ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική

Το Σάββατο στο Πεδίον του Αρεως διαδήλωσε η Ελλάδα του μόχθου. Η Ελλάδα που αντιστέκεται. Ήταν μια δυνατή πολιτική παρέμβαση. Εκεί στο Πεδίον του Αρεως και στους δρόμους της Αθήνας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδειξε το ανάστημά του. Εδωσε μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Καταδίκασε το μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έδειξε το δρόμο για μια άλλη πορεία που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Η συσπείρωση που εκφράστηκε πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, γίνεται ισχυρό όπλο πάλης και προοπτικής.

Το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ δεν απέδειξε μόνο την ικανότητα των ταξικών δυνάμεων να οργανώνουν μεγάλες κινητοποιήσεις, να κινητοποιούν λαϊκές δυνάμεις. Ανέδειξε, ταυτόχρονα, και τη σημασία που έχει η προσπάθεια για την οργάνωση της εργατικής τάξης. Η επιτυχία του έγκειται στο γεγονός ότι ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης κινητοποίησης στους χώρους δουλιάς, σε όλη την Ελλάδα. Αποτύπωσε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, το πλατύ άνοιγμα, που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Μετώπου. Την αποφασιστικότητά του και τη θέλησή του να συζητά και να συγκινεί τα λαϊκά στρώματα, να διευρύνει το ακροατήριό του, να επιμένει στους στόχους του και πάνω απ' όλα στην αξία της ταξικής πάλης. Στη σημασία που έχει η συμμετοχή σε αυτή την πάλη.

Το Συλλαλητήριο ήταν ένα ακόμα βήμα στην κοινή δράση της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των μονοπωλίων. Και είναι και αυτό ένα ελπιδοφόρο στοιχείο για την προσπάθεια να χτιστεί η Λαϊκή Συμμαχία, να καταδικαστεί η πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, να απορριφθούν τα νεφελώματα και οι αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΝ για το μονόδρομο της ΕΕ.

Τρεις μέρες μετά το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, το πλατύ άνοιγμα που έγινε για την προετοιμασία του, πρέπει να βρει συνέχεια. Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις που έγιναν στους εργατικούς χώρους, να έχουν και «οργανωτικά» αποτελέσματα. Να γίνει ακόμα πιο ισχυρό το ΠΑΜΕ μέσα στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. Νέες δυνάμεις να συσπειρωθούν στην αγωνιστική γραμμή. Να καταδικαστεί ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός από ακόμα περισσότερους εργαζόμενους. Και μέσα απ' αυτό το μπόλιασμα εργάτες και εργάτριες να εγκαταλείψουν τα κόμματα του κεφαλαίου. Πιο αποφασιστικά και οριστικά να γυρίσουν την πλάτη στους πολιτικούς εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου.

Μπροστά στις ταξικές δυνάμεις μπαίνουν καινούρια καθήκοντα. Η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη είναι το επόμενο βήμα. Ο αγώνας για τις νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι βασικά μέτωπα πάλης. Σε αυτούς τους αγώνες, οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, από σήμερα, «πέφτουν» με μεγαλύτερες απαιτήσεις, εντείνουν τις προσπάθειές τους. Και στις μέρες που έρχονται, βασική προτεραιότητα παραμένει η δουλιά στα πρωτοβάθμια σωματεία, η καθημερινή επαφή με τον κόσμο της δουλιάς. Μέσα σ' αυτόν τον κόσμο βρίσκεται η δύναμη του ΠΑΜΕ. Το Συλλαλητήριο αφήνει παρακαταθήκες και βάζει νέα καθήκοντα. Μας οπλίζει με νέες δυνατότητες. Στο χέρι των ταξικών δυνάμεων είναι να τις αξιοποιήσουν.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βγει ο λαός στην αντεπίθεση

Στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε δήλωσή της στους δημοσιογράφους, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι της πόλης και η αγροτιά δεν μπορούν πια να είναι κακοί τερματοφύλακες μιας αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει να αντεπιτεθούν, οφείλουν και πρέπει να διεκδικήσουν τα πάντα. Αν δε διεκδικήσουν τα πάντα και δεν αντεπιτεθούν, θα τα χάσουν όλα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ