ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ «ΓΚΕΤΟ»
«Σπίθες» και σε άλλες πόλεις

Επεκτείνεται το «τυφλό» ξέσπασμα των νέων μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς, που το γαλλικό κράτος αντιμετωπίζει ως πολίτες β` κατηγορίας

Οι πυρπολήσεις κτιρίων από τους νεαρούς συνεχίζονται...

Associated Press

Οι πυρπολήσεις κτιρίων από τους νεαρούς συνεχίζονται...
ΠΑΡΙΣΙ.-

«Επεκτείνονται» γεωγραφικά τα επεισόδια στα περιθωριοποιημένα και υποβαθμισμένα προάστια της Γαλλίας, καθώς, μετά το Παρίσι, ανάλογου χαρακτήρα συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο. Εντούτοις, οι γαλλικές αρχές επιμένουν ότι η έντασή τους έχει μειωθεί σημαντικά και ότι πλέον δε σημειώνονται πολλές ευθείες αντιπαραθέσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι οργανώσεων που εδρεύουν στα προάστια, αλλά και οι συγγενείς των 2 εφήβων, ο θάνατος των οποίων προκάλεσε το ξέσπασμα της συσσωρευμένης οργής, κάλεσαν τους νεαρούς συμπολίτες τους να σταματήσουν αυτού του είδους την αναμέτρηση, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να φέρει ουσιαστική λύση στα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας και της εγκληματικότητας που μας οδήγησαν εδώ, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει περισσότερη καταστολή».

Με περισσότερους από 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας να είναι σε διαρκείς περιπολίες, οι γαλλικές αρχές αποπειράθηκαν να ελέγξουν την αγανακτισμένη νεολαία των προαστίων (πρόκειται ουσιαστικά για 2ης και 3ης γενιάς μετανάστες, που οι γονείς τους έφτασαν στη Γαλλία από πρώην αποικίες, κυρίως της βόρειας Αφρικής).

Για 8η συνεχόμενη νύχτα, την Πέμπτη προς Παρασκευή, οι νέοι βρέθηκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την εξαθλίωση, την ανεργία και την απαξίωση που βιώνουν ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες εδώ και χρόνια. Η αφορμή του θανάτου των δύο εφήβων, την περασμένη βδομάδα, στο Κλισί σου Μπουά, ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, που γεμίζει, όπως παραδέχτηκαν και μέλη της κυβέρνησης ντε Βιλπέν, εδώ και δεκαετίες.

Την Πέμπτη, τα επεισόδια, εκτός από τα δεκάδες διαμερίσματα του βορείου, ανατολικού και δυτικού Παρισιού, επεκτάθηκαν και σε αντίστοιχα προάστια στις πόλεις Ρουέν, Ντιζόν, Μασσαλία. Η γαλλική αστυνομία αρκέστηκε να μιλήσει για «μερικές πυρπολήσεις». Η διεύθυνση της αστυνομίας του Παρισιού ανέφερε ότι το βράδυ της Πέμπτης πυρπολήθηκαν περισσότερα από 520 οχήματα, 25 λεωφορεία σε αμαξοστάσιο, αποθήκες εμπορευμάτων, σχολεία, ενώ μία 56χρονη με κινητικά προβλήματα υπέστη σοβαρά εγκαύματα, όταν βόμβα μολότοφ έπεσε μέσα σε συρμό του μετρό διασχίζοντας τις πρώτες βραδινές ώρες ένα από τα φλεγόμενα συνοικιακά διαμερίσματα.

Γκρίνια, επικρίσεις και δυσαρέσκεια

Η κυβέρνηση ντε Βιλπέν βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς βέλη αρχίζουν, πλέον, να εκτοξεύονται και από τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Πολλοί βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία και για αποτυχημένους ελιγμούς, ενώ τις περισσότερες επικρίσεις συγκεντρώνει ο «σκληρός» Νικολά Σαρκοζί και οι δηλώσεις του περί «αποβρασμάτων», «ανάγκης συνολικής εκκαθάρισης» και άλλα παρόμοια. Ο πρωθυπουργός, πάντως, επανέλαβε, χθες, ότι η «έννομη τάξη θα επικρατήσει» και είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους.

Το θέμα, όμως, θίχτηκε, χθες, και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο, με ανακοίνωσή του, κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση «να διατυπώσει σύντομα τις θέσεις και τις προτάσεις της για διάλογο και να θέσει τις βάσεις για μια πολιτική ασφάλειας και ενσωμάτωσης, που θα δίνει προοπτικές στον πληθυσμό των προαστίων, που είναι και το μεγάλο θύμα όλων αυτών των επεισοδίων». Με τις πύρινες εικόνες να ξεπερνούν τα όρια των γαλλικών συνόρων, μετά τη Ρωσία, και οι ΗΠΑ κάλεσαν τους υπηκόους τους που επισκέπτονται ή ζουν στο Παρίσι να αποφεύγουν τα προάστια.

Η γαλλική ηγεσία δεν έκρυβε, χθες, τη δυσαρέσκειά της για τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα διεθνώς. Το υπουργείο Εξωτερικών επέρριψε την ευθύνη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και κυρίως τα ξένα, εκφράζοντας ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν τα γεγονότα. «Δε λέμε ότι το ζήτημα δεν είναι σοβαρό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «αλλά έχουμε την αίσθηση ότι πολλά ξένα δίκτυα δε μεταδίδουν ακριβώς την πραγματικότητα».

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Παρατείνεται η πολιτική ένταση...

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, όπου έκαναν περιπολίες τεθωρακισμένα του στρατού. Αντίθετα, νέα επεισόδια εκδηλώθηκαν σε τουλάχιστον έξι πόλεις της χώρας, όπου χτες μεταλαμπαδεύτηκαν οι συγκρούσεις αστυνομικών με νεαρούς, ως επί το πλείστον, διαδηλωτές, που κατηγορούν την κυβέρνηση για νόθευση των αποτελεσμάτων κατά τις γενικές εκλογές του περασμένου Μάη. Δεν είναι σαφές γιατί οι αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης επαναλαμβάνονται περίπου ένα εξάμηνο μετά τις εκλογές, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι ασύνδετες με τη μεγάλη στρατιωτική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στη μεθόριο με την Ερυθραία... Πράγμα, το οποίο είχε την αντανάκλασή του προχτές στην έκφραση «ανησυχίας» που εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αυξημένη κινητοποίηση αρμάτων μάχης, αντιπυραυλικών συστημάτων και στρατιωτικών δυνάμεων από τους στρατούς αμφοτέρων των χωρών...

Ο πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι, πάντως, χτες αναφέρθηκε στην κρίση που μαστίζει την τελευταία βδομάδα τη χώρα, επιμένοντας στην επίρριψη ευθυνών «για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις ζημιές» στο (αντιπολιτευόμενο, φιλοδυτικό) «Συνασπισμό για την Ενότητα και τη Δημοκρατία»... Σημείωσε δε πως η κατάσταση θα διευκρινιστεί «στα δικαστήρια, όπου θα απαγγελθούν οι κατηγορίες» κατά ηγετικών στελεχών του παραπάνω και άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων...

Σύμφωνα με τον Αιθίοπα υπουργό Πληροφοριών, οι νεκροί από τις συγκρούσεις του τελευταίου τριημέρου είναι 42, ενώ οι πόλεις, όπου εκδηλώθηκαν χτες «μεμονωμένα επεισόδια και διαδηλώσεις», είναι η ανατολική Ντίρε Ντάουα, η νότια Αουάσα και οι βόρειες Ντέρι, Μπαχίρ Νταρ, Γκοντέρ, Ντεμπρέ Μάρκος.

Το αντιπολιτευόμενο «Ενωμένο Αιθιοπικό Δημοκρατικό Μέτωπο» έκανε έκκληση για ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές, υποστηρίζοντας ότι «υπό την παρούσα κατάσταση χάους δεν μπορεί να βρεθεί πολιτική λύση».

Στελέχη του (φερόμενου ως μεγαλύτερου, φιλοδυτικού) αντιπολιτευόμενου «Συνασπισμού για την Ενότητα και τη Δημοκρατία» απαίτησαν χτες τη σύσταση ανεξάρτητης διακομματικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τα αιματηρά επεισόδια. Κατά «σύμπτωση», την ίδια απαίτηση υιοθέτησε λίγες ώρες αργότερα χτες και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ανάμεσα στα άλλα κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να απόσχουν από πράξεις βίας... Εκκληση για διάλογο σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση απηύθυνε χτες και εκπρόσωπος του Χαβιέ Σολάνα, επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, εκφράζοντας, παράλληλα, και «ανησυχία» για τη «χρήση υπερβολικής βίας από την πλευρά των αρχών»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το Γερμανικό ΚΚ για τις πρόσφατες εξελίξεις

Ο πρόεδρος του Γερμανικού ΚΚ Χάιντς Στερ δήλωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ότι είναι «έκφραση της κρίσης του SPD και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που κυριαρχεί στη χώρα». Ο καπιταλισμός αυτού του καιρού, είπε, «θα επιταχύνει την εξέλιξη προς τα δεξιά με το σχεδιαζόμενο μεγάλο συνασπισμό. Το επόμενο διάστημα «θα μας δώσει καλύτερη εικόνα για τη διάσταση της εξελισσόμενης κρίσης της αστικής πολιτικής».

Ο Στερ υπογράμμισε επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας χρειάζεται αλλαγή πολιτικής που μπορεί να επικρατήσει με εξωκοινοβουλευτικά κινήματα και συμμαχίες. «Το DKP συνδέει τις τωρινές αντιπαραθέσεις με το στόχο να επικρατήσει πρώτα αλλαγή πολιτικής προοδευτικών μεταρρυθμίσεων κατά του κεφαλαίου και με την έναρξη μιας συζήτησης για το μέλλον πέραν του καπιταλισμού» τόνισε και ανέφερε ότι στην «πολιτική απόφαση» του πρόσφατου συνεδρίου του το κόμμα αποφάσισε να εγκαινιάσει τη συζήτηση για το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ