ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΔΑΠ και ΠΑΣΠ σε ρόλο γραμματείας!

Τα κρούσματα ρουσφετιού κι εξαγοράς συνειδήσεων στο χώρο των πανεπιστημίων από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ συνεχίζονται, με την ανοχή και την κάλυψη μερίδας του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού των ιδρυμάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά από τις πρόσφατες καταγγελίες της Πανσπουδαστικής ΚΣ για το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου αυτές τις μέρες γίνονται από τους φοιτητές οι δηλώσεις των μαθημάτων που θα παρακολουθήσουν στο εξάμηνο.

Λόγω έλλειψης προσωπικού οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν πάρει απόφαση να αφήνουν εκπροσώπους όλων των παρατάξεων να μπαίνουν στις γραμματείες και να διεκπεραιώνουν τέτοιες υποθέσεις, και η ΔΑΠ κι η ΠΑΣΠ ...δεν έχασαν την ευκαιρία! Από τη Δευτέρα μέχρι και χτες, εκπρόσωποι των παραπάνω παρατάξεων έμπαιναν στις γραμματείες διαφόρων Τμημάτων (με ή ακόμα και χωρίς την παράλληλη παρουσία διοικητικών υπαλλήλων) και διεκπεραίωναν δηλώσεις μαθημάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, χωρίς την παρουσία των ίδιων των φοιτητών που δήλωναν μαθήματα! Δηλαδή, οι ΔΑΠίτες κι οι ΠΑΣΠίτες είχαν εξασφαλίσει βιβλιάρια ή αριθμούς μητρώου φοιτητών και δήλωναν για λογαριασμό τους μαθήματα. Γίνεται εύκολα κατανοητό πώς αυτή η διαδικασία δίνει στις παρατάξεις «εργαλεία» για ρουσφέτια και εκβιασμούς συνειδήσεων, διαιωνίζει διάφορα νοσηρά φαινόμενα μέσα στα ιδρύματα.

Η ΠΚΣ αντέδρασε από την πρώτη στιγμή σ' αυτή την κατάσταση, απαιτώντας την άμεση αύξηση του μόνιμου διοικητικού προσωπικού.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Εβαλαν στο στόχαστρο το μυαλό των παιδιών για μακροχρόνια διασφάλιση κερδών

Ξετσίπωτη κυβερνητική εντολή στα σχολεία για εξασφάλιση πελατών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και την καλλιέργεια της αντιδραστικής άποψης ότι η ιδιωτική ασφάλιση σώζει!

Η κυβέρνηση ξεκινάει ...ζύμωση για το Ασφαλιστικό, ανοίγοντας τις πόρτες των σχολείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες! Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει το δρόμο στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) να διεξαγάγει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας για το ...«αγαθό» της ιδιωτικής ασφάλισης. Με έγγραφο (8/11/2005 και αριθμ. πρωτ. 125149/Γ2) του Ανδρέα Καραμάνου, γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, που αποστέλλεται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας και στα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων, καλούνται τα στελέχη της εκπαίδευσης να ενημερώσουν όλα τα σχολεία για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Παράλληλα, δηλώνεται ανοιχτά ότι όλος ο μηχανισμός του υπουργείου τίθεται στη διάθεση των ασφαλιστικών εταιριών για την ομαλή διεκπεραίωση του διαγωνισμού τους.

Το θέμα του διαγωνισμού για το Γυμνάσιο είναι «Ποιο αγαπημένο μου πρόσωπο και ποιο αντικείμενο θα ασφάλιζα κατά προτεραιότητα και γιατί;» και για το Ενιαίο Λύκειο «Η αξία της Ιδιωτικής Ασφάλισης και της μέσω αυτής αποταμίευσης για την οικογένεια». Δηλαδή, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρίες να παρέμβουν απευθείας στη συνείδηση των μικρών μαθητών, για να θεωρήσουν απαραίτητη την ιδιωτική ασφάλιση, να ξεγράψουν την υποχρέωση του κράτους και το δικαίωμά τους στην ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη και τη σύνταξη, να θεωρήσουν δική τους «αποταμίευση» το θησαύρισμα των ασφαλιστικών εταιριών, κτλ.

Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό παρουσιάζεται ως προαιρετική. Σαν να μην είναι γνωστό ότι και μόνο η ανακοίνωση από το δάσκαλο καθιστά στις συνειδήσεις των παιδιών επί της ουσίας υποχρεωτική τη συμμετοχή. Οι εργασίες όσων μαθητών συμμετάσχουν θα υποβληθούν στο διευθυντή του κάθε σχολείου. Οι σχολικές μονάδες θα αποστείλουν τις εργασίες στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν, οι οποίες με τη σειρά τους θα τις αποστείλουν στη Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Δηλαδή, όλος ο μηχανισμός της δημόσιας εκπαίδευσης θα δουλέψει για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες!

Επίσης, αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας ότι η ΕΑΕΕ «διατηρεί το δικαίωμα, όποτε και με όποιο τρόπο το κρίνει σκόπιμο, να δημοσιεύσει τις εργασίες των διαγωνιζόμενων, χωρίς καμία οικονομική ή άλλη προς αυτούς υποχρέωση». Δηλαδή, οι ασφαλιστές δηλώνουν ευθέως ότι σκοπεύουν να κερδίσουν όχι μόνο τα μυαλά, όχι μόνο μελλοντικούς πελάτες, αλλά να βγάλουν κέρδος και από τη διαφημιστική καμπάνια που θα κάνουν με τις εκθέσεις των μαθητών.

Ακόμη, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «οι μαθητές πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τάξη, σχολείο, πλήρη διεύθυνση σπιτιού και τηλέφωνο)».Ετσι, εκτός από την άμεση παρέμβαση στη συνείδηση των μαθητών για να αποδεχτούν ως κάτι «φυσικό», ως «αγαθό» το τσάκισμα του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με το συγκεκριμένο διαγωνισμό δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να βρουν ένα έτοιμο πελατολόγιο(!) κοντά μισού εκατομμυρίου οικογενειών από τα στοιχεία που θα συλλέξουν. Παράλληλα, αφήνει τις εταιρίες να αξιοποιήσουν όπως θέλουν αυτές (βλέπε για τη διαφήμισή τους) τις εργασίες των μαθητών.

Βέβαια, οι εταιρίες, για να δελεάσουν τους μαθητές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, προσφέρουν στους 30 πρώτους του Γυμνασίου και ισάριθμους του Λυκείου, από ταξίδια και υπολογιστές μέχρι ρολόγια και σκέιτ μπορντ και για τους υπόλοιπους αναμνηστικά «διπλώματα»... Τι τους κοστίζουν αυτά τα «δωράκια», μπροστά στη νέα αγορά που στρώνει στα πόδια τους το υπουργείο Παιδείας...;

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η ΕΑΕΕ στην ιστοσελίδα της για το διαγωνισμό: «Στόχος είναι να καλλιεργήσει τις ιδέες της πρόληψης, της ιδιωτικής ασφάλισης και της αποταμίευσης στη μαθητιώσα νεολαία». Για να συμπληρώσει λίγο παρακάτω το τραγελαφικό: «Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης συμβάλλει στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία, προστατεύει τη ζωή, την υγεία, την ακίνητη και κινητή περιουσία και κυρίως απαλλάσσει τους πολίτες των σύγχρονων ταραγμένων κοινωνιών από το άγχος και την ανασφάλεια και τους προσφέρει ήρεμη προσωπική και οικογενειακή ζωή»... Αραγε, πόσο ήρεμη και απαλλαγμένη από άγχος θα είναι η ζωή των μαθητών που καλούνται σήμερα να εκθειάσουν όλα αυτά, όταν αύριο θα βγουν στην παραγωγή με μισθούς πείνας, ελαστικά ωράρια απασχόλησης και ...ανασφάλιστοι; Πόσο ικανοποιημένοι θα είναι, όταν από τα ψίχουλα των αποδοχών τους θα καλούνται να πληρώνουν εκατομμύρια στις ασφαλιστικές εταιρίες, για να αγοράσουν μια ελπίδα ασφάλειας (ότι τάχα κάποτε θα πάρουν ένα εφάπαξ ή ένα συνταξιοδοτικό επίδομα) που τελικά είναι πολύ επισφαλής (είναι ήδη πολλοί αυτοί που κλαίνε την ...επένδυσή τους σε ιδιωτική ασφάλιση μετά το φιάσκο του χρηματιστηρίου και το κλείσιμο κάποιων ασφαλιστικών εταιριών);

Σημειώνουμε ότι η ΕΑΕΕ προκηρύσσει αντίστοιχο διαγωνισμό και για φοιτητές των Οικονομικών Πανεπιστημίων, με θέμα: «Οι δυνατότητες συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στη λύση του συνταξιοδοτικού προβλήματος»...

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Πολυτεχνείο παραμένει επίκαιρο

Ψήφισμα της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ

Μαζικό κάλεσμα σύγκλησης γενικών συνελεύσεων όλων των φοιτητικών συλλόγων για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου απευθύνει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΦΕΑΠΘ (Φοιτητική Ενωση Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης), με ψήφισμα για την 32η Επέτειο Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ορισε συγκέντρωση στις 17 Νοέμβρη, στις 4 μ.μ., στο Πολυτεχνείο, ενώ το ΚΣ της Ενωσης θα καταθέσει στεφάνια και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 16/11, στις 12 το μεσημέρι.

Στο ψήφισμά του το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ σημειώνει ότι το μήνυμα της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει σήμερα ζωντανό. «Η εξέγερση και τα συνθήματά της βρίσκουν τη συνέχειά τους στη δική μας δράση, στην αγωνιστική δράση των φοιτητικών μας συλλόγων. Στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους. Σε πείσμα όσων θέλουν να μετατρέψουν την επέτειο σε μνημόσυνο, όσων θέλουν να στρεβλώσουν το νόημά της ή να το αποστεώσουν πρέπει να βροντοφωνάξουμε: Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, ελπιδοφόρο!», σημειώνει.

H ΦΕΑΠΘ καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να παλέψουν:

  • «Για το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους. Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και δωρεάν».
  • «Για δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για πτυχία με αξία κι όχι κουρελόχαρτα».
  • «Ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, που με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ετοιμάζουν νέες επεμβάσεις για το ξαναμοίρασμα των αγορών, και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές. Να επιστρέψουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι. Να φύγει το ΝΑΤΟ».
  • «Ενάντια στις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών, στην αξιοποίηση εθνικιστικών εξάρσεων, για να προωθούν την πολιτική του διαίρει και βασίλευε».
  • «Ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή».

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα της ΦΕΑΠΘ δεν υπογράφει η ΠΑΣΠ, ενώ η ΔΑΠ, που το υπέγραψε, δεν προχωράει τις συλλογικές διαδικασίες για την εφαρμογή του, υπονομεύοντάς το έτσι στην πράξη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Στρώνουν το δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρίες

Οι συνεχείς ανατροπές στο σύστημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης βάζει αέρα στα πανιά των ασφαλιστικών εταιριών για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη

Τα τελευταία χρόνια, οι ασφαλιστικές εταιρίες στοχεύουν όλο και πιο συστηματικά την εισβολή τους στο χώρο των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και της περίθαλψης. Επιδιώκουν, δηλαδή, να καρπωθούν, να καλύψουν σημαντικό μέρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, αξιοποιώντας τις θεωρίες - και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - για τον ...τρίτο πυλώνα των νέων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, που δεν είναι τίποτα άλλο από την ιδιωτική ασφάλιση.

Τα προγράμματα υγείας - περίθαλψης και συνταξιοδότησης δεν είναι κάτι καινούργιο. Ομως, κυρίως την τελευταία δεκαετία, οι εταιρίες φαίνονται να δίνουν στην επικοινωνιακή τους πολιτική ιδιαίτερη έμφαση, στοχεύοντας σε αύξηση του πελατολογίου τους και άρα της κερδοφορίας τους. Και αυτό από μόνο του ίσως και να μην έλεγε και πολλά πράγματα, εάν από κοντά δεν είχαν σύμμαχό τους τις κυβερνήσεις που με τις πολιτικές των ...διαρθρωτικών αλλαγών οδηγούν σε διαρκή υποβάθμιση, απαξίωση και ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται εύλογη ανασφάλεια στους εργαζόμενους για το μέλλον τους και ένα ιδιότυπο «σπρώξιμό» τους προς τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Ιδού ορισμένα από τα όσα αποκαλυπτικά έχουν πει κατά καιρούς οι κυβερνώντες, αποκαλύπτοντας το ρόλο τους ως πράκτορες των ασφαλιστικών εταιριών: «Ισως ο μόνος σύμμαχος των ασφαλιστικών εταιριών την περίοδο αυτή να είναι η αναποτελεσματικότητα της κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομειακής περίθαλψης και ζωής που αναγκάζουν όλο και περισσότερους πολίτες να αναζητούν πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση». Τα λόγια ανήκουν στον Ν. Χριστοδουλάκη, όταν ως υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μίλησε σε εκδήλωση των Ασφαλιστικών Εταιριών το Φλεβάρη του 2001. Στην ίδια κατεύθυνση, κινείται απαρέγκλιτα και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα κατά καιρούς λέγονται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, μιλώντας τον προηγούμενο Μάη σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών έδωσε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το περίγραμμα των στοχεύσεων της κυβέρνησης όσον αφορά στο ρόλο των ασφαλιστικών εταιριών στην προωθούμενη πολιτική για την Κοινωνική Ασφάλιση: «Η αναζήτηση μιας μόνιμης και σταθερής αναπτυξιακής κατεύθυνσης για την ασφαλιστική αγορά και ιδιαίτερα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης πρέπει να αποτελεί μόνιμο στόχο τόσο της πολιτείας όσο και των ανθρώπων του χώρου της Ασφάλισης». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμαινε: «Πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός να κάνουμε τολμηρότερα βήματα. Γιατί πιστεύουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας της Ασφάλισης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό που αποκαλούμε μοντέλο κοινωνικής προστασίας» και ξεκαθάρισε «βούληση της κυβέρνησης είναι να αναδείξουμε το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και να τον καταστήσουμε συμπληρωματικό πυλώνα του μοντέλου κοινωνικής προστασίας».

Κύριο επιχείρημα των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών που «ψαρεύουν» όλο και πιο μαζικά πελάτες για συνταξιοδοτικά προγράμματα, είναι τα υποτιθέμενα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και η επαπειλούμενη αδυναμία τους να πληρώνουν συντάξεις μετά από κάποια χρόνια. Αποσιωπώντας εντελώς το γεγονός ότι εκατομμύρια πελάτες τους ανά τον κόσμο έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο εξαιτίας της χρεοκοπίας που κάθε τόσο πλήττει τις ασφαλιστικές εταιρίες, παραπλανούν, με διάφορα κόλπα και τρικ, τους εργαζόμενους δίνοντας υποσχέσεις που τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που στην πορεία της συναλλαγής τους με τις εταιρίες έχουν χάσει ακόμα και τα χρήματα που έχουν δώσει προς αυτές.

Πάντως, σε αυτό που στηρίζονται οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι ότι στα πλαίσια των πολιτικών που ασκούνται στην ΕΕ, η Ελλάδα αξιολογείται ως μια αγορά με τεράστιες προοπτικές για την κερδοφορία τους, αφού όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, ενώ τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα που πληρώνονται για τον κλάδο ζωής στην ΕΕ, είναι κατά μέσο όρο 1.108 ευρώ ανά κάτοικο, στην Ελλάδα το σχετικό ποσό είναι μόλις 156 ευρώ.

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Απορρίπτει τους νόμους της Μπολόνια

«Πάγωμα» των νόμων για την αξιολόγηση, τη διά βίου εκπαίδευση και την αναγνώριση πτυχίων του εξωτερικού, ζητά με απόφασή της η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Η παραπάνω απόφαση προστίθεται στις αγωνιστικές αποφάσεις δεκάδων φοιτητικών συλλόγων, της Συγκλήτου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών και γενικότερα ενός μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, που «βροντοφωνάζει»: Οχι στα νομοσχέδια της Μπολόνια, όχι στις αναδιαρθρώσεις που υποβαθμίζουν και ιδιωτικοποιούν την ανώτατη εκπαίδευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Το φαινόμενο εισχώρησης και παρέμβασης στα εκπαιδευτικά δρώμενα από πολυεθνικές εταιρίες και χορηγούς δεν είναι νέο. Υπενθυμίζεται το πρόγραμμα «Οικονομία - Επιχειρηματικότητα» το οποίο απευθυνόταν σε μαθητές Ενιαίων Λυκείων και ΤΕΕ, το οποίο είχε εισάγει το υπουργείο Παιδείας (με έγγραφό του 22/9/05), με το πρόσχημα της «κατανόησης από τους μαθητές βασικών οικονομικών εννοιών», «καλλιέργειας του πνεύματος της επιχειρηματικότητας για ανάπτυξη ιδεών» και «εμπλουτισμού της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Ενώ στις αρχές Οκτώβρη, η πολυεθνική εταιρία «Samsung» (Σάμσουνγκ) είχε προσπαθήσει με αντίστοιχα δωράκια να πείσει τους μαθητές να τρέξουν για λογαριασμό της, καθώς είχε αναλάβει να διοργανώσει λαμπαδηδρομία αφιερωμένη στο «Ολυμπιακό κίνημα» των χορηγών. Συμπαραστάτης αυτής της «ευγενικής» χορηγίας ήταν για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας και ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων. Τότε μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας, σε έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είχε αποσιωπήσει την πολυεθνική εταιρία και εμφάνιζε ως ένα και μοναδικό διοργανωτή τον ΟΝΑ. Σήμερα έκανε ένα βήμα παραπάνω...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ