οργανώσεις βοηθούν στις επιχειρήσεις αυτές. Ο Ευρωστρατός σταδιακά ανδρούται και αναλαμβάνει παρόμοιους ρόλους.

Οι δυσμενείς εξελίξεις είναι αποτελέσματα ενδοτικής πολιτικής των κυβερνήσεών μας. Ο αμερικανικός στρατός έρχεται σε νέες βάσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και έτσι θα βρίσκεται παντού στα Βαλκάνια. Προφανώς για έλεγχο των οδών διέλευσης των ενεργειακών πόρων. Η εκεί έλευσή τους προοιωνίζεται δεινά για την περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις υποχωρήσεις. Τα εθνικά μας συμφέροντα δε συμβαδίζουν με των συμμάχων μας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ερχεται «παραλλαγή» του σχεδίου Ανάν;

Το έδαφος για την αποδοχή από τους Ελληνοκυπρίους του σχεδίου Ανάν σε «παραλλαγή», καλλιεργούν διάφορες πλευρές ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται μια κατευθυνόμενη φημολογία περί δήθεν αλλαγής της στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία τώρα τάχα θέλει «αλλαγές» στο σχέδιο Ανάν, ώστε να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Η «νέα θέση» περιλαμβάνεται σε δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», εμφανίζεται να αποδέχεται ότι το σχέδιο του Κόφι Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ως έχει, αφού απορρίφθηκε από το 76% των Ελληνοκυπρίων. Η δήλωση του εκπροσώπου που πυροδότησε τα νέα σενάρια ήταν η εξής: «Ολα τα μέρη χρειάζεται να εμπλακούν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (στις προσπάθειες) εξεύρεσης λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των δύο πλευρών στο νησί».

Σύμφωνα με το ίδιο πάντα δημοσίευμα, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιους Μπράιζα αποκάλυψε προχτές, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Τούρκοι στην Ουάσιγκτον, ότι οι Αμερικανοί έχουν στοιχεία, με βάση τα οποία «τους παρέχεται η ευκαιρία για να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές του σχεδίου Ανάν, οι οποίες θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Στο μεταξύ οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος και της Γαλλίας Ζ. Σιράκ υιοθέτησαν «κοινή δήλωση» στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στο Παρίσι. Με την εν λόγω δήλωση, «τα δύο μέρη αποφάσισαν να ενισχύσουν το συντονισμό και τη συνεργασία τους μέσα στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου επί των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος».

Στην κοινή δήλωση σημειώνεται, ότι οι δύο χώρες «συμμερίζονται πολύ συγκλίνουσες θέσεις επί αριθμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων και διατηρούν άριστες διμερείς θέσεις».

Τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή. Γιά το λόγο αυτό - καταλήγει η κοινή δήλωση - «θα καθιερωθεί τακτικός συντονισμός και συνεργασία σε διάφορα επίπεδα - και ανάλογα με τις ανάγκες - στις δύο πρωτεύουσες και τις αντιπροσωπείες στους διεθνείς οργανισμούς, λαμβανομένων υπόψη των διεθνών υποχρεώσεων».

Μετά το γεύμα, σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση αυτής της κοινής δήλωσης και την ευχή ότι «ο νέος αυτός σύνδεσμος θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση και διαπλάτυνση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας». Ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το γεύμα εργασίας εξελίχθηκε σε μία πολύ φιλική ατμόσφαιρα, πράγμα που ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε με το Γάλλο Πρόεδρο, πέρα από τις διμερείς σχέσεις, ήταν το Κυπριακό, η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, άλλα ευρωπαϊκά θέματα, προβλήματα της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο Πρόεδρο για τη βοήθεια που ο ίδιος αλλά και η κυβέρνησή της Γαλλίας έδωσαν με τη στήριξή τους σε θέματα αρχής και στην Κύπρο κατά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Γαλλία στηρίζει θέσεις αρχών και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να τηρεί αυτήν τη στάση», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Εκτόνωση» με Αλβανία;

Την πεποίθησή του ότι το επεισόδιο που δημιουργήθηκε με τη ματαίωση της συνάντησης Παπούλια - Μοϊσίου, στους Αγίους Σαράντα, δε θα επηρεάσει τις πολύ καλές ελληνοαλβανικές σχέσεις, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Μπεσνίκ Μουσταφάι.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, αν είχε «εμπνεύσει» η κεντρική εξουσία στα Τίρανα τη διαδήλωση των «Τσάμηδων» στους Αγίους Σαράντα, ο Μουσταφάι απάντησε κατηγορηματικά «όχι», προσθέτοντας πως, αντιθέτως, οι αλβανικές αρχές είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε «η διαδήλωση αυτή να μην ξεπερνούσε τα όρια μιας δημοκρατικής συγκέντρωσης».

Στο μεταξύ, γνωστοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο εθνικιστικών τάσεων, Μέρο Μπάζε, στενός ανεπίσημος σύμβουλος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, απέδωσε «ευθύνες» στον Αλβανό Πρόεδρο Αλφρέντ Μοϊσίου και στις αρχές ασφαλείας για τη ματαίωση της συνάντησης στους Αγίους Σαράντα.

«Θα μπορούσε η συνάντηση Παπούλια - Μοϊσίου να είχε πραγματοποιηθεί αλλού και μακριά από τους "Τσάμηδες" διαδηλωτές, εφόσον ήταν μια ανεπίσημη συνάντηση», δήλωσε ο Αλβανός πολιτικός αναλυτής.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902», στις 17.30, στο πλαίσιο της εκπομπής «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ»:

  • Την κοινοτική οδηγία Μπολκεστάιν
  • Το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο
  • Τη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων
  • Την κύρωση της συμφωνίας για την ένταξη στην ΕΕ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, και τέλος
  • Την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τον Πολιτισμό.

Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η Ζωή Κούλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ